لغو معافیت همکاری با ایران در فردو، واکنش ظریف به اظهارات مداخلهجویانه درباره ناآرامیهای ایران، واکنش گوترش به تحولات اخیر ایران و اعلام جزئیات پیشنویس قانون اساسی عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام آمادگی روسیه برای آغاز مذاکرات فروش جنگافزار به ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «دیمیتری شوگایف» رئیس سازمان فدرال همکاری فنی ـ نظامی روسیه میگوید، در صورت رفع تحریمهای بینالمللی، مسکو حاضر است به ایران جنگافزار بفروشد.
به نوشته «اسپوتنیک»، شوگایف که در حاشیه نمایشگاه هوایی دوبی صحبت میکرد، گفت: «طرف روسی آماده است درباره همکاری در زمینه فروش تسلیحات، با ایران گفتوگو کند؛ مشروط بر اینکه اجرای پروژهها... تنها بعد از رفع تحریمهای بینالمللی آغاز شود.»
به گفته وی، طرف ایرانی احتمالا برای خرید جنگنده، بالگرد، تانک، کشتی، موشکهای ساحل به دریا، موتورهای هواپیما، قطعات یدکی هواپیما، خودروهای زرهی و زیردریایی علاقه مند باشد.
شوگایف با بیان اینکه تحریمهای بینالمللی صادرات تجهیزات غیرتهاجمی به ایران را ممنوع نکرده، گفت: مسکو به فروش این دست از جنگافزارها به ایران ادامه میدهد.
وی ادامه داد: «ما به اجرای قراردادهایی که شامل تحریمهای سازمان ملل متحد نیست، از جمله در زمینه تعمیر و تجهیزات عیبیابی، ابزارهای رصد رادیویی، سامانههای شناسایی و دیگر تسلیحات غیرتهاجمی، ادامه میدهیم.»
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریمهای تسلیحاتی وضعشده علیه جمهوری اسلامی ایران تا سال ۲۰۲۱ میلادی پابرجا خواهند بود.
لغو معافیت همکاری با ایران در فردو
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری به تکرار ادعاها علیه ایران پرداخت.
پامپئو ایران را به «اخاذی هستهای» متهم کرد و مدعی شد، تنها راه حل در قبال ایران، رسیدن به توافقی جامع با این کشور است که در آن به تمامی «نگرانیها» درباره ایران پرداخته شده باشد.
او در اظهاراتی مداخلهجویانه با حمایت از آشوبگران در ایران، تهران را به «خشونت علیه مردم» متهم کرده و گفته: «جمهوری اسلامی باید خشونت علیه مردم خودش را متوقف کند. دنیا در حال نظاره است.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: دولت این کشور معافیتهای تحریمی مربوط به همکاری هستهای با ایران در مرکز فردو را لغو خواهد کرد. هیچ دلیل قانونی برای غنیسازی اورانیوم وجود ندارد.
دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا آخرین بار روز دهم آبان، معافیتهای مربوط به همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران را تمدید کرده بود.
همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران، یکی از بندهای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با گروه ۱+۵ است؛ بنابراین، دولت وقت آمریکا معافیتهایی برای برخی از تحریمهای یکجانبه مربوط به صادرات اقلام قابل استفاده در برنامه هستهای به ایران، صادر کرد.
دولت کنونی آمریکا علیرغم خروج از برجام نزدیک هجده ماه پیش همکاریهای هستهای میان ایران و اعضای باقیمانده در برجام را از شمول تحریمها معاف کرد. هدف دولت آمریکا اطمینان از این بود که ایران غنیسازی اورانیوم خودش را در سطح محدود نگاه میدارد و آن را ارتقا نمیدهد.
دولت ترامپ چند ماه پیش برخی از این معافیتها، از جمله معافیت از تحریم خرید آب سنگین و اورانیوم با غنای پایین از ایران را لغو کرد. ایران در واکنش اعلام کرد، دیگر به سقفهای تعیینشده در برجام برای ذخایر این دو فرآورده، پایبند نخواهد بود.
