به گزارش «تابناک»، دکتر مرتضی براری در گفتوگو با ایسنا، حوزه پرتاب را جزو اصلی در عرضه فضا دانست و افزود: ماهوارههای ساخته شده را تنها با ماهوارهبر میتوانیم به فضا ارسال کنیم؛ از این رو یک حوزه استراتژیک در صنعت فضایی به شمار میرود.
وی با بیان اینکه ما دو بار تلاش کردیم که با دو کشور پرتابهای مشترک داشته باشیم و از ظرفیتهای پرتابگری آنها استفاده کنیم، خاطر نشان کرد: ما در این زمینه موفق نبودیم؛ از این رو دانشمندان کشور تصمیم گرفتند که با دانش بومی، به عرصه ساخت ماهوارهبرها ورود کنند.
براری اظهار کرد: در گام اول برنامههای فضایی اقدام به ساخت ماهوارهبرهایی کردیم که قادر باشند ماهوارههایی با وزن ۵۰ کیلوگرم را در مدار ۲۵۰ کیلومتر قرار دهند و خوشبختانه توانستیم مبتنی بر استانداردها، چهار ماهواره را با استفاده از ماهوارهبر "سفیر" در مدار قرار دهیم.
رییس سازمان فضایی، ماهوارههای "امید"، "نوید"، "فجر" و "رصد" را از جمله ماهوارههایی دانست که با موفقیت در مدار قرار گرفتهاند و یادآور شد: در گام دوم دستیابی به مدار ۵۰۰ کیلومتر بوده است و در این گام تلاش شد تا ماهوارههایی به وزن ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار دهیم و این گام با پرتاب ماهواره "پیام" اجرایی شد.
وی پرتاب ماهواره "پیام" را دستاورد مهمی در عرضه فعالیتهایی فضایی دانست و خاطر نشان کرد: بر اساس استانداردهای جهانی اگر ۴۰ پرتاب مستمر انجام شود، قابلیت اطمینان به ۹۰ درصد خواهد رسید و بر این اساس است که شرکتهایی در سال گذشته در دنیا اقدام به پرتاب ماهواره کردند، ولی موفق نشدند.
براری با بیان اینکه در عرصه فضایی شکست نداریم، یادآور شد: هر فعالیت در این عرصه تجربهای برای موفقیتهای آینده است؛ از این رو ماهواره "پیام" و ماهوارهبر آن که "سیمرغ" بود، بیش از ۸۰ تن وزن داشت و به سلامت از پایگاه پرتاب شد و توانست بر جاذبه زمین غلبه کند.
وی با بیان اینکه مرحله اول پرتاب به طور کامل انجام شد، اضافه کرد: در مرحله اول پس از ۸۰ کیلومتر (۱۰۶ ثانیه) ماهوارهبر از ماهواره جدا شد و در مرحله دوم نیز ماهواره به مدار ۵۰۰ کیلومتری رسید؛ ولی در این مرحله با پدیده ناشناختهای مواجه شدیم؛ اینکه ماهوارهبر به میزان ۴۰ ثانیه زمان بیشتری نیاز داشت تا ماهواره را با سرعت لازم در مدار قرار دهد.
براری ادامه داد: مهمترین برنامه ما تا سال ۱۴۰۰ تثبیت ماهوارهبر "سیمرغ" است و از هماکنون به فناوری ماهوارهبر نسل سوم که با عنوان"سریر" مطرح است، دست یافتیم.
به گفته وی، ماهوارهبر "سریر" قادر است ماهوارهای به وزن ۵۰۰ کیلوگرم را در مدار هزار کیلومتری قرار دهد. این فناوری نیز آغاز شده و تا ۱۴۰۲ تثبیت این ماهوارهبر در دستور کار قرار دارد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ساخت ماهوارهبر "سروش" را از دیگر برنامههای حوزه فضایی کشور نام برد و اظهار کرد: این ماهوارهبر میتواند ماهوارههای کشور را در مدار ۳۶ هزار کیلومتر (مدار ژئو) قرار دهد.
