واکنش شدیداللحن روسیه به ادعای حمایت آمریکا از مردم ایران، ابراز نگرانی ترامپ از قطع اینترنت در ایران!، ابراز خرسندی دیپلمات ارشد آمریکایی از بروز اغتشاش در ایران و روایت روسیه از انزوای آمریکا در جلسه آژانس اتمی درباره ایران از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به گزارش مدیر کل موقت آژانس درباره ایران به شورای حکام نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «کورنل فروتا»، مدیرکل موقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود به شورای حکام آژانس اعلام کرد، در این گزارش به نصب تعداد بیشتری از سانتریفیوژها در تأسیسات نطنز اشاره شده که نه تنها برای اهداف تحقیقی و توسعه، بلکه برای ذخیره سازی اورانیوم غنی شده و ازسرگیری غنی سازی اورانیوم در فردوست.
مدیرکل موقت آژانس همچنین افزود، افزایش ذخایر آب سنگین ایران به بیش از ۱۳۰ تن را به اطلاع شورای حکام رسانده است.
فروتا همچنین بر این موضوع تأکید کرد که ارزیابیها درباره نبود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده در ایران همچنان ادامه دارد.
مدیر کل موقت آژانس با تأکید بر این که به تعاملات با ایران ادامه میدهیم، به این موضوع نیز اشاره کرد که آژانس ذرات اورانیوم طبیعی را از منشأ انسانی در مکانی در ایران ـ که قبلا به آژانس اعلام نشده بود ـ پیدا کرده است.
کورنل فروتا در ادامه گفت: از آن زمان (پیدا شدن ذرات اورانیوم) ما همکاریهای متقابل را با ایران ادامه دادهایم؛ اما هیچ اطلاعات و دادههای بیشتری دریافت نکردهایم و این موضوع همچنان حل نشده مانده است. نشستی میان آژانس و ایران برای گفتوگوهای بیشتر در هفته آینده در تهران برنامهریزی شده و ضروری است ایران برای حل موضوعات با آژانس کار کند.
واکنش شدیداللحن روسیه به ادعای حمایت آمریکا از مردم ایران
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در نشست خبری هفتگی خود اعلام کرد، ادعای «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر حمایت از مردم ایران باعث تعجب مقامات روسیه شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به اظهارات اخیر پامپئو گفت: «این اظهارات ما را بهتزده کرد، زیرا بیشتر چیزهایی که باعث بروز نارضایتی و سایر مسائل را در ایران شدهاند، در واقع ناشی از اقداماتی هستند که خود آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران انجام داده است.»
وی تصمیم دولت ایران برای افزایش قیمت سوخت را ناشی از «تحریمهای سنگین و غیرقانونی آمریکا» خواند و افزود: «وقتی آنها تصمیم گرفتند، سیاست تحریم و فشار را علیه ایران اجرا کنند، هدفشان همین بود. واشنگتن از یک طرف کلامی میگوید که از خواستههای مردم ایران حمایت میکند، اما از طرف دیگر هر کاری که ممکن باشد، انجام میدهد تا مردم این کشور را دچار رنج کند.»
طی روزهای اخیر، برخی مقامات آمریکایی از جمله مایک پامپئو، وزیر امور خارجه این کشور، آشوبها و اغتشاشات خیابانی در برخی شهرهای ایران را ـ که طی آنها ده ها میلیارد ریال خسارت به اموال عمومی و خصوصی ملت ایران خسارت وارد شده و شهادت چندین تن از نیروهای امنیتی و مردم عادی به دست اغتشاشگران را در پی داشته ـ «مسالمتآمیز» خوانده و مدعی «حمایت از مردم ایران» شدهاند.
ابراز نگرانی ترامپ از قطع اینترنت در ایران!
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا که از زمان حضور در این سمت از هیچ توهینی به مردم ایران فروگذار نکرده، روز پنجشنبه ژست حمایت از مردم گرفت.
ترامپ مدعی شد، ایران آنقدر ناپایدار شده که حکومت اینترنت را قطع کرده تا «مردم بزرگ ایران» نتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
رئیسجمهور آمریکا در توئیتی دیگر، تهران را به تلاش برای جلوگیری از شفافیت متهم کرد و گفت: ایران فکر میکند دنیا از «تراژدی و مرگی» که آنها به بار میآورند، خبردار نخواهد شد.
