آزادسازی قیمت‌ها و بررسی همخوانی آن با وضعیت کنونی کشور؛

سياسيون با چه تفسيري جامعه را آماده «شوك‌ بنزینی»‌ ديده‌اند!؟/ دولت چه برنامه‌ای برای اقناع افکار عمومی دارد؟

اقدام اخیر دولت حسن روحانی در سه برابر کردن قیمت بنزین ـ که به تأسی از افزایش بی حد و حصر قیمت دلار صورت گرفت ـ تلاش برای آزادسازی قیمت‌ها را به بالاترین اندازه خود رسانده است، در حالی که تحت هیچ عنوان و تحلیلی، این اقدام را نمی‌توان متناسب با سطح درآمد‌های مردم دانست؛ بنابراین، دولت تصمیم به اختصاص یارانه‌ای دیگر به نام یارانه ناشی از افزایش قیمت بنزین به بیش از دو سوم جمعیت کشور...
کد خبر: ۹۳۸۹۹۸
|
۰۱ آذر ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۷ 22 November 2019
|
16739 بازدید
|

سرانجام تصميم‌گيران پس از سال‌ها مقاومت، به نسخه طرفداران بازار تن دادند و در نهایت در سال 88 و در جریان دولتی که شعارش عدالت و در مقابل نگاه بازار آزاد بود، تصمیم به حذف یارانه اختصاص یافته بر روی کالاها گرفتند که یارانه نقدی به مردم بدهند. در حقیقت این تصمیم براي حل مشكلات اقتصاد ايران گرفته شد تا با نام «هدفمند كردن يارانه‌ها»، راه براي آزادسازي اقتصاد باز شود و توزیع عدالت با گستره متوازن و بهتری صورت گیرد.

به گزارش «تابناک»؛ طرفداران بازار، چه در برنامه اولي كه سال 61 نوشته شد و البته ناكام ماند و چه در برنامه‌هاي اول، دوم و سوم، آزادسازي قيمت‌ها را دنبال كرده‌اند. اين گروه از اقتصادانان ـ كه در رأس‌شان، كساني همچون «مشايخي، نيلي و طبيبيان» که عمدتا جزو گزینه های وزارتخانه های اقتصادی در دولت روحانی بودند یا تحت عنوان تئوری پرداز در این دولت ایفای نقش کردند، قرار دارند ـ به تأسي از تئوري‌هاي ليبرالي، معتقدند اگر قيمت‌ها آزاد شود، الگوي مصرف تغيير كرده، بهره‌وري بالا رفته و سيستم اقتصادي در فرآيندي تدريجي و البته خودكار اصلاح مي‌شود.

در برابر اين گروه، طيفي ديگر از اقتصاددانان، تقدم را به خصوصي‌سازي مي‌دهند. بر اساس تفكر نهادگرايانه آنان، مشكل، ساختار دولتي اقتصاد است كه حتي اگر قيمت‌ها هم آزاد شود، انحصار دولتي، اجازه اصلاح نداده و جز انتقال بار قيمتي به مردم، نتيجه‌اي ديگر عايد نمي‌شود.

سياسيون با چه تفسيري جامعه را آماده «شوك‌ بنزینی»‌ ديده‌اند!؟/ دولت چه برنامه‌ای برای اقناع افکار عمومی دارد؟

از آغاز پيروزي انقلاب اسلامي، «عدالت» دغدغه هميشگي تصميم‌گيران كشور بوده است. آنان ضمن تأكيد بر لزوم پيشرفت اقتصادي، با ديد ترديد به نسخه‌هاي برآمده از آراي ليبراليست‌ها، مانند حذف يارانه، مي‌نگريستند. چرا كه به اعتقادشان، عمل به اين نسخه‌ها آرمان عدالت را مخدوش مي‌كند. البته نزديكي اقتصاددانان نهادگرا به مراكز تصميم‌گيري و القاي «مضرات بي‌شمار» دل‌بستن به راه‌حل طرفداران بازار، در افزايش اين بدبيني بي‌تأثير نبوده است.

در مقابل، نهادگرايان نيز طي اين ساليان، هرگز نتوانسته‌اند مدلي كارا از آرمان «توسعه، همراه با عدالت» ارائه كنند. به عنوان مثال ايده خصوصي‌سازي، كه منتج از تئوري‌هاي نهادگرايانه است و از سال 68، افتان و خيزان در حال اجراست، در هر دوره‌ با معضلاتي بزرگ روبه رو بوده كه حتي سرآمدان اقتصادانان نهادگرا را نيز به اعتراض ناچار كرده است.

