علت آلودگی هوا بنزین بی کیفیت است؟

کد خبر: ۹۴۷۱۵۲
|
۰۷ دی ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۶ 28 December 2019
|
13366 بازدید
|

مدتی است که آلودگی هوا دامن‌گیر بنزین شده و شائبه‌هایی را به رغم تاکید چندباره مسئولان نفتی و حتی سازمان استاندارد بر مطلوب بودن کیفیت این فرآورده نفتی به‌وجود آورده است.

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، موضوع آلودگی هوا طی روز‌های گذشته در صدر اخبار قرار گرفت و توپ این ماجرا بین سازمان‌های مختف رد و بدل شد. در حالی که مسوولان نفتی، سوخت را عامل آلودگی هوا ندانسته و کیفیت خودرو‌ها را در این مساله بی‌تقصیر نمی‌دانند، سازمان‌هایی هستند که انگشت اتهام خود را به سمت وزارت نفت نشانه گرفته‌اند.

این مساله با واکنش‌های زیادی از سوی وزارت نفت روبرو بود تاجایی که بیژن زنگنه، وزیر نفت در پاسخ به این‌که چه میزان از آلودگی هوای تهران به کیفیت بنزین باز می‌گردد، گفت که محیط زیست قبلاً اعلام کرده است که تاثیر کیفیت بنزین بر آلودگی هوا بسیار ناچیز است. از طرفی نوع بنزین نیز مسئله نیست بلکه موتور سیکلت‌های غیر استانداردی است که آلودگی ایجاد می‌کنند و آن طور که گفته می‌شود هر موتورسیکلت غیراستاندارد به اندازه ۷ خودرو آلودگی ایجاد می‌کند و تعدادی زیادی موتورسیکلت داریم که استاندارد نیستند. همچنین در شهر‌های بزرگ بنزین و گازوئیل یورو توزیع می‌شود، اما فعلا این مشکل نیست.

سوخت خوب با احتراق بد، آلایندگی ایجاد می‌کند
علیرضا صادق‌آبادی، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی نیز اعلام کرده است آلودگی هوا به هیچ وجه ناشی از سوخت نیست و ما با استاندارد‌های بین‌المللی می‌توانیم این موضوع را اثبات کنیم.

وی مشکل اصلی در بحث آلودگی را نشناختن راه‌های درمان آن عنوان کرد و گفت: تا زمانی که درد را درست تشخیص ندهیم، نمی‌توانیم مشکل را حل کنیم و در بحث کیفیت سوخت نیز این یک واقعیت است که سوخت خوب با احتراق بد، آلایندگی ایجاد می‌کند.

او با تاکید بر این‌که بنزین توزیعی در کشور به‌طور دائم پیش و پس از توزیع توسط وزارت نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، سازمان ملی استاندارد و سازمان‌های بازرسی مورد نظارت قرار می‌گیرد، گفت: اگر گوگرد بنزین تولیدی در کشور تا این حد بالاست، پس واحد‌های گوگردزدایی در پالایشگاه‌ها با این حجم از سرمایه‌گذاری و تاسیسات چه می‌کنند؟

در این بین، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی برای چندمین‌بار در این رابطه اطلاعیه منتشر کرد که البته این‌بار اطلاعیه پیرو خبر منتشر شده در بعضی از کانال‌های خبری با این عنوان: “بنزین باید در پالایشگاه زنجیره آروماتیکش شکسته شود تا حالت سرطان‌زایی آن کمتر شود” بوده است.

بر اساس این اطلاعیه، بنزین تولیدی در پالایشگاه‌های ایران و در تمام پالایشگاه‌های دنیا شامل چند مولفه است که این مولفه‌ها محصول نهایی واحد‌های تبدیل کاتالیستی، ایزومریزاسیون، اف‌سی‌سی، آراف‌سی‌سی، آلکیلاسیون، بنزین استریت ران (واحد تقطیر) و اکتان‌افزا‌هایی مانند ام‌تی‌بی‌ای است.

ریفورمیت یکی از مولفه‌های تشکیل‌دهنده بنزین است که در واحد تبدیل کاتالیستی نفتا با احیای مداوم تولید می‌شود و شامل آروماتیک است. در همه پالایشگاه‌های دنیا یکی از مهمترین واحدها، واحد تبدیل کاتالیستی با احیای مدام است که محصول خروجی آن شامل آروماتیک است و اگر بنابر شکستن این آروماتیک بود اصلا وجود واحد تبدیل کاتالیستی در پالایشگاه معنی نداشت.