مقامهای ایران در روزهای گذشته توضیح دادهاند که قطع اینترنت به دلایل تهدیدهای امنیتی پس از اعلام سهمیهبندی بنزین صورت گرفته و به محض رفع مشکلات امنیتی مجدداً برقرار خواهد شد؛ اما نگرانی دولتی که تنها چند هفته قبلتر برای سخت کردن تجارت دارو و غذا با ایران قاعده و قانون وضع میکرد، درباره قطع اینترنت نکته قابل توجهی است.
ابراز خرسندی دیپلمات ارشد آمریکایی از بروز اغتشاش در ایران
«برایان هوک»، مسئول گروه ویژه اقدام ایران در وزارت امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در مصاحبه با شبکه خبری بیبیسی از ناآرامیهای اخیر در برخی شهرهای ایران ـ که ده ها میلیارد ریال خسارت به اموال عمومی و خصوصی و همچنین شهادت چندین نفر از شهروندان عادی و نیروهای امنیتی را به دست اغتشاشگران در پی داشته است ـ ابراز خرسندی کرد.
برایان هوک در پاسخ به این که منظور آمریکا از شنیدن صدای مردم ایران و ایستادن در کنار آنها چیست، گفت: «ما سعی کردهایم از اعتراضات سالهای گذشته ـ که طی آنها حکومت ایران اجازه نداد معترضان با یکدیگر از طریق اینترنت ارتباط برقرار کنند ـ درس بگیریم. وقتی من در این سمت قرار گرفتم، فناوریهایی را در اختیار مردم ایران قرار دادیم که بتوانند در جریان اعتراضات با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. ما راههای میانبر در اینترنت را نیز به مردم ایران ارائه کردیم و این راهها به معترضان امکان داد که با یکدیگر ارتباط داشته باشند.»
وی افزود: «رئیسجمهور آمریکا به دقت اعتراضات ایران را دنبال میکند. ما به کارزار فشار حداکثری خودمان ادامه خواهیم داد. فشارهای ما باعث شده که حکومت ایران با کسری بودجه شدید مواجه شود و نتواند اقتصاد را اداره کند.»
این دیپلمات ارشد آمریکایی تصریح کرد: «ما از اعتراضاتی که در ایران رخ داده است، بسیار خشنودیم. شروع این اعتراضات در ابتدا ناشی از افزایش قیمت بنزین بود، اما خیلی سریع به اعتراضات ضدحکومتی تبدیل شد. مردم توانستند صدها ویدیو از اعتراضات را منتشر کنند. ما این ویدیوها را بررسی میکنیم و تحریم مقاماتی که در سرکوب معترضان نقش داشتهاند را در دست بررسی داریم.»
پیش از این دیگر مقامات آمریکایی از جمله «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه و «مایک پنس» معاون رئیسجمهور این کشور نیز حمایت خود را از اغتشاشگرانی که طی روزهای اخیر خسارات جانی و مالی سنگینی را به ملت ایران تحمیل کردهاند، ابراز داشته بودند.
روایت روسیه از انزوای آمریکا در جلسه آژانس اتمی درباره ایران
«میخائیل اولیانوف»، نماینده دائم روسیه در سازمان های بینالمللی مستقر در وین و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه مشاهداتش از جلسه امروز شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران را بیان کرد.
اولیانوف در توئیتر نوشت: «در جلسه امروز شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مباحثات سختی درباره ایران برقرار بود. سه مشاهده اصلی من اینها بودند: ۱) عده زیادی، از سیاست آمریکا در قبال برجام ابراز تأسف کردند؛ ۲) سخنرانانی که شمارشان حتی بیشتر از دسته اول بود، از کاهش تعهدات هستهای از سوی ایران ابراز نگرانی کردند و ۳) تقریباً همه بر پایبندی کامل به برجام تأکید کردند و آمریکا همچنان منزوی ماند.»
اولیانوف پیش از این در توئیتر دستور کار نشست امروز شورای حکام را این طور بیان کرده بود: «در خصوص موضوع کره شمالی و سوریه، مسأله جدیدی نخواهد بود و همانند اغلب موارد، بیانیههای مرسوم تکرار خواهد شد. بحثها درباره ایران احتمالاً جدی و دشوار خواهد بود».
اظهارات اولیانوف در حالی مطرح شده که آژانس بینالملی انرژی اتمی مدعی شده است، شواهدی در خصوص غنیسازی اورانیوم در سایتهای اعلام نشده در ایران وجود دارد.