روز گذشته علی اصغر زارعان معاون سازمان انرژی اتمی ایران امروز در آئین افتتاح نمایشگاه دستاوردهای صنعت هستهای از رونمایی دستاوردهای جدید هستهای کشور در ۲۰ فروردین ماه سال آینده خبر داد و گفت: ۵۰ دستاورد جدید در این روز رونمایی میشود که دستگاههای جدید سانتریفیوژ و آب سنگین نیروگاهی از جمله این موارد است.
به گزارش تابناک، زارعان افزود: چرخه بومی کشور با استفاده از دانش بومی و منابع داخلی فعال میشود و عصبانیت دشمنان هم از جهت بومی بودن چرخه سوخت در ایران است.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: راکتور اراک سال آینده فعالیتهای جدیدی را در دستور کار قرار خواهد داد و به زودی خبرهای خوشی از اراک به ملت شریف ایران خواهیم داد که در نوع خود اتفاق بسیار بزرگی است.
از سوی دیگر، علی اکبر صالحی چندی پیش در یک نشست خبری گفت که در سالن «اس ۸» که سالن تحقیق و توسعه سایت نطنز است، ۱۵ نوع سانتریفوژ نسل جدید وجود دارد.
صالحی گفت که برخی از این سانتریفوژها از جمله آیآر ۹ در دو ماه اخیر ساخته است. این سانتریفوژ حدود پنج متر و نیم ارتفاع دارد و قادر است ۵۰ سو یعنی حدود ۵۰ برابر سانتریفوژهای فعلی غنیسازی کند.
در همین راستا، خبرگزاری رویترز نیز با اشاره به اظهارات حسن روحانی مدعی شد که ایران با ساخت سانتریفوژ آیآر ۹، توافقنامه هستهای را نقض میکند چرا که در این توافق نامی از آیآر ۹ برده نشده است.
در این رابطه، خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نوشت که سانتریفوژهای پیشرفته ایران و از جمله سانتریفوژهای نسل جدید آیآر ۹ می توانند تغییر دهنده بازی (game-changer) برای ایران در تحولات پیش رو باشد.
در همین زمینه اخیرا یوسی کوهن رئیس موساد عنوان کرده است که تهران به عنوان یک بازیگر پویا قلمداد می شود که می تواند جهش های ناگهانی برای برون رفت از معضلات و کسب دستاوردهای فوری داشته باشد و این توانایی را در گذشته به اثبات رسانده است.
این در حالی است که در گذشته نیز ایران توانسته است با توسعه فوری توانمندی های خود غرب و دشمنان خود را شگفت زده کند. از جمله می توان به تأسیسات هسته ای فردو در زیر زمین و جهش هسته ای قبل از برجام و رساندن سطح غنی سازی اورانیوم به سطح 20٪ اشاره کرد.
طبق ادعای تحلیل گران و کارشناسان غربی، با توجه به ظرفیت های بالقوه هسته ای ایران، زمان دست یابی ایران با وجود برخی محدودیت های ناشی از برجام، به 6 تا 10 ماه کاهش یافته است.
این رسانه اسرائیلی در ادامه مدعی شد: این احتمال وجود دارد كه مسكو به طور غیرقانونی به تهران در این زمینه كمك کرده تا عملکرد سانتریفیوژهای خود را بهبود ببخشد. این در حالی است که روسیه علناً از چنین اتهاماتی چشم پوشی کرده. با این حال، این بدان معنی نیست که به طور پنهانی به ایران کمک نکرده است یا اینکه ایرانیان دانش جدید دیگری را به سادگی از نزدیکی با دانشمندان روسی به دست نیاورده اند.
در نهایت اینکه، دستیابی ایران به سانترفیوژهای پیشرفته نسل جدید می تواند به ایران کمک کند تا زمین بازی را به نفع خود تغییر دهد و فشار حداکثری سیاسی آمریکا علیه خود را به حداقل برسند. از سوی دیگر، ایران می تواند از این طریق در هرگونه مذاکره هسته ای احتمالی بعدی قدرت چانه زنی خود را تقویت کند.