تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون سقوط سهام هنگکنگ با بازگشت از تعطیلات، اولین یک میلیارد مترمکعب گاز روسیه به ترکیه صادر شد، بیش از ۶۹۰ تن انواع چراغ خودرو به کشور وارد شد، هندیها حاضر به ارسال کالا قبل از تسویه نیستند و حرکت فرابورس بر مدار نوسان را در بر دارد.
سقوط سهام هنگکنگ با بازگشت از تعطیلات
با بازگشت بازارهای هنگکنگ از تعطیلات نوروزی، در فضای وحشت از ویروس کرونا، شاخص هانگسنگ ۲.۳۶ درصد سقوط کرد. این شاخص در ابتدای معاملات دیروز با باز شدن بازارها تا ۳ درصد از ارزش خود را از دست داده بود. سهام شرکتهای مرتبط با مسافرت که در شاخص بورس هنگکنگ لیست شده بودند به شدت سقوط کردند. سهام هواپیمایی شرقی چین ۴.۲۲ درصد و سهام هواپیمایی جنوبی چین ۳.۸۶ درصد سقوط کردند. سهام شرکتهای بیمه هم به شدت آسیب دید. سهام شرکت بیمه عمر ایآیای ۱.۵۱ درصد و سهام شرکت بیمه عمر چین ۳.۶۹ درصد سقوط کرد. این درحالی است که روز چهارشنبه مقامات چینی اعلام کردند مرگومیر ناشی از ویروس کرونا از ۱۳۰ تن هم فراتر رفته است.
رونمایی از گوشی جدید اپل تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا
قرار بود شرکت اپل آمریکا طی روزها و هفتههای آینده از یک مدل جدید گوشی خود در دو استان هنان و گوانگ دونگ چین رونمایی کند. این دو استان از نظر جغرافیایی فاصله بسیار نزدیکی به استان هوبی ـ که محل اصلی شیوع ویروس کرونا است ـ دارند. شیوع ویروس کرونا در چین میتواند چرخه تامین قطعات اپل را مختل کرده و برنامهریزیهای تولید این شرکت را به هم بریزد. از سوی دیگر کارمندان بومی این شرکت نیز میتواند یکی از چالشهای پیش روی شرکت آمریکایی باشد. روزنامه نیکی ژاپن به نقل از یکی از مدیران شرکتهای حاضر در چرخه تامین قطعات اپل گفت: شرایط پیش آمده ناشی از شیوع ویروس کرونا میتواند برنامههای تولید اپل را تحت تاثیر قرار دهد. دیگر مدیران شرکتها میگویند با توجه به آنکه ایرپادهای اپل در چین تولید میشوند، شیوع ویروس کرونا میتواند چالشهای جدی برای تولید هم ایرپاد و هم گوشی برای اپل ایجاد کند.
افزایش قیمت نفت در بازار جهانی
در معاملات دیروز بازار جهانی انرژی هر بشکه نفت برنت دریای شمال پس از چند روز منفی بودن افزایش قیمت را تجربه کرد و ۰.۵ دلار بالا رفت؛ بنابراین، قیمت هر بشکه نفت برنت در معاملات روز گذشته مجددا از مرز ۶۰ دلار عبور کرد. قیمت نفت آمریکا نیز ۳۷ سنت بالا رفت و ۵۳.۸۵ دلار در هر بشکه به فروش رسید. به گزارش اوپک هر بشکه نفت این سازمان در آخرین مبادلات روز گذشته بازار جهانی انرژی ۶۰.۶۷ دلار به فروش رسیده است.
به گزارش رویترز، دلیل افزایش قیمت نفت در بازار جهانی کاهش ذخایر نفت انبار شده آمریکاست. این دومین روز متوالی است که قیمت نفت روندی افزایشی را در بازار طی میکند. پیش از روز سهشنبه قیمت به دلیل شیوع ویروس کرونا در چین و نگرانی نسبت به تاثیر آن بر تقاضای نفت چین و کاهش رشد اقتصادی این کشور برای ۵ روز متوالی منفی بود. از سوی دیگر صحبتهایی نسبت به اقدام احتمالی اوپک برای تمدید توافق کاهش در صورت تاثیر گذاشتن شیوع ویروس کرونا بر تقاضای نفت جهانی مطرح شده است.
