بلومبرگ نوشت

تنها راه تنفسِ ایران در شرایط تحریم و کرونا چیست؟

برای اولین بار در تاریخ مدرن ایران در سال ۲۰۱۹-۲۰، درآمد‌های صادراتی غیرنفتی به ارزش ۴۱ میلیارد دلار از صادرات نفتی پیشی گرفت. تقریبا نیمی از این صادرات غیر نفتی مربوط به کالا‌های تولیدی است؛ یعنی کارخانه‌های ایران دو برابر بیشتر از چاه‌های نفتی ایران درآمد داشته اند.
کد خبر: ۹۸۴۶۴۱
|
۲۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰ 15 June 2020
|
30723 بازدید
|

تنها راه تنفسِ ایران در شرایط تحریم و کرونا چیست؟

بین الملل تابناک: اوایل این ماه محمد باقر نوبخت در مجلس گفت، از این پس نفت از برنامه ریزی‌های کشور کنار گذاشته می‌شود. البته ایران گزینه چندانی هم ندارد و از فروش نفت و فراورده‌های نفتی در سال ۲۰۱۹-۲۰ تنها ۸.۹ میلیارد دلار درآمد کسب کرده است. این عدد نسبت به اوج درآمد‌های نفتی ۱۱۹ میلیارد دلاری در یک دهه‌ی گذشته، بسیار ناچیز است.

خبرگزاری بلومبرگ در همین رابطه نوشت: برای اولین بار در تاریخ مدرن ایران در سال ۲۰۱۹-۲۰، درآمد‌های صادراتی غیرنفتی به ارزش ۴۱ میلیارد دلار از صادرات نفتی پیشی گرفت و تقریبا نیمی از این صادرات غیر نفتی مربوط به کالا‌های تولیدی است؛ یعنی کارخانه‌های ایران دو برابر بیشتر از چاه‌های نفتی ایران درآمد داشته اند.

هرچند فشار تحریم‌ها به کاهش ۷ درصدی در صادرات غیرنفتی منجر شده، این درآمد‌ها همچنان در اوج تاریخی خود قرار دارند. کالا‌های مصرفی و تولیدات صنعتی به سرتاسر خاورمیانه و همچنین به چین، روسیه و اروپا صادر می‌شوند.

تولید، مهم‌ترین عامل اشتغال است. در بین ماه‌های مارس ۲۰۱۸ و دسامبر ۲۰۱۹، بخش تولید توانست ۴۷۲ هزار شغل ایجاد کند. این تعداد شغل بیش از ۳۱۵ هزار شغلی بود که در سه ماهه‌ی پس از اعمال دوباره‌ی تحریم‌ها از بین رفته بودند.

محوری بودن بخش تولید در حمایت از اقتصاد نیز از داده‌های رشد ناخالص داخلی ایران پیداست. به رغم آنکه بخش نفت به اندازه‌ی ۳۵ درصد در سال ۲۰۱۹-۲۰، کوچک شده، بخش تولید تنها ۱.۸ درصد منقبض گشته است. بخش تولید ایران تنها در سه ماه‌ی پایان سال، ۲.۴ درصد رشد داشت.

با این حال، بزرگ‌ترین کسب و کار‌های صنعتی ایران همچنان حال و روز خوبی ندارند. بخش خودرو و فولاد به لطف مدیریت‌های ناکارامد دولتی، ضربه‌ی سختی از سمت تحریم‌ها خورده اند. آن‌ها با افزایش قیمت و کمیابی مواد اولیه‌ی روبرو هستند. بخش خصوصی و کسب و کار‌های کوچک که به تولید محصولات غذایی، محصولات خانگی و پوشاک مشغول به کارند، عقب ماندگی شرکت‌های دولتی را جبران کرده اند.

