تحریم وزیر ارتباطات ایران از سوی آمریکا، ادامه اعتراضات در بغداد و جنوب عراق، افشاگری سیاستمدار عراقی درباره نقشه اسرائیل و امارات در عراق و طرح ترکیه برای تغییر بافت جمعیتی شمال سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به قدردانی رئیسجمهور پاکستان از مواضع رهبر انقلاب نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ عارف علوی رئیس جمهور پاکستان روز جمعه گفت، این کشور از حمایت رهبر معظم انقلاب از مبارزه مردم جامو و کشمیر قدردانی میکند.
وی که با «مهدی هنردوست» سفیر ایران در اسلام آباد ـ که مأموریت وی در این کشور به پایان رسیده ـ تلفنی صحبت میکرد، گفت که اقدامات یکجانبه و غیرقانونی که توسط دولت هند اتخاذ میشود، نقض حقوق بشر در کشمیر است.
رئیس جمهور پاکستان گفت، این کشور از حقوق تمامی گروهها در سرتاسر جهان حمایت میکند و در این زمینه ابتکار ایجاد شبکه انگلیسیزبان توسط پاکستان، ترکیه و مالزی را مطرح کرده که در راستای مقابله با اسلامهراسی فعالیت خواهد کرد.
عارف علوی ادامه داد: پاکستان و ایران روابط دوجانبه تنگاتنگی بر اساس مشترکات مذهبی، فرهنگی و ارتباطات مردم با مردم و منافع مشترک دارند.
وی تأکید کرد که روابط نزدیک با تمامی کشورهای همسایه از جمله ایران اولویت کلیدی سیاست خارجی پاکستان بوده و این کشور به حمایت ایران در موضوعات مختلف منطقهای ارج مینهد.
سفیر ایران در پاکستان نیز در این تماس تلفنی خداحافظی گفت، پاکستان و ایران دو کشور برادر بوده و صلح و ثبات منطقهای اولویت مهم آنهاست.
تحریم وزیر ارتباطات ایران از سوی آمریکا
وزارت خزانهداری آمریکا صبح روز جمعه به وقت محلی از قرار گرفتن نام «محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در فهرست افراد تحت تحریم دفتر کنترل داراییهای خارجی (اوفک) که از نهادهای زیرمجموعه وزارت خزانهداری است، خبر داد.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، محمدجواد آذری جهرمی در آنچه «سانسور گسترده اینترنت در ایران» خوانده شده، نقش داشته است.
در ادامه این بیانیه آمده است: «دسترسی در اینترنت در ایران که مدیریت آن به عهده وزارتخانه تحت مدیریت آذری جهرمی است، در ماه نوامبر به مدت چندین روز قطع بوده و مقامات ایرانی دلیل آن را مسائل امنیت ملی عنوان کردهاند».
مقامات آمریکایی در روزهای اخیر تلاش کردهاند، قطع شدن اینترنت در ایران را تلاشی برای نرسیدن صدای به اصطلاح «معترضان» به خارج از کشور جلوه دهند، این در حالی است که شورایعالی امنیت ملی ایران، صرفاً به دلیل سابقه دخالتهای سرویسهای اطلاعاتی بیگانه به ویژه سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی در جریان آشوبهای گذشته (مشخصاً فتنه ۸۸ و اغتشاشات دیماه ۹۶) تصمیم به قطع اینترنت به صورت موقت گرفت تا نیروهای اطلاعاتی این کشورها نتوانند با سوءاستفاده از شرایط موجود، اهداف مخرب خود را در ایران دنبال کنند.
روز پنجشنبه «برایان هوک»، مسئول گروه ویژه اقدام ایران در وزارت امور خارجه ایران طی اظهاراتی از دخالت عامدانه آمریکا در ناآرامیهای ایران و تلاش برای تقویت این ناآرامیها پرده برداشت. وی در مصاحبه با شبکه خبری بیبیسی گفت: «ما سعی کردهایم از اعتراضات سالهای گذشته که طی آنها حکومت ایران اجازه نداد، معترضان با یکدیگر [از طریق اینترنت] ارتباط برقرار کنند، درس بگیریم. وقتی من در این سِمَت قرار گرفتم، فناوریهایی را در اختیار مردم ایران قرار دادیم که بتوانند در جریان اعتراضات با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. ما راههای میانبر در اینترنت را نیز به مردم ایران ارائه کردیم و این راهها به معترضان امکان داد که با یکدیگر ارتباط داشته باشند.»
این دیپلمات ارشد آمریکایی افزود: «ما از اعتراضاتی که در ایران رخ داده است بسیار خشنودیم. رئیسجمهور ترامپ به دقت این اعتراضات را دنبال میکند. شروع این اعتراضات در ابتدا ناشی از افزایش قیمت بنزین بود، ولی خیلی سریع به اعتراضات ضدحکومتی تبدیل شد. مردم توانستند صدها ویدیو از اعتراضات را منتشر کنند. ما این ویدیوها را بررسی میکنیم و تحریم مقاماتی را که در سرکوب معترضان نقش داشتهاند، در دست بررسی داریم.»
ادامه اعتراضات در بغداد و جنوب عراق
۲۹ امین روز اعتراضات پیاپی عراقیها علیه فساد و ناکارآمدی در برخی شهرهای این کشور روز جمعه نیز برگزار شد و بغداد و شهر الناصریه در استان «ذی قار» شاهد تظاهرات بود.
به نوشته وبگاه السومریه نیوز، پیش از ظهر امروز کانون تجمعات در بغداد در نزدیکی پل «الاحرار» در مرکز این شهر بود و طبق آخرین آمار ۴۰ نفر در پی شلیک گاز اشک آور از سوی نیروهای امنیتی حالت خفگی به آنها دست داده و راهی بیمارستان شدند.