افزایش قیمت طلا در بازار جهانی
در معاملات دیروز بازار جهانی فلزات گرانبها هر اونس طلا با قیمت ۱۵۷۱.۶ دلار به فروش رسید که نسبت به روز سه شنبه حدود ۵ دلار افزایش داشته است. قیمت کنونی در مقایسه با قیمت یک ماه گذشته ۵۶.۶ دلار و در مقایسه با سال گذشته ۲۶۰.۳ دلار بالاتر بوده است. نقره، پلاتین و پالادیوم نیز در معاملات دیروز روند افزایش قیمت را تجربه کردند، به گونهای که قیمت نقره ۴ سنت بالا رفت و به ۱۷.۴۶ دلار در هر اونس رسید. پلاتین هم ۶ دلار گران و ۹۹۲ دلار در هر اونس قیمتگذاری شد. پالادیوم بیشترین افزایش قیمت را در میان فلزات گرانبهای بازار جهانی تجربه کرد و هر اونس از این عنصر ارزشمند با ۲۳ دلار افزایش نسبت به دیروز با قیمت ۲۲۰۰ دلار عرضه شد. به گزارش رویترز، دلیل اصلی افزایش قیمت طلا گسترش شیوع ویروس کرونا در چین است که سرمایهگذاران را به سمت داراییهایی با ریسک کمتر سوق داده است.
حرکت فرابورس بر مدار نوسان
فرابورس بر خلاف بورس در همه روزهای هفته جاری حرکتی صعودی نداشت و در روزهای یکشنبه و دوشنبه نزولی بود. شاخص کل این بازار در روز شنبه ۵۳۵۱ واحد بود که در روزهای یکشنبه و دوشنبه به ۵۳۴۰ و ۵۳۲۳ واحد هم رسید، اما در روز سهشنبه شاخص کل صعود و رقم ۵۴۰۴ واحد را ثبت کرد. معاملهگران در فرابورس در روزهای شنبه، یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه به ترتیب ۳۸۰ هزار و ۹۵۸، ۵۳۴ هزار، ۳۵۸ هزار و ۳۹۹ هزار معامله به ثبت رساندند که به ترتیب ۶۸۳۹ میلیارد تومان، ۲۴ هزار و ۸۴۷ میلیارد ریال، ۱۸ هزار و ۳۳۰ میلیارد ریال و ۱۷ هزار و ۴۲۸ میلیارد ریال ارزش داشت.
شرایط طرح خانهدار شدن کم درآمدها به زودی اعلام میشود
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در گفتگو فارس، در پاسخ به این که طرح خانهدار شدن دهکهای کم درآمد جامعه همانند طرح ملی مسکن ثبتنامی خواهد بود، گفت: طرح خانهدار شدن دهکهای کم درآمد جامعه مثل طرح ملی مسکن به شیوه ثبتنام نخواهد بود و این افراد توسط دستگاههای مسئول مثل کمیته امداد و سازمان بهزیستی مشخص و به وزارت راه و شهرسازی معرفی خواهند شد. وی ادامه داد: در حال تنظیم شرایط طرح مسکندار کردن افراد کم درآمد جامعه هستیم که به زودی شرایط آن اعلام خواهد شد. محمودزاده ادامه داد: این طرح با کمک دستگاههای حمایتی و پس از مشخص کردن افراد واجد شرایط و سپس معرفی آنها به وزارت راه و شهرسازی انجام خواهد شد تا ساخت مسکن برای آنها انجام شود.
به گفته وی، قطعاً این افراد، افرادی هستند که توانایی بازپرداخت اقساط و آورده را ندارند. در این طرح سعی خواهد شد ۲۰۰ هزار مسکن برای دهک اول تا سوم ساخته شود. معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این که آیا اخیرا اظهارنظری از سوی او در خصوص اینکه امکان ثبت نام دهکهای بالای جامعه در طرح ملی مسکن فراهم شده است، گفت: به هیچ وجه اینطور نیست، چون مگر ما میتوانیم در خصوص اینکه پردرآمدها ثبت نام کنند یا خیر برای آنها تعیین تکلیف کنیم؟ به هر حال متقاضیانی که شرایط را داشته باشند، میتوانند در طرح ملی مسکن ثبت نام کنند.
اولین یک میلیارد مترمکعب گاز روسیه به ترکیه صادر شد
گازپروم روسیه اولین یک میلیارد مترمکعب مکعب گاز را از طریق خط لوله جدید ترکیش استریم به ترکیه صادر کرد. گاز پروم اعلام کرد ۵۴ درصد از این حجم گاز به بازار ترکیه و ۴۶ درصد از آن به مرز ترکیه-بلغارستان ارسال شده است. خط لوله انتقال گاز ۹۳۰ کیلومتری ترکیش استریم که از بستر دریای سیاه میگذرد، در اول ژانویه امسال عملیاتی شد. یک هفته بعد از این تاریخ، رؤسای جمهور روسیه و ترکیه رسماً آن را افتتاح کردند. این خط لوله دو قلو که به عنوان جایگزین خط لوله سوز استریم (پس از خروج بلغارستان از پروژه) احداث شده، دارای ظرفیت ۳۱.۵ میلیارد مترمکعبی است. یکی از لولهها برای تأمین گاز ترکیه و دیگری برای صادرات گاز به کشورهای جنوبی و جنوب شرقی اروپاست.