هر کدام از مولفه‌های بنزین بعضی از مشخصات بنزین را تامین می‌کنند و ممکن است یک یا چند مشخصه آن‌ها از حد مجاز بیشتر باشد، به عنوان مثال بنزین خروجی از واحد تبدیل کاتالیستی، پایه اروماتیک و بنزین خروجی از اف سی سی و آر اف سی سی پایه ألفین است.

در تمام پالایشگاه‌های دنیا خروجی این واحد‌ها در استخر بنزین به نسبتی مخلوط می‌شود که میزان اروماتیک‌ها، ألفین، بنزن، گوگرد در محدوده مجاز زیست‌محیطی قرار بگیرد و سایر مشخصات بنزین مانند اکتان، آر وی پی و ... که مورد نیاز موتور است هم تامین شود.

در حالی که اطلاعیه شرکت پالایش و پخش بیانگر این است که بنزین تحویلی به مصرف‌کنندگان به‌ویژه در کلانشهر‌ها مطابق با استاندارد ملی و یورو ۴ است و انتشار مطالب بی‌پایه صرفا به منظور تشویش اذهان عمومی و ایجاد نگرانی بی‌اساس در جامعه است، اما بازهم صحبت‌هایی در این خصوص مطرح می‌شود.

این شرکت چندی پیش نیز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد طبق گزارش منتشره توسط شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، منشأ بیش از ۸۰ درصد از آلودگی وسائل نقلیه شهر تهران مربوط به کامیون‌ها، اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌ها گزارش شده که از قضا سوخت مصرفی هیچکدام از آن‌ها بنزین نیست؛ لذا مرتبط دانستن آلودگی هوا با بنزین بطور کامل رد می‌شود.

از سوی دیگر طبق گزارشات روزانه سایت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، حتی در آلوده‌ترین روز‌های هفته گذشته، شاخص آلایندگی SOx که بخشی از آن می‌تواند ناشی از گوگرد موجود در بنزین باشد، در حدود ۱۵ بوده که بسیار پایین‌تر از حد مجاز آن یعنی ۵۰ بوده است. این امر نشان دهنده کیفیت بالای سوخت توزیعی اعم از بنزین و گازوئیل در کلانشهر تهران است.

علاوه بر توزیع روزانه بنزین با کیفیت و با میزان گوگرد زیر ۵۰ پی پی ام مطابق استاندارد یورو ۴ در حال حاضر نفت گاز یورو ۴ در هشت کلانشهر کشور و کل استان تهران و ٣٢٠ جایگاه در جاده‌های اصلی مواصلاتی کشور توزیع می‌شود.

بخش عمده‌ای از آلودگی هوای تهران و اکثر کلان‌شهر‌ها مربوط به ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است. یکی از مهمترین عناصر تشکیل دهنده ذرات معلق هوا، کربن است. به واقع بخش کربن دار ذرات معلق به عنوان یکی از زیان بارترین ترکیبات موجود در ذرات معلق از نظر تاثیر بر سلامتی به شمار می‌رود. این بخش به طور کلی به دو قسمت کربن آلی (OC) و کربن معدنی (EC) تقسیم‌بندی می‌شود.

کربن آلی شامل عناصری همچون هیدروکربن‌ها حلقوی (PAHs)، آلکان‌ها و اسید‌های آلی می‌شود و منبع آن‌ها وسایل نقلیه، احتراق سوخت‌های فسیلی، احتراق چوب، تجزیه گیاهان و واکنش‌های فوتوشیمیایی است. با توجه به مشخص بودن میزان آروماتیک و بنزن و اولفین‌های موجود در بنزین طبق استاندارد آلاینده کربن آلی بخش کوچکی از ذرات معلق را تشکیل خواهد داد.

اما کربن معدنی که به دوده اطلاق می‌شود و مهمترین منبع آن احتراق ناقص سوخت‌های فسیلی وسایل نقلیه بنزینی و دیزلی است بخش بزرگی از ذرات معلق موجود را تشکیل می‌دهد.

طی هفته‌های گذشته، سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه‌های متولی کنترل و نظارت بر استاندارد سوخت، به دفعات بنزین توزیعی در کشور را مطابق استاندارد دانسته‌اند.

بازرسان و ناظرین سازمان‌های ملی استاندارد و محیط زیست به‌طور مستمر و روزانه به نمونه‌برداری و آزمایش سوخت توزیعی در کشور اقدام کرده و در صورت خارج بودن کیفیت سوخت از استاندارد‌های تعیین شده سریعا مراتب را به مراجع قانونی گزارش می‌کنند. علاوه بر این بازرسان شرکت ملی پخش نیز پیش از توزیع سوخت بار‌ها اقدام به انجام آزمایشات مختلف کرده و در صورت مغایرت هریک از پارامتر‌های زیست محیطی سوخت با استاندارد‌های تعیین شده از توزیع آن جلوگیری می‌کند".

