تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون اثر افتتاح طرحها باید در سفره مردم نمودار شود، امکان معامله صندوق دارایکم از چهارم تیر، صادرات نفت روسیه به آمریکا کاهش یافت، شرکتهای چینی در حال ترک آمریکا هستند، بحران کرونا بانکهای آمریکا را با کمبود پول نقد روبه رو کرد و افزایش قیمت سکه در آخرین روز هفته را در بر دارد.
اثر افتتاح طرحها باید در سفره مردم نمودار شود
سرپرست وزارت صمت، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی را یک فرصت طلایی پیش روی تولیدکنندگان کشور برای قطع وابستگی به خارج دانست و گفت: اثر افتتاح طرحهای صنعتی و معدنی باید در سفره مردم نمودار شود.
امکان معامله صندوق دارایکم از چهارم تیر
علی صحرایی مدیرعامل شرکت بورس تهران گفت: صندوق دارایی یکم از سهام بانکها و دو شرکت بیمهای دولتی تشکیل شده است و پس از پذیره نویسی از جانب بانکها و کارگزاریهای بورس، از چهارم تیر در بورس قابل معامله خواهد بود. این صندوق مانند سایر صندوقهای سرمایهگذاری موجود در بازار معاملات آن آغاز میشود.
صادرات نفت روسیه به آمریکا کاهش یافت
در نیمه نخست سال ۲۰۲۰ حجم عرضه نفت خام روسیه به آمریکا به یکچهارم کاهش یافته و ۲۶ هزار بشکه در روز در مقایسه با جولای تا دسامبر ۲۰۱۹ به ۷۰ هزار بشکه در روز کاهش مییابد. براساس این گزارش در نیمه نخست سال ۲۰۱۹ حجم صادرات نفتی روسیه به آمریکا به بیشترین میزان خود یعنی ۱۱۵ هزار بشکه در روز رسیده بود. پالایشگاههای آمریکایی به دنبال نفت سبک روسیه هستند. در مارس ۲۰۱۹ شرکتهای آمریکایی تحت فشار قرار گرفته بودند تا خرید نفت اورال را به واسطه ممنوعیتی که روی واردات نفت سنگین متوسط از ونزوئلا داشت، افزایش دهند. در همین حال در پایان سال، پالایشگاههای آمریکا توانستند که نفت اورال روسیه را جایگزین کنند. قیمت این نوع نفت در ماه نوامبر با کاهش جدیدی مواجه شد. میزان صادرات نفت سبک روسیه به آمریکا در نیمه نخست سال ۲۰۲۰ تا ۱۴ هزار بشکه در روز نسبت به ماه جولای تا دسامبر سال گذشته کاهش خواهد داشت.
وزیر راه و شهرسازی: دو میلیون واحد مسکونی بدون استفاده در کشور داریم
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی گفت: بر اساس یکی از مواد قانون مالیات های مستقیم، وزارت راه و شهرسازی مکلف به ایجاد سامانه ملی املاک و اسکان در کشور است تا سازمان امور مالیاتی از این سامانه برای شناسایی خانه های خالی و در عین حال مالیات ستانی استفاده کند. این وزارتخانه دسترسی به آمار و اطلاعات املاک و ساختمان ها را در کشور ندارد چون اراضی را واگذار می کند؛ بنابراین تعداد واحدهای مسکونی ساخته شده، صدور پروانه ساختمانی و گواهی پایان کار بیشتر در حوزه شهرداری ها، دهیاری ها و سازمان ثبت اسناد و املاک قرار دارد. بهمن ماه سال گذشته سامانه ملی املاک و اسکان در کشور رونمایی شد و این سامانه هم اکنون برای سازمان امور مالیاتی قابل استفاده است؛ اما این سازمان معاذیر قانونی دارد. متاسفانه برای هرکاری در کشور یکسری موانع را خود قانون به وجود می آورد آن هم اینکه برخی دستگاه ها برای در اختیار قرار دادن اطلاعات خود به دستگاه ها و سازمان های دیگر منع قانونی دارند.
