با وجود آنکه شمار خبرنگاران و منتقدین راه یافته به کاخ جشنواره فیلم فجر، به مراتب کاهش یافته و به درستی گروه بزرگی از خبرنگاران غیرتخصصی بیرون گذاشته شدهاند، همچنان برخی چهرهها به رغم موقعیت قابل احترامشان، با عناوینی نظیر «مهمان» در میان خبرنگاران و منتقدین سینمایی جای داده شدهاند که از مهمترین آنها میتوان به همنشینی محمدحسین میثاقیان و عادل فردوسیپور اشاره کرد!
به گزارش «تابناک»؛ کاخ جشنواره فیلم فجر که در چند دوره اخیر برای کاهش حواشی هم تغییر موقعیت داده، هم نامش به سینمای رسانه تغییر کرده و هم مهمانانش به خبرنگاران سینمایی و منتقدین فیلم محدود شده، همواره با حواشی همراه بوده است. هر نهادی با برقراری ارتباط فعالیتش با سینما و ارائه تفسیرهای عجیب، سعی کرده در این سالن نمایندگی داشته باشد و از آن طرف، تصور شده کاخ جشنواره محل حضور خبرنگاران همه حوزههاست که در این صورت باید چند ده هزار کارت خبرنگاری صادر میشد و سالن دوازده هزار نفری اکران رخ میداد یا شبیه جشنواره لوکارنو در محوطه باز و وسیعی اکران میشد؛ هرچند در لوکارنو نیز نگاه تخصصی به جشنواره وجود دارد و برای حضور در آن رزومه، ضروری است.
در این دوره از جشنواره فجر نیز نام نویسی بیش از ۲۱۲۹ متقاضی کارت سینمای رسانه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر، جنجال آفرین شد، چون در بهترین برآورد شمار منتقدین و خبرنگاران «واقعی» سینما که در این عرصه «فعال» هستند، با احتساب فعالان در رسانههای آنلاین و شبکههای تلویزیونی به ۳۰۰ نفر نمیرسد. با توجه به درخواست اهالی رسانه، در نهایت شاهد جدیت بیشتر دبیرخانه جشنواره فجر بودیم و از میان این حجم متقاضی ۷۸۹ خبرنگار و منتقد حائز دریافت کارت شدند که از این بین، ۴۲۲ نفر پردیس ملت و ۳۶۷ نفر برج میلاد را به عنوان محل سینمای رسانه انتخاب کردند و بدین ترتیب پردیس ملت با ۵۷۰ رأی نسبت به برج میلاد به عنوان سینمای رسانه انتخاب شد.
در این میان، صدور کارت برای ۷۲ عکاس، ۹۵ تصویربردار و ۱۰۶ تن از عوامل فنی تولید باز هم باعث خواهد شد که این جشنواره نیز تا حدودی شلوغ شود، اما بر اساس برنامه ریزی به عمل آمده، ۸۸۴ نفر از مجموع خبرنگاران، منتقدان، عکاسان و مهمانان امکان ورود به سالن نمایش فیلمها در این دوره از جشنواره را دارند و این در حالی است که این رقم در سال گذشته ۱۳۳۷ نفر بود! این روند کاهشی که قطعاً با فشارهایی به دبیرخانه جشنواره فیلم فجر همراه میشود، قطعاً یک اقدام کیفی است. بنا به درخواست فعالان رسانه و طبق اعلام قبلی، بخشی از ظرفیت سینمای رسانه در این دوره به «عوامل اصلی فیلمهای حاضر در جشنواره» اختصاص پیدا خواهد کرد.
در این ارزیابی، فعالیت رسانهها از جشنواره سال گذشته تا پایان آذر ماه ارزیابی شده و به رسانههایی که طی یک سال گذشته، مطالب تولیدی در حوزه سینما نداشتهاند، طبق بند ۲ سهمیهای تعلق نگرفته است. تقاضای رسانههایی که بیشتر از «سهمیه در نظر گرفته شده» متقاضی بودهاند، طبق بند ۷، «به ترتیب اسامی مندرج در نامه» تأیید شده است.
همچنین تعداد فیلمهای دیده شده توسط خبرنگاران و منتقدان در دوره گذشته (سینمای رسانه) قید شده است؛ بنابراین، مقرر شد از سال آینده، «تعداد فیلمهای دیده شده توسط خبرنگاران و منتقدان»، به عنوان یکی از معیارهای اصلی صدور کارت سینمای رسانه مدنظر قرار گیرد. «نوع رسانه»، «درصد نظم در انتشار» و «امتیاز ضریب کیفی» توسط معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در تخصیص سهمیه لحاظ شده است.
مطابق بند ۱۲ سهمیهای برای خبرنگاران بدون رسانه در نظر گرفته شد که تاییدشدگان با عنوان مهمان مشخص شدهاند، اما نکته قابل تامل اینکه برخی از این خبرنگاران اساساً خبرنگاران سینمایی نیستند؛ برای نمونه عادل فردوسی پور و محمدحسین میثاقیان ـ که هر دو سابقه روزنامه نگاری سینمایی ندارند ـ به عنوان خبرنگاران سینمایی بدون رسانه در نظر گرفته شدهاند و قرار است با نام مهمان در این دوره کنار هم بنشینند و در کاخ جشنواره فیلم نگاه کنند که قاعدتاً نوعی رانتِ کمارزش را برای خبرنگارانی که جزو حائزین شرایط قرار نگرفتهاند، متبادر میکنند.
قاعدتاً منصفانه است که مهمانان ناخوانده جشنواره فیلم فجر با وجود جایگاه اجتماعیشان در کاخ جشنواره حضور نداشته باشند و در سایر سالنهای تحت کنترل سازمان سینمایی نظیر سالن فارابی، چارسو و... پذیرایی شوند و با بند و تبصره، گریزگاه برای مقررات به وجود نیاید.
لیست کامل متقاضیان کارت سینمای رسانه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر: کلیک کنید