دره فرحزاد که روزی پاتوق کارتن خوابها بوده، این روزها ساماندهی شده و شهرداری قصد دارد تا اکوپارک در این فضا برای تفریح شهروندان ایجاد کند؛ این در حالی است که ساماندهی به قیمت تخریب محیط زیست انجام شده است.
به گزارش «تابناک»؛ دره فرحزاد که به جهنم دره تهران معروف است، مدتهاست یکی از پهنههای دارای معضل پایتخت مطرح است. فضای تفریحی در شمال تهران بر خلاف منظره زیبایش محلی برای تجمع کارتن خوابها اختصاص یافته و تفاوت زیادی با سایر رود درهها دارد، ولی این روزها طرح پاکسازی این رود دره کلید خورده است؛ طرحی که در آغاز دیماه با «جمعآوری معتادان متجاهر» آغاز شد.
تخریب آلونکهای دره فرحزاد
سرهنگ محمد بخشنده در ۲۴ دی ماه سال جاری در جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر استان تهران، درباره طرح پاکسازی دره فرحزاد گفت: در این دره با ۸۴ هکتار و عمق ۲۰ متر، سی سال بود در دو ضلع شمال شرقی و شمال غربی آن و در حاشیه رودخانه شاهد وقوع جرایمی از جمله توزیع مواد مخدر بودیم. ظرف شش سالی که در حوزه مواد مخدر خدمت میکردم، طرحهایی در این محدوده اجرایی شد. این دره متاسفانه نور کافی ندارد و گشتهای پلیس نتوانسته بودند وارد بخشی از دره شوند؛ لذا با طرح پاکسازی و برگزاری جلسات متعدد و همکاری دادستانی تهران و شهرداری طرح عملیاتی را در آن آغاز کردیم. تمامی پاتوقهای دره فرحزاد در قسمت شمالی و جنوبی شناسایی شدند و با صدور مجوز دادستان، عملیات اجرایی آغاز شد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به دستگیری ۳۵ تن از پاتوق داران دره فرحزاد و از عوامل اصلی در محدوده پیش از اجرای طرح پاکسازی گفت: چهارده آلونک در قسمت جنوبی و حریم رودخانه وجود داشت که همگی تخریب شدند. به این ترتیب ۱.۵ کیلومتر جاده در این محدوده باز شده است.
وی تاکید کرد: به زودی با همکاری آبفا و برق اقدامات لازم برای قطع آب و برق در این محدوده اجرایی خواهد شد. در حال حاضر تنها یک پاتوق در شمال دره مانده که متعلق به یکی از خلافکاران است که به زودی دستگیر خواهد شد.
اکوپارک به دره فرحزاد میآید
رسول کشتپور در دی ۹۸ در مورد ساماندهی دره فرحزاد گفت: منطقه دره فرحزاد سی سال بود که به عنوان یک منطقه بیدفاع شهری شناخته میشد و متاسفانه بستر برخی از آسیبهای اجتماعی از جمله حضور معتادان شده بود.
وی با بیان اینکه با دستور دادستانی و همکاری نیروی انتظامی ساماندهی این دره در دستور کار قرار گرفت، به گونهای که در فاز اول ۳۳۰۰ متر این دره پاکسازی شد لذا اقدامات مهمی در این دره صورت گرفت، افزود: هفت دسترسی به دره احداث شد و روشنایی دره نیز تامین شد.
شهردار منطقه ۲ با بیان اینکه نخالههای ساختمانی که از سنوات گذشته به داخل دره ریخته میشد جمعآوری شد، گفت: همچنین معتادان توسط پلیس جمعآوری شدند و نسبت به نگهداشت و توسعه فضای سبز در دره نیز اقدام کردیم.
کشتپور افزود: همچنین ۹ ساختمان که در بستر رودخانه قرار داشتند تخریب شد.
شهردار منطقه ۲ با بیان اینکه قرار شد دره فرحزاد را در قالب اکوپارک ساماندهی کنیم، اظهار کرد: فاز اول ساماندهی دره در حال انجام است و امیدواریم در صورت تامین اعتبار بتوانیم تا پایان سال ۱۳۹۹ دره فرحزاد را به یک اکوپارک تبدیل کنیم.
