دوشنبه هجدهم فروردین ماه 99، دکتر روحانی در جلسه ستاد اقتصادی دولت خبر از مصوبه ای جدید برای حمایت از خانوارهای یارانه بگیر داد.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ رئیس جمهور در این باره با تاکید بر اعطای تسهیلات بانکی به صاحبان کسب و کارهای آسیب دیده در این شرایط، افزود: «مصوبه دیگری که امروز مدنظر قرار دادیم مربوط به یک اعتباری است که در اختیار همه خانوارهایی که یارانه دریافت می کنند قرار می گیرد. حدود بیش از 23 میلیون خانوار هستند که یارانه ماهانه دریافت می کنند که یک اعتبار یک میلیون تومانی در اختیار همه این خانوارها قرار می گیرد که به تدریج در طول 24 ماه از یارانه ای که در ماه های بعد پرداخت می شود کم می شود. اگر در فروردین شد، فروردین اعلام می کنیم اگر هماهنگی در فروردین انجام نشد در اردیبهشت این هماهنگی انجام می گیرد و تقریبا حدود 25 هزار میلیارد تومان برای این امر مدنظر قرار دادیم که مصوب شد.»
اما چند روز بعد، در تاریخ سه شنبه بیست و ششم فروردین، حسن روحانی در جلسه ستاد اقتصادی دولت اعلام کرد: « قرار بود وام یک میلیونی با سود ۱۲ درصدی در اختیار یارانهبگیران قرار بگیرد، امروز بخشی از زمان جلسه ما با این بحث گذشت که چگونه این تسهیلات یک میلیون تومانی را به یک وام قرضالحسنه تبدیل کنیم و آن بخش سودی را که بنا بود از حساب مردم پرداخت شود، دولت به عهده بگیرد. در این جلسه تصمیم گرفتیم آن بخش را دولت به عهده بگیرد و این وام به صورت سابق که اعلام کردیم نیست، این وام یک میلیون تومانی که در اختیار مردم قرار میگیرد به صورت قرضالحسنهای است. آن بحثهایی که سودش چگونه و به چه صورت باشد و ۱۲ درصد را دولت به عهده گرفت که اینها را دولت پرداخت میکند و این یک میلیون تومان تقریباً روزهای اولیه ماه اردیبهشت در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.»
در ادامه، وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی در اطلاعیه ای شرایط ثبت نام و بهره مندی از تسهیلات بانکی حمایتی کرونا ویژه یارانه بگیران را اعلام کرد.
در این اطلاعیه آمده بود:
«به منظور حمایت از خانوارهای ایرانی که تحت تاثیر تبعات اقتصادی شیوع بیماری کرونا قرار گرفته اند،تمام سرپرستان خانواری که یارانه نقدی ماهانه دریافت می کنند و علاقمند هستند از تسهیلات بانکی حمایتی کرونا برخوردار شوند، می توانند با در نظر گرفتن شرایط مندرج در این اطلاعیه، ضمن پذیرش محتویات آن، کد ملی سرپرست خانوار را حداکثر تا روز یکشنبه 99/1/31 از طریق تلفن همراهی که به نام سرپرست خانوار است به شماره 6369 پیامک کنند.
خانوارهای یارانه بگیر، برای استفاده از تسهیلات بانکی، تقاضای خود را صرفاً با پاسخ به پیامک هایی که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با سرشماره v.refah ارسال میکند ثبت کنند .
تاکید می شود برای اعلام تقاضا، هیچگونه مراجعه به بانکها و سازمانهای دولتی نیاز نیست.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از ساعت 22 روز چهارشنبه ۲۷ فروردین ماه جاری به همه سرپرستان خانوارهای دریافت کننده یارانه، پیامک ارسال خواهد کرد.
ارسال پیامک کد ملی سرپرست خانوار، به منزله قبول و تعهد اجرای 4 بند این اطلاعیه از سوی متقاضی است.
شرایط تسهیلات به شرح زیر است:
1-مبلغ تسهیلات برای هر خانوار یک میلیون تومان به صورت قرضالحسنه و تعداد اقساط ۳۰ ماه متوالی خواهد بود.
2- اقساط ماهانه برای هر خانوار مبلغ 35 هزار تومان است که از یارانه تیرماه سال جاری به بعد کسر خواهد شد.
