به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مشاور ارشد مایک پمپئو وزیر امور خارجه این کشور با این شبکه فرانسوی، گفتگو کرد.
مجری در ابتدا، گفت: کاملا روشن است که شما تمرکز زیادی بر ایران دارید. گزارش جدیدی از آژانس بین المللی انرژی اتمی به بیرون درز کرده است. شما معتقدید این گزارش نشان میدهد ایران، فعالیتهای هستهای اش را بار دیگر شروع کرده است، اما این فعالیتها را نشان نداده است؟
برایان هوک در پاسخ، مدعی شد: بله. دو گزارش منتشر شده است که نشان میدهد ایران امکان دسترسی بازرسان را از بین برده است. در عین حال، ایران نمیتواند توضیحی درباره مواد هستهای اعلام نشده در داخل این کشور بدهد. این مسئله نگران کننده است، زیرا ایران درباره فعالیتهای گذشتهاش در زمینه تسلیحات هستهای دروغ گفته است!
مجری شبکه پرسید: مخفی کردن فعالیتها، یک حرف است، اما اینکه هدف از این فعالیتها ساخت تسلیحات هستهای باشد، حرف دیگری است. شما معتقدید ایران این کار را انجام میدهد. این در حالی است که براساس گزارش (آژانس بین المللی انرژی اتمی)، غنی سازی تا سطح مشخصی انجام میشود و نه اینکه تا سطح ساخت تسلیحات باشد. در عین حال، همانطور که ایران بارها گفته است این کارها، قابل معکوس شدن است.
برایان هوک در پاسخ (با اشاره به ادعای مضحک نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره وجود انبار تحقیقات تسلیحات هسته ای در روستای تورقوز آباد)، گفت: بله این اقدامات قابل معکوس شدن است. ایران نیازی ندارد غنی سازی کند. نکته دیگر در این خصوص آن است که حدود یک یا دو سال قبل، اسرائیل توانست انباری را در تهران کشف کند که حدود نیم تن اسناد درباره شیوه ساخت تسلیحات هسته ای را در خود جای داده بود. پس می بینیم که ایران درباره فعالیتهای گذشته اش درخصوص تلاش برای تسلیحات هسته ای هرگز شفاف سازی نکرده است. ایران انبار مذکور را از آژانس بین المللی انرژی اتمی مخفی کرده بود. من برای گفتگو با همتایان فرانسوی، انگلیسی و آلمانی خود به پاریس آمده ام.
(این در حالی است بر اساس توافق هستهای موسوم به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که در سال ۲۰۱۵ صادر شد ایران حق غنی سازی اورانیوم را دارد.)
مجری شبکه پرسید: آیا آنها (مقامات اروپایی) نگران هستند؟
برایان هوک در پاسخ گفت: بله همه ما واقعا نگران هستیم.
(گفتنی است؛ پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران، سه کشور اروپایی که توافق هسته ای را امضا کرده اند در طول این مدت در مواضع سیاسی خود بر حفظ برجام تاکید داشته اند اما در عمل به هیچ یک از تعهدات خود برای حفظ این توافق عمل نکرده اند و در مقابل، تهران نه تنها در مقابل فشارها از خود ضعف نشان نداده است بلکه با برداشتن گام هایی در کاهش تعهدات هسته ای خود تاکید کرده است که به هیچوجه وارد مذاکره جدیدی با امریکا چه هر طرف دیگری برای دستیابی به توافقی جایگزین برجام نخواهد شد.)
مجری شبکه پرسید: این وضعیت، نتیجه تصمیم دولت ترامپ برای خروج از توافقنامه هستهای است که در سال دو هزار و پانزده منعقد شد. براساس گزارشهای آژانس بین المللی انرژی اتمی، تا زمانیکه شما تصمیم گرفتید از این توافقنامه خارج شوید، ایران همواره به توافقنامه هستهای پایبند بود. وقتی شما تصمیم گرفتید این کار را انجام دهید، ایران گفت چرا ما باید به توافقنامهای احترام بگذاریم که ایالات متحده تصمیم گرفته است به آن احترام نگذارد؟
برایان هوک در پاسخ گفت: سوال خوبی پرسیدید. آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص دو مسئله جداگانه گزارش داده است. نکته اول اینکه ایران به توافقنامه هستهای، پایبند نیست. در عین حال، ایران به پیمان منع اشاعه هستهای نیز پایبند نبوده است. حدود یکصد و نود کشور جهان عضو این معاهده هستند. جامعه بین المللی از این طریق مانع از این میشود که کشورهای دیگر به کشورهای دارنده تسلیحات هستهای تبدیل شوند. درخصوص توافقنامه هستهای ایران نیز باید عرض کنم که ایران، پنج مرتبه این توافقنامه را نقض کرده است.
(ادعاهای بدون سند این مقام آمریکایی در حالی است که ترامپ پس از خروج از برجام همواره اعلام کرده است که باید ایران به هیچ وجه نتواند غنی سازی اورانیوم داشته باشد و با اعمال تحریم های یکجانبه در طول دوره ریاست جمهوری خود منتظر این بوده است که ایران از حقوق هسته ای خود کوتاه بیاید و با او به توافق جدیدی برسد.)
مجری شبکه پرسید: شما این توافقنامه را کنار گذاشتید، اما ایران این کار را نکرده است.
برایان هوک در ادامه (بدون اشاره به نظارت های شدید آژانس بین المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته ای ایران در ذیل برجام) ادعا کرد: ما از این توافقنامه خارج شدیم، زیرا فکر نمیکردیم این توافقنامه میتواند مانع از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای شود.
مجری شبکه پرسید: اما شما با این کار، ایران را تشویق میکنید که این کار را انجام دهد.
برایان هوک در پاسخ گفت: اینجا یک نکته جالب مطرح است. موارد نقضی که هم اکنون در حال رخ دادن است و بسیاری را نگران کرده است، بر اساس توافقنامه (برجام) تا یازده سال دیگر مجاز است. این توافقنامه، در تاریخی منقضی میشود و توافقنامهای موقت است. تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران، براساس این توافقنامه، تا هشت ماه دیگر منقضی میشود و این توافقنامه در ادامه راه نیز به تدریج منقضی میشود.
این مقام آمریکایی (با نادیده گرفتن بدعهدیهای طرف های اروپایی در برجام پس از خروج آمریکا از این توافق که کاهش تعهدات برجامی ایران را به دنبال داشت)، مدعی شد: ایران این توافقنامه را همین حالا نقض کرده است چرا که میزان خلوص غنی سازی خودش را افزایش داده است و میزان ذخایر خودش را از مواد غنی شده افزایش داده است. کارهایی که ایران در حال انجام دادن آن است، براساس توافقنامه (برجام) تا یازده سال دیگر مجاز خواهد بود.