براری با تاکید بر اینکه فعالیتهای پژوهشی ماهوارهبر "سروش" آغاز شده است، افزود: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته، این ماهوارهبر باید تا سال ۱۴۰۷، ماهواره مخابراتی کشور را در مدار ژئو قرار دهد، ولی سرمایهگذاریهای جدی ما پس از تثبیت ماهوارهبر "سریر" است.
به گفته رییس سازمان فضایی ایران، ماهوارهبر "سریر" حداکثر تا سال ۱۴۰۲ تثبیت میشود و از سال ۱۴۰۲ اقدامات جدی ما برای ماهوارهبر "سروش" آغاز خواهد شد.
رییس سازمان فضایی با بیان اینکه ماهواره "ظفر" در دو نمونه ساخته شده است، گفت: ماهواره "ظفر" دارای ۳ ماموریت "تصویربرداری"، "ذخیره، ارسال و دریافت دادهها" و "اندازهگیری تشعشعات فضایی" است.
وی با بیان اینکه "ظفر" میتواند به طور همزمان دیتا را دریافت و برای ۲۵۶ ایستگاه دیگر در دنیا دیتا ارسال کند، خاطرنشان کرد: این ماهواره قرار است هر ۹۴ دقیقه یک دور به دور کره زمین بچرخد و در آن بیش از ۶۴ هزار قطعه استفاده شده است.
رییس سازمان فضایی ایران، "ظفر" را یک ماهواره کاملا بومی توصیف کرد و یادآور شد: با اجرای این پروژه دانشمندان و محققان کشور به دانش و فناوری طراحی و ساخت ماهوارههای سنجشی دست یافتند.
وی با بیان اینکه مراحل تحویلگیری این ماهواره صورت گرفته است، افزود: طی چهار ماه تستهای مبتنی بر استانداردهای بینالمللی را بر روی ماهواره "ظفر" انجام دادیم و در حال حاضر این ماهواره در پایگاه فضایی است و در آخرین مراحل سازگاری و هماهنگی با پایگاه فضایی و ماهوارهبر قرار دارد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ابراز امیدواری کرد که در روزهای آینده شاهد قرارگیری ماهواره "ظفر" در مدار باشیم.
وی کلیه تستهای انجام شده بر روی ماهواره "ظفر" را در راستای دستیابی کشور به مدار ۵۰۰ کیلومتر دانست و ادامه داد: ما با ماهوراهبر "سفیر"، مدار ۲۵۰ کیلومتر را تثبیت کردیم و چهار ماهواره را به این مدار تزریق کردیم.
براری، افزایش وزن ماهوارهها از ۵۰ کیلوگرم به ۲۵۰ کیلوگرم و طول عمر مداری از ۲ ماه به ۵ سال را از دیگر موفقیتهای محققان کشور در حوزه فضایی نام برد و گفت: در حال حاضر هدفگذاری کردیم که با انجام تستهای مکرر بتوانیم مانند بسیاری از کشورهای دنیا این مدار را تثبیت کنیم. کشورهای دیگر با انجام دهها تست موقعیت مداری خود را تثبیت میکنند.
وی ابراز امیدواری کرد که در آینده با ماهوارهبرهای "سریر" و "سروش" به مدارات بالاتر دست یابیم.
براری خاطرنشان کرد: در سال آینده دو ماهواره سنجش از دور و تصویربرداری "پارس" با قدرت تفکیک تصاویر ۱۵ متر و ماهواره "طلوع" با قابلیت تفکیک ۲۵ متر تکمیل میشوند و این دو ماهواره در حال حاضر مراحل نهایی ساخت خود را طی میکنند. برنامه ما این است که این ماهوارهها در ۳ ماهه سوم سال ۹۹ آماده برای قرارگیری در مدار باشند.