تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس قرمز در اولین روز هفته، سقوط سنگین ۶۰۰ واحدی داوجونز، دلار در صرافیهای بانکی گران شد، رشد نسبی قیمت سکه در بازار تهران، کاهش ۲.۶ درصدی واردات نفت کره جنوبی در ماه ژانویه، نشست اوپک برای بررسی تاثیر «کرونا» بر بازار نفت، قیمت خرید تضمینی گوشت دام سنیگن ۲۷ هزار تومان تعیین شد و نقشه هیوندای برای بازار اروپا را در بر دارد.
بورس قرمز در اولین روز هفته
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز، با کاهش 954 واحدی معادل 0.22 درصد به رقم 426 هزار و 184 واحد رسید. این در حالی است که در فرابورس شاخص کل با رشد 10 واحدی به رقم 5 هزار و 414 واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش 254 واحدی معادل 0.22 درصد به رقم 113 هزار و 739 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با رشد 239 واحدی معادل 0.17 درصد، عدد 140 هزار و 201 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 160 واحدی معادل 0.17 درصد به رقم 93 هزار و 529 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، 14 واحد افزایش معادل 0.00 درصد را رقم زد و به سطح 512 هزار و 301 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 368 واحد کاهش معادل 0.12 درصد به رقم 306 هزار و 72 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با 3396 واحد کاهش معادل 0.38 درصد همراه بود و عدد 883 هزار و 260 واحد را به نمایش گذاشت.
سقوط سنگین ۶۰۰ واحدی داوجونز / بدترین روز از ماه آگوست ثبت شد
در پایان معاملات روز جمعه، با تشدید وحشت از ویروس کرونا شاخص داوجونز بیش از ۶۰۰ واحد سقوط کرد و تمام سود خود در ماه ژانویه را از دست داد. میانگین صنعتی داو جونز ۶۰۳.۴۳ واحد یا ۲.۱ درصد سقوط کرد و به ۲۸۲۵۶.۰۳ واحد بازگشت اساندپی ۵۰۰ با بدترین سقوط خود از ماه اکتبر تا کنون مواجه شد و با از دست دادن ۱.۸ درصد از ارزش خود به ۳۲۲۵.۵۲ واحد رسید. کامپوزیت نزدک ۱.۶ درصد سقوط کرد و به ۹۱۵۰.۹۴ واحد بازگشت. روز جمعه آمریکا ویروس کرونا را یک وضعیت اضطراری ملی در این کشور اعلام کرد. ایرلاینهای امریکن، دلتا و یونایتد اما پروازها بین چین و آمریکا را لغو کردند. ویروس کرونا که ابتدا در شهر ووهان چین شایع شده بود، حالا به بیش از ۱۸ کشور جهان سرایت کرده و گمانهزنیها در مورد کاهش رشد اقتصادی جهان را تقویت کرده است. کمیسیون ملی سلامت چین اعلام کرد تعداد کشتهشدگان به ۲۵۹ نفر و تعداد مبتلایان به ۱۱۷۹۱ نفر افزایش یافته است. در بازار ارز، ین ژاپن، به عنوان سرمایه امن، نرخ برابری خود با دلار را تا ۱۰۸.۳۸ واحد تقویت کرد. یوآن چین ۰.۴۷ درصد دیگر در برابر دلار آمریکا افت کرد و به نرخ برابری ۶.۹۳۶۴ واحد رسید.
تراکنشهای بانکی بیش از ۵ میلیارد تومان زیر تیغ مالیات
رئیس کل سازمان امور مالیاتی صبح امروز در جلسه صبحانه کاری با فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی ایران گفت: براساس آیین نامه جدید این سازمان، تمامی تراکنشهای بیش از ۵ میلیارد تومان در ۵ سال گذشته بررسی خواهد شد. تا پایان هفته جاری آیین نامه بررسی تراکنش های بانکی برای اجرا ابلاغ خواهد شد که مسئله بسیار مهمی است. به نقل از گزارش ایبنا؛ رئیس سازمان امور مالیاتی در این جلسه افزود: تمامی تراکنش ها شامل این موضوع نمی شوند و تنها تراکنش های بیش از ٥ میلیارد تومان بررسی خواهد شد و سازمان امور مالیاتی حق دارد تا برای این موضوع تراکنش های ٥ سال گذشته را بررسی کند. پارسا درباره آیین نامه جدید بررسی تراکنشهای بانکی اظهار داشت: آیین نامهای را تا آخر این هفته ابلاغ خواهیم کرد که چگونه با تراکنشهای بانکی که در حال حاضر انجام میشود، برخورد کنیم. وی با بیان اینکه طبق قانون هر کسی به هر دلیلی کتمان درآمد کرده باشد، سازمان مالیاتی تا ۵ سال می تواند به عقب بازگردد و تراکنشهای بانکی وی را بررسی کند، افزود: براساس این آیین نامه کف و حداقل بررسی تراکنشها ۵ میلیارد تومان است.
