تحریریه تابناک جهان: در روزها و هفتههای گذشته، آمریکا و همپیمانانش در ائتلاف ضد داعش، برخی از مهمترین پایگاههای نظامی در عراق را ترک و به کویت و سایر پایگاهها در عراق نقل مکان کردند. در همین زمینه، روز سه شنبه نیز فرماندهی عملیات مشترک عراق از تحویل مقر فرماندهی لشکر ششم از ائتلاف آمریکایی، موسوم به ضد داعش در پایتخت بغداد خبر داد.
این فرماندهی طی بیانیهای ـ که نسخهای از آن در پایگاه خبری «الاخباریه» منتشر شد ـ اعلام کرد: بر اساس نتایج گفتوگوهای مثمرثمر میان دولت عراق و ائتلاف بینالمللی، امروز (سهشنبه - هفتم آوریل)، مقر مستشاری نیروهای ائتلاف بینالمللی در فرماندهی لشکر ششم، در بغداد تحویل نیروهای عراقی شد.
در این بیانیه آمده است: این اقدام در چارچوب پایبندی ائتلاف بینالمللی به تحویل پایگاههای نظامی عراقی صورت گرفت.
صبح امروز پایگاه خبری «روسیا الیوم»، به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در عراق قصد دارد از پایگاه نظامی «ابوغریب» در شمال بغداد خارج شود و آن را تا ساعاتی دیگر به نیروهای عراقی تحویل دهد.
خروج از شش پایگاه
حدود دو هفته قبل آمریکا به همراه تعدادی از کشورهای عضو ائتلاف موسوم به مبارزه با تروریسم در عراق، اقدام به خروج نیروهای خود از پنج پایگاه کوچک، اما مهم عراق کرده و این مراکز را یکی یکی تحویل نیروهای عراقی میدهند.
خروج نیروهای ائتلاف آمریکایی از پایگاههای عراق بهشکل زیر است؛
ــ پایگاه «القائم» در تاریخ ۱۷ مارس ۲۰۲۰ برابر با ۲۷ اسفند ۱۳۹۸
ــ پایگاه «لفوسفات» در تاریخ ۲۲ مارس ۲۰۲۰ (۳ فروردین ۱۳۹۹)
ــ پایگاه «القیاره» در تاریخ ۲۶ مارس ۲۰۲۰ (۷ فروردین ۱۳۹۹)
ــ پایگاه «کی وان» در تاریخ ۲۹ مارس ۲۰۲۰ (۱۰ فروردین ۱۳۹۹)
ــ پایگاه «الحبانیه» در تاریخ ۳ آوریل ۲۰۲۰ (۱۵ فروردین ۱۳۹۹)
امروز نیز نیروهای مذکور اعلام کردند که قصد دارند پایگاه هوایی «ابوغریب» در شمال بغداد را تخلیه کنند و تحویل نیروهای عراقی بدهند؛ به این ترتیب این ششمین پایگاهی خواهد بود که نیروهای ائتلاف آمریکایی در عراق آن را ترک میکنند.
بخشى از نیروهایى که در این پایگاهها بودند به سه پایگاه بزرگتر یعنى عین الاسد، تاجى و حریر اربیل منتقل و بخشى دیگر راهى کویت شدند تا به خانه هایشان برگردند. پس از ترک هر پایگاه، فرماندهی مشترک نیروهای ائتلاف در بیانیهای گفت: تصمیم برای انتقال نیروهای ائتلاف از این پایگاهها از ماهها پیش و با هماهنگی دولت عراق گرفته شده و دلیلش هم کمتر شدن چشمگیر فعالیت داعش در این مناطق است؛ عراقیها دیگر خود میتوانند از پس تهدیدهای گاه و بیگاه اعضای به جای مانده و پراکنده این گروه برآیند.
لازم به ذکر است، از پاییز گذشته بیش از صد و شصت موشک به پایگاههای نیروهای آمریکا و ائتلاف شلیک شده است؛ حملاتی که گاهی مرگبار بودهاند، مانند راکتباران پایگاه تاجی در نزدیکی بغداد که در آن دو سرباز آمریکایی و یک عضو بریتانیایی ائتلاف کشته شدند. پیش از آن در پایگاه کی وان در کرکوک یک مترجم عراقی-آمریکایی جان خود را از دست داده بود. واشنگتن در همه این حملهها گروه کتائب حزبالله یا گردانهای حزبالله را مقصر دانست و در تلافی چند نقطه را که میگفت، مقر و انبار مهمات این گروه است، در عراق و مرز این کشور با سوریه بمباران کرد.
در این دو هفته فرانسه، جمهوری چک، دانمارک، بریتانیا و کانادا یکی پس از دیگری اعلام کردند به دلیل نگرانی از شیوع کرونا، بیشتر نیروهایشان را از عراق خارج میکنند. نگرانی از کرونا در پایگاهها جدی است و بعضی هم مانند کانادا گفتهاند خروجشان موقتی است، اما معلوم نیست این کشورها در قالب ائتلاف به عراق برخواهند گشت یا نه!
از نظر برخی ناظران، این کشورها ممکن است شیوع کرونا را فرصت مناسبی برای خروج بی سروصدا و بدون دردسر از عراق بدانند.
به اعتقاد کارشناسان، تصمیم آمریکا برای خروج از برخی پایگاهها و مراکز نظامی به این دلیل است که آمریکا از حملات مستمر علیه نظامیان خود بیم دارد و این پایگاهها با توجه به حملاتی که طی یک سال اخیر علیه آنجا شده، شاخصهای لازم برای تامین امنیت نظامیان آمریکایی را ندارند.
نکته مهم دیگر اینکه با خروج نیروهای کشورهای مشارکت کننده در ائتلاف ضد داعش از عراق، احتمال انحلال این ائتلاف بیش از گذشته وجود دارد. در واقع، شاید از این پس شاهد موجودیتی با نام ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا در عراق نباشیم.
از سوی دیگر، به نظر میرسد آمریکا در حال تمرکز نیروها در پایگاههای کمتری است تا بتواند از آسیب پذیری خود در سراسر عراق کم کرده و همزمان مواضع دفاعی خود در این پایگاه از جمله پایگاه عین الاسد را تقویت کند.