بی توجهی به مالکیت خصوصی
رحیم فرحزادی، دبیر شورایاری محله فرحزاد طی مصاحبهای در خصوص طرح اکوپارک که توسط شهرداری تهران در حاشیه رود دره فرحزاد اجرا میشود، اظهار کرد: آنچه در اجرای این طرح در حال به اجرا درآمدن است، بیتوجهی به مالکیت خصوصی افرادی است که در مجاورت رودخانه فرحزاد قرار دارند.
وی با بیان اینکه محله فرحزاد به دلایل مختلف دارای سند رسمی نیست، افزود: در حال حاضر با همکاری آبفا، نیروی انتظامی و شهرداری منطقه ۲ ساماندهی رود دره فرحزاد بهمنظور تأسیس اکو پارک در حال انجام است، حال آنکه هیچ اعتنایی به اسناد، تصرفات و متملکات مردم در این منطقه نشده است.
ماجرای ساخت اکوپارک فرحزاد چیست؟
سید امین ناصر هراتی در تشریح اقدامات شهرداری منطقه دو تهران برای تبدیل دره فرحزاد به بوستان تفریحی گفت: دره فرحزاد با داشتن قدمتی تاریخی، یک فضای مفرح، پرنشاط و به نوعی یکی از تنها فضاهای اکولوژیکی و طبیعی باقیمانده در متن تهران است و اطراف آن شهرنشینی مدرن مشاهده میشود.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه دو تهران افزود: با همت تمام مسئولان و تعامل بسیار خوب با نیروی انتظامی و دستگاه قضایی در پی این هستیم که این منطقه تبدیل به "اکوپارک" طبیعی شده، به طوری که حق و حقوق مردم منطقه نیز حفظ شود و با کمترین دخالت در عرصه طبیعت این اتفاق روی دهد.
وی تصریح کرد: شهرداری در کنار سایر نهادها این کار را انجام میدهد البته زمان اتمام پروژه مشخص نیست، اما اگر همکاری خوب صورت گیرد و بودجه مدنظر وجود داشته باشد، امیدواریم در دو سال آینده شهروندان در این دره تردد کنند.
هراتی ادامه داد: در پی اینیم به طور مثال بوستانی شبیه بوستان نهجالبلاغه در دره فرحزاد ایجاد کنیم؛ با این تفاوت که کمترین دخالت مصالح عمرانی و نیروی انسانی را در آن داشته باشیم و کاملاً بافت طبیعی آن حفظ شود.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه دو تهران خاطرنشان کرد: قطعاً قرار نیست پارکی احداث، ولی حقی ضایع شود؛ اولویت این است حق هر فردی که طبع قانون دارای حقی است به آن برسد و به هیچ وجه نیت بر این نیست که فردی متضرر شود البته در حریم رودخانه فرحزاد ساخت و ساز غیرمجاز وجود داشته و آبفا درخواست تخریب ساختمانهایی را داده که در حریم رودخانه غیرمجاز ساخته شده است.
ساخت اکوپارک را متوقف کنید
رئیس شورایاری منطقه فرحزاد ضمن اشاره به این که برای توجه به حقوق مردم نیازمند تعریف ساز و کاری هستیم از مدیریت شهری خواست طرح موسوم به اکو پارک متوقف شود.
یکی از اعضای شورایاری محله فرحزاد با اشاره به وضعیت دره فرحزاد گفت: شهرداری منطقه دو به بهانه احداث اکو پارک و آزاد سازی حریم و بستر رودخانه فرحزاد بیش از حریم مشخص شده اقدام به تخریب باغات و املاک مردم کرده است.
او افزود: این اقدام بدون لحاظ کردن حقوق مالکین، باغات و درختان را قلع و قمع کرده است.
این عضو شورایاری با اشاره به اینکه خیلی از درختان صد ساله با این اقدام قطع شده است، افزود: کجای قانون به یک شهردار مجوز قطع درختان را در ملک شخصی میدهد؟