نرخ تورم همواره به عنوان یکی از سه نرخ مهم در اقتصاد شناخته می شود و طبق تعریف عبارت است از افزایش سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات مشخص در یک بازه زمانی معلوم.
به گزارش تابناک اقتصادی، در یک دهه اخیر نرخ تورم به دلیل تحریم ها و مقدار نقدینگی بالا در اقتصاد ایران، دو بار کانال های بالاتر از 30 درصد را به خود دیده است. در اواخر دوره دولت دهم نرخ تورم به حدود 36 درصد رسید و دولت یازدهم که قوه مجریه را در اختیار گرفت، سعی کرد سیاسی ترین نرخ اقتصادی را کاهش دهد و طی چند سال به خوبی موفق به انجام این کار شد و حتی در ماه هایی نرخ تورم، تک رقمی اعلام شد. با شروع دوباره تحریم ها و فوران آتشفشان نقدینگی، دوباره نرخ تورم از اردیبهشت ماه سال پیش شروع به رشد کرد و از کانال های تک رقمی خارج شد و کانال های مختلف را یکی بعد از دیگری طی نمود. آخرین گزارش نرخ تورم که به تازگی توسط مرکز آمار ایران منتشر شده است و مربوط به آذرماه سال جاری می باشد نشان می دهد که نرخ تورم به مانند چند ماه اخیر آرام آرام در حال کاهش است.
قبل از بررسی نتایج گزارش نرخ تورم در آذرماه سال جاری باید گفت مرکز آمار ایران برای محاسبه نرخ تورم، سبدی از کالاها و خدمات را در نظر می گیرد که در این سبد 475 قلم کالا و خدمت وجود دارد.
مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود پیرامون نرخ تورم که در روز جاری منتشر شد، اعلام کرد که تورم 12 ماهه منتهی به آذرماه سال جاری به 40 درصد کاهش یافته است. نمودار زیر روند نرخ تورم در 21 ماه گذشته را نشان می دهد. همان گونه که ملاحظه می شود نرخ تورم در 21 ماه گذشته، در اردیبهشت ماه در کمترین مقدار خود (8 درصد) و در شهریور ماه 1398 در بیشترین مقدار خود (42.7 درصد) بوده است.
مطابق با گزارش اخیر، نرخ تورم نقطه به نقطه هم که در اردیبهشت ماه سال جاری به رقم بی سابقه 52.1 درصد رسیده بود، روند کاهشی خود را از خرداد ماه سال جاری آغاز کرد و این روند کاهشی تا آبان ماه 98 ادامه یافت اما در آذر ماه سال جاری با اندکی افزایش نسبت به ماه قبل به 27.8 درصد رسیده است. این عدد یعنی اینکه خانوارهای کشور به طور میانگین 27.8 درصد بیشتر از آذر ماه 1397 برای خرید یک "مجموعه کالا و خدمات یکسان" هزینه کرده اند. نمودار زیر روند نرخ تورم نقطه به نقطه از فروردین ماه سال گذشته تا آذر ماه سال جاری را نشان می دهد.
همچنین نرخ تورم ماهانه نیز در آذرماه سال جاری به 3.2 درصد رسید که در مقایسه با ماه قبل رشد 1.6 درصدی را نشان می دهد.
هر چند که نرخ تورم سالانه در حال کاهش است اما این کاهش های جزئی در نرخ تورم هنوز هم نخواهد توانست قدرت خرید به شدت کاهش یافته خانوارهای ایرانی در چند ماه اخیر را جبران کند.