گزارشی از فعالیت داعش در حد فاصل نیروهای کرد و دولت عراق

"دو سال بعد از شکست گروه موسوم به داعش در عراق، نشانه‌های فزاینده‌ای وجود دارد که این گروه در حال تجدید قوا در این کشور است."
کد خبر: ۹۴۶۰۷۲
|
۰۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۰ 23 December 2019
|
3617 بازدید

"دو سال بعد از شکست گروه موسوم به داعش در عراق، نشانه‌های فزاینده‌ای وجود دارد که این گروه در حال تجدید قوا در این کشور است."

به گزارش ایسنا، اورلا گوئرین، خبرنگار بی بی سی در شمال عراق نوشته است: مقام‌های کردی و دستگاه‌های اطلاعاتی در کشورهای غربی گفته‌اند که حضور داعش در عراق یک شورشگری حساب شده است و حملات این گروه درحال افزایش است.

لاهور طالبانی، از مقام‌های ارشد ضدتروریستی کردستان عراق گفت که داعش اکنون ماهرتر و خطرناک تر از القاعده است.

طالبانی گفت: "آنها از تاکتیک‌ها و فنون بهتر برخوردارند و پول خیلی بیشتری در اختیار دارند. آنها قادرند وسایل نقلیه، سلاح، آذوقه و تجهیزات بخرند. از نظر فنی ماهرترند و یافتن آنها دشوارتر است. بنابراین مثل القاعده‌ای هستند که مواد نیروزا تزریق کرده باشد."

او در مصاحبه‌ای در پایگاه خود در سلیمانیه در منطقه کردستان شمال عراق، گفت که داعش دوازده ماه گذشته را در حال بازسازی "بقایای خلافت اسلامی بوده است."

طالبانی که هدایت یکی از دستگاه‌های اطلاعاتی کردستان عراق را به عهده دارد، گفت: "ما می‌بینیم که فعالیت‌های این گروه حالا بیشتر شده، و به نظر ما مرحله بازسازی این گروه کامل شده."

او می‌گوید داعش اکنون با ماهیتی متفاوت در حال ظهور است به طوری که دیگر به دنبال کنترل بخش‌هایی از خاک عراق نیست و مانند سلف خود القاعده به گروهی پنهان بدل شده است.

به گفته او داعش اکنون در کوه‌های حمرین در شمال عراق پناه گرفته است، تا از دسترسی ارتش عراق دور باشد.

طالبانی می‌گوید: "اینجا درحال حاضر کانون فعالیت داعش است. یک رشته کوه بلند که کنترل آن برای ارتش عراق سخت است. مخفیگاه‌ها و غارهای زیادی در این ناحیه وجود دارد."

او اخطار داد که داعش از ناآرامی‌های کنونی در پایتخت عراق تغذیه می‌کند و این گروه از رنجش مسلمانان سنی که در عراق اقلیت هستند استفاده می‌کند. این یک الگوی خونین و آشنا در عراق است.

او گفت: "بی ثباتی سیاسی بهشتی برای داعش است."

شبه‌نظامیان همچنین از روابط متشنج میان بغداد و دولت منطقه‌ای کردستان عراق بهره‌مند می‌شوند، وضعیتی که بعد از همه پرسی استقلال در منطقه کردی عراق در سال ۲۰۱۷ پیش آمده است.

به گفته طالبانی هم اکنون یک ناحیه وسیع عاری از نظارت میان نیروهای پیشمرگه کرد و نیروهای دولتی عراق وجود دارد که اکنون عملا محل جولان داعش است.

اعضای داعش در غارهای این ناحیه کوهستانی در شمال عراق پنهان شده‌اند

در یک مقر نظامی بر فراز تپه‌ای مشرف به شهر گوئر، ژنرال سیروان بارزانی با حالتی نگران به این منطقه عاری از نظارت می‌نگرد. این فرمانده پیشمرگه کرد می‌گوید که داعش اکنون در سراسر این منطقه آزاد است: "می‌توان گفت که داعش در دلتای میان دو رود زاب کبیر و دجله حضور دائمی دارد. در ناحیه نزدیک دجله داعش خیلی فعال است. هر روز تحرکات داعش و فعالیت‌های این گروه را می‌بینیم."

گزارش‌های اطلاعاتی پیشمرگه‌ها نشان می‌دهد که صف نفرات داعش اخیرا با عبور حدود ۱۰۰ جنگجو که از مرز سوریه گذشته‌اند تقویت شده است. این‌ها شامل خارجی‌هایی با کمربندهای انفجاری هستند.

از همینجا بود که نیروهای پیشمرگه در اوت ۲۰۱۴ عملیات علیه داعش را شروع کردند. اکنون ژنرال بارزانی و سایرین در اینجا می‌گویند که تاریخ درحال تکرار شدن است.

سیروان بارزانی

مقام‌های اطلاعاتی کرد تخمین می‌زنند که داعش در عراق حدود ۱۰ هزار نفر عضو دارد که چهار تا پنج هزار نفر آنها را جنگجویان تشکیل می‌دهند و شمار مشابهی هم هسته پنهان و همفکر دارد.

به گفته لاهور طالبانی جامعه بین‌المللی باید نگران باشد: "آنها اینجا هرچه بیشتر احساس آسایش کنند، بیشتر به عملیات در خارج از عراق و سوریه فکر خواهند کرد."

حفظ فشار

فرمانده نظامی آمریکا در عراق می‌گوید داعش سعی دارد دوباره جان بگیرد اما این بار با واکنش متفاوتی از سوی نیروهای عراقی و کردی روبرو خواهد شد.

به گفته ژنرال ویلیام سیلی، فرمانده کارگروه عراق، این نیروها آماده‌تر از سال ۲۰۱۴ هستند زمانی که داعش کنترل یک سوم عراق را به دست گرفت و موصل، دومین شهر بزرگ عراق را عملا بدون آنکه با مقاومت روبرو شود، تصرف کرد.

او می‌گوید: "نیروهای امنیتی عراق و پیشمرگه همان نیرویی نیستند که هنگام سقوط موصل وجود داشت. ما اینجا بوده‌ایم و آنها را آموزش بیشتری داده‌ایم. نیروهای امنیتی عراق پایش را از روی پدال برنمی‌دارد تا اطمینان حاصل کند که فشار دائمی بر داعش حفظ می‌شود."

او می‌گوید این نیروها از اواسط اکتبر تا اواسط نوامبر ۱۷۰ "عملیات پاکسازی" انجام داده‌اند و تقریبا ۱۷۰۰ قطعه وسیله انفجاری را منهدم کرده‌اند.

به گفته او جنگجویان داعش اکنون در غارها و در بیابان پنهان می‌شوند "در شرایطی که هیچ کس نمی تواند برای مدتی طولانی تاب بیاورد" و نمی‌تواند "گروه‌های بزرگی از نیروهایش را به حرکت در آورد."

او گفت بزرگترین واحدی که او در شش ماه ماموریت خود شاهد بوده یک گروه ۱۵ نفره بود و البته اضافه می‌کند که به نظر او حتی یک جنگجوی داعش هم زیاد است.

در حال حاضر این نیروهای افراط گرا محدود به مخفیگاه‌ها هستند و شب‌ها برای انجام حملات بزن در رو، سربر می‌آورند.

اما عراق قبلا شاهد رشد تروریسم از چنین نقطه‌ای بوده، برای همین بعضی نگران ظهور تهدیدی تازه هستند، هم برای منطقه و هم برای غرب.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