بسیار خوش بینیم در همین تابستان برگه های مالیاتی برای کسانی که خانه های خالی دارند، صادر شود. خانه های خالی متعلق به هر فردی که باشد، سرمایه ملی محسوب می شود. دو میلیون واحد مسکونی بدون استفاده در کشور وجود دارد که اگر این واحدها در بازار عرضه شوند، بی تردید گشایشی در زندگی مردم و کسب و کارها به وجود خواهد آمد. مالیات بر خانه های خالی شاید عدد بزرگی به لحاظ مالیاتی نباشد، ولی عدالت اجتماعی در پرتو این مهم اتفاق خواهد افتاد. وزیر راه و شهرسازی ضمن اشاره به اینکه حوزه مسکن حوزه حقوق خصوصی است، گفت: طبق قوانین موجود کشور اگر مالک و مستاجر سر اجاره به اشکال بربخورند، دادگاه بین آن ها حکمیت می کند. قیمت هایی که در بازار مسکن اتفاق می افتد، ربطی به عرضه و تقاضا ندارد. افزایش قیمت مسکن در اختیار بخش مسکن نیست، بلکه بازارهای موازی هستند که بر این بازار تاثیر می گذارند.
چند درصد تهرانیها مستاجرند؟
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی گفت: بر اساس آمار سال ۹۵، در شهر تهران، ۴۳.۶ درصد از افراد مستاجر هستند. به نقل از صدا و سیما، محمود محمود زاده گفت: براساس آخرین آمار نفوس و مسکن سال ۹۵، ۱۸ میلیون و ۱۰۰ هزار خانوار در کشور وجود دارد که از این تعداد حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار، معادل ۳۰.۷ در صد مستأجر هستند. وی ادامه داد: در ۷ استان از جمله تهران، کهکیلویه و بویر احمد، کرمانشاه، قم و لرستان نرخ اجاره نشینی بیش از ۴۰ درصد است و در ۶ استان از جمله یزد، مازندران و گلستان، نرخ اجاره نشینی کمتر از ۳۰ درصد و در بقیه استانهای کشور، آمار اجاره نشینی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد است. محمودزاده اضافه کرد: با توجه به افزایش قیمت زمین، نرخ اجاره هم افزایش پیدا میکند، علت آن هم شخصی بودن ملک است و دولت هم در گذشته به این بازار ورود خاصی نداشت.
دلار در یک هفته چقدر گران شد؟
دیروز هر اسکناس دلار آمریکا در صرافیهای بانکی به نرخ ۱۸۲۵۰ تومان از مردم خریداری شد و در مقابل به نرخ ۱۸۳۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد. این نرخ نسبت به روز سه شنبه، ۱۵۰ تومان گرانتر بود. همچنین در مجموع از ابتدای این هفته تا روز گذشته، قیمت دلار آمریکا با رشد ۶۰۰ تومانی در این صرافیها همراه شده است. هر یورو نیز در صرافیهای بانکی به نرخ ۲۰۲۵۰ تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۰۳۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد که نسبت به روز سه شنبه، ۱۵۰ تومان گرانتر شده است. رشد شاخص ارزی در این صرافیها، در حالی است که در بازار آزاد نیز قیمت دلار به رقم ۱۸۷۰۰ تومان رسیده است.
افزایش قیمت سکه در آخرین روز هفته
در معاملات روز پنجشنبه بیست و نهم خردادماه ۹۹ بازار طلا و سکه، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) با افزایش قیمت به رقم ۷ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان رسید. هر قطعه سکه تمام طرح قدیم به رقم ۷ میلیون و ۵۵۰ تومان فروخته شد. همچنین هر نیم سکه بهار آزادی در آخرین روز هفته به رقم ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان رسید و هر ربع سکه بهار آزادی نیز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قیمت گذاری شد. هر سکه یک گرمی نیز در بازار امروز، یک میلیون و ۱۲۰ هزار تومان معامله شد. هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، ۳ میلیون و ۳۰۷ هزار تومان قیمت گذاری شد. همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار در پایان فعالیت بازار امروز، به رقم ۷۶۳ هزار تومان معامله شد.
