رشد نقدینگی در سال های اخیر به یکی از معضلات اقتصاد ایران تبدیل شده است و رهبر انقلاب در این باره بارها تذکراتی داده اند و نقدهایی را به رشد بی رویه نقدینگی داشته اند.
به گزارش تابناک اقتصادی،
رهبر انقلاب در یکی از این نقدها در تیر ماه ۱۳۹۷ درباره رشد نقدینگی فرمودند: این نقدینگی نعمت بزرگی بود، الان یک بلای بزرگی است، واقعاً یک چیز خیلی خطرناکی است. این رقم نقدینگی خیلی رقم فوق العادهای است، هم رقمش خیلی بالاست، هم رشدش زیاد است، ۱۵۰۰ هزار میلیارد یک چیز افسانهای است.
علیرغم این هشدارهای رهبر انقلاب، نقدینگی باز هم رشد خود را ادامه داد و در آستانه آغاز سال ۱۳۹۸ نقدینگی در یک قدمی ورود به رقم باور نکردنی ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان قرار گرفت و سرانجام در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ این اتفاق رخ داد.
کارشناسان همواره تاکید داشته اند که یکی از بازارهای مفید برای جذب نقدینگی، بازار سهام است؛ بنابراین در سال ۱۳۹۸ سعی شد تا سیاستها به نوعی طراحی شود که جذابیت از سایر بازارها گرفته و نقدینگی به سمت بازار سهام سوق داده شود.
به هر صورت روند ورود نقدینگی به بورس تا ماه آخر سال خوب پیش میرفت تا اینکه تصمیماتی از سوی مسئولین سازمان بورس اتخاذ شد که باعث گردید تا این روند کندتر و به نوعی جذابیت از بازار بورس تا حدودی گرفته شود. تغییرات ایجاد شده در زمینه حجم مبنا، ایجاد مانع بر سر راه ورود سهامداران جدید به بازار و همچنین رفت و برگشت محدودیت دامنه نوسان از جمله تصمیماتی بود که باعث شد، روند خوب بازار سهام کندتر شود.
علیرغم موانع ایجاد شده در اسفندماه سال گذشته، باز هم بورس در سال ۱۳۹۸ بازدهی خوبی برای سرمایه گذاران خود به ارمغان آورد.
شاخص کل بورس در حالی که در ابتدای سال ۱۳۹۸ بر روی ۱۷۸ هزار و ۶۵۹ واحد قرار داشت، با شکستن کانالهای مختلف سرانجام در ۲۸ اسفندماه سال گذشته روی ۵۱۲ هزار و ۹۰۰ واحد آرام گرفت.
این رشد شاخص کل بورس، بازدهی ۱۸۷ درصدی را برای سهامداران در سال ۱۳۹۸ به ارمغان آورد؛ بازدهی که در هیچ یک از بازارهای موازی حاصل نشد.
با این عملکرد و بازدهی خوب بورس، حالا پرسش بسیاری این است که آیا این روند خوب بورس در سال ۱۳۹۹ نیز ادامه خواهد یافت؟
فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه و مدیرعامل کارگزاری بانک دی در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: برای پاسخ به این پرسش در ابتدا باید متغیرهای اثرگذار بر وضعیت اقتصادی به صورت اجمالی مورد بررسی قرار بگیرند.
وی ادامه داد: تا قبل از اُفت قیمت نفت و شیوع ویروس کرونا، فضای اقتصاد کلان در دنیا تحت تاثیر سیاستهای تقابلی اقتصادهای بزرگی چون چین و آمریکا قرار گرفته بود و نمود این موضوع را میشد در پیش بینی رشد اقتصادی صندوق بین المللی پول دید. در حالی که صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی دنیا را ۳.۸ درصد با احتساب رشد اقتصادی ۶ درصدی چین دیده بود، این نهاد بین المللی این نرخها را برای دنیا به ۳ درصد با احتساب نرخ رشد اقتصاد ۵.۸ درصدی چین کاهش داد. این یعنی فضای اقتصاد در دنیا جدا از مسائلی مانند شیوع ویروس کرونا و اُفت قیمت نفت کوچکتر شده بود. حالا این دو عامل اخیر نیز مضاعف تاثیر خود را بر رشد اقتصادی دنیا خواهند گذاشت.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر نخواهیم خیلی بلندمدت فکر کنیم، تبعات شیوع ویروس کرونا و اُفت قیمت نفت حداقل در شش ماه اول سال ۹۹ وجود خواهد داشت.
آقابزرگی گفت: تصور من این است که وضعیت اقتصادی کل دنیا به سمت اُفت تولید و اُفت بازدهی حرکت خواهد کرد و این بر اقتصاد ایران اثرگذار خواهد بود، به خصوص که یک سوم تا یک چهارم بودجه دولت به قیمت نفت و درآمدهای نفتی متکی است. قبل از شیوع ویروس کرونا و اُفت قیمت نفت، کسری بودجه حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی میشد که با دو عامل اخیر این کسری بودجه حداقل روی کاغذ به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
وی افزود: همچنین گزارشهای اخیر نشان میدهد که میزان نقدینگی در اسفندماه سال ۱۳۹۸ با رشد ۲۸ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۷ به ۲۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است، حال آن که رشد تولید اقتصاد ایران در ۹ ماهه سال ۱۳۹۸ با نفت منفی ۷.۶ درصد و بدون نفت صفردرصد بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: این مواردی که عرض کردم، آینده اقتصاد را این گونه نشان میدهد که ارزش هر دارایی در مقابل پول ملی تقویت خواهد شد.
یکی از این داراییها سهام و اوراق بهادار است. مطمئنا چشم انداز اقتصاد ایران به واسطه دو عامل وجود تورم و پیش بینی احتمالی کاهش ارزش پول ملی این موضوع را برای فعالان بازار و سرمایه گذاران بالقوه روشن میکند که بورس به دلیل نقدشوندگی بالا و شفافیت همچنان اولین گزینه مناسب برای گسیل نقدینگی و سرمایه گذاری است؛ مضاف بر اینکه در یکی دو ماه اخیر به واسطه شوکهای منفی، چون ترور سردار سلیمانی، شیوع ویروس کرونا و ... که به بازار وارد شد، سرمایه گذاران دقت سرمایه گذاری خود را بالاتر برده اند و بنابراین پیش بینی وضعیتی چون سال ۱۳۹۸ برای بورس متصور نیست، اما مطمئنا توجه اول سرمایه گذاران به بورس خواهد بود.
آقابزرگی در مورد اینکه در سال جاری کدام گروههای بورسی یا شرکتها عمدتا با اقبال رو به رو خواهند شد، گفت: شرکت هایی چون شرکتهای فولادی، کانی، پتروشیمی، پالایشی، دارویی و غذایی همچنان جزو اولویتها خواهند بود. ضمن اینکه که به واسطه همین دو ماه اصلاحاتی که در پایان سال ۹۸ در بازار شاهد بودیم، سرمایه گذاران با دقت بیشتری به سرمایه گذاری در این بازار ادامه خواهند داد.