به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، با گشتی در روستاهای زلزلهزده گرناویک، مخین قطور خوی در استان آذربایجانغربی پس از گذشت شش روز از وقوع زمینلرزه 5.7 ریشتری در این منطقه به سراغ زلزلهزدگان روستاها رفتیم تا از نزدیک دغدغهها و نیازهای روستاییان گرفتار را بشنویم تا با رساندن صدای آنها و افزایش کمک رسانی مرهمی بر دل شکسته شان باشیم.
بابازاده پدر ۴۵ ساله ساکن روستای گرناویک میگوید: زندگی در سرمای سوزناک منطقه با وجود بچه کوچک بسیار سخت است، پنج سال پیش خانهای که امروز چیزی از آن نمانده با پول کارگری ساختم و از آن چیزی نمانده است.
وی بیان میکند: نیروهای هلال احمر، بنیاد مسکن و راهداری از اولین ساعت وقوع زلزله در محل برای امدادرسانی حاضر شدند، گفت: کمکهای توزیع شده کافی نیست، کودکانمان از سرما مریض شده و به شدت نیازمند احداث خانه هستیم، چون سرما امان از ما بوده است.
احمد، خسارت دیده از زلزله قطر نیز با بیان اینکه دارو ندار خود را در این زلزله از دست داد، با چهره غمگین و سرخ از سرمای زمستان گفت: نیروهای هلال احمر، سپاه کمک رسانی کردند اما زندگی در چادر آن هم در سرمای طاقت فرسا سخت است، بهشدت نیازمند پتو، لباس گرم هستیم فرشی یا موکتی نداریم که در این سرما روی آن بنشینیم.
این قالیباف ۴۲ ساله ادامه داد: داره قالی و همه زندگیم زیر آوار مانده و ماندهام برای گذران زندگی از این پس، چه باید بکنم.
وی بیان میکند: با کمبود وسایل گرمایشی مواجهیم، شبها از اطراف چوب جمع میکنیم و دور آتش خود را گرم نگه میداریم و تعداد زیادی از اهالی به خاطر سرمای شدید مریض شدند.
سوسن زن جوانی که مادر سه فرزند است با گریه در وصف شرایطش افزود: ۲۰ راس از گوسفندمان زیر آوار تلف شدند، همه وسایل خانه زیر آوار ماند و خودمان آواره کوچهها شده ایم.
وی با بیان اینکه کمکهای مردمی و دولتی تا حد امکان توزیع شده است، گفت: این کمکها کافی نیست اما اینجا سرما بیداد میکند، کودکانمان سرما خوردهاند، نیازمند دارو و پزشکی هستیم. نیازمند کانکس و سرپناه هستیم، از دولت میخواهیم به داد ما برسد و کمک مالی برای احداث دوباره ساختمانهایمان بپردازد.
بهمن جوان متولد ۷۳ نیز با بیان اینکه فرش، موکت و وسایل گرمایشی نیاز اساسی منطقه است، گفت: پدر و مادر پیرم را به شهر پیش اقوام فرستادم، خودم هنوز به دنبال وسایل خانه که زیر آوار نابود شدند میگردم. هنوز۶ ماه نگذشته بود که خانه را تعمیر کرده بودیم که زلزله نابودش کرد. ۲۵ راس گوسفندمان زیر آوار نابود شدند، همه مردم منطقه نیازمند پول تسهیلات برای بنا کردن دوباره خانههایشان هستند.
مرتضی سلیمی رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر از بارگیری اقلام امدادی برای انتقال به چند روستا خبر داد و درباره ارزیابیهای انجام شده و اقدامات صورت گرفته پس از وقوع زمین لرزه ۵. ۷ ریشتری در بخش خوی آذربایجان غربی اظهارکرد: روستاهای قطور، بلجوک، گرناویک، رازی، کوتان، یوسفآباد، حبش سفلی، گردیک، حصار، زری، مخین و چالیان در بخش خوی و روستاهای بورش خواران، گرماویچ و پته ویر در شهرستان سلماس از این زمین لرزه متاثر شدند.
محمد مهدی شهریاری استاندار آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه تلاشهای خوبی برای خدمات رسانی به مناطق زلزله زده از سوی دستگاههای اجرایی انجام گرفته است، گفت: مرحله اول امداد رسانی به زلزله زدگان تمام شده و وارد مرحله آوار برداری و بازسازی اماکن خسارت دیده شده ایم.
وی با بیان اینکه موظف هستیم تا آخرین مرحله بازسازی و امدادرسانی با تلاش جهادی در کنار مردم باشیم، تاکید کرد: بازسازی مدارس تخریبی باید در اولویت باشد.
شهریایری با اشاره به اینکه ۷۵ هزار مسکن روستایی در ۲۰ کیلومتر نوار مرزی از محل فروش سهمیه سوخت بیمه هستند، گفت: زلزله زدگان بخش قطور نیز شامل این طرح هستند و خسارتهای وارده به منازلشان توسط تیمهای تخصصی بیمه در حال ارزیابی است و در سریعترین زمان ممکن خسارت شان پرداخت میشود.