تا کنون هیچ یک از منابع رسمی عراقی خبری از کشته یا زخمی شدن معترضی را اعلام یا تأیید نکرده، ولی رویترز به نقل از منابع خود مدعی کشته شدن دو تن و مجروحیت ۲۲ تن شده است. به ادعای این خبرگزاری، یکی از معترضین به ضرب گلوله و دیگری بر اثر اصابت گاز اشک آور به سر او جان خود را از دست داده است.
در میدان «التحریر» بغداد نیز صدها معترض در بعدازظهر امروز تجمع کردند و به گفته منابع عراقی جمعیت در حال افزایش است.
در استان ذی قار در جنوب عراق نیز، معترضین جاده «ناصریه» را مسدود کردند و نیروهای امنیتی نیز تلاش کردند تا مسیر را باز کرده و معترضان را متفرق کنند. در پی درگیریها میان معترضین و نیروهای امنیتی، «حیدر سلمان» فرماندار ناحیه «الفضله» در استان ذی قار نیز ظهر امروز استعفای خود را اعلام کرد.
در منطقه «قلعه سکر» در این استان نیز معترضان پل منتهی به چاه نفتی «الغراف» را مسدود کردند و در پی ورود نیروهای امنیتی برای متفرق کردن آنها، درگیر شدند.
افشاگری سیاستمدار عراقی درباره نقشه اسرائیل و امارات در عراق
شبکه خبری المیادین به نقل از منابع امنیتی عراق از اقدام امارات در بازداشت «عزت الشابندر» سیاستمدار عراقی که از اقدامات خرابکارانه ابوظبی در عراق پرده برداشته است، خبر داد.
شبکه خبری المیادین به نقل از منابع خود گزارش داد: افشاگری های «عزت الشابندر» سیاستمدار عراقی از حقیقت طرح اسرائیل در عراق که قرار است با مشارکت امارات انجام شود، حکایت دارد.
بر اساس این گزارش، در این افشاگری نقش امارات در حمایت از فعالیت های خرابکارانه در اعتراضات عراق و تجهیز و مسلح کردن چهار قبیله در استان الانبار واقع در غرب این کشور برای تاأسیس نیرویی جهت جدایی این استان با عنوان کنفدرالیسم و وارد کردن آن در «معامله قرن» (طرح ترامپ در خصوص موضوع فلسطین) مشهود است.
منابع مطلع به المیادین گفتند، هدف از حمایت امارات از جدایی الانبار، اسکان دادن فلسطینی ها در آن است و به نظر می رسد که الشابندر اطلاعات در خصوص نقشه اسرائیل در عراق را از قطر دریافت کرده است.
به گفته این منابع، الشابندر را مجبور کرده اند، با انتشار توئیتی بازداشت خود را تکذیب کند؛ ضمن اینکه وی از حضور در عراق که نزدیکانش خواستار شده بودند خودداری کرده و گفت که این امکان برایش وجود ندارد.
منابع مذکور بازداشت الشابندر توسط «محمد بن زاید» ولیعهد امارات را مشابه اقدام عربستان در بازداشت «سعد الحریری» نخست وزیر سابق لبنان دانستند.
طبق این منابع، دستگاه های امنیتی عراق یک گروهک اماراتی شامل افراد لبنانی را که گروه های خرابکار در اعتراضات عراق را تامین مالی می کنند، بازداشت کرده اند.
یک منبع امنیتی عراقی به المیادین گفته بود که امارات متحده عربی عزت الشابندر سیاستمدار مستقل عراقی را پنج روز است بازداشت کرده و به دستور بالاترین مرجع امنیتی در امارات از سفر وی جلوگیری می کند.
به گفته این منبع امنیتی الشابندر قادر به تماس با کسی نیست و آخرین اطلاعات از وی از بازداشتش حکایت دارد.
این منبع همچنین افزود، الشابندر به خاطر مواضع سیاسی خود بازداشت شده و دستگیری وی، بخشی از دخالت کشورهای حاشیه خلیج فارس در موضوع عراق است.
وی همچنین گفت، پس از افشاگری الشابندر در خصوص نقشه اسرائیل در عراق که قرار است با مشارکت امارات انجام شود، دستگاه های امنیتی امارات وی را در ابوظبی بازداشت کرده و به هتلی در دبی منتقل کرده اند.
طرح ترکیه برای تغییر بافت جمعیتی شمال سوریه
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد، ترکیه «تغییر بافت جمعیتی» در مناطق تحت سیطرهاش در شمال شرق سوریه را آغاز کرده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه به نقل از منابع موثق اعلام کرد، ترکیه تعدادی از ساکنان شمال سوریه را به شهر تل ابیض که تحت سیطره آنکارا و گروههای مسلح سوری مورد حمایتش است، منتقل کرد.
این منابع اعلام کردند، نیروهای ترکیه شهروندانی را که مایل بودند به تل ابیض منتقل کردند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر شهروندان سوری از جرابلس به مرز با ترکیه و بعد تل ابیض منتقل میشوند و از آغاز عملیات "چشمه صلح" گروههای مورد حمایت ترکیه مرتکب نقضهایی شدهاند. آنها کسانی را که در مناطق تحت کنترلشان در شمال سوریه میمانند، مجبور میکنند از آنجا کوچ کنند.
دیده بان حقوق بشر از جامعه جهانی خواست بر ترکیه برای توقف تغییر بافت جمعیتی فشار بیاورند.