خودروسازان به‌جای لابی، قانون هوای پاک را اجرا کنند
در این بین، خودروسازان نیز زیر ذره‌بین قرار گرفته‌اند تا جایی که عباس شاهسونی - رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت - بر لزوم اجرای قانون هوای پاک به‌ویژه از سوی خودروسازان تاکید کرده و اعلام کرده است که مهم‌ترین منابع آلاینده تهران کامیون‌ها و موتورسیکلت‌ها و وسایل نقلیه شخصی هستند.

وی با اشاره به راهکار‌هایی که در بلندمدت برای کاهش آلودگی هوای تهران باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: باید قانون هوای پاک و آیین‌نامه‌های آن که مصوب شده‌اند، اجرایی شود که اجرای درست آن‌ها می‌تواند وضعیت آلودگی هوا را بهبود بخشد. در عین حال خودروساز‌ها باید کیفیت خوردرو‌ها را از نظر مکانیزم حذف آلاینده‌ها بهبود دهند. موتورسیکلت‌ساز‌ها نیز به جای این‌که هر روز به دنبال لابی باشند و بخواهند قانون هوای پاک را دور بزنند، اگر قانون را اجرا کنند، این مشکل نیز حل می‌شود. متاسفانه هم خودروساز‌ها و هم موتورسیکلت‌ساز‌ها دائما به دنبال دور زدن قانون هوای پاک هستند.

وی تاکید کرد: اگر ماده هشت قانون هوای پاک مبنی بر این‌که هرگونه تردد خودرو‌های فرسوده، خرید و فروش و بیمه کردن خوردرو‌های فرسوده ممنوع است، اجرایی شود، بحث نصب فیلتر دوده بر روی کامیون‌ها و وسایل نقلیه جدی گرفته شود و شاهد بهبود کیفیت سوخت باشیم، این معضل نیز حل می‌شود.

مهم‌ترین منابع آلاینده تهران به تاکید شاهسونی، کامیون‌ها و موتورسیکلت‌ها و وسایل نقلیه شخصی هستند که اقدامات مربوط به آن‌ها به وزارت صمت بازمی‌گردد. ماده ۱۰ قانون هوای پاک می‌گوید، وزارت نیرو سالانه باید ۳۰ درصد برق کشور را از انرژی پاک و تجدیدپذیر ایجاد کند، باید مشخص شود که این قانون که در سال ۹۶ ابلاغ شده تاکنون چقدر اجرایی شده است؛ بنابراین باید به اجرای این قوانین رو بیاوریم.

انتقاد از نقش مافیای خودروسازی در آلودگی هوا.
هرچند عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز با اشاره به آلودگی تهران گفت: مافیای خودروسازی آنقدر توان مالی دارند که تصمیم‌گیران را خریداری کنند، پس قطعا با چنین شرایط جوی و ایستایی هوا مواجه می‌شویم. زمانی که از ایران خودرو چهار خودرو به سازمان حفاظت محیط زیست هدیه می‌کنند، به معنی این است که هوای آلوده داشته باشیم و میلیون‌ها نفر آن را استشمام کنند.

بیشتر بخوانید:
بلایی که باران اسیدی بر سر سلامت انسان می‌آورد.
اما ماجرای خودرو به‌کجا رسید؟
آن‌طور که به‌نظر می‌رسد بخش خودرو سازی نیز برای رفع اتهامات خود دست به‌کار شده تا جایی که به‌تازگی فرشاد مقیمی - مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو - اعلام کرد: تولید انبوه محصولات با موتور یورو ٥ با هدف اجرای سیاست‌های دولت و دستیابی به استاندارد‌های آلایندگی زیست محیطی آغاز شده است.

وی با بیان این‌که بحث ارتقاء موتور خودرو‌ها از دهه ٨٠ مطرح شد، اظهار کرد: تولید خودرو‌هایی با موتور استاندارد روز دنیا از جمله وظایف ذاتی ما است، اما شرایط تحریمی تا حدودی عرصه را بر ما تنگ کرده بود، اما باعث شد تا به همت قطعه‌سازان دست بر زانو‌های خود گذاشته و تولید خودرو مطابق استاندارد‌های جهانی را محقق کنیم.

