زمینه چینی اعراب برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب، سیر صعودی افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در چند کشور عربی، امتناع طالبان از گفتوگو با مذاکرهکنندگان جدید دولت افغانستان و واکنش مقام اماراتی به تماس تلفنی بن زاید با بشار اسد، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حمله موشکی انصارالله یمن به ریاض نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رسانههای سعودی میگویند، پدافند هوایی این کشور دو موشک بالستیک را بر فراز ریاض هدف گرفته است. از سوی دیگر، همین رسانهها از رهگیری یک موشک بر فراز جازان خبر دادهاند.
العربیه و الحدث هر دو در صفحه توییتر خود رهگیری دو موشک در ریاض و سپس یک جازان را گزارش دادهاند. شبکههای الجزیره قطر و المیادین لبنان نیز شنیده شدن صدای انفجار در ریاض را تایید کردهاند.
تایید رهگیری یک موشک از سوی ائتلاف سعودی
اندکی بعد رسانهها به نقل از ائتلاف سعودی رهگیری یک موشک را بر فراز ریاض تایید کردند.
جنگ ائتلاف سعودی علیه انقلاب مردمی یمن چهار روز پیش وارد ششمین سال خود شد و در این سالها دهها هزار شهروند یمنی مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر این تجاوزگری ریاض و متحدانش جان خود را از دست دادهاند.
المیادین به نقل از تلویزیون عربستان سعودی نوشت: پدافند پاتریوت این کشور یک هدف را در آسمان ریاض رهگیری کرده است.
زمینه چینی اعراب برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب
«غسان یوسف» نویسنده و تحلیلگر سیاسی سوریه تماس تلفنی ولیعهد ابوظبی با رئیس جمهور سوریه و تاکید وی بر حمایت امارات از دمشق در مقابله با کرونا را مقدمهای برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خواند.
پایگاه خبری اسپوتنیک سوریه به نقل از این تحلیلگر سیاسی آورده است: «امارات از روابط ممتازی با عربستان و مصر برخوردار است که این امر زمینه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را فراهم میکند، به خصوص که روابط میان سوریه با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به جز با قطر خوب شده است».
وی گفتوگوهای محمد بن زاید و بشار اسد در چارچوب کلی را طبیعی خواند و گفت: «روابط میان سوریه و امارات حتی در مدت بحران سوریه قطع نشده بود».
این تحلیلگر سیاسی، امارات را از کشورهای پیش روی در بازگشایی سفارتش در سوریه خواند و گفت: «امارات از روابط موروثی از دوره ریاست حافظ اسد پدر بشار اسد با سوریه برخوردار است».
سیر صعودی افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در چند کشور عربی
وزارت بهداشت عربستان سعودی، روز شنبه از ثبت ۹۹ مورد ابتلای جدید به ویروس کرونا و افزایش شمار مبتلایان به ۱۲۰۳ تن در این کشور خبر داد.
«محمد العبد العالی»، سخنگوی وزارت بهداشت عربستان سعودی در کنفرانس خبری گفت: ۹۹ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در این کشور به ثبت رسیده است که ۱۰ تن از این مبتلایان از سفر خارجی بازگشتهاند و به این ترتیب، شمار مبتلایان به ۱۲۰۳ تن رسید.
طبق گزارش شبکه سعودی «العربیه»، العالی افزود: یک تن از مبتلایان که از یک بیماری مزمن نیز رنج میبرد، جان خود را از دست داد و شمار فوتیها به چهار تن رسید و تعداد بهبودیافتگان نیز به ۳۵ تن رسید.
وزارت بهداشت عمان نیز روز شنبه از ثبت ۲۱ مورد ابتلای جدید در این کشور خبر داد و افزود: شمار مبتلایان به ۱۵۲ تن رسید که از این تعداد ۲۳ تن بهبود یافتهاند.
بنا بر گزارش شبکه الجزیره، وزارت بهداشت امارات نیز تعداد مبتلایان جدید در این کشور را ۶۳ مورد و مجموع مبتلایان را ۴۶۳ تن اعلام کرد.