3- گیرندگان تسهیلات، نباید حساب بانکی یارانه خود را تا انتهای بازپرداخت اقساط ،تغییر دهند.
4- درخواست کننده تسهیلات با ارسال پیامک به سازمان هدفمند سازی یارانه ها، وکالت بلاعزل می دهد که بازپرداخت تسهیلات فوق را ماهانه از محل یارانه نقدی خود به نظام بانکی پرداخت نماید . این وکالت در حکم سند رسمی است و قابل اعتراض و ابطال در محاکم قضایی نیست.»
اما پس از این اطلاعیه، سوالات و ابهامات زیادی در این خصوص مطرح شد که سخنگوی ستاد حمایتی کرونا به آن ها پاسخ داد.
حسین میرزایی با تاکید بر اینکه 88 میلیون پیامک برای 25 میلیون خانوار ارسال شده است افزود: با توجه به اینکه این پیامک ها تا پایان روز جمعه ارسال شده است، متقاضیان دریافت وام یک میلیونی تا پایان روز یکشنبه سی و یکم فروردین 99 فرصت دارند تا در پاسخ به پیام ارسالی با سرشماره v.refahi، کد ملی سرپرست خانوار را به سرشماره 6369 ارسال کنند. وی تاکید کرد کد ملی فقط و فقط بایستی از سیم کارت متعلق به سرپرست خانوار ارسال شود.
اما در این میان با توجه به اینکه برخی سرپرستان خانوار با کهولت سن یا معلولیت شدید مواجه هستند، تصمیم گرفته شد تا پیام ارسالی وزارت ارتباطات به سایر اعضای خانواده ارسال و یکی از آن ها در پاسخ به این پیام، کد ملی سرپرست خانواده را به شماره 6369 ارسال کند.
میرزایی در ادامه افزود: پس از ارسال پیامک، وزارت رفاه پیامکی مبنی بر اینکه درخواست ثبت شده و منتظر بررسی باشند، برای سیم کارت مورد نظر ارسال می کند که فقط با سرشماره رفاه این امر اتفاق می افتد.
میرزایی در پاسخ به این سوال که چه تعداد سرپرست فاقد سیم کارت هستند و برای ثبت نام چه راهکاری پیشنهاد شده است، اظهار داشت: تمامی سرپرستان خانودار که هیچگونه سیم کارتی ندارند، 2 میلیون و 500 هزار نفر هستند. این افراد حتما باید به تهیه سیم کارت اقدام کنند و سپس کد ملی خود را مستقیما به شماره 6369 پیامک کنند.
سخنگوی این ستاد پیش از این با بیان اینکه اگر تا روز یکشنبه سیم کارت خریداری نشد، تا 18 اردیبهشت فرصت برای ثبت نام وام باقی است، گفته بود: اگر تا ساعت 24 یکشنبه پیامک درخواست وام از طریق سیم کارت متعلق به سرپرست خانوار به ثبت رسیده باشد، وام یک میلیونی نیز تا 4 اردیبهشت به حساب کارت یارانه واریز می گردد. اما بعد از این مهلت، سرپرست خانوار تا 18 اردیبهشت فرصت دارد تا با خرید سیم کارت و ارسال کد ملی، از وام یک میلیونی بهره مند شود، با این تفاوت که زمان واریز وام پایان ماه مبارک رمضان خواهد بود.
اما روز گذشته، شاهد اظهار نظر دیگری از سوی حسین میرزایی بودیم. به نقل از گزارش ایسنا؛ به گفته میرزایی: «اگر سرپرستان خانوار تا 31 فروردین ماه (امشب) پیامک حاوی کدملی خود ارسال کنند، وامشان تا چهارم اردیبهشت واریز می شود اما کسانی که تا هفته آینده، (هفتم اردیبهشت ماه) کدملی خود را ارسال میکنند تلاش میکنیم تا واریز وام پنجشنبه هفته بعد برایشان صورت گیرد.
در نتیجه به نظر می رسد افرادی که تا پایان امشب به هر دلیلی نتوانسته اند سیم کارت تهیه و کد ملی خود را ارسال کنند، این فرصت را دارند تا یک هفته دیگر (یکشنبه هفتم اردیبهشت 99) اقدام به خرید و ارسال کد ملی سرپرست به شماره 6369 اقدام کنند تا وام یک میلیونی پنج شنبه هفته آینده (11 اردیبهشت 99) به حساب یارانه شان واریز شود.