ویروس کرونا چالش جدیدی برای بخش تولید ایران بود. بهبود ملموس اقتصاد ایران به خاطر قرنطینه‌ی ملی، بسته شدن مرز‌ها و مداخله در تجارت، متوقف شد. طبق گزارش اتاق بازرگانی ایران، تولید کنندگان بخش خصوصی در یک ماهه‌ی پس از کاهش قرنطینه‌ی ملی کار خود را از سرگرفتند. هرچند همه گیری کرونا به شدت قیمت‌های نفت را متاثر کرده، درآمد‌های نفتی همچنان برای اقتصاد کشور از اهمیت بالایی برخوردارند.

از این روی، ایالات متحده ممکن است درصدد تنگ کردن حلقه‌ی تحریم‌ها باشد. در ماه ژانویه، کاخ سفید دستور العمل‌های تازه‌ای صادر کرد که در آن بخش‌های ساخت و ساز، معدن، تولید یا حتی بخش منسوجات ایران را هدف قرار می‌داد. در این صورت گشایش‌های اقتصادی در دوران پسا کرونا نیز در معرض تهدید قرار می‌گیرند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۵۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
دولت شرط داشتن کارت بازرگانی برای صادرات را بردارد، و برای صادرات اشخاص حقیقی سقف مبلغی تعیین کنه، مثلا معادل 200 میلیون در سال اشخاص حقیقی امکان صادراتی داشته باشند و لحاظ نمودن شرط بازگرداندن ارز حاصل از صادرات از طریق صرافی ها و یا بانکها... فرض کنید یک شخصی با سرمایه اندک خودش بازاریابی برای صنایع دستی ایرانی کرده و خریدار در خارج داره، بدون نیاز به کارت بازرگانی باید بتواند صادراتش رو انجام بده و ارز حاصل رو از طریق صرافی یا صرافی بانکها برگرداند.
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
من که دارم خفه میشم از این زندگی چرا ما رو گنج نشستیم باید در این فلاکت زندگی کنیم بخاطر یه عده که خودشونو بچه هاشون در اروپا امریکا در ناز نعمت زندگی میکنن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
خب دردسرش زیاده. اگه لازمته شرکتهای بازرگانی زیادی اینکارا با یه درصد کم انجام میدن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
"تقریبا نیمی از این صادرات غیر نفتی مربوط به کالاهای تولیدی است. یعنی کارخانه های ایران دو برابر بیشتر از چاه های نفتی ایران درآمد داشته اند. "
آقا دروغی بگویید که بشود باور کرد. این درآمد تنها از صادرات تولیدات کشاورزی و مواد غذایی است که در واقع بجای آنکه شکم اطفال گرسنه کشور را سیر کند فقط بخاطر تهیه ارز به شکم ثروتمندان عرب همسایگان سرازیر شده و به ازای آن قیمت مواد خوراکی افزایش وحشتناک یافته و باعث رنج و زحمت قشر زحمت کش جامعه اعم از کارگر و کارمند حقوق ثابت گردیده است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
حقوق صد دلاری به کارگر بده و دویست دلار هم به مهندس معلومه که کارخونه سود ده میشه، برده ها حق و حقوق بیشتری دارن تا ما. حقوق کارگر باید سه هزار دلار باشه مثل همه جای دنیا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
دلیل واصح اولویت صادرات مواد عدایی به کشورهای همسایه ، دقیقا بالا رفتن دو تا ۵ برابری قیمت اقلام خوراکی
از سبزی و میوه و گوشت و تخم مرغ و ماهی
تا حبوبات و برنج و چای و سایر اقلام میباشد
اولویت اصلی باید تامین مواد غذایی برای مردم در داخل،
با تقسیم عادلانه مواد غذایی بصورت کوپنی
مشابه زمان جنگ تحمیلی میباشد
که جهت جلوگیری از شیوع و گسترش گرسنگی و سوء تغذیه اکثریت مردم باید سریعا اقدام گردد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
