اما و اگرهای مالیات وکلا/ مجلس چه نقشی در شفاف سازی مالیات ها دارد؟

انتشار خبری درباره معافیت وکلا از پرداخت مالیات هر چند با تکذیب سریع مواجه شد اما تداعی کننده این سوال بود که آیا قوانین موجود بازدارندگی کافی برای جلوگیری از فرار مالیاتی این قشر از جامعه را دارد یا خیر؟
کد خبر: ۹۵۸۸۹۶
|
۲۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۷ 15 February 2020
|
24018 بازدید
|

انتشار خبری درباره معافیت وکلا از پرداخت مالیات هر چند با تکذیب سریع مواجه شد اما تداعی کننده این سوال بود که آیا قوانین موجود بازدارندگی کافی برای جلوگیری از فرار مالیاتی این قشر از جامعه را دارد یا خیر؟

به گزارش تابناک حدود یک هفته پیش خبری دربرخی رسانه ها منتشر شد مبنی بر اینکه بر اساس مصوبه دولت کانون وکلای دادگستری در زمره موسسات عام المنفعه قرار گرفته و از این پس از پرداخت مالیات معاف می شود.

مصوبه هیأت وزیران این بود که به اشخاص حقوقی، نهادها و مؤسسات عام‌المنفعه نظیر کانون‌های وکلای دادگستری که به موجب قوانین یا مقررات مربوطه ایجاد شده یا می‌شوند بدون نیاز به ثبت در هر یک از قالب‌های شخصیت حقوقی شناسه ملی اختصاص داده می‌‌شود؛ طبق ماده ۱۳۹ قانون مالیات‌‌های مستقیم، نهادها و مؤسسات عام‌المنفعه معاف از پرداخت مالیات هستند که این باعث برداشت اشتباه از این مصوبه وتلقی از معافیت مالیاتی وکلا شد.

همان موقع امید علی پارسا رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در گفت گویی برداشت از مصوبه هیات دولت در خصوص معافیت مالیاتی وکلا را اشتباه خواند و با تاکید بر اینکه بحث جدید مالیاتی مطرح نیست گفت: موضوع مربوط به شناسه ملی موسسات عام المنفعه است که کانون وکلا در زمره این موسسات قرار دارد.

محمود علیزداه معاون سازمان امور مالیاتی نیز با تاکید بر اینکه هیچ قانون یا مصوبه‌ای برای معافیت مالیاتی درآمد وکلا یا هر شخص دیگری نظیر آنها وضع یا مصوب نشده است گفت که مصوبه دولت در رابطه با اخذ شناسه ملی برای کانون‌های وکلای دادگستری ارتباطی با مالیات ندارد و آنها مانند گذشته مالیات پرداخت می‌کنند.

معاونت حقوقی رئیس جمهور نیز در اطلاعیه ای توضیح داد که که مصوبه هیئت وزیران صرفاً برای حل مشکلات اجرایی اشخاص حقوقی (نه اشخاص حقیقی) که در زمینه اختصاص شناسه ملی به آنها، بروز کرده بود، تصویب شده و هیچ ارتباط با معافیت این اشخاص یا اعضای آنها از پرداخت مالیات ندارد.

علی رغم واکنش های سریع برای تکذیب این موضوع لازم است نحوه پرداخت مالیات وکلا بررسی شود.

**قانون مالیات مستقیم تعیین کننده نحوه پرداخت مالیات وکلا

مطابق ماده یک قانون مالیات‌های مستقیم اشخاص ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهای تحصیل شده مشمول پرداخت مالیات است، ازجمله این اشخاص وکلا بوده که به عنوان صاحبان مشاغل موضوع بند (ب) موارد 95 و 96 این قانون مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است.

به عبارت ساده تر قانون مالیات‌های مستقیم برای وکلا تکالیف و وظایفی درنظر گرفته شده که بر اساس آن وکلای دادگستری و کسانی که در محاکم اختصاصی وکالت می‌کنند باید در وکالتنامه‌های خود رقم حق‌الوکاله را قید کنند و معادل ۵ درصد آن را بابت علی الحساب مالیاتی روی وکالتنامه، تمبر الصاق و ابطال کنند که در هر حال مبلغ تمبر نباید کمتر از میزان تعیین شده در قانون مالیات‌های مستقیم باشد.