شرکتهای چینی در حال ترک آمریکا هستند
در حالی که تنشها بین واشنگتن و پکن همچنان در حال افزایش است، شرکتهای چینی انتقال داراییهای خود از بورسهای آمریکا به بورسهایی نظیر شانگهای و هنگکنگ را آغاز کردهاند. دادههای بلومبرگ نشان میدهد تا به اینجای امسال شرکتهای چینی لیست شده در بورسهای آمریکا چهار قرارداد خصوصیسازی به ارزش بیش از ۸.۱ میلیارد دلار را منعقد کردهاند. این در حال است که در سال گذشته، هیچ موردی از این نوع قراردادها برای شرکتهای چینی مشاهده نشده بود. قبلاً در سال ۲۰۱۵ هم ۲۹.۸ میلیارد دلار از این نوع فروش سهام برای شرکتهای چینی به ثبت رسیده بود. این در حالی اتفاق میافتد که رئیسجمهور ترامپ فشار خود را بر شرکتهای چینی فعال در آمریکا افزایش داده و شاخص بورس نزدک قوانین جدیدی را وضع کرده که طی آن عرضه اولیه سهام برای شرکتهای چینی دشوار میشود. ترامپ در اوایل این ماه شرکتهای چینی را به سود بردن از بازارهای مالی آمریکا بدون رعایت برخی اصول امنیتی متهم کرد و ۶۰ روز به قانونگذاران مهلت داد تا محدودیتهایی امنیتی برای شرکتهای چینی فعال در بورسهای آمریکا وضع کنند. تحلیلگران معتقدند شرکتهای چینی سهام خود را با استفاده از قراردادهای خصوصیسازی به فروش رسانده و سپس مالکان آنها در شرکت جدید دوباره سهام خود را در بورسی دیگر مانند هنگکنگ یا شانگهای عرضه خواهند کرد.
بحران کرونا بانکهای آمریکا را با کمبود پول نقد روبرو کرد
جرومی پاول، رئیس فدرالرزرو، در سخنرانی خود در برابر قانونگذاران آمریکا گفت، بحران کووید ۱۹ و در خانه ماندن آمریکاییها باعث شده است تا چرخه پول بسیاری از بانکها به توقف نزدیک شود. بحثها در مورد کمبود پول نقد فیزیکی در بانکها پس از آن مطرح شد که جان رز، نماینده جمهوریخواه گفت که بانکهای ایالت او هر هفته از کمتر شدن غیرعادی حجم مسکوکات خود خبر میدهند و در مورد تداوم توانایی خود برای توزیع پول نقد نگران هستند. شیوع کووید ۱۹ باعث شده است تا پرداختهای بدون پول نقد گسترش پیدا کنند و چرخه پول نقد کمتر و کمتر شود، چون بسیاری از آمریکاییها در خانههای خود پناه گرفته و به خرید آنلاین روی آوردهاند. پاول گفت: بانک مرکزی از این کمبود آگاه است… گردش سکه در اقتصاد تقریباً متوقف شده است. مکانهایی که شما به آنها مراجعه کرده و سکه خود را تحویل داده و اعتبار بگیرید کار نمیکنند، بنابراین کل سیستم جریان مسکوکات متوقف شده است.
چرا هواوی از سامسونگ جلو زد؟
بر اساس آمار و گزارش های منتشره از سوی موسسه تحقیقاتی کانتر پوینت، شرکت چینی هوآوی برای نخستین بار از رقیب خود سامسونگ ـ که سال ها لقب بزرگترین و نخستین تولیدکننده گوشیهای هوشمند در جهان را به خود اختصاص داده بود ـ جلو زد و این عنوان را در ماه آوریل ۲۰۲۰ از آنِ خود کرد.
بر اساس این گزارش که در وبسایت gsmarena نیز آمده است، کارشناسان و تحلیلگران فعال در حوزه فناوری دلایل متعددی برای این تغییر در رده بندی جدول بزرگترین تولید کنندگان گوشی های هوشمند در جهان برشمرده اند که از مهمترین آنها می توان به تعطیلی و اعمال محدودیت های سختگیرانه کرونایی در بسیاری از بازارهای فروش گوشیهای سامسونگ همچون ایالات متحده آمریکا، اروپا، آمریکای جنوبی و هند و همچنین توقف خطوط تولید کارخانههای این غول تکنولوژی کره ای اشاره کرد. این آمارها حاکی از آن است که در آوریل ۲۰۲۰، سهم سامسونگ از بازارهای فروش گوشیهای هوشمند در جهان ۱۷ درصد بوده در حالی که سهم فروش گوشی های هوشمند هوآوی در همین بازه زمانی ۱۹ درصد ثبت و گزارش شده است.
به عقیده این کارشناسان، از آنجایی که بزرگترین بازار فروش گوشی های هواوی در چین واقع شده است و شرایط کرونا نیز در این کشور در آوریل نسبت به سایر نقاط جهان بهتر و کنترلشده تر بود، این شرکت چینی توانست عملکرد بهتری نسبت به بزرگترین رقیب خود سامسونگ برای خویش رقم بزند و عنوان نخست رده بندی بزرگترین تولیدکنندگان گوشی را به خود اختصاص دهد.