تحریریه تابناک جهان: بسیاری از ناظران و کارشناسان بر این باورند که تحریمهای آمریکا علیه ایران، تاثیرات قابل توجهی بر روند مقابله با ویروس کرونا گذاشته است، به گونه ای که در چند روز گذشته، بسیاری از کشورها از جمله چین و روسیه نیز خواستار رفع فوری تحریمهای علیه ایران برای مهار کرونا شدند.
در همین راستا، پایگاه آمریکایی «امریکن پراسپکت» در مطلبی به تشدید شیوع کرونا در ایران بر اثر اعمال تحریمهای آمریکا پرداخته و نوشته است: چند روز پیش، یک پیام از یک انکولوژیست در ایران دریافت کردم. من از طریق ارتباطات خانوادگی با چند متخصص پزشکی در تهران آشنا شده بودم و از آنها میپرسیدم که تحریمهای ایالات متحده تا چه اندازه در گسترش ویروس کرونا در داخل کشور تأثیر داشته اند. پاسخی که دریافت کردم بسیار نگران کننده بود. پزشک معالج نوشت: تحریمهای آمریکا ۱۰۰ درصد و کاملاً نقش دارند.
وی گفت: در حال حاضر ما با کمبود منابع اولیه مانند ماسکها روبه رو هستیم، به گونهای که پرستاران و پزشکان از پوشیدن ماسکها امتناع میکنند تا آنها را به بیماران بدهند.
از سال ۲۰۱۷، هنگامی که ایالات متحده یک جانبه از توافق هستهای ایران (معروف به برنامه جامع اقدام مشترک یا JCPOA) خارج شد، مردم ایران به سختی تحت فشار تحریمهای فلج کننده اعمال شده توسط ایالات متحده قرار گرفتند. هزینههای این نوع مجازات اقتصادی شدید و سیستمی بوده است.
بر اساس گزارش سال ۲۰۱۹ منتشر شده توسط دیده بان حقوق بشر، چنین اقداماتی دسترسی گسترده به داروهای حیاتی را برای بسیاری از ایرانیان محدود کرده است، این کشور برای تأمین مالی واردات اقلام انسان دوستانه تلاش میکند. در این گروه داروهای تخصصی برای کودکانی که از سرطان رنج میبرند و در حال بهبودی هستند، گنجانده شده است.
اما اکنون ما وارد دوره جدیدی در تاریخ این بحران شده ایم. با شیوع جهانی بیماری همه گیر کروناویروس، بسیاری از ایرانیان میترسند که زندگی روزمره آنها به زودی حتی بیشتر از پیش بدتر شود. تا به امروز، حدود ۱۴۰۰۰ مورد گزارش شده از بیماری کروناویروس در ایران وجود داشته که آمار تلفات در حال حاضر نزدیک به ۹۰۰ تن است.
طی چند هفته، اوضاع از وضعیت بد به بحرانی پیش رفته است، زیرا دولت ایران برای یافتن منابع اقتصادی و پزشکی برای جلوگیری از شیوع ویروس، تلاش میکند. مقامات دولتی هفته گذشته ۵ میلیارد دلار کمک اضطراری از صندوق بین المللی پول درخواست کردند، در حالی که رئیس جمهور حسن روحانی نامهای عمومی به رهبران جهان ارسال و در رابطه با این بیماری همه گیر بی سابقه درخواست کمک کرد.
اوضاع در ایران بسیار وخیم است. این نتیجه مستقیمی از اقدامات تنبیهی اقتصادی است که توسط ایالات متحده و متحدان آن وضع و باعث شده است تا جریان کالاهای اساسی بشردوستانه و پزشکی به ایران افزایش یابد.
در طراحی فنی و در نتیجه چنین اقداماتی نباید در واردات لوازم پزشکی تأثیر بگذارد. اما داستان متفاوت است؛ زیرا محدودیتهای گسترده در معاملات مالی، همراه با لفاظی تهاجمی و تنبیهی از سوی سیاستمداران آمریکایی، بسیاری از شرکتهای داروسازی را از تجارت با ایران منصرف کرده است.
در راستای این روند، گروههای لابیگری ضد ایران و نزدیک به دولت ترامپ مانند اتحاد علیه ایران هستهای (UANI)، در ماههای اخیر به طور خاص فروش دارو را به این کشور هدف قرار داده اند و با استفاده از اهرم خود در دولت ترامپ، شرکتهای آمریکایی و اروپایی را از معاملات تجاری مشروع و قانونی با ایران ترسانده اند.
باید در نظر داشته باشیم که این یک بحران بدون مرز است. در حالی که بسیاری از ما از امنیت عزیزان خود در آمریکا میترسیم، لازم است فراموش نکنیم که میلیونها نفر دیگر در خارج از ایالات متحده با خطرات مشابه (و شاید حتی نامشخص تر) مواجه هستند؛ اما باید این دلسوزی را بیشتر انجام دهیم. باید مقامات منتخب ما در دولت ترامپ را برای برطرف کردن موقت تحریمها تحت فشار قرار دهیم، همانطور که پیشینیان ترامپ در مواقع بحران انجام دادند. به عنوان مثال، عضو مجلس نمایندگان آمریکا در روزهای اخیر از کنگره خواسته است که تحریمها علیه ایران به حالت تعلیق درآید.