اظهارات محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان پیرامون خروج احتمالی ایران از NPT یا همان پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای، بازتاب گستردهای در جهان به همراه داشت.
به گزارش «تابناک»؛ محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در توضیح برنامه وزارت امور خارجه در مقابله با تصمیم اخیر کشورهای اروپایی برجام مبنی بر پیگیری ساز و کار حل اختلاف، گفت: وزارت امور خارجه از مسیر حقوقی موضوع را دنبال میکند. جمهوری اسلامی ایران بحث روش حل اختلاف را رسما اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ بعد از خروج آمریکا از برجام آغاز کرد. سه نامه در دهم می سال ۲۰۱۸، ۲۶ اوت سال ۲۰۱۸ و نوامبر سال ۲۰۱۸ نیز به خانم موگرینی نوشته و در آن رسما اعلام شد که ایران روش حل و فصل اختلافات را شروع کرده است.
وزیر امور خارجه افزود: در نامهای که در نوامبر ۲۰۱۸ به خانم موگرینی نوشته شد، تاکید کردیم که ایران مکانیزم حل و فصل اختلافات را شروع کرده و به پایان رساندیم؛ بنابراین، ناگزیریم که برنامه کاهش تعهدات برجام را اجرایی کنیم.
ظریف یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران پس از نامه مذکور هفت ماه به اتحادیه اروپا فرصت داد و در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ (می سال ۲۰۱۹) کاهش تعهدات برجام را آغاز کرد که تقریبا دو ماه پس از آن، آثار عملی داشت.
وی افزود: اظهارات اروپاییها هیچ وجه قانونی ندارد لذا ما از بلاوجه بودن اقدام اروپاییها استفاده میکنیم. اگر اروپاییها اقدام دیگری انجام دهند طبق نامه رئیسجمهور در همان اردیبهشت ۱۳۹۷، موضوع خروج ایران از NPT مطرح میشود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایران پنج گام در راستای کاهش تعهدات برجام برداشته است و قرار نیست گامی دیگر برای کاهش تعهدات بردارد، گفت: در صورتی که اروپاییها به تعهدات خود برگردند، ایران هم کاهش تعهدات را متوقف میکند، اما اگر اروپاییها به رویه خود بر اساس بازیهای سیاسی ادامه دهند ـ زیرا هیچ محمل قانونی ندارد ـ ما امکانات متعددی داریم. در نامه رئیس جمهور آمده اگر این موضوع به شورای امنیت ارجاع شود، خروج ایران از NPT مطرح خواهد بود، اما پیش از آن برنامههای دیگر را میتوان در دستور کار قرار داد.
واکنشها
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای روسیه روز دوشنبه در نشست خبری با بیان این مطلب گفت: ما از ایران میخواهیم از پیمان منع انتشار سلاحهای هستهای خارج نشود و در چهارچوب تعهدات خود در آژانس بین المللی انرژی اتمی بماند.
ریابکوف درباره امکان خروج ایران از ان پی تی گفت: ما معتقدیم که زمینهای برای مطرح کردن مساله در این شکل وجود ندارد.
وبسایت کردستان ۲۴ نیز نوشت: ظریف یکشنبه هشتم فروردین در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیمای ایران گفت: انتخاب های جمهوری اسلامی متعدد است، مقامات کشور در حال بررسی آن هستند، حسب اینکه چگونه اقدام شود انتخابهای متعددی است و آنچه مطرح کردید، یعنی خروج از NPT یکی از آنهاست.
تایمز اسرائیل نیز نوشت: محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه رژیم ایران، ضمن حمله به مقامات دولت ترامپ، تهدید به خروج تهران از پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای به نام ان. پی. تی کرد.
بی بی سی نیز اظهارات محمدجواد ظریف را پوشش داد و نوشت: اگر اروپاییها به "رفتارهای بلاوجه خود" ادامه دهند یا پرونده هستهای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل بفرستند، جمهوری اسلامی از انپیتی یا پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای خارج میشود.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز هشدار محمد جواد ظریف برای خروج ایران از ان پی تی را پوشش داد.
رویترز، اسپوتنیک، ژاپن تایمز، سی ان بی سی، آی ۲۴ و... نیز به احتمال خروج ایران واکنش نشان دادند و اظهارات وزیر خارجه کشورمان را پوشش دادند.
تکمیل می شود...
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.