وی با بیان این‌که یکی از موتور‌های یورو٥ ما از آذرماه به تولید انبوه رسیده و از ١٥دی ماه موتور TU ۵ به تولید انبوه خواهد رسید؛ گفت: تاییدیه و استاندارد موتور‌های ملی را نیز گرفته‌ایم و از ماه‌های آینده تولید انبوه آن موتور‌ها را هم در دستور کار قرار خواهیم داد؛ چراکه ما در این زمینه الزامات و محدودیت‌های قانونی داریم که از سال ٩٩ همه خودرو‌ها را باید با استاندارد یورو ۵ به بازار عرضه کنیم. البته که ما سعی کردیم زودتر از این تاریخ به دانش آن‌ها دست پیدا کنیم.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
چن سال پیش ی سمند رو بردن انگلیس و ازش تست های مختلف گرفتن. تنها تستی که پاس کرد همین تست آلایندگی بود چون داخل باکش بنزین یورو 5 یا شش ریخته بودن!
دکتر هاشمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
مشک آنست که ببوید نه آنکه عطار بگوید

وقتی استاندارد و محیط زیست و شرکت نفت سر یک سفره دولتی هستند انتظاری غیر از این نیست که همدیگر را تایید کنند. نمونه ها بدهید یک مرجع بین المللی تست کند و یا امنیت شغلی را تضمین کنید تا متخصصین مستقل داخلی ارایه نظر کنند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
صد درصد کیفیت بنزین پتروشیمی باعث آلودگی هوا در شهر های مختلف ایران شده است
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
دیروز هیچ کارخونه ای باز نبود اما با وجود اینکه هوا اول صبح تقریباً تمیز بود، از اواسط روز و با تردد ماشین ها، هوا رفته رفته به وضعیت قرمز رسید و در عصر به شدت آلوده شد. پس با قاطعیت میشه گفت که یکی از دلایل عمده آلودگی هوا و شاید اصلی ترین دلیل، بنزین های بی کیفیت هست
مهدی
|
United States of America
|
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اقا من توصیه میکنم صبح اول وقت عکس کوه های تهران رو بگیرید.عصر هم از همون زاویه دوباره عکس بگیرید...تاثیر ماشین ها مشخص میشه....من که اول صبح از اتوبان ادگار امام میام بالا کوه ها دقیق و واضح مشخصه عصر اینقد الودگی بالاست که هیچ چیز مشخص نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اینها همه که گفتی بدون داشتن اسناد و نتایج آزمایشگاه حتی یک ریال هم نمی ارزد. اینها فرایند تولید بنزین است. اما واقعا در فرایند فعلی چه میگذرد و نتایج آزمایشگاه چه میگوید مهم است.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
علتش دم و بازدم شهروندان یا آدم فضاییها هست...میان دود میپاشن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
علت آلودگی هوا سوء مدیریت است. بنزین وسیله ست برادر.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
سلام: برای رفع آلودگی هوا ،رفع معضل ترافیک ،کم مصرف کردن بنزین و صرفه جویی در وقت و انرژی که اکثر کشورهای پیشرفته دنیا آن را تجربه کردند راهی جز توسعه مترو در کلان شهر ها مخصوصا تهران نداریم تهران نیاز به 20 خط مترو با واگن های کافی ساخت داخل وبا توقف دو دقیقه درهر ایستگاه مترو و بیش از30خط اتوبوسرانی BRT نیازمند است. از دیگر عوامل رفع آلودگی هوا سهمیه بندی و متعادل کردن قیمت بنزین ،اخذ مالیات از خودروهای تک سرنشین در مرکز شهر وتوسعه جامع و ریل پایه حمل و نقل عمومی صرفآ مترو و BRT ، دو روز دور کاری درهفته کارکنان، تعطیلی یک ساعت زودتر کارمندان ،تولید موتورسیکلت وخودروهای برقی و هیربدی داخلی و استفاده آن بجای خودروهای بنزین سوز با 70 درصد صرف اقتصادی بیشتر،تولید خودروهای با مصرف پائین و همچنین توسعه اتوبوس ،مینی بوس و و ون است اما تاکسی ها اصلآ نمی توانند کمکی به رفع آلودگی هوا و رفع ترافیک نمایند زیراخود تاکسی های سواری به اندازه سایر ماشین ها ی شخصی ترافیک و بعضاً آلودگی هوا ایجاد می کنند. متاسفانه مجلس و دولت ها شرکت های داخلی استفاده شود از خروج ارز هنگفت از کشور جلو گیری می شود و هزاران شغل ایجاد می گردد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
اما این قطعیه که این دولت در رابطه با گاز سوز کردن خودرو ها و افزایش پمپ گاز کاری نکرده است.
تازه با همین کمبود پمپ گاز، سهمیه بنزین دوگانه سوز ها را 30 لیتر در ماه قرار داده.
در زمان اجمدی نژاد سهمیه دوگانه سوزها نیز مثل بقیه بوده چون برخی دوگانه سوزها دسترسی به پمپ گازنداشته یا با یک مشکل کوچک گازشان کار نمی کند.
من خودم شده بود در یکسال هم یک بار گاز نزده بودم
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