**تلاش مجلس برای شفاف کردن مالیات وکلا

کمیسیون تلفیق بودجه 99 مجلس در مصوبه ای مستند به مواد (103) و (169) مکرر قانون مالیات‌های مستقیم و به منظور افزایش درآمدهای مالیاتی دولت از مسیر ابطال تمبر مالیاتی، قوه قضاییه را مکلف کرده است که نهایتا ظرف یک ماه پس از تصویب این قانون، سامانه قرارداد الکترونیک را به منظور تنظیم قرارداد الکترونیک بین وکیل و موکل راه‌اندازی کند.

بر این اساس از زمان راه‌اندازی این سامانه تمام افراد فعال در کسب و کارهای حقوقی اعم از مشاوران و وکلای عضو مراکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده و کانون‌های وکلای دادگستری موظفند قراردادهای مالی خود با موکل را در این سامانه ثبت و تنظیم کنند. کد یکتای صادر شده برای هر قرارداد توسط سامانه قرارداد الکترونیک، مبنای شناسایی وکیل در سامانه خدمات قضایی به منظور استخراج اطلاعات مالی مندرج در قرارداد و ابطال تمبر مالیاتی خواهد بود. از زمان راه‌اندازی سامانه قرارداد الکترونیک، مبنای قضاوت محاکم در زمان بروز اختلافات میان وکیل و موکل اطلاعات درج شده در قرارداد الکترونیک است.

در همین باره غلامرضا تاج گردون رییس کمیسیون تلفیق گفت: وکلا و دفاتر وکالت موظف به استفاده از سامانه فروش متصل به سازمان امور مالیاتی کشور شدند.

محمدکاظمی نایب رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس نیز در گفت و گویی عدم درج مبلغ واقعی حق‌الوکاله در قرارداد وکالت را فرار مالیاتی دانست و با تاکید بر ضرورت جلوگیری از فرار مالیاتی برخی وکلا گفت: خیلی از وکلا، مبلغ واقعی حق الوکاله دریافتی را در قرارداد نمی‌نویسند و این به معنای فرار از پرداخت مالیات بوده که جرم محسوب می‌شود.

شهاب‌الدین بی‌مقدار نمانیده تبریز نیز بر لزوم جلوگیری از فرارهای مالیاتی تاکید کرد و افزود: فرار مالیاتی وکلا همچون پزشکان است.

** مجلس مالیات وکلا را شفاف کند

طبق آمار قوه قضائیه سالانه ۱۵ میلیون پرونده در جریان است که از این تعداد کمتر از ۱۰ درصد از پرونده‌ها وکیل دارد. در واقع وکلا سالانه به ۳ میلیون پرونده رسیدگی می‌کنند و اگر به ازای هر پرونده به طور متوسط ۲۰ میلیون حق‌الوکاله بگیرند، در نتیجه گردش مالی بازار وکالت ۶۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود.

اگر براساس پلکان‌های مالیاتی از ۶۰ هزار میلیارد تومان مجموع حق‌الوکاله‌ها نرخ ۲۰ درصد مالیات اخذ شود،‌در این صورت رقم فرار مالیاتی وکلا حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان می‌شود.

این رقم بالای فرار مالیتی در شرایطی است که بعد از بازگشت تحریم‌های نفتی و کاهش چشمگیر صادرات نفت، اتکا دولت در بودجه سال 99 به درآمدهای مالیاتی است.درآمدهای که باید متمرکز بر گرفتن مالیات از مشاغل پردرآمد باشد نه اینکه تنها کارمندان آن هم با اندک حقوق شان هر ماه به صورت منظم مالیات بدهند و برخی دیگر از مشاغل علیرغم درآمدهای میلیاردی از دادن مالیات امتناع کرده و با سواستفاده از روش‌های سنتی اخذ مالیات، فرار مالیاتی نجومی داشته باشند .

