دفاع سفیر انگلیس در تهران از اینستکس و برجام، ابراز امیدواری سناتور آمریکایی به اتحاد شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران، ۱۳۷۶ نفر روز بازرسی آژانس در ایران در یازده ماه گذشته و بازدید رئیس جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به جدیدترین موضعگیری روسها درباره برنامه موشکی ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه به موضع گیری درباره برجام و برنامه موشکی ایران پرداخت.
وی افزود: اروپایی ها، روسیه و چین باید برجام با ایران را علی رغم مواضع واشنگتن اجرایی کنند.
معاون وزیر خارجه روسیه بیان کرد: توسعه برنامه موشکی ایران در راستای نیازهای دفاعی آن است و ایران برنامه موشکی خود را در چهارچوب نیازهای دفاعیاش پیش می برد. تلاش واشنگتن برای تحمیل شروط خود از طریق تحریم ها به مثابه تعدی مستقیم به حاکمیت کشورهاست.
ریابکوف در ادامه تاکید کرد: رزمایش روسیه-ایران-چین در اقیانوس هند علیه احدی نیست و با هدف عراض اندام هم نیست.
دفاع سفیر انگلیس در تهران از اینستکس و برجام
«راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: لحن بعضی عکس العمل ها به بیانیه مشترک انگلیس، آلمان و انگلیس تعجب آور است. ما همواره نگرانی خود را به وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز می نماییم، ولی INSTEX نشان می دهد ما همگی تا زمانی که برجام پابرجاست، در راستای حمایت از تجارت که به نفع همه ایرانیان است فعالیت می کنیم.
کشورهای بلژیک، دانمارک، فنلاند، نروژ، هلند و سوئد به تازگی از تصمیم خود برای پیوستن به اینستکس (ساز و کار مالی اروپا برای تجارت با ایران) خبر داده اند که این اقدام آنها با واکنش منفی امریکا و رژیم صهیونیستی مواجه شده است.
پیوستن کشورهای اروپایی به اینستکس، در حالی است که تروئیکای اروپا، هنوز اقدام جدی برای آغاز به کار این ساز و کار مالی انجام نداده و به عبارت بهتر در رابطه با این موضوع و عمل به تعهدات خود بدعهدی کرده است.
روند بدعهدیهای اروپا در قبال راه اندازی سازوکار مالی بین ایران و اروپا از آنجا رقم خورد که طبق رایزنیها و توافقهای انجام شده، قرار بود مبالغ حاصل از فروش نفت کشورمان وارد این سامانه شده و کشورها و شرکتهای اروپایی هم بر مبنای این اعتبار، کالاهایی که مشمول تحریمهای آمریکا نیستند، به ایران صادر کنند.
اروپاییها ابتدا وعده دادند حداکثر دو ماه پس از خروج آمریکا از برجام یعنی تیرماه سال ۹۷ تعهدات خود مبنی بر تضمین فروش نفت و همچنین برقراری تبادلات مالی و بانکی تهران را اجرایی کنند، اما سه کشور اروپایی تا بهمنماه سال گذشته به عناوین مختلف از عملیاتی کردن وعدههای خود سر باز زدند. در نهایت پس از برگزاری کمیسیون مشترک برجام از سامانهای رونمایی شد که باز هم در آن خبری از تحقق تعهدات اصلی اروپا در قبال توافق هستهای نبود. نکته قابل توجه این است که باگذشت حدود یازده ماه همین سازوکار ادعایی اروپاییها هم هنوز اجرایی نشده است.
ابراز امیدواری سناتور آمریکایی به اتحاد شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران
لیندسی گراهام» سناتور ارشد آمریکایی، روز دوشنبه ابراز امیدواری کرد، با حل اختلافات موجود میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس، علیه ایران جبههای متحد در منطقه تشکیل شود.
روزنامه «وال استریت ژورنال» چند روز پیش گزارش داد که شیخ «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر، ماه گذشته میلادی در سفری اعلام نشده، به ریاض رفته و با مقامهای سعودی دیدار و گفتوگو کرده است.
وال استریت ژورنال این سفر را «جدیترین تلاشی» توصیف کرده که برای پایان دادن به دو سال و نیم قطع رابطه میان کشورهای تحت رهبری عربستان سعودی و قطر انجام گرفته است.
گراهام با اشاره به این گزارش، در توییتر نوشته است: «امیدوارم این گزارش دقیق باشد. زمان آن است که اختلافات بین عربستان سعودی، قطر و دیگر کشورهای عرب خلیج فارس حل شود. این منطقه به انسجام و ثبات نیاز دارد تا با تهدید مشترک ناشی از ایران، مقابله کند.»
عربستان سعودی و چند کشور عربی همپیمانش در سال ۲۰۱۷ با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم، روابط دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند. در روزهای گذشته منابع مختلفی گزارش دادهاند که با میانجیگری کویت، تلاشهای گستردهای برای حل اختلافات میان بلوک تحت رهبری سعودیها و قطر در جریان است.
وال استریت ژورنال نوشته است که شکاف در شورای همکاری خلیج فارس برای دولت آمریکا که در تلاش است تا جبههای متحد علیه ایران در منطقه ایجاد کند، به یک چالش بدل شده و به همین دلیل، واشنگتن این کشورها را برای حل و فصل اختلافات تحت فشار قرار داده است.
۱۳۷۶ نفر روز بازرسی آژانس در ایران در یازده ماه گذشته
«کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل و سایر سازمانهای بین المللی مستقر در وین، امروز (دوشنبه) طی سخنانی در نشست ویژه تایید نهایی انتصاب «رافائل گروسی» مدیرکل جدید آژانس گفت: استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای نباید به واسطه اقدامات قهری غیرقانونی و یکجانبه با مانع مواجه و همچنین مشروط به هیچ پیش شرط خودسرانه ناموجه از سوی دیگر کشورها شود.
نماینده دائم کشورمان در ادامه با تاکید بر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی برای جمهوری اسلامی یکی از سازمانهای بسیار مهم است، افزود: ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه و با فعالیتها و برنامههای هستهای قابل ملاحظه، همواره به آژانس و نقش شاخص آن در ظرفیت سازی مبتنی بر نیازها و اولویتهای خود توجه داشته است.
این دیپلمات کشورمان با اشاره به اینکه نظارت و راستی آزمایی در ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، جزو ماموریتهای اصلی کنونی آژانس است، گفت: ایران یک شریک مهم آژانس است. قابل ذکر است، صرفا در سال جاری تا نوامبر ۲۰۱۹، بیش از ۶۸۸ بازرسی معادل ۱۳۷۶ نفر روز بازرسی در ایران انجام شده است؛ بنابراین، حفظ روابط کاری سازنده بین ایران و آژانس اهمیت فراوانی داشته و ما معتقدیم چنین امری باید در یک رویه مستقل، حرفهای و بی طرفانه صورت پذیرد.
غریب آبادی در پایان تاکید کرد: هیچ شکی نیست که بقای سه رکن NPT و همچنین اعتبار آژانس، عمدتا وابسته به پایبندی به این اصول است.
نشست ویژه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تایید انتصاب «رافائل گروسی» به عنوان مدیرکل جدید آژانس، در وین مقر آژانس برگزار شد.
در ابتدای این نشست، کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین از سوی گروه خاورمیانه و جنوب آسیا به عنوان معاون رئیس کنفرانس ویژه انتخاب شد.
بازدید رئیس جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران
«رافائل گروسی»، رئیس جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که در آینده نزدیک از ایران بازدید خواهد کرد.
در همین ارتباط گروسی اعلام کرده، دیدار از ایران به زودی اتفاق خواهد افتاد؛ هرچند زمان آنرا اعلام نکرده، گفته که به اعتقاد او این دیدار در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
اعلام دیدار از ایران از سوی مدیرکل جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تنها ساعاتی پس از آن انجام شد که در جلسه ویژه کنفرانس عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی، ریاست «گروسی» به عنوان مدیرکل جدید آژانس برای یک دوره چهارساله تأیید شد.
گروسی همچنین پیش از این نیز در گفتوگویی اعلام کرده بود، در برابر توسعه برنامههای هستهای از جمله برنامه هستهای ایران مواضع سرسخت و در عین حال منصفانه در پیش خواهد گرفت.
گروسی نخستین فردی است که از آمریکای جنوبی عهدهدار سمت دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میشود و پیش از این به عنوان دیپلمات آرژانتین در آژانس مشغول به کار بوده است.