معاون وزیر اقتصاد در عین حال تصریح کرد: البته بحث فرار مالیاتی نیز داریم که ممکن است از سوی مراجع دیگری به ما اعلام شود و در آن صورت حتی تراکنشهای کمتر از ۵ میلیارد تومان آن فرد نیز بررسی خواهد شد. رییس سازمان امور مالیاتی ادامه داد: باید توجه داشته باشید که ممکن است از یک تراکنش ۵ میلیارد تومانی، تنها ۲ تا ۳ درصد مالیات خالص واریزی به خزانه شود. پارسا تصریح کرد: در ابتدا تمامی تراکنشهایی که ربطی به مالیات ندارد کنار گذاشته میشود و شاید در همین مرحله ۵۰ درصد از کل تراکنشها کنار گذاشته شود. بعد از آن تراکنشهای مورد نظر مشمول مالیات، داخل نرخ شده و محاسبات آن انجام میشود.
دلار در صرافی های بانکی گران شد
در معاملات امروز بازار ارز، شاهد رشد نرخ ها هستیم. به گونه ای که دلار آمریکا در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور به نرخ 13250 تومان از مردم خریداری شده و به قیمت 13500 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود که نسبت به روز پنج شنبه هفته گذشته، 50 تومان گران تر شده است. همچنین نسبت به شنبه هفته گذشته نیز، 150 تومان افزایش داشته است. هر یورو نیز در این صرافی ها، به نرخ 14750 تومان از مردم خریداری شده و به قیمت 15000 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته می شود که نسبت به پایان هفته قبل، 50 تومان گران تر شده است.
رشد نسبی قیمت سکه در بازار تهران
هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد تهران امروز با رشد حدود پنج هزار تومانی نسبت به روز معاملاتی گذشته به بهای پنج میلیون و ۴۵ هزار تومان به فروش رسید. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم در بازار آزاد تهران امروز به بهای پنج میلیون و ۲۰ هزار تومان فروخته شد. همچنین نیم سکه نیز دو میلیون و ۵۶۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی ۹۳۰ هزار تومان داد و ستد شد. هر گرم طلای خام ۱۸ عیار ۵۱۲ هزار تومان و هر مثقال طلا نیز دو میلیون و ۲۲۱ هزار تومان به فروش رسید. /ایرنا
کاهش 2.6 درصدی واردات نفت کره جنوبی در ماه ژانویه
آمارهای وزارت تجارت، صنعت و انرژی کره جنوبی نشان داد، واردات نفت خام کره جنوبی در ماه ژانویه نسبت به سال گذشته 2.6 درصد کاهش یافت و به 90.7 میلیون بشکه رسید. این کشور در ژانویه سال گذشته میلادی 93.1 میلیون بشکه نفت وارد کرده است. همچنین میزان خرید نفت سئول در دسامبر 2019 برابر با 89.5 میلیون بشکه بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 3.8 درصد کاهش یافته است.
نشست اوپک برای بررسی تاثیر «کرونا» بر بازار نفت
الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه روز جمعه (یازدهم بهمنماه) اعلام کرد که روسیه برای برگزاری پیش از موعد نشست اوپک در ماه فوریه، بهمنظور بررسی آثار ویروس کرونا بر مقدار تقاضای جهانی نفت آماده است. نواک اظهار کرد که در این باره گفتوگوهایی با عربستان سعودی داشته است و کشورهای تولیدکننده نفت برای ارزیابی آثار این ویروس بر شرایط بازارهای جهانی نفت خام و تصمیمگیری درباره زمان برگزاری این نشست چند روز وقت لازم دارند. تحلیلگران اعلام کردند که شیوع ویروس کرونا در چین میتواند سبب کاهش تقاضای روزانه بیش از ۲۵۰ هزار بشکه، در سه ماه نخست سال ۲۰۲۰ شود. این در حالی است که قیمت نفت به دلیل عرضه مازاد همچنان روند کاهشی دارد. صدوهفتادوهشتمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک بهصورت فوقالعاده و هشتمین نشست وزارتی مشترک اوپک و غیراوپک طبق برنامه از پیش تعیین شده قرار است پنجم و ششم مارس (۱۵ و ۱۶ اسفندماه) برگزار شود.
قیمت خرید تضمینی گوشت دام سنیگن ۲۷ هزار تومان تعیین شد
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور از شروع خرید تضمینی دام سنگین برای جلوگیری از انباشت دام از هفته آینده خبر داد و گفت: قیمت هر کیلوگرم گوشت استحصالی از دام سنگین به قیمت ۲۷ هزار تومان تعیین شد. حسین عباسی معروفان روز شنبه در گفت و گو با ایرنا درباره کمک دولت برای جلوگیری از ضرر تولیدکنندگان و دامپروران به دلیل وجود انباشت دام سنگین افزود: اکنون تولید دام زنده سنگین و سبک در کشور از وضعیت خوبی برخوردار است و نیاز داخلی را تامین می کند. وی گفت: دولت به هیچ وجه دام سنگین زنده از تولیدکنندگان خریداری نمی کند زیرا امکان نگهداری دام سنگین را ندارد؛ بنا بر این، با خرید گوشت استحصالی و ذخیره سازی می تواند این محصول را برای تنظیم بازار عرضه کند.
مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور با تاکید بر این که تولیدکنندگان هیچ اجباری برای عرضه دام سنگین خود به شرکت پشتیبانی امور دام ندارند، اظهار داشت: اگر قیمت دام زنده تولیدکنندگان در بازار کمتر از ۲۷ هزار تومان باشد می توانند گوشت استحصالی خود را به این قیمت به شرکت پشتیبانی امور دام بفروشند تا جلوی ضرر و زیانشان گرفته شود. به گفته وی، در صورتی که قیمت دام سنگین گوساله در بازار بیش از ۲۹ هزار تومان باشد، خرید در صورت درخواست تولیدکنندگان انجام می شود. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور تصریح کرد: با توجه به دستور العمل این طرح ، قمیت هر کیلوگرم گوشت استحصالی برای مصرف کنندگان بین ۵۴ تا ۵۵ هزار تومان خواهد بود. وی با بیان اینکه تلاش داریم خرید تضمینی دام سنگین زنده از هفته آینده در سراسر کشور اجرایی شود تا تولیدکنندگان متضرر نشوند، ادامه داد: این طرح از روز سه شنبه هفته گذشته کلید خورد و در هفته جاری دستور العمل اجرایی آن به استان ها ارسال می شود. عباسی معروفان تصریح کرد: طرح خرید گوشت استحصالی دام سنگین تا اطلاع ثانوی و جلوگیری از ضرر تولید کنندگان ادامه می یابد.
کرونا، فروشگاههای سه شرکت آمریکایی در چین را به تعطیلی کشاند
شرکت اپل آمریکا اعلام کرد که تمام فروشگاههای خود را در سراسر چین به دلیل شیوع ویروس کرونا در این کشور تعطیل میکند. در بیانیه این شرکت آمریکایی آمده است: به دلیل اتخاذ سیاست احتیاط بالا و بر اساس مشورتهایی که با کارشناسان حوزه سلامت انجام شده ما تمام دفاتر، فروشگاهها و مراکز قراردادی خود را در سراسر چین تا 9 فوریه تعطیل میکنیم. این شرکت همچنین اعلام کرده است که چشم انتظار بهبود اوضاع برای باز کردن فروشگاههای خود است. پیشتر و طی هفته گذشته نیز اپل سه فروشگاه خود را تعطیل کرده بود. البته اپل تنها شرکت آمریکایی که فروشگاههای خود را در چین تعطیل کرده است، نیست بلکه شرکتهای دیگر نظیر مک دونالد و استارباکس نیز به صورت موقت فروشگاههای خود را تعطیل کردهاند. بسیاری دیگر از شرکتهای حاضر در چین نیز از کارمندان خود خواستهاند تا در محل کار حضور نیافته و حتی الامکان فعالیتهای خود را از خانه انجام دهند. شرکت اپل هم برای فروش محصولات خود و هم به عنوان چرخه تامین قطعات به شدت به چین وابسته است.
وزیر صنعت از عرضه ۸ خودروی جدید خبر داد
وزیر صنعت، معدن و تجارت از عرضه ۸ خودروی جدید گروه خودروسازی سایپا در ۳ سال آینده خبر داد. رضا رحمانی در بازدید از مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع خودرو سایپا و بررسی برنامههای این خودروساز در زمینه توسعه محصول و عرضه هشت خودرو جدید در سه سال آینده گفت: سایپا با اجرای این برنامه و عرضه خودروهای جدید در سه سال آینده، میتواند توان رقابت خود در بازارهای داخلی و خارجی را ارتقاء دهد.
نقشه هیوندای برای بازار اروپا
شرکت کرهای هیوندای بنا دارد در سال جاری به بزرگترین تولیدکننده خودروهای برقی در اروپا بدل شود. قرار است هیوندای با آغاز تولید مدل برقی کونا در کارخانه پراگ، پایتخت چک به این مهم دست یابد. خودروی کونا تمامبرقی است و البته قرار است مدلهای دیزلی، هیبریدی و بنزینی آن نیز در مراحل بعدی از کره به اروپا صادر شوند. این خودروساز همچنین در تلاش است تا قطعات مورد نیاز بیشتری را برای کونا برقی به اروپا صادر کند. با این برنامهها هیوندای قصد دارد زمان تحویل این خودروها را به مشتریانش در سراسر اروپا کاهش و دسترسی آنها به قطعات یدکی این خودرو را افزایش دهد. هیوندای در بیانیه خود نیز اعلام کرد: «از زمان آغاز فروش کونا برقی در سال ۲۰۱۸، تقاضا برای این مدل از انتظارات ما فراتر رفته است و ظرفیت تولید جدید کونا میتواند پاسخگوی تقاضای بالای مشتریان باشد.» این خودروساز کرهای میگوید بنا دارد ۸۰ هزار خودروی تمامبرقی خود را طی سال ۲۰۲۰ در اروپا به فروش برساند.