هرچند دولت محمود احمدي‌نژاد گسترش «عدالت» را از اولويت‌هاي اصلي خود عنوان مي‌كرد، مجري ايده‌هاي طرفداران بازار شد؛ ايده‌اي كه در سه دهه پیش از اجرای هدفمندی یارانه ها، با مخالفت‌هاي سرسختانه عدالت‌خواهان، امكان ظهور نيافته بود. يا اين اقدام را بايد از سر اضطرار (به دليل شرايط بد اقتصادي و چشم‌انداز نامطلوب آن) بدانيم و يا بپذيريم كه اين دولت، بر خلاف تفسير سی ساله‌اي كه از «عدالت» وجود داشته، به تفسيري جديد از اين مفهوم رسيده بود. حالا این شیب برای آزادسازی قیمت ها در دولت روحانی تندتر شده است.

اقدام اخیر دولت حسن روحانی در سه برابر کردن قیمت بنزین ـ که به تأسی از افزایش بی حد و حصر قیمت دلار صورت گرفت ـ تلاش برای آزادسازی قیمت‌ها را به بالاترین اندازه خود رسانده است، در حالی که تحت هیچ عنوان و تحلیلی، این اقدام را نمی‌توان متناسب با سطح درآمد‌های مردم دانست؛ بنابراین، دولت تصمیم به اختصاص یارانه‌ای دیگر به نام یارانه ناشی از افزایش قیمت بنزین به بیش از دو سوم جمعیت کشور گرفته است تا بتواند از دست رفتن بخشی از قدرت خرید را جبران کند.

اين‌كه اين تفسير چيست و دستيابي به آن را چگونه در برقراري اقتصاد آزاد و تن دادن به توصيه‌هاي طرفداران بازار ديده‌اند، بحثي جداست؛ اما:

  1. چه تغييري در اوضاع جامعه ايراني، در مقايسه با ساليان قبل روي داده كه تصميم‌گيران، بر خلاف گذشته، وقعي به اخطارهاي نهادگرايان نداده و راه را براي اصلاح نظام يارانه‌اي هموار ديده‌اند؟
  2. آيا محيط كسب‌وكار براي فعاليت‌هاي سالم اقتصادي، مهياتر از قبل شده است، كه بتوان به مدد آن به رونق اقتصادي و افزايش درآمد اميدوار بود؟
  3. آيا سياست‌هاي حمايتي كاراتري نسبت به آنچه در برنامه‌هاي پيشين طرفداران بازار توصيه مي‌شد، انديشيده شده، كه اكنون نگراني از وضعيت قشرهای آسيب‌پذير دوره گذار وجود ندارد؟

اقتصاددانان دولت بايد پرسش‌هاي فوق را پاسخ دهند. اما سياسيون در برابر پرسش‌هايي به مراتب حساس‌تر قرار دارند؛

  1. اصلاح درست نظام يارانه، پيش و بيش از هر چيز، همراهي عمومي و محيطي آرام مي‌طلبد. در ايام ملتهب كنوني، كه طرف‌هاي درگير از هر ابزاري براي ضربه زدن به رقيب استفاده مي‌كنند، سياسيون با چه تفسيري از فضاي عمومي كشور، جامعه را آماده دريافت چنين «شوك‌درماني»‌هايي ديده‌اند؟
  2. در نتيجه عملكرد برخي بازيگران عرصه سياسي، اعتماد لااقل بخشي از جامعه نسبت به نهاد دولت پايين آمده است. در چنين فضايي آيا مجريان دولتي برنامه تبليغي مناسبي دارند كه به كمك آن كارآمدي سياست‌هاي حمايتي را به همه گروهاي اجتماعي قبولانده و افكار عمومي، به ويژه قشرهای آسيب‌پذير و محروم را در اجراي اين طرح همراه كنند.