مشکل شما چیه؟ صادرات شود یه نقی می زنید نشود می گید دیوار کشیدید. اگر به چشم آبی ها می دادن مشکلی نداشت؟؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
شماهای که این همه تنفر از چشم ابی ها دارید وضع مملکت به اینجا رسوندید مطمنم یا پاسپورت اروپا و امریکا رو دارید یااونجا هستید نمونش قاضی 500
ناشناس
|
Romania
|
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
متاسفانه نه مدیریت و نه کلاس صادراتی داریم و تنها کشوری هستیم که به اسم تولید داخلی فقط مردم خودمان را استثمار می کنیم
ناشناس
|
United States of America
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
بلومبرگ هم احتمالا سفارشی و با دریافت حق الزحمه اگهی تحت عنوان مقاله همان امار دولت ایران را منتشر کرده. در این مقاله اصلا اشاره نشده که60 درضد 41 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی عملا صادرات نفت و گاز و مشتقات نفتی است. مثلا صادرات قیر یا گازهای مایع و مواد پتروشیمی را در ستون صادرات غیر نفتی زده اند که بیشت از 20 میلیارد دلار در سال گذشته بوده. از انطرف حتی صادراتی که به نظر نفتی نمی رسد مانند فولاد و سیمان و حتی مرغ و تخم مرغ و لبنیات و بستنی و دارو... مثلا به عراق که بخش بزرگی از صاردات ایران بوده همه ادامه صادرات نفت است. وقتی 90 درصد دان مرغ و داروها و مکمل های دامی و وسایل بسته بندی لبنیات و مواد اولیه دارو و چوب بستنی و حتی کنستانتره انواه اب میوه از خارج و با یارانه سنگین دولت و از ناحیه صادرات نفت تحت عنوان کالاهای اساسی تامین می شود یعنی عملا تولیدی وجود ندارد و هر چه هست همان تغییر شکل نفت به این اقلام است. حالا که دولت تحت فشار کمبود دلار نفتی مجبور شده خیلی از این اقلام را با ارز نیمایی اختصاص دهد باید دید ایا باز هم صادرات غیر نفتی مانند مرغ و تخم مرغ و بستنی و لبنیات و دارو در ایران ارزانتر از ترکیه و پاکستان تولید می شود که بتواند رد بازار عراق و افغانستان با تولیدات ترکیه و پاکستان رقابت کند؟! ایا با ارزان شدن مواد پتروشیمی و مشتقات نفتی بعد از کرونا باز هم صادرات مثلا غیر نفتی ایران رشد می کند؟ ایران فقط پسته و زعفران و فرش و کمی سبزیجات و جالیز صادرات دارد که با توجه به هزینه حمل و نقل که باز با یارانه سنگین نفتی تامین می شود حتی انها هم دیگر مانند گذشته بازدهی بدون نفت ندارند.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
یاد ان کار افرین نمونه که در برنامه اقای حیدری مورد تقدیر قرار گرفت به خیر.. صاخب فلان برند معروف ماکارونی که ارد مصرفی کارخانه خود را از ارد یارانه دولتی می گرفت ولی محصول ماکارونی خود را به قیمت حتی گرانتر از جهانی در داخل به خلق الله غالب می کرد و حتی جوایز صادراتی هم می گرفت. ارد دو تومنی را صد تومن می فروخت!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
برای این موارد مسئولان باید زمانی فکر می کردند که چند میلیون بشکه نفت در روز با قیمت بالای 100 دلار صادرات داشتیم اگر 20 سال قبل خودروسازها خصوصی می شدند و بازار رقابتی می شد حالا به جای قرعه کشی فروش از صادرات خودرو ارز آوری داشتیم و ............. 95 درصد مقصر این وضعیت و تورم مسئولان هستند
ناشناس
|
United States of America
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
