به گزارش تابناک به نقل از تسنیم سید احمد حسنیی سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع امشب (دوشنبه ۷ بهمن) با حضور در برنامه چرخ شبکه ۴ سیما درباره دستاوردهای فضایی کشور گفت: ما در سمنان پایگاه فضایی حضرت امام خمینی را داریم. ماهواره برهای ما پیش از پرتاب به مدت دو هفته یا بیشتر در این پایگاه حضور پیدا میکنند و کار آماده سازی روی آنها انجام میشود و این کار هم کاملا آشکار صورت میگیرد، چون ما کار علمی انجام میدهیم و کار نظامی نمیکنیم و مادر حوزه فضایی کار موشکی انجام نمیدهیم. مونتاژ این ماهوارهبرها به صورت عمودی در این پایگاه انجام میشود و الحاق زیر مجموعهها وتستهای پیش پرتاب طی چند روز و به صورت آشکار انجام میشود.
وی افزود: پایه زنجیره فضایی صنایعی هستند که باید توسعه داده بشوند. وقتی به این صنایع دست پیدا کنیم وارد فناوری فضایی میشودیم و با استفاده از این فناوری میتوانیم به بازار فضایی وصل شویم. امروزه فناروی فضایی بالای ۴۰۰ میلیارد دلارگردش اقتصادی دارد که ۳۰۰ میلیارد آن در بخش خصوصی اتفاق میافتد.
حسینی ادامه داد: ما در زنجیزه صنعت فضایی یک بحث ماهواره و یک بحث پرتاب را داریم؛ لذا ما بایدی پایگاه پرتابی داشته باشیم تا پرتاب ماهواره از آن انجام شود که فناروی توسعه آن در اختیار ۶ کشور بیشتر نیست و ما کشور بعدی هستیم که توانسته ایم پایگاه فضایی را توسعه دهیم البته این پایگاه جای توسعه بیشتری هم دارد. در حلقههای بعدی ماهواره است و بعد هم ایستگاههای زمینی است که ماهوراه پس از پرتاب باید با آنها ارتباط بگیرد.
قریبا از ابتدای کار فضایی در جهان ۵۰۰۰ پرتاب ماهواره داشتیم
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع تصریح کرد: تقریبا از ابتدای کار فضایی در جهان ۵۰۰۰ پرتاب ماهواره داشتیم که ۲۰۰۰ ماهواره هم اکنون عملیاتی است. این تعداد ماهوراه متعلق به ۹۲ کشور دنیا است که آمریکا ۸۳۰ تا از آنها را در اختیار دارد. اما تنها ۵۸ کشور توانمندی ساخت ماهواره دارند. بیشترین کاربرد ماهوارهها هم کاربرد مخابراتی است. از بین این ۵۸ کشور تنها ۱۰ کشور به علاوه رژیم اشغالگر قدس توانمندی پرتاب ماهواره دارند. برخی کشورها زیرساخت پرتاب ماهواره را دارند، اما بخش عمدهای از کشورها توامندی این کار را ندارند، چون به لحاظ فناروی کار پرتاب ماهواره پیچیدگی خاصی دارد.
وی با توضیح بخشی از فناوری پرتاب ماهواره به فضا گفت: انرژی پتانسیل در مواد شیمیایی است به حدی است که اگر بتوانیم از لبه تکنولوژی استفاده کنیم میتوانیم بر انرژی جاذبه غلبه کرده و میتوانیم به سرعتی معادل ۳۰ هزار کیلومتر بر ساعت برسیم. این فناروی باید از سازههای سبکی استفاده کنیم که تحمل فشار و دما را داشه باشند. ما رد مسیر دستیابی به این فناوری حرکت میکنیم و این یعنی ما در حال حرکت به سمت لبههای علم و فناروی هستیم.
