افشای نقش دامادهای ترامپ و اردوغان در بهبود روابط آمریکا و ترکیه، تحریم چند شرکت و فرد سوری از سوی آمریکا، واکنش روسیه به گزارش جدید آژانس درباره ایران و افشای سفر هیأتی از عربستان به یمن، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست نتانیاهو از کشورهای اروپایی برای تحریم ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نخست وزیر رژیم صهیونیستی چهارشنبه در جمع لابی صهیونیستهای آمریکا، ضمن بیان توضیحاتی در خصوص آخرین تحولات در سزمینهای اشغالی و غزه خواستار تحریم ایران از سوی اروپا شد.
به نوشته وبگاه «عاروتص شوع» «بنیامین نتانیاهو» در دیدار با اعضای لابی «ایپک» (لابی صهیونیستی کمیته امور عمومی آمریکا-اسرائیل) در غروب چهارشنبه در قدس اشغالی در واکنش به تصمیم دستگاه قضایی اروپا در الصاق برچسب کالای ساخت شهرکهای صهیونیستنشین واقع در اراضی اشغالی ۱۹۶۷ گفت: «در حالیکه اروپا مسیر عدم پیوستن به تحریمهای ایران را انتخاب کرده، محدودیتهای سیاسی و اقتصادی علیه اسرائیل اعمال میکند.»
لابی ایپک یکی از مهمترین عناصر حمایت داخلی در آمریکا از رژیم صهیونیستی به شمار میآید و بسیاری از نمایندگان کنگره و مقامهای دولت آمریکا تحت چتر حمایت مالی آن هستند.
بر اساس این گزارش، دستگاه قضایی اروپا روزهای گذشته طی حکمی الصاق برچسب روی کالاهایی را که تولید شهرکهای صهیونیستنشین است، تایید کرد. بر اساس این حکم، کشورهای عضو اتحادیه اروپا موظفند کالاهای تولید شهرکهای صهیونیستنشین واقع در اراضی اشغالی ۱۹۶۷ را از کالاهای «ساخت اسرائیل» متمایز کنند و نباید برچسب «ساخت اسرائیل» روی این کالاها درج شود.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در دیدار با لابی ایپک با مظلوم نمایی و بدون اشاره به حملات هوایی روزهای گذشته علیه مناطقی در غزه و دمشق مدعی شد، مبارزان فلسطینی مناطق مسکونی در سرزمینهای اشغالی را هدف میگیرند.
افشای نقش دامادهای ترامپ و اردوغان در بهبود روابط آمریکا و ترکیه
سه چهره پشت انعطاف در موضعگیریهای آمریکا نسبت به اقدامات ترکیه در خاورمیانه هستند، آنها با رؤسای جمهور کشورشان ارتباطات خانوادگی داشته و این ارتباط به آنها در تقویت روابط آنکارا با واشنگتن کمک میکند.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز آمریکا، از این سه چهره برات آلبایراک، وزیر دارایی و خزانه داری ترکیه و داماد رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه است که بر روابط کشورش با آمریکا نظارت دارد، دومین چهره محمد علی یلسینداگ، تاجر ترکیهای و شریک تجاری سازمان ترامپ و حامی موضعگیریهای آنکارا نسبت به واشنگتن است؛ اما سومین نفر در این ارتباط جارد کوشنر است که به عنوان داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در سیاست خارجه نفوذ گستردهای دارد.
این سه چهره با ارتباطات شخصی که با یکدیگر دارند، موفق شدند خط ارتباطی میان ترامپ و اردوغان برقرار کنند. قرار است اردوغان امروز (چهارشنبه) پس از چند هفته از آغاز حمله نظامی این کشور علیه شمال سوریه به کاخ سفید برود.
اردوغان در مصاحبهای تلویزیونی پیشبینی کرده بود، مذاکرات ویژه میان داماد و وزیر مالی او با کوشنر به بازگشت به مسیر درست روابط پر تنش میان واشنگتن و آنکارا ختم شود.
آمریکا از تحریم ترکیه به دلیل عملیات نظامی علیه شمال شرق سوریه خودداری کرد، این کشور حتی پس از آنکه ترکیه از سامانههای دفاع موشکی روسیه استفاده کرد، تحریمها را به تعویق انداخت. این انعطاف تا خودداری دولت آمریکا از تحریم بانکهای ترکیه حتی پس از اثبات فرار آنها از تحریمهای آمریکا علیه ایران ادامه یافت.
اردوغان موفق شد با کمک داماد خود و شریک تجاری ترکیهای ترامپ، به عنوان دو فرستاده ترکیه به کاخ سفید و گفتوگو با کوشنر درباره راههای ممکن برای کنار گذاشتن اختلافنظرها، کشورش را از تحریمهای احتمالی آمریکا نجات دهد.
تأثیر حضور این دو چهره در کاخ سفید با حضور آلبایراک در کنفرانسی که یلسیدانگ در هتل بینالمللی ترامپ در واشنگتن ترتیب داده بود و در آن کوشنر نیز حضور داشت، نمایان شد. در این کنفرانس، داماد اردوغان موفق شد، کوشنر را راضی کند تحریمها علیه ترکیه در زمینه خرید سلاح از روسیه را به تأخیر بیندازد، پس از این کنفرانس نیز نشست فوری در دفتر کاخ سفید برگزار شد.
به گفته بسیاری از مشاوران اردوغان، دو رئیس جمهوری ترجیح میدهند از روابط خانوادگی و تجاری خود به عنوان کانال مخفی برای رایزنیها استفاده کنند، آنها این گونه توجیه میکنند که نسبت به توطئه چینی برخی مسئولان در دولتهایشان علیه خودشان تردید دارند.
تحریم چند شرکت و فرد سوری از سوی آمریکا
وزارت بازرگانی آمریکا، چهارشنبه چندین شرکت و فرد را به بهانه حمایت مادی از فعالیتهای شیمیایی و بیولوژیک در سوریه و انتقال اقلام آمریکایی به ایران در فهرست سیاه خود قرار داد.
به نوشته رویترز، این اقدام از سوی «اداره امور صنعتی و امنیتی» وزارت بازرگانی آمریکا شرکتهای مذکور را از خرید قطعات از شرکتهای آمریکایی بدون تأیید دولت آمریکا منع میکند.
وزارت بازرگانی آمریکا گفته نام شرکت فناوری و تجهیزات پزشکی «راهال» و شرکت ابزارهای آزمایشگاهی اسایال را به دلیل نقشآفرینی در حمایت مادی از فعالیتهای تسلیحاتی شیمیایی و بیولوژیک در سوریه به فهرست تحریمها اضافه کرده است.
آمریکا چند شرکت را هم به بهانه انتقال آگاهانه کالاهای ساخت آمریکا به ایران تحریم کرده است.
واکنش روسیه به گزارش جدید آژانس درباره ایران
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتوگو با خبرگزاری «نووستی» خواستار آن شد که مسأله کشف ذرات اورانیوم در یکی از تأسیسات اعلام نشده در ایران را نباید به یک "هیستری سیاسی" (هیجان غیرعادی سیاسی) تبدیل کرد.
معاون وزیر خارجه روسیه در تفسیر این مطلب گفت: «ما با گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در این باره آشنا شدهایم. مواضع طرف روسی در این باره کاملاً ساده است: باید به طرف ایرانی و دبیرخانه آژانس فرصت داده شود تا اوضاع کامل بررسی و روشن شود. هنوز پاسخهای مشخصی به برخی پرسش ها داده نشده و این روند به پایان نرسیده است.»
ریابکوف تأکید کرد: «در حال حاضر برخی نیروها از جمله نیروهای تأثیرگذار تمایل دارند تا نتیجه گیری عجولانه درباره شرایط جدید کشف شده انجام دهند. نمونه آن، اظهارات روز گذشته برخی مقامات اروپایی در سطح دولتی است که سعی دارند جنبه مشخصی به این موضوع بدهند. ما به صورت گستردهتری به این مسأله نگاه می کنیم. ما می دانیم که برخی کشورها در روند همکاریهای درازمدت خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی، با موارد مشابه و حتی جدیتری مواجه شدهاند که وضعیت بوجود آمده به آرامی، بسیار حرفهای و بدون سیاسی کردن این موضوع برطرف شده است.»
این دیپلمات بلندپایه روس یادآور شد: «در حال حاضر نباید وضعیت به وجود آمده پیرامون کشف ذرات اورانیوم در تورقوزآباد تهران را به یک "هیستری سیاسی" تبدیل کرد. چنین اقدامی درست نیست و میتواند اوضاع پیرامون ایران و به طور کلی در خلیجفارس را پیچیدهتر کند. ما مخالف چنین نتیجه گیریهایی بوده و هستیم. مسأله مهم آن است که ما راههای مشخصی را برای حل و فصل مسائل ارائه می دهیم تا فرصت برای کار در عرصه دیپلماسی فراهم شود.»
روز سه شنبه "میخائیل اولیانوف" نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین، ازجمله آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز هشدار داد، تلاشهای جدیدی برای از بین بردن توافق هستهای با ایران در حال انجام است و درز پیدا کردن گزارش محرمانه آژانس درباره ایران، نمونه بارز این تلاشهاست.
افشای سفر هیأتی از عربستان به یمن
در ادامه اخبار برخی رسانهها مبنی بر وجود مذاکراتی میان صنعا و ریاض برای پایان دادن به جنگ، یک خبرنگار یمنی از سفر هیأتی از عربستان سعودی به صنعا خبر داد.
بر اساس گزارش وبگاه «المشهد الیمنی»، «فارس الحمیری» خبرنگار یمنی در صفحه توییتر خود به نقل از منابعی که نزدیک به انصارالله خواند، نوشت، چند روز پیش یک هیأت نظامی سعودی وارد صنعا شد و دیدارهایی با سران انصارالله انجام داد.
وی ادامه داد: هیأتی نظامی وابسته به انصارالله نیز سفری به عربستان داشت و چند روز در آنجا ماند و این تبادل سفرها در چهارچوب تفاهماتی با هدف پایان دادن به جنگ یمن میگیرد.
در همین ارتباط، «خالد بن سلمان بن عبدالعزیز»، پسر شاه سعودی که جانشینی وزیر دفاع را نیز بر عهده دارد، دوشنبه (دو روز پیش) طی سفری از پیش اعلام نشده وارد شهر مسقط، پایتخت عمان شد.
برخی منابع غیر رسمی سفر جانشین وزیر دفاع عربستان سعودی به مسقط را به تلاش ریاض برای توافق با جنبش انصارالله یمن ربط دادند.
عربستان تا پیش از حمله تلافیجویانه ارتش یمن به آرامکو در ۲۷ شهریور امسال هرگونه درخواست یمن برای توقف جنگ را رد میکرد.