واکنش ظریف به اظهارات مداخلهجویانه درباره ناآرامی های ایران
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه به اظهارات فریبکارانه و مداخلهجویانه مقامات آمریکا و کشورهای اروپایی درباره ناآرامیهای اخیر در برخی شهرهای ایران به شدت واکنش نشان داد.
ظریف در واکنش به اظهارات مداخله جویانه و فریبکارانه کاخ سفید و وزیر امور خارجه آمریکا و برخی دولت های اروپایی در خصوص ناآرامیهای اخیر در برخی شهرهای ایران اظهار داشت: اعتراض قانونمند حق مردم است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده و نیازی به یادآوری و حمایت مزورانه رژیم هایی که هدف رسمی خود را وادار کردن ایران به اجرای خواستههای غیرمشروع و ضد قانونی آنها از طریق تحمیل فشار اقتصادی - حتی در حوزه غذا و دارو - بر شهروندان ایرانی اعلام کردهاند، ندارد.
وزیر امور خارجه، اعلام حمایت مقامات آمریکایی از مردم ایران را دروغی شرم آور خواند و افزود: رژیمی که با اعمال تروریسم اقتصادی مانع رسیدن غذا و دارو به مردم عادی اعم از سالخوردگان و بیماران می شود هیچ گاه نمی تواند ادعای وقیحانه حمایت از مردم ایران داشته باشد. آقای پمپئو نخست باید پاسخگوی اقدامات اعلام شده تروریستی و جنایت علیه بشریت ضد مردم ایران باشد.
دکتر ظریف تصریح کرد: کشورهایی که نتوانستهاند از خود هیچ توان و ارادهای در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا نشان دهند و اکنون برای پنهان کردن ناتوانی خود از آشوب و برهم زدن نظم عمومی حمایت سیاسی و میدانی مینمایند مسئولیت کلیه عواقب تحریکات خطرناک خود را بر عهده خواهند داشت.
واکنش گوترش به تحولات اخیر ایران
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد روز دوشنبه در مورد امور داخلی ایران بیانیهای صادر کرده است.
به نوشته «رویترز»، یک سخنگوی گوترش گفت: دبیر کل سازمان ملل «با نگرانی» تحولات روزهای اخیر در ایران را دنبال میکند و از جان باختن برخی افراد در جریان ناآرامیها متأسف است.
پیش از این هم دولتهای آمریکا، فرانسه و آلمان در بیانیههایی مداخلهجویانه از ناآرامیهای اخیر در برخی مناطق در ایران حمایت کرده و توقف مقابله با ناآرامیها را خواستار شده بودند.
امروز یک مقام وزارت خارجه آمریکا هم از آشوبگران خواست از اقدامات خود فیلم گرفته و برای او ارسال کنند.
اعلام جزئیات پیشنویس قانون اساسی عراق
«عاطفه موسی» سخنگوی دفتر نخست وزیر عراق به برخی جزئیات پیش نویس قانون اساسی این کشور اشاره کرد.
بر اساس این گزارش، وی در این خصوص گفت: در قانون اساسی جدید خواسته های کمیساریای انتخابات در خصوص اصلاح ساختار انتخابات تأمین شده است.
وی گفت: در پیش نویس قانون اساسی جدید، بر مستقل عمل کردن کمیساریای عالی انتخابات به دور از سهم خواهی سیاسی تأکید شده است.
این مقام عراقی اظهار داشت: بدین ترتیب، کمیساریای عالی انتخابات از سلطه پارلمان و دولت خارج می شود.
وی همچنین تأکید کرد در قانون اساسی جدید پیش بینی شده که تعداد کرسی های پارلمان به ۲۵۱ کرسی کاهش یابد.
از سوی دیگر، «سعد الحدیثی» سخنگوی نخستوزیر عراق نیز تأیید کرد بر اساس پیشنویس قانون جدید انتخابات، هفت عضو برای شورای کمیساریای عالی انتخابات از میان قضات، اساتید دانشگاه و بازرس دیوان محاسبات انتخاب خواهد شد. کلیه این افراد باید از نظر سیاسی مستقل و ساکن عراق باشند.