انتظار می رود مجلس دهم در ماه های پایانی عمر خود گامی برای شفافیت پرداخت مالیات به خصوص در اقشار پردرآمدی همچون پزشکان و وکلا داشته باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
قانون برای همه یکسان است
شخص فراقانونی معنی نداره

وکلا باید مالیات بپردازند
از جمله ؛ پزشکان ، بساز بفروش ها ، دلالان ، وارد کنندگان ، و ......
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
آستان قدسی ها و تمام زیرمجموعه هایش هم در لیست مالیات قرار بگیرند لطفا

امام رضا (ع) راضی به فرار مالیاتی آستانی ها نیستند .
م.م
|
Germany
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
چرا به موضوعات زیر پرداخته نمیشود:
۱- هزینه تمدید ۸۰۰ هزار تومانی بی دلیل
۲ - هزینه حق عضویت بالا
۳- تمبر مالیاتی که برای هر پرونده ابطال میگردد در حالیکه در پایان سال مالی دوباره مالیات اخذ میشد.
۴- ورود کارمندان و قضات بازنشسته به وکالت همچنین اعضای هیات علمی به وکالت
و....
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
حق عضویت که دلیلش واضحه که برای اداره اون کانون باید باشه .در مورد حق تمبر که مطابق ماده ۱۰۳ قانون مالیاتهای مستقیم وکلا مکلفند ۵ درصد رقم حق الوکاله رو به صورت علی الحساب تمبر باطل کنن و در پایان سال از رقم قطعی مالیات کسر میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
طبق تعرفه بالاترین حق الوکاله قابل تصور 20 میلیون تومان است نه اینکه میانگین ان 20 میلیون تومان باشد چرا همه چیز شما بی حساب کتاب است پیرزنان قدیم هم این جوری حساب و کتاب نمیکردند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
طبق تعرفه اگه باشه که هیچ وکیلی کار نمیکنه چون پول تاکسی هم
ازش در نمیاد بیا من با مدرک اثبات کنم برای یه پرونده که طرف ولی دم بود اقای وکیل درخواست ۷۰ ملیون حق الوکاله داشت
موحد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
سال ۸۶ برای تقاضای خلاق توافقی به وکیلی آشنا مراجعه کردم او دران زمان فورا تقاضای یکمیلون تومان کرد که از دادن رسید هم استنکاف کرد بعدا رفت وبا طرف دیگر ساخت وای او هم که طرف مذکر بود خدا می‌دهند چند گرفت و با بازی دادن دوطرف و تحریک به مواردی که نمی‌دونم چطور اختراع می‌کرد هر دو طرف را میدوشید ‌بعد ۵ سال بعد بدبختی‌هایی که پیش آورد به وکیل دیگری باز آشنا مراجعه کردم و با پارتی بازی توسط خودم با بخشش تمام حق وحقوقم شامل ۲۰۰۰ سکه ووووووو وبا پرداخت ده میلیون به او طلاق گرفتم نمی‌دونم اگه امروز بود چه می‌شد همه پول هایی که پرداختم بدون رسید بود و مطمئنم کسی مالیاتی نداده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
وکلا که حال نمیده،مردم نسبت به مزشکا عقده دارن،از پزشکا بگو که کامنت بسیار به بار آرد.
هو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
توجه توجه توجه
درقسمتی از مطلب فوق « مجلس مالیات وکلا ا شفاف کند» بنظر میرسد نگارنده در مبحث ریاضیات شاگرد زرنگی نبوده است؟!! تعداد پرونده ۱۵ میلیونن پرونده بیان شده که ده درصد وکیل دارند . اگ فرضا بپذیریم ده درصد عدد۱۵ میلیون را چطوری عدد سه میلیون بدست آمده؟!؟! وانگهی براساس چه معیاری هرپرونده ۲۰ میلیون تومان برآورد حق الوکاله شده ااست.؟؟؟!جهت استحضار وکالت وضعیت مناسبی ندارند.عده ای از آنها حتی در پرداخت حق بیمه وتمدید پروانه ازحیثتعرفه واقعا وخدایی مشکل دارند.عده ای انگشت شمار ازوکلا وضعیت خوبی دارندواکثرا مخارج ماهیانه راهم نمی توانند تامین کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
باید هر کس مالیات در آمد خود را بدهد نه مالیات شغلی را که دارد. به همین دلیل اگر وکیلی درآمد بالایی داشت مالیات آن را بدهد و اگر در آمد نداشت به تو ظلم نشود، واقعا همه وکلا در آمد بالا ندارند گرچه بعضی از آنها درآمد کلان دارند بخصوص قضات بازنشسته که مردم به جهت تصور داشتن رابطه آنها را ترجیح می دهند و خود آنها هم به داشتن رابطه اذعان و آن را تبلیغ می‌کنند و واقعیت هم همین است قضات با همکاران سابق خود روابط حسنه دارند حد اقا حرف آنها را گوش می کنند
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