در این میان، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در واکنس به انتشار تصاویر صفهای طولانی و ازدحام مردم برای دریافت سیمکارتهای رایگان، از اپراتورها خواست فرآیند ثبتنام را بهصورت آنلاین انجام داده و سیمکارتها را با پست ارسال کنند.
آذری جهرمی در توییتر نوشت: مردم نباید برای تهیه سیمکارت رایگان در این شرایط کرونا در دفاتر ارتباطی، صف بکشند. همین الان باید این فرآیند متوقف شود. از مردم آنلاین ثبتنام کنید و با پست سیمکارت را به منازل آنها برسانید. خدمترسانی به مردم باید با دستورالعملهای وزارت بهداشت باشد.
درخواستی که امروز با اعلام موافقت اپراتورها مبنی بر فروش رایگان و غیرحضوری سیم کارت همراه شد. همچنین این شرکت ها اعلام کرده اند این سیم کارت ها از طریق پست به صورت رایگان ارسال می شود.
اما موضوع دیگری که در یکی دو روز گذشته، مطرح شده است، مبلغ وام می باشد. همانطور که پیش از این از سوی رئیس جمهور و دیگر مسئولان دولتی اعلام شده بود، این وام به مبلغ یک میلیون تومان و با نرخ 4 درصد (قرض الحسنه) و با بازپرداخت 30 ماهه به مبلغ هر قسط 35 هزار تومانی، می باشد.
اما چرا برخی خبرها حکایت از افزایش نرخ وام با توجه به تعداد افراد خانواده دارد؟
پاسخ به این سوال، به تصمیم دولت در روزهای پایانی اسفندماه (28 اسفندماه 98) بازمی گردد. زمانی که دولت اعلام کرد به 4 میلیون خانوار با شرایط مشخص (در ادامه بیان می شود) مبلغ یک تا 2 میلیون وام با نرخ 4 درصد پرداخت خواهد کرد. در آن زمان هنوز موضوع واریز وام یک میلیونی به 25 میلیون خانوار مطرح نبود.
با شروع سال جدید، معاون اول رئیس جمهور در تاریخ 5 فروردین ماه در ابلاغیه رسمی شرایط و ضوابط دریافت این وام را اعلام کرد:
این کارتها در طرح خرید اعتباری اضطراری ناشی از شیوع کرونا براساس دستورالعمل ابلاغی معاون اول رییس جمهور به اقشار آسیبپذیر فاقد درآمد ثابت از قبیل رانندگان تاکسی، اتوبوس، مینیبوس و کرایههای بینشهری، دستفروشان و کارگران فصلی تا سقف ۴ میلیون خانوار به تشخیص وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعلق میگیرد. بانکهای عامل همان بانک واریز کننده یارانه افراد بوده و موظفند ۴۸ ساعت پس از اعلام وزارت کار، به ترتیب اعتبار ۱ میلیون تومانی را در کارت خانوارهای یک نفره و ۲ میلیون تومانی را در کارت خانوار بیش از یک نفره فاقد درآمد ثابت منظور نمایند. بازپرداخت طی ۲۷ ماه که ۳ ماه آن تنفس است صورت می گیرد و ۸ درصد از سود ۱۲ درصدی آن توسط دولت به بانکها پرداخت می شود. مشمولین نیازی به مراجعه به بانکها نداشته و بانکها با اخذ تعهد الکترونیک می توانند اقساط را از یارانه و کمک هزینه معیشتی افراد کسر نمایند. دارابودن چک برگشتی و اقساط معوق بانکی مانع دریافت این تسهیلات نمی شود.
در نتیجه همانطور که در متن تصویب نامه مشخص است، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است اقشار مشمول این تصویب نامه را از طریق ثبت نام یا پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان شناسایی و جهت واریز مبلغ خرید اعتباری به بانک های عامل معرفی کند.
در نتیجه موضوع واریز وام بیش از یک میلیون تومان، حدود 25 روز پیش توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شده و با واریز وام یک میلیونی به 25 میلیون خانوار متفاوت است و بررسی ها نشان می دهد، تصمیم بر این است که هر سرپرست از جامعه 4 میلیون خانوار ذکر شده، تنها می تواند از یکی از این دو وام بهره مند شود.
در پایان آنچه مشخص است: