کاهش نرخ تولد به کمترین میزان در ۱۰ سال اخیر

دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی در بررسی الزامات فرایندی ناظر بر تصویب طرح جمعیت و تعالی خانواده در مجلس یازدهم اعلام کرد: نرخ تولد در سال ۹۸ در مقایسه با سال گذشته ۱۲ درصد کاهش و در مقایسه با سال ۱۳۹۳، ۲۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد که کمترین میزان ولادت طی ۱۰ سال اخیر است.
کد خبر: ۹۸۷۵۱۶
|
۱۰ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۱ 30 June 2020
|
12626 بازدید
|

 

به گزارش تابناک به نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ این مرکز روز سه‌شنبه در گزارشی با عنوان «الزامات فرایندی ناظر بر تصویب طرح جمعیت و تعالی خانواده در مجلس یازدهم» آورده است؛ به‌رغم ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ از سوی مقام معظم رهبری و همچنین الزام برنامه ششم توسعه به برنامه‌ریزی در راستای افزایش نرخ باروری کل به بیش از دو و نیم فرزند، همچنان در سطوح قانونگذاری و اجرایی کشور فقدان برنامه‌ریزی عملیاتی و نظام‌مند جهت حل این مساله مهم و استراتژیک مشهود است.

این گزارش افزود: این در حالی است که نگاهی به داده‌های سازمان ثبت احوال کشور در سال ۱۳۹۸ نشان می‌دهد در این سال، یک میلیون و ۱۹۶ هزار و ۱۳۵ مورد تولد در کشور به وقوع پیوسته که در مقایسه با سال گذشته ۱۲ درصد کاهش (۱۷۰ هزار مورد کمتر) و در مقایسه با سال ۱۳۹۳، ۲۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد که کمترین میزان ولادت طی ۱۰ سال اخیر است.

دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح کرد: توجه به این نکته ضروری است که در حال حاضر اگرچه در سطح تحلیل مساله کاهش جمعیت و پیامدهای آن تا حدودی اجماع نخبگانی محقق شده است با این حال در حوزه ارائه راه‌حل‌ها و اجرای اقدام‌های مؤثر در این زمینه، کاستی‌های متعددی به چشم می‌خورد و معدود اقدام‌های صورت گرفته نیز تناسبی با شدت مسئله کاهش جمعیت و نرخ باروری کل در ایران ندارد.

این گزارش یادآور شد: تنها اقدام قابل توجه در این مدت تصویب قانون «اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده» در سال ۱۳۹۲ توسط مجلس شورای اسلامی بوده که براساس آن همه محدودیت‌های وضع شده در قانون تنظیم خانواده و جمعیت سال ۱۳۷۲ به ویژه محدودیت‌های موضوع فرزندان چهارم به بعد لغو شده است. افزایش مرخصی زایمان مادران شاغل به ۹ ماه و همچنین اعطای دو هفته مرخصی تشویقی به همسران آنها البته «به عنوان یک امر اختیاری توسط دولت» نیز ذیل همین قانون محقق شده است.

به نتیجه نرسیدن طرح جامع جمعیت خانواده در مجلس

دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس خاطرنشان کرد: نکته قابل تأمل آنکه مهمترین اقدام حمایتی در زمینه ارتقای نرخ باروری کل یعنی تدوین «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» در مجلس شورای اسلامی همچنان بی‌سرانجام مانده است. توضیح آنکه مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۹۲ تلاش کرده با پیگیری «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» در مسیر ارتقای نرخ باروری کل گام بردارد با این حال، طرح مزبور پس از گذشت هشت سال (دو دوره اخیر مجلس به بررسی این طرح گذشته) همچنان به نتیجه نرسیده است.

این گزارش افزود: حال باید به این موضوع پرداخت که چرا به‌رغم ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری و اختصاص دو دوره مجلس به این طرح و همچنین نگران‌کننده‌تر شدن آمارهای فرزندآوری و موالید در کشور، که این طرح به تصویب نرسیده است؟ شاید در یک نگاه کلی بتوان چالش‌های عدم تصویب طرح را به دو بخش محتوایی و فنی ـ فرایندی تقسیم کرد.

دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح کرد: چالش‌های محتوایی ناظر به متن طرح و پیشنهادهای مصرح در آن است. چالش‌های فنی نیز ناظر بر فرایند تدوین و تصویب طرح است و اینکه تا چه حد دقت نظری و تکنیکی کافی برای پیشبرد مؤثرتر و سریع‌تر آن در مجلس صورت گرفته است.

در این گزارش همچنین آمده است:‌ بررسی چالش‌های محتوایی طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در گزارش مستقلی از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس تحت عنوان «اظهارنظر کارشناسی درباره طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» به شماره مسلسل ۱۶۷۵۳ مورخ ۱۳۹۸/۹/۲۰ به چاپ رسیده است. در این گزارش مرکز تلاش شده تک تک مواد از حیث محتوایی مورد ارزیابی قرار گرفته و جهت اصلاح آن پیشنهادهای کاربردی و مؤثرتری به صورت موردی ذکر شود.

مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: با این حال توجه به این نکته ضروری است که به‌رغم چالش‌های محتوایی پیش روی مواد و جزییات آن، به لحاظ تکنیکی و فرایندی نیز فرایند اعلام وصول و بررسی طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در کمیسیون‌های تخصصی دارای چالش‌هایی بوده که مانع از تصویب آن در زمان مقرر شده است.

