تحلیلگر عراقی: اصلاحات در عراق آغاز شده

کد خبر: ۹۳۷۱۵۲
|
۲۲ آبان ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۷ 13 November 2019
|
3726 بازدید
به عقیده تحلیلگر مسائل عراق، در حال حاضر اوضاع این کشور با ثبات دنبال می‌شود و گروه‌های سیاسی در تفاهم با یکدیگر قرار دارند و به این موضوع اشاره دارد که آنچه که در عراق اتفاق می‌افتد بیشتر شبیه اجرای اصلاحات است.

به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، «کریم حمادی» فعال رسانه‌ای و تحلیلگر سیاسی عراقی درباره اعتراضات خیابانی مردم عراق گفت: اعتراضات در ابتدا کاملا مسالمت آمیز بود و همچنان نیز در بخش اعظم خود مسالمت‌آمیز است، اما برخی گروه‌ها تلاش می‌کنند آن را به سمت‌های دیگر پیش ببرد.

وی با اشاره به بروز نشانه‌های از تفاهم‌های سیاسی بین جریان‌های سیاسی عراق برای برون رفت از بحران جاری این کشور افزود: در حال حاضر اوضاع عراق با ثبات دنبال می‌شود و گروه‌های سیاسی در تفاهم با یکدیگر قرار دارند.

این تحلیلگر سیاسی عراق با اشاره به خواسته‌های جوانان عراقی و بسته‌های اصلاحی دولت برای پاسخ به مطالبات معترضین، گفت: باید اقدامات روشن و ملموسی در مبارزه با فساد صورت گیرد، اولین خواسته تظاهرات کنندگان، مبارزه با فساد است و اینکه گام‌های روشنی در این زمینه باید برداشته شود. قانون انتخابات باید به سرعت تصویب شود و تعدیلاتی هم در قانون احزاب صورت گیرد. این اقدامات باید برای تظاهرات کنندگان متقاعد کننده باشد، همراه با بسته اصلاحی که نخست وزیر ارائه کرده است، اقداماتی که برای حل مشکل بیکاران انجام می‌دهند، این اقدامات می‌تواند عاملی برای آغاز بازگشت آرامش به جامعه عراق باشد.

به عقیده حمادی، تعدیل قوانین باید زیر نظر دستگاه قضایی صورت گیرد، تغییر کمیساریای عالی انتخابات به شکل مستقل و منظم در برابر دیدگاه تظاهرات کنندگان انجام شود، این اقدامات باید متقاعد کننده باشد با بسته اصلاحی که کابینه ارائه کرده است، اقداماتی برای حل مشکل بیکاران باید صورت گیرد و آرامش در جامعه عراق آغاز شود.

متن کامل این مصاحبه به صورت سوال و جواب در زیر می‌آید:

تسنیم: اعتراضات عراق به کدام سو پیش می‌رود؟

حمادی: اعتراضات در ابتدا کاملا مسالمت آمیز بود و همچنان نیز در بخش اعظم خود مسالمت‌آمیز است، اما برخی گروه‌ها تلاش دارند آن را به سمت‌های دیگر پیش ببرد. برخی مطالبات غیر واقعی در این رابطه در خصوص انحلال پارلمان یا استعفای فوری دولت و تغییر قانون اساسی مطرح می‌شود. تعدادی از تظاهرات کنندگان در رویکرد انفعالی که در پیش گرفته اند، چنین مطالباتی را مطرح می‌کنند. در حال حاضر اوضاع عراق با ثبات دنبال می‌شود و گروه‌های سیاسی در تفاهم با یکدیگر قرار دارند و به این موضوع توجه می‌کند که آنچه که در عراق اتفاق می‌افتد بیشتر شبیه اجرای اصلاحات در این مسیر است. در حال حاضر حتی شخص نخست‌وزیر نیز شکایت‌ها و ملاحظاتی دارد. البته برخی سند‌های اصلاحی نیز ارائه شده است که اجرای آن‌ها نیاز به موافقت شورای حکومتی و ریاست جمهوری دارد.

تسنیم: آیا در شرایط کنونی وارد مرحله‌ای شده‌ایم که اقدامات دولت برای افکار عمومی عراق متقاعد کننده باشد؟ آیا اصلاحات مورد نظر می‌تواند مطالبات معترضین را برطرف کند؟

حمادی: در هر فضای سیاسی مشابه اوضاع کنونی عراق برخی تلاش می‌کنند که از ایجاد اختلال در فضا بهره برداری کنند. برخی جریان‌های سیاسی تلاش دارند در اعتراضات اخیر موج سواری کنند و خود را به عنوان اصلاح طلب معرفی کند و مدعی شوند که هیچ ارتباطی با اتفاقاتی که افتاده است ندارند، اما آن‌ها نمی‌دانند که وقتی آتش آغاز شود همه با هم می‌سوزند و مسئولیت کشور بر عهده همه است. این مشکل برخی سیاستمداران کوتاه نظر است. البته نسلی از مردم عراق کاملا از این رویکرد و دیدگاه‌ها و آرمانگرایی‌های آن‌ها فاصله گرفته اند و تا حدی با واقع‌گرایی تحولات را دنبال می‌کنند و معتقدند که اصلاحات باید به شکل فوری ایجاد شود و برخی دیگر از اصلاحات باید به صورت میان مدت انجام شود و برخی دیگر از اقدامات نظیر اصلاح قانون اساسی باید در طولانی مدت مورد بررسی و مناقشه قرار گیرد.

