بیماری مزمن انسدادی ریوی یا COPD، بیماری است که با محدودیت جریان هوا همراه است و انسداد جریان هوا همراه با افزایش واکنش به آن منجر به باریک شدن راههای هوایی محیطی، محدودیت در جریان هوا و تغییر عروق ریوی میشود.
به گزارش ایسنا، تنگی نفس، سرفه، افزایش کار تنفسی و کاهش وزن از علائم این بیماری است. همچنین علاوه بر تاثیراتی که آلودگی هوا میتواند بر بیماران مزمن انسداد ریوی داشته باشد، مصرف سیگار یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده این بیماری است. عوامل دیگر خطرزای بیماری شامل زمینههای ارثی، تماس شغلی با غلات، پنبه، زغالسنگ و ... است که میتواند عوارض متعددی داشته باشد. مهمترین عارضه COPD، نارسایی تنفسی است که میتواند منجر به بیماری پنومونی نیز شود.
بنابر اعلام روابط عمومی بیمارستان بهارلو، توجه کافی به خواب و استراحت، تغذیه صحیح و رعایت آداب تنفسی میتواند در بهبود بیماری و علائم آن موثر باشد. دور کردن عوامل استرسزا از بیمار، استفاده از تهویه مناسب در محل زندگی بیمار، عدم مصرف مخدرها و مسکنها، تنظیم ساعات خواب و استراحت، مصرف مواد غذایی پرکالری و پر پروتئین، افزایش تعداد وعدههای غذایی به شرطی که حجم غذای مصرفی در وعدهها کاهش یابد، عدم مصرف غذاهای نفاخ مانند کلم و بادنجان، عدم مصرف چای، قهوه، الکل، نوشابه، ادویه، نمک، سیگار و قلیان، افزایش مصرف مایعات و... همگی از نکاتی است که در بهبود علائم بیمای موثر خواهد بود. همچنین به کسانی که مدفوع چرب دارند توصیه میشود ویتامینهای A، D و E مصرف کنند. این درحالی است که رعایت بهداشت دهان و دندان نیز از نکات حائز اهمیت است.
بیمار مبتلا به بیماری مزمن انسداد ریوی بویژه در شرایط هوای آلوده برای بهبود وضعیت تنفسی خود لازم است دمِ آهسته همراه با بازدم طولانی در وضعیت خم شده به جلو با لبهای غنچه شده انجام دهند. همچنین استفاده از دستگاه بخور به حفظ رطوبت محیط کمک میکند. قرار گرفتن در محیطهای شلوغ و سربسته، مجاورت با افراد سرما خورده و قرار گرفتن در گرما و سرمای زیاد مناسب نیست؛ چراکه منجر به افزایش خلط و تنگی نفس میشود. تغییر هر علامتی در بیمار شامل تغییر در رنگ و مقدار خلط، افزایش سرفه، افزایش تنگی نفس، ورم اندامها، تب و... باید به اطلاع پزشک برسد.