به فرض درستي تفسير جديد از مفهوم عدالت و يا پذيرش ناچاري‌ تصميم‌گيران در اجراي طرح هدفمند كردن يارانه‌ها، عدم تأمل در پرسش‌هاي آمده، نه‌ تنها اجراي اين طرح را با شكست مواجه مي‌كند، بلكه با بحران‌هايي به مراتب سخت‌تر از آنچه در ماه‌هاي اخير شاهدش بوديم، روبه رو خواهيم شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۴
در انتظار بررسی: ۲۷
انتشار یافته: ۱۱۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
خداروشکر همیشه در حال اضطرار هستیم!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
دولت حسن روحانی افکار لیبرالی دارد و طرفدار قشر ثروتمند
دولت راه های زیادی داره تا از قشر ثروتمند کشور درامد کسب کنه
گرفتن مالیات از پزشکان و وکلا و صاحبان مسکن خالی و دلالان زمین و خانه و سکه
در کشورهای غربی درامد دولت ها از قشر ثروتمند است به طور مثال در المان پزشکان 60 درصد درامدشون را مالیات می دن
ازاد و نرخ جهانی حساب کردن نرخ بنزین برای ماشین های گرانقیمت
گرفتن پول اب و برق و گاز به قیمت ازاد از مناطق ثروتمند نشین شمال تهران
جلوگیری از رانت های چند صد هزار میلیاردی دلار 4200
مصادره ثروت های هزار میلیاردی رانتخواران و خصوصی سازی ها
تعدیل 50 درصد مدیران کشور و کاهش 50 درصدی حقوق مدیران
جلوگیری از رانتخواری شرکت های دولتی و خصولتی که مرکز فسادن
و...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
دیدند یارانه ۴۵ هزار تومانی با این تورم ثابت مونده گفتند چی کنیم بیایید از پول بنزینشون بگیریم و به خودشون بدیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
دولت های عوام فریب
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
با استخونامون تحريم رو داريم حس ميكنيم، تا كى بايد تحريم باشيم اخه.
جونيمون رفت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
داداش مگه جنس تو بازار نیست که احساس تحریم می کنید؟ جنس در بازار هست ولی به دلیل سیاست غلط دولتهامون روز به روز تورم بیشتری داریم و این باعث کم شدن قدرت خرید مردم شده. عراق که تحریم نیست پس چرا اونا هم مشکل دارن. دلیلش بی کفایتی مسئولان دو کشوره نه تحریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
دو تا شوک به ما زدن، بنزین، و اینترنت!

تکلیف اولی مشخصه، حداقل میدونیم قیمتش چند شده و یک خاکی بر سرمان میزنیم. ولی تکلیف دومی اینترنت در ابهام است، ایا مجدد وصل میشه یا با تغییرات زیاد وصل میشه؟!

یک ضرب المثلی در دوران سربازی هست، دوستانی که رفتن خدمت حتما میدونند، الان یادش افتادم: " تشویق برای یک نفر، تنبیه برای همه...." یعنی حتی اگر یک نفر یا چند نفر اشتباهی مرتکب شدن، همه حتی بیگناهان باید مجازات بشن!!! این شاید در سربازی و پادگان نزدیک به عدالت باشه ولی برای یک جامعه چند ده میلیونی کاملا بر خلاف عدالت است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
حکایت ِما، حکایت اون پدر معتادیه که به خاطر هزینه اعتیادش با وقاحت تمام میره سراغ قلّک بچه اش، یکی نیست بهش بگه خب دوست عزیز این از امروزت، فردا هم فرش زیر پات رو فروختی، پس فردا هم بقیه رو فروختی، روزای بعد رو میخوای چکار کنی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
یه چیزی دیگه رو گرون می کنن یا یه حادثه درست می کنن اینو یادشون میره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
بخدا این مورد بنزین و مخصوصا اینترنت از مواردیه که هرگز نمی بخشمتون... دیگه در تلویزیون نیایید داد بزنید حضور حماسی مردم پای صندوق رای.... چون در این یک هفته خیلی ها رو دیدم که میگفتن شرکت نمیکنن. با مردم مثل برده دارید رفتار میکنید. خودتون بین مردم نیستین نمی فهمید اوضاع رو
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
البته همونایی که به این دولت و مجلس رای دادن همون بهتر که شرکت نکنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
مساله خیلی ساده هست. اینا اصلا هیچی پول نداشتند دیگر نمیتوانستند مملکت رو بچرخونند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
مگه دولتهای دیگه پول نفت دارن که کشورشون را می چرخونن؟ باید سیستم مالیاتی دقیق داشت پول را از پولدارها گرفت و اون را در کشور چرخاند. پول نفت خود بخود باعث ایجاد بیماری هلندی در اقتصاد و تورم میشه. پس باید از اقتصاد حذف بشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۱
مگه دولت بی تدبیر ناامید تا الان هم برنامه ای داشته؟
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