استاندار آذربایجان غربی افزود: مسئولان در خصوص تامین دام افرادی که دامهایشان را در زلزله از دست دادهاند از طریق اموال تملیکی و ستاد فرمان اجرایی حضرت امام(ره) بصورت رایگان اهتمام نمایند.
وی بر توزیع بیشتر لوازم بهداشتی در مناطق زلزله زده، ضد عفونی کردن منازل روستایی برای پیشگیری از بیماریهای مسری، مستند سازی اقدامات، تامین مکان لازم برای نگهداری دامهای زنده، توزیع گسترده غذای گرم در بین زلزله زدگان و پرداخت کمکهای معیشتی و بلاعوض تاکید کرد.
آیدین رحمانی معاون امور عمرانی استاندار نیز ۸ اسفند ماه در جلسه مدیریت بحران زلزله قطور خوی با بیان اینکه ۴۰۰۰ واحد مسکنی نیازمند بازسازی هستند، از آغاز ساخت واحدهای مسکونی آسیب دیده در زلزله از اوایل سال آینده خبر داد و افزود: از مجموع ۱۲۷ مصدوم زمین لرزههای رخ داده در قطور و سلماس، ۶ نفر در بیمارستان بستری هستند و بقیه افراد سرپایی مداوا شدند.
وی با بیان اینکه تا به امروز ۴۹۰۹ عدد چادر، ۴۰۲۲ والور و ۴۳۴۸ بسته غذایی ۷۲ ساعته در بین مردم توزیع شده است، تصریح کرد: از سایر استانها نیز بیش از ۳۰۰۰ چادر و ۴۰۰۰ بسته غذایی به منطقه ارسال شده است.
رحمانی با بیان اینکه کمیته ساماندهی احشام زنده و تعیین تکلیف احشام تلف شده برگزار شد و در ۳ روستا با ایجاد ۷ واحد نگهداری ۱۱۰۰ واحد دام زنده ساماندهی شدند، یادآورشد: ۶ اکیپ دامپزشکی در محل حضور دارند و تا به امروز نسبت به بررسی موضوعات مربوطه و نیز در ۷ روستای اصلی و هدف نسبت به جمع آوری ۲۵۵ راس دام تلف اقدام شده است.
امیرعباس جعفری مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان غربی نیز با اشاره به اخرین وضعیت واحدهای آسیب دیده ناشی از وقوع زلزله ۵. ۷ ریشتری ۴ اسفند ماه در روستاهای قطور افزود: زلزله اخیر سبب ایجاد خسارت ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی بیش از ۳۵۰۰ واحد مسکونی روستایی شد. وی ادامه داد: در اثر وقوع این زمین لرزه ۲۸ روستا که عمدتا در حوالی قطور بودند، خسارت دیدند.
محمد حضرت پور شهردار ارومیه نیز ۸ اسفند ماه در بازدید از مناطق زلزله زده بخش قطور خوی در جمع خبرنگاران افزود: شهرداری ارومیه همچنین در میدان انقلاب مقابل ساختمان شهرداری، از امروز اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی از صبح ساعت ۸ تا ۸ شب میکند و این کمکها توسط ماشین آلات و نیروهای شهرداری در مناطق زلزله زده توزیع خواهند شد.
حضرت پور همچنین در خصوص اقلام مورد نیاز ادامه داد: مواد غذایی، لوازم گرمایشی، پوشاک گرم، لوازم بهداشتی، چکمه(ضروری)، آب معدنی، مواد شوینده و پتو از جمله اقلام مورد نیاز مناطق زلزله ده است.
سعید رهبر مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان نیز بااشاره به وقوع زلزله ۵. ۷ ریشتری قطور خوی در ۴اسفند ماه بابیان اینکه نجاتگران و تیمهای عملیاتی این جمعیت از ساعات اولیه وقوع زمین لرزه در شهرستان خوی، در منطقه حاضر بوده و همچنان در حال امدادرسانی به زلزلهزدگان هستند، گفت: تاکنون به غیر از توزیع اقلام امدادی و زیستی در بین خانوارهای زلزله زده بیش از ٣۷۰۰ خانوار اسکان اضطراری یافتهاند.
وی گفت: از روز ۴ تا ۸ اسفند ۴۳۴۸ بسته غذایی، ۴۰۲۳ والور، ۲۲۴تخته پتو و ۴۸۵۰ چادر بین ۷۱۴۲ خانوار روستاهای خوی توسط هلال احمر توزیع شده است.
وقوع زلزله بم و زلزلههای تاریخی از این دست که تلفاتی بر جای گذاشته اهمیت احداث بناهایی مقاوم بر اصول مهندسی و بیمه مساکن را صدچندان میکند، اگرچه خوشبختانه زمین لرزه قطور تلفات جانی نداشت اما این خسارات وارده که زخمی عمیق بر تن نحیف مردم سکنه وارد کرده چه زمانی بهبود مییابد؟ سوالی اساسی این است؟