از سوی دیگر، وزارت بهداشت عراق روز شنبه از ثبت ۴۸ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا و افزایش شمار مبتلایان به ۵۰۶ تن در این کشور خبر داد.
در بیانیه وزارت بهداشت عراق آمده است، ۴۸ مورد ابتلای جدید در این کشور به ثبت رسید و دو تن از مبتلایان در بغداد و بصره نیز جان باختند.
طبق گزارش خبرگزاری رسمی عراق «واع»، شمار مبتلایان در این کشور به ۵۰۶ تن افزایش یافت که از این تعداد ۴۲ تن فوت شده و ۱۳۱ تن بهبود یافتهاند.
وزارت بهداشت لبنان نیز اعلام کرد، با ثبت ۲۱ مورد ابتلای جدید در این کشور، شمار مبتلایان به ۴۱۲ تن رسید و هشت تن از مبتلایان نیز جان خود را از دست دادند.
طبق گزارش وزارت بهداشت کویت نیز ۱۰ مورد ابتلای جدید در این کشور به ثبت رسید و شمار مبتلایان به ۲۳۵ تن افزایش یافت.
تشکیلات خودگردان فلسطین نیز ثبت شش مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در بیت لحم و افزایش شمار مبتلایان به ۹۷ تن خبر داد.
در مغرب نیز با ثبت ۱۳ مورد ابتلای جدید شمار مبتلایان به ویروس کرونا به ۳۵۸ تن رسید.
امتناع طالبان از گفتوگو با مذاکرهکنندگان جدید دولت افغانستان
طالبان از آغاز مذاکرات با تیم مذاکرهکنندهی جدید دولت افغانستان با واسطهگری ایالات متحده آمریکا در روند ایجاد صلح در یکی از طولانیترین درگیریهای منطقهای در جهان، خودداری کرد.
این تیم مذاکرهکننده به سرپرستی معصومه استانکزی، رئیس سابق امنیت ملی افغانستان و از حامیان رئیس جمهور اشرف غنی، متشکل از سیاستمداران، نمایندگان پیشین مردم و مقامات مجلس افغانستان ـ که پنج تن از اعضای آن زن هستند ـ است.
طالبان از سال 2001 از قدرت در افغانستان برکنار شدهاند و آمریکا در ماه فوریه توافقنامهای خروج نیروهایش از افغانستان را با این گروه امضا کرد.
تاکنون در روند مذاکرات بین شبه نظامیان طالبان و دولت افغانستان به دلیل وجود اختلافات گسترده میان سیاستمداران افغانستان، به توافق نرسیدن طالبان و دولت افغانستان بر سر آزادی زندانیان و اعلام آتشبس موقت، پیشرفت کند و اندکی حاصل شده است.
نجیا انواری، سخنگوی وزارت صلح افغانستان گفت، موضع طالبان در این خصوص غیرقابل توجیه است، زیرا تیم مذاکرهکننده پس از رایزنیهای گسترده از میان جامعه افغانستان انتخاب شده است.
سفارت آمریکا هنوز به این درخواست طالبان واکنشی نشان نداده است.
واکنش مقام اماراتی به تماس تلفنی بن زاید با بشار اسد
«أنور قرقاش» وزیر مشاور در امور دولت امارات، تماس تلفنی «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی با «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه در شرایط کنونی را امری فراتر از محاسبات سیاسی تنگنظرانه خواند.
قرقاش در حساب توئیتری خود نوشت: «شرایط استثنایی مرتبط با ویروس کرونا، برداشتن گامهای بیسابقه را میطلبد. محمد بن زاید نیز با رئیسجمهور سوریه تماس برقرار کرد. این در حالی است که بعُد انسانی اولویت دارد و اقدام امارات نیز در راستای تقویت نقش عربی صورت گرفت؛ اقدامی شجاعانه در قبال ملت برادر سوریه، که فراتر از محاسبات سیاسی تنگنظرانه است».