تسنیم: درخواست آمریکا برای برگزاری انتخابات زودهنگام در عراق با موجی از انتقادات سیاستمداران بلندپایه عراقی همراه بوده و آن را دخالت در کشور مستقل عراق خواندند، نظر شما درباره موضع اخیر آمریکا چیست؟

حمادی: ما بیانیه ایالات متحده آمریکا را ملاحظه کردیم که خواهان انتخابات زودهنگام شده است، نمی‌دانم هدف (آمریکا) از ورود به انتخابات زودهنگام چیست، در حالی که برای برگزاری انتخابات زودهنگام، نیاز به ساختار و قانون انتخاباتی جدید است، در حالی که قانون انتخابات فعلی این همه خلل به وجود آورده، بنابراین هیچ چیزی تغییر نکرده، دولت و پارلمان گفته اند با انتخابات زودهنگام مخالف نیستند، در حالی که برخی تلاش می‌کنند تا بر موج اعتراضات مردمی سوار شوند، نخست وزیر گفته است برای استعفا آماده است، ولی به شرطی که جایگزین مناسبی برای وی باشد تا کشور در خلاء قدرت قرار نگیرد همانطور که در لبنان چنین اتفاقی رخ داد و این کشور در خلاء فرو رفت و اقتصادشان از هم فروپاشید و هیچ چشم اندازی هم برای حل بحران آن کشور وجود ندارد، اگر اکنون انتخابات زودهنگام برگزار شود، اولا بر اساس کدام قانون انتخاباتی برگزار شود، آیا بر اساس قانون انتخاباتی کنونی برگزار شود، در حالی که تظاهرات کنندگان و گروه‌های سیاسی به این قانون معترض هستند، سئوالات فراوانی درباره این انتخابات مطرح می‌شود، مردم خواهان حفظ خون فرزندان این مرز و بوم و حفظ وحدت و یکپارچگی کشور هستند. ولی همانطور که شیخ قیس الخزعلی (دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق) گفته است که در ارتباط با دخالت بین المللی در اعتراضات، مراحلی وجود دارد، اینکه هر مرحله‌ای شکست خورد، وارد مرحله بعدی می‌شوند، گمان می‌کنم آخرین مرحله (از دخالت بین المللی) است پس از آنکه سه مرحله قبلی در این هرج و مرج فاش شد.

تسنیم: همان طور که تاکید کردید دولت یک سری بسته‌های اصلاحاتی برای پاسخ به مطالبات مردم ارائه کرده، به نظر شما اقدامات فوری که باید از سوی دولت اجرا شود تا مطالبات معترضین را پاسخ بدهد، چیست؟

حمادی: حداقل باید اقدامات روشنی در مبارزه با فساد صورت گیرد و آن را لمس کنند، اولین خواسته تظاهرات کنندگان، مبارزه با فساد است و اینکه گام‌های روشنی در این زمینه باید برداشته شود، پس از چند ماه و چند سال، باید اسامی مشخص و واضحی برای استانداران، وزیران، نمایندگان و وزیران در فهرست افراد تحت پیگرد برای دادگاه مبارزه با فساد وجود داشته باشد، البته کار احضار آن‌ها آغاز شده است، تظاهرات کنندگان می‌گویند که البته حرفشان به حق است، اینکه اگر این افراد فاسد هستند، چرا این قدر در محاکمه آن‌ها با تاخیر عمل کردید؟ باید برخی قوانین تدوین و تصویب شود، قانون انتخابات باید به سرعت تصویب شود و تعدیلاتی هم در قانون احزاب صورت گیرد. کار باید تحت نظارت بین المللی و با تغییر کمیساریای عالی انتخابات صورت گیرد، اکنون این اقدامات سریع به شکل مستقیم و منظم صورت می‌گیرد، این اقدامات باید برای تظاهرات کنندگان متقاعد کننده باشد، همراه با بسته اصلاحی که نخست وزیر ارائه کرده است، اقداماتی که برای حل مشکل بیکاران انجام می‌دهند، این اقدامات می‌تواند عاملی برای آغاز بازگشت آرامش به جامعه عراق باشد.

تعدیل قوانین باید زیر نظر دستگاه قضایی صورت گیرد، تغییر کمیساریای عالی انتخابات به شکل مستقل و منظم در برابر دیدگاه تظاهرات کنندگان انجام شود، این اقدامات باید متقاعد کننده باشد با بسته اصلاحی که کابینه ارائه کرده است، اقداماتی برای حل مشکل بیکاران باید صورت گیرد و آرامش در جامعه عراق آغاز شود.

تسنیم: مشکل کجاست؟ آیا خواسته‌های جوانان عراقی خواسته‌های زیادی است؟

حمادی: جوانان عراق باید بدانند که نسلی در این کشور از بیکاری رنج می‌برند. بخشی از ملت عراق به دنبال آینده برای خود هستند. آن‌ها نسلی هستند که اوضاع صدام را مشاهده نکرده‌اند. آن‌ها کسانی هستند که هنگام سقوط صدام نهایتاً ۱۰ سال سن داشته اند و الان با گذشت ۱۶ سال از آن دوره ۲۶ ساله شده اند. آن‌ها می‌گویند که من در زمان صدام زندگی نمی‌کنم بلکه در دوره جدید زندگی می‌کنم که دولت باید تمام آنچه که من می‌خواهم را برآورده کند. بخشی از مشکل در اینجاست و باید راه حلی در مورد آن پیدا شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