متاسفانه ایران چیزی به نام تولید واقعی و در نتیجه صادرات واقعی و با مزیت ندارد. تنها قلم صادرات واقعی ایران در قرن بیست و یکم و در دنیا رقابت همان نفت و گاز است که انهم بعد از تحریم و کرونا به شدت کاهش یافته. مرغی و تخم مرغ و دارو و دامی که 95 درصد دان مرغ و کنجاله و علوفه و مواد اولیه دارو و... ان از خارج و با درامد نفت و یارانه سنگین به این موسسات تماما ضرر ده و متولیان متمول انها اختصاص می بابد تولید و صادرات نیست بلکه پرت سرمایه نفت ایران و ملت ایران است. موسسات سیمانی که با گاز و برق و کازوئیل تقریبا محانی و اعتبارات سنگین بانکی که عموما هم باز پرداخت نمی کنند و سیمان خود را کمی ارزانتر از ترکیه به عراق صادر می کنند همش ضرر است. بروید از متخصصان وزارت راه بپرسید که بابت این صاردات کارخانه ها مثلا تولید سیمان چه اندازه به شبکه حمل و نقل کشور و زیر ساختها ی راههای کشور هزینه سنگین استهلاک تحمیل می شود که چند برابر ارزش افزوده ای است که این مثلا کارخانه های سیمان برای اقتصاد ایران دارند. همین هاست که متوجه می شویم چرا کشور ما این همه تورم دو رقمی و سه رقمی و برای دهها سال دارد و معیشت و سفره مردم ان هر روز کوچکتر می شود ولی چند درصد از صاحبان مثلا این تولیدها قارونهای زمان شدند. هم کل ارزش کارخانه سیمان و لبنیات و مرغداری و... را از بانکها وام گرفتند و پس نمی دهند و هم اقلام اساسی تولید را با نرخ یارانه از دولت و پول نفت می گیرند ولی تولید خود را گرانتر از بازار جهانی به مردم ایران می فروشند.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
چرا امریکا یا المان قدرتهای اقتصاد جهانی هستند و دهها سال دیگر هم خواهند ماند؟ فقط به همین نمونه مرغ توجه کنید. تمام مرغ و تخم مرغ خود و صادرات را در خاک خود تولید می کنند. ذرت دانه ای واکسن و پودر استخوان و داروهای دامی و ماشین الات تولید تجهیزات مرغداری و کمباین و تراکتور و لاستیک وادوات تولید در زمینهای ذرت و دانش مربوط به بهبود کیفیت و کمیت تولید و تجیهزات خط مرغداری تخم گذار و ... از الف تا ی در خاک خودشان تولید می شود تمام خطوط و محصولات تولیدید دیگر هم همین وضع هست. خوب . چنین اقتصادی زوال ندارد. حداقل نه برای چند ده سال اینده و تا زمانیکه دانش بنیان و علم محور و شایسته سالار هستند
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
دوشنبه ۲۶ خرداد ساعت ۱۱:۲۵
دلار (اسکناس) ۱۸۲۰۰
دلار (حواله) ۱۸۶۰۰
سکه ۷۷۰۰۰۰۰
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
دوشنبه ۲۶ خرداد ساعت ۱۹:۳۶
دلار ( اسکناس) ۱۸۴۰۰
دلار (حواله) بالای ۱۹۰۰۰ ناقابل !
سکه ۷۷۵۰۰۰۰
amir
|
United States of America
|
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
میشه لینک اصل مقاله رو بزارین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
اون چند تا نظری که در این قسمت با پرچم آمریکا و با فاصله زمانی کمی در این قسمت فرستاده شد رو تو نوشتی؟اگر اینطوره واقعا علت اصلی اونقدر پیگیریت برای نظر دادن در این قسمت چی بود؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
تا زمانی که راه تنفس مسئولین و خانواده هایشان باز است و فقط راه تنفس مردم عادی کوچکتر می شود اراده ای برای تغییر وضعیت نخواهد بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
این فقط یک آماره

تمام محصولات پتروشیمی ها از قبیل بنـــــــــــــــزین و میـــــعانات گازی و... جــــز صادرات غیـــــر نفــــــتی توی آمار می آید

الکی آمارسازی نکنید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