در برجام به ایران اجازه داده شده که آب سنگین تولیدی خود را بدون اینکه با تحریمی مواجه شود، در بازارهای بین المللی به فروش برساند. در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، واشنگتن حدود ۹ میلیون دلار از آب سنگین تولیدی در ایران را خریداری کرد؛ اما پس از خروج آمریکا از برجام و همچنین محدودیتهایی که برای صادرات آب سنگین ایران ایجاد شد، حسن روحانی رئیس جمهور ایران اعلام کرد، به عنوان یک اقدام کاهشی از سوی ایران در مقابل تحریمهای آمریکا، ایران دیگر آب سنگین خود را در بازارهای بین المللی به فروش نمیرساند و آن را در ایران نگه میدارد.
به گزارش «
تابناک جهان»، حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در جلسه هیات دولت در هجدهم اردیبهشت اعلام کرد، از این تاریخ به بعد ایران دو فروش را انجام نمیدهد: فروش آب سنگین و فروش اورانیوم غنی شده به کشورهای دیگر. وی در این باره گفت: «ما از امروز دو اقدام خود در برجام را متوقف میکنیم و این امر در توقف دو فروش است؛ یعنی نه اورانیوم غنی شده خود و نه آب سنگین خود را از امروز نمیفروشیم».
با وجود این، در روزهای گذشته، آمریکا تحریمهای جدیدی علیه خریداران آب سنگین ایران اعمال کرده است؛ به این دلیل که بازرسان بین المللی تایید کرده اند، ایران از اردیبهشت ماه تا کنون حداقل چهار بار به یک خریدار بین المللی که البته هویت آنان را مشخص نکرده اند، آب سنگین فروخته اند؛ این در حالی است که عدم فروش آب سنگین ایران، یکی از قدمهای کاهش تعهدات ایران در برابر خروج آمریکا و ناتوانی اروپاییها در ایجاد سازوکار جبرانی برای انجام تعهداتشان بوده است.
سوالی که اکنون پیش میآید، این است که مگر بنا بر اعلام رئیس جمهور بنا نبود، آب سنگین تولیدی در ایران نگهداری شود و از آن به عنوان یکی از اقدامات کاهشی ایران یاد میشد؟ آیا مسئولان ایرانی خروج آب سنگین ایران را تایید میکنند؟ ذخایر آب سنگین را چه کسی و با چه مجوزی از کشور خارج کرده است؟!
سوال مهمتر اینکه اورانیوم غنی شده که قرار بود آن هم در داخل بماند و فروش نرود، اکنون کجاست؟ آیا اورانیوم غنی شده را طبق وعده در ایران نگه داشته ایم یا آن را هم از کشور خارج کرده ایم؟
به نظر میرسد، پاسخ به این سوالات، بخشی از ابهاماتی را که این روزها حول برنامه هستهای ایران و کاهش تعهدات میچرخد، پاسخ دهد.
آخرین اخبار و تحلیل های سیاست خارجی، تحولات منطقه ای و بین المللی را در تابناک جهان بخوانید.