بیش از ۶۹۰ تن انواع چراغ خودرو به کشور وارد شد
آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی سال ۹۷ نشان میدهد، در این مدت بالغ بر ۶۹۰ تن انواع چراغ خودرو از کشورهای مختلف جهان وارد ایران شده است. بر اساس واردات این حجم از انواع چراغ خودرو به کشور، ۹ میلیون و یک هزار و ۳۵۱ دلار از کشور خارج کرد که بالغ بر ۳۷۶ میلیارد و ۷۷ میلیون و ۲۲۳ هزار و ۵۷۴ ریال در آمار گمرک به ثبت رسیده است. به نقل از میزان؛ لازم به ذکر است که این حجم از چراغ خودرو از ده کشور از جمله آلمان، ایتالیا و ترکیه وارد ایران شده است.
جایگزینهای پراید و پژو ۴۰۵
دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو، ضمن جدی خواندن حذف پراید و پژو ۴۰۵ از خط تولیدی سایپا و ایرانخودرو، تصریح کرد: پلتفرمهای آنها قابل استفاده در خودروهای دیگر است و تامین قطعات این پلتفرمها ادامه مییابد. بیگلو بیان داشت: مطابق اعلام این دو خودروساز، رُهام در سایپا و پژو ۳۰۱ در ایران خودرو جایگزین خودروهای حذف شده میشوند و علاوه بر آن، به احتمال زیاد سایپا با دو یا سه پروژه جدید و ایرانخودرو با دو خودروی جدید ادامه کار خواهند داد.
وی خاطرنشان نمود: براساس شرایط کنونی برنامهای برای تولید خودروهای برقی و تامین قطعات آنها از سوی این دو خودروساز اعلام نشده، اما بخش خصوصی فعالیتهایی را آغاز کرده است. وی یادآوریکرد: قطعات خودروهای برقی بسیار متفاوت از خودروهای با موتور درونسوز است و سیستمهای جدید در آنها جایگزین میشود. تولید خودروی برقی هنوز تجاریسازی نشده، اقدام عاجلی نیز در این زمینه انجام نشده است. /ایرنا
هندیها حاضر به ارسال کالا قبل از تسویه نیستند
دبیر اجرایی انجمن واردکنندگان برنج ایران با بیان اینکه تخصیص ارز به واردات برنج متوقف شده است، اظهار کرد: توقف تخیصص ارز علاوه بر برنجهای رسوبی در گمرک شامل برنجهایی میشود که از آذرماه سالجاری خریداری شده است.
وی ادامه داد: در گذشته به دلیل اعتبار و تعهد تجار ایرانی، هندیها تنها با یک تماس تلفنی حاضر به ارسال برنج به هر میزان که سفارش داده میشد، بودند. اما با ادامه بد قولیها در پرداختها، هندیها دیگر حاضر به ارسال کالا قبل از تسویه نیستند. به گفته کشاورز، تجار پاکستانی نیز مانند هندیها از فروش برنج به ایران خودداری میکنند و فروش برنج به ایران را منوط به تسویه کامل بهای کالا قبل از ارسال آن کردهاند. وی از تصمیم تجار به فروش برنجهای مانده در گمرک به کشورهای دیگر یا مرجوع آن به مبدا واردات خبر داد.
کشاورز گفت: هر چند این اتفاق نیز به زیان تجار است، هر روز هزینه دموراژ و انبار به تجار تحمیل میشود که میتواند زیان آنها را بیشتر کند. دبیر اجرایی انجمن واردکنندگان برنج ایران با تاکید بر اینکه انجمن در تلاش برای تخصیص سریعتر ارز برای جلوگیری از عملی شدن این تصمیمات است، افزود: ما امیدواریم یکی از مسائل مطرح شده در کمیته ارزی بانک مرکزی تخصیص ارز به برنجها وارداتی باشد. کشاورز میزان برنجهای که بهای آنها پرداخت نشده و امکان ورود آنها به کشور وجود ندارد را ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن عنوان کرد. /ایلنا