حسینی درباره هزینههای پرتاب یک ماهواره بر گفت: قراردادی که باسازمان فضایی برای پرتاب ماهواره ظفر داریم ۳.۵ میلیون دلار است که در مقایسه با دنیا به مراتب پایینتر است. قیمت ماهواره ظفر به علاوه ایستگاه زمینی آن ۱.۵ میلیون دلار است. الان صف در خواست پرتاب ماهواره تا سال ۲۰۲۲ پر است البته به شرطی که از لحاظ سیاسی اجازه این کار را به شما بدهند. هزنیهای که برای پرتاب ماهواره در مدار لئو داده میشود بر اساس هر کیلوگرم وزن ماهواره محاسبه میشود. مثلا ما در کشور برای پرتاب ماهواره با ماهواره بر سیمرغ به ازای هر کیلوگرم ماهواره ۱۵ هزار دلار هزینه میدهیم که البته ما در حال کاهش هزینه به ۱۰ هزار دلار هستیم. ماهوارهبر سیمرغ میتواند یک ماهواره ۲۵۰ کیلویی را در مدار ۵۰۰ کیلومتری جاگذاری کند.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع ادامه داد: امروز در یکی از کشورها قرارداد ۸۰ میلیون دلاری برای ساخت وپرتاب ماهوارهای با دقت ۱ متر بسته شده است. انشاالله با ۵ میلیون دلار به. ورژن بعدی ماهواره ظفر با دقت ۱۶ متر میرسیم. این ورژن از ماهواره ظفر که قرار است پرتاب شود دقت ۲۵ متر دارد. الان ماهوارههای ما با سوخت مایع کار میکنند. در آینده نچندان دور ماهواره برهای سریر و سروش را خواهیم داشت و دنبال ماهواره بر سوخت جامد هستیم که در آینده نچندان دور به آن دست مییابیم.
وی اظهار داشت: در کنار خود ماهوارهبر فناروی ساخت پایگاه پرتاب نیز در اختیار کشورهای صاحب فناوری است. پایگاه امام خمینی از ۳ سایت تشکیل شده است. یک سایت پرتاب که مونتاژ عمودی ماهواره بر درآن انجام میشود و ۱۱۰۰ تن وزن دارد و بر ج. آن ۴۵ متر ارتفاع دارد. هرچند ماهوارهبر سیمرغ ۳۶ متر ارتفاع دارد، اما در ساخت این برج نگاه به آنیده داشتهاسم. برای مثال ماهوارهبر سریر ۴۵ متر ارتفاع دارد و قطر ماهواره سروش ۴ متر خواهد بود. سایت دیگر مرکز کنترل فرماندهی است. درجریان پرتاب ماهواره ۵ استان درگیر میشوند و کنترل فرآیند از همین مرکز فرماندهی انجام میشود. سایت سوم هم سایت آماده سازی است که مجموعه اینها سایت فضایی امام خمینی را تشکیل میدهد.
ماهوارهبرسیمرغ تا کنون ۲ پرتاب تحقیقاتی داشته است
حسینی با بیان اینکه ما هم اکنون در فاز تحقیق و توسعه هستیم گفت: ماهوارهبرسیمرغ تا کنون ۲ پرتاب تحقیقاتی داشته است و ما در این ماهواره بر هم در فاز پرتاب تحقیقاتی هستیم. البته در مرحله پرتاب، ماهواره تحقیقاتی هم روی ماهوارهبرها نصب کردیم تا خود ماهواره هم تست شود. در ضمن پرتاب پیش رو هم یک پرتاب تحقیقاتی خواهد بود.
وی عنوان کرد: ماهواره بر سفیر قطر ۱.۲۵ متر داشت، ولی ماهوارهبرسیمرغ ۲.۴ متر قطر دارد. سفیر موفق شد ۴ ماهواره را در مدار قرار دهد و الان ماهوارهبر سفیر بازنشسته شده است. کل عمر مداری ماهوارهبر سفیر حد اکثر سه ماه بود، اما ماهوارهبر سیمرغ در مدار ۵۰۰ کیلومتر میرود که عمر مداری ما را به ۵ سال افزایش میدهد یعنی ماهواره در این مدار میتواند ۵ سال دوام بیاورد. امروز توانمندی رسیدن به مدار ثابت (ژئو) زمین وجود دارد، اما باید روی پایگاه پرتاب و ماهوارهبر تغییراتی انجام شود. در این زمینه باید گفت که ماهوارهبر سروش میتواند به مدار ژئو برود.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع ادامه داد: ماهواره بر سیمرغ میتواند با خود سه ماهواره به فضای ببرد که یکی از آنها ماهواره اصلی است در آینده ماهواهبر سریر میتواند تا ۵ ماهواره را با خود حمل کند. برنامهای که الان بین وزارت ارتباطات و وزارت دفاع وجود دارد این است که بتوانیم تعداد پرتابها را بیشتر کنیم تا به فرایند تحقیق و توسعه سرعت بیشتری ببخشیم.
وی در پایان تصریح کرد: باید به سمتی برویم که تیمهای علمی ما در یک فضای آرام بتوانند کار کنند و به سطح بالایی از فناروی برسند. ما در فاز تحقیقات هستیم و به هرمرحلهای برسیم برای ما یک دستاورد است.