وضعیت کشورمان از نظر میزان مصرف مواد مخدر چگونه است؛ خوب، متوسط یا بد؟ از نظر تولید یا قاچاق و توزیع این مواد چه؟ کمی به این سوالات فکر کنید و بعد ادامه گزارش را بخوانید.
به گزارش «تابناک»؛ دو سه دهه پیش، زمانی که تلویزیونهای رنگی به خانه بسیاری از ایرانیان راه نیافته بود، سریالی از رسانه ملی کشورمان پخش میشد که «آینه عبرت» نام داشت و برخی تکه کلامهای بازیگرانش از زبان بسیاری از مردم در کوچه و خیابان و دورهمیهای خانوادگی شنیده میشد.
آینه عبرت قصد داشت به همگان نشان دهد که آینده افراد معتاد، بدل شدن به وضعیت فردی مانند «آتقی» است. فردی چروکیده که جانش به مواد بسته شده و با این وابستگی، خانواده را به تلاشی رهنمون میسازد. تصویری که جا داشت در این سالها بارها و بارها به روز رسانی شود تا به وضعیت فعلی نرسیم، اما این گونه نشد.
کدام وضعیت؟ چند عدد و رقم برآمده از آمارها در این ارتباط بخوانید تا اوضاع بهتر دستتان بیاید.
مصرف روزانه ۲ تن مواد مخدر در کشور
این را چند ماه پیش حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس در گفتوگو با فارس بیان کرد و تاکید داشت که منبع آمارش، اظهارات رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر کشورمان در این کمیسیون بوده که تاکید داشته: «روزانه دو هزار و ۸۰ کیلو مواد مخدر در کشور مصرف میشود.»
نوروزی در ادامه تاکید کرد که بر اساس آمارهای دفتر مواد مخدر و جرائم سازمان ملل، ایران یکی از بزرگترین شاهراههای ترانزیت مواد مخدر در کنار آسیای مرکزی، پاکستان و هند و همچنین بزرگترین توقیفکننده تریاک در جهان (با کشف ۹۰ درصد تریاک کشفی) است و در کشف انواع دیگر مخدر (به غیر از داروهای روانگردان، ماریجوانا، کوکائین، قات) نیز در ردههای بالای جدول قرار دارد.
کشف روزانه ۲/۲ تن مواد مخدر در کشور
آن گونه که آمارهای سالهای گذشته نشان میداد، روزانه بالغ بر ۱.۵ تن انواع مواد مخدر در کشورمان کشف میشد که این عدد مدتی است به ۲ تن در روز رسیده و حتی از آن عبور هم کرده است چراکه به گفته ناصر اصلانی، معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر، کشفیات کشورمان در سال به ۸۰۰ تن میرسد که میشود حدود ۲/۲ تن در روز!
این آمار زمانی مهر تایید میخورد که بدانیم اصلانی روز گذشته در حاشیه مراسم تجدید میثاق مسئولان، مشاوران، مدیران کل و کارکنان ستاد مبارزه با مواد مخدر با آرمانهای امام (ره)، آمار کشفیات مواد مخدر از ابتدای سال جاری را ۷۱۶ تن اعلام کرد که حتی نشان از افزایش اندک آمار قبلی دارد.
سهم ۵۰ درصدی تریاک
اما سهم بازار مصرف داخلی مواد مخدر شامل چه اقلامی میشود؟ پاسخ به این سوال چندان ساده نیست، اما آن گونه که پیشتر به نقل از مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر منتشر شده، مصرف روزانه تریاک در کشورمان بیش از یک تن در روز است؛ عددی که با تکیه بر آن میتوان دریافت سهم دیگر مواد مخدر (از جمله مخدرهای صنعتی که آسیبهای بیشتری به دنبال دارند) در مصرف روزانه ایرانیان مجموعا یک تن در روز است.
البته اگر این اعداد و ارقام را زیر ذره بین قرار دهیم، به نکات جالب توجه دیگری پی خواهیم برد که هر کدام به خودی خود با اهمیت هستند. از جمله این نکته که اتکا به مصرف میانگین هر فرد معتاد به تریاک یعنی یک گرم تریاک، حکایت از وجود یک میلیون معتاد از این دست در کشورمان دارد و دوز کمتر مصرف دیگر مخدرها نشان میدهد که آمار معتادان کشورمان حدود ۳ میلیون است.
سهم ۷۰ درصدی زندانیان کشور
آن گونه که چندی پیش معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با موادمخدر کشور گفته، «۷۰ درصد زندانیان کشور (۴۰ درصد مستقیم و ۳۰ درصد غیرمستقیم) مجرمین مواد مخدر هستند»؛ آماری بزرگ که رهاورد مصرف و قاچاق وسیع این مواد در کشورمان است که بسیاری از آنها کشف میشوند و سرنوشت دست اندرکاران قاچاقش را به زندان گره میزنند.
البته دامنه این آمار میتواند وسیعتر از این هم باشد، چون میدانیم مواد مخدر در بسیاری از مسائل نقش موثر و حتی زمینهای ایفا میکنند. از جمله در نزاع ها، مشاجرههای خانوادگی، متارکه و طلاق و بسیاری دیگر از که یا جرم نیستند و یا خفیف هستند و به زندان ختم نمیشوند. نقش آفرینی که در آمار یاد شده جای خالی اش دیده میشود.