این گزارش خاطرنشان کرد:‌ نظر به آغاز فعالیت مجلس یازدهم و با توجه به ضرورت تصویب مشوق‌ها و حمایت‌های لازم ازسوی مجلس شورای اسلامی، این گزارش به بررسی و ارزیابی موانع فرایندی پیش‌ روی عدم تصویب «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» خواهد پرداخت. ارزیابی مزبور در آستانه فعالیت مجلس یازدهم این امکان را فراهم خواهد کرد تا با تصحیح رویه‌های قبلی میزان کارآمدی و اثرگذاری مجلس در مسئله افزایش جمعیت ارتقا یابد.

منبع: ایرنا
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۳۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
از متولد شدن خودشان پشیمان هستند . حالا یکی نفرت دیگه را هم بدبخت کنن . دولت در حالل حاضر قادر به تامین نیازهای اولیه و ابتدایی ملت نیست و هر سال بدتر از پارسال . با چه امیدی به اینده بچه دار شوند
پاسخ ها
.
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
دولت تدبير و اميد اصلاح طلب
ناصر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
با این سرعت اسانسوری قیمت ها و با این روال جدید یارانه و ویروس چه توقعی دارید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
حرکت قیمت ها همیشه همین جوری بوده یهویی چند برابر میشود و چیز تازه ای نیست در مورد کرونا هم بچه 9 ماهه به دنیا می اید و نه 4 ماه که کرونا امده!
بهتر است خودمان را گول نزنیم البته این ها نقش دارد ولی دلیل اصلی تغییر سبک زندگی در ایران است که مانند دیگر کشورها شده و ان هم دنیا پرستی ومادی گرایانه
ناشناس
| United States of America |
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
آقای ناشناس دوم از بس مفتخوری کردی در خیالات و اوهام غرق شدی و اصلا نمیدونی در مملکت چه خبر است دو روز دنبال کار و پول بدوی دیگر از این غلطها نمیکنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
ژاپن اگه نگران کاهش جمعیت هست، میدونه لااقل از پس جمعیت فعلی برمیاد. اما اصرار و پیگیری عجیب مسئولین اینجا برای وارونه نشون دادن پدیده بسیار خوب کاهش جمعیت به عنوان یه مشکل بزرگ، نشون میده که از افزایش جمعیت نیت دیگه‌ای دارن که اگه بنویسم، کامنتم درج نمیشه. فهم این موضوع که ایران در یک منظقه خشک زندگی ‌می‌کنه و حتی برای جمعیت فعلی هم آب به میزان کافی وجود نداره و هر روز شاهد قطعی آب در مناطق بیشتری از کشور هستیم و آب رو نمیشه تولید یا وارد کرد، اصلاً نیاز به مدرک دکترا نداره، فقط یه کم شعور لازم داره و کمی دلسوزی. اینو بذارید در کنار بیکاری همین جمعیت جوان فعلی، سقوط طبقه متوسط جامعه به زیر خط فقر، بی‌توجهی به نابودی محیط زیست، تبعیض و بی‌عدالتی گسترده، فساد سازمان یافته خانوادگی بین مدیران و صدها مشکل دیگه که افزایش جمعیت فقط به اونا دامن میزنه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
یک مورد مهم که فراموش کردید دهن کجی عموم مردم به طرح های حاکمیت هست که لازمه آن جمعیت زیاد می باشد . کلا هر طرحی که از مدتها پیش نظام و دولت مطرح میکنند مورد استقبال قرار نمی گیرد ، حتی اگر منفعت عام در آن مورد نظر باشد .
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
نگران نباشید برادران افغانی با گرفتن تابعیت ایرانی بار کم کاری زاد و ولد و افزایش جمعیت را به عهده خواهند گرفت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
اگر ایرانی ها فرزند آوری نکنند ، آقایان شروع به فروش تابعیت به خارجی ها خواهند کرد . نمونه اش طرح دادن تابعیت به فرزندان با پدر خارجی بود . مطمئن باشید اگر جمعیت کم شود نظام شروع به واردات شهروند از کشورهای دوست و همسایه خواهد کرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
این تازه پیامد بحران اقتصادی سال 90 تا 92 است. نتایج اجتماعی و فرهنگی به شدت منفی بحران اقتصادی 96 تا الان که به مراتب بدتر از آن است را در سالهای آینده خواهید دید!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
خدا را شکر که با این گرونی و بدبختی بچه‌های کمتری بدبخت می‌شوند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
کیفیت زندگی مردم در محاسبات کلان حکومت جائی ندارد . آسایش چیز تعریف شده ای در دکترین مقامات ما نیست . تعداد جمعیت و مجذوب شدگی آنها مد نظر هست نه زندگی فلاکت بار .
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
تاوضع اقتصادی کشور ومشکلات درامدی واشتغال ومسکن واموزش ودارو درمان مردم بصورت پایدار واصولی حل نشود محاله مردم فریب وعده های مفت را بخورند وتبدیل به ماشین جوجه کشی جهت تولید سیاهی لشکر ونیروهای یکبار مصرف برای شما بشوند ،این تو بمیری دیگه از ان توبمیری ها نیست ،ابن را باید علم وفن وشایسته سالاری حل کند ....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
بچه آوردن و بزرگ کردن پول میخواد امکانات میخواد . چه کسی از مردم عادی را سراغ دارید که مشکل نداشته باشد چرا باید یکی دیگر را درگیر بدبختی خودمون بکنیم ؟ ما خودمون در زندگی چه خیری دیدیم چه استفاده و بهره ای بردیم؟ چه لذتی بردیم؟ والله منقرض بشویم بهتر است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
شما همین 80 تا میلیون رو تامیین کنید نمی خواهید به فکر جمعیا اضافه باشید
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
زنم متولد 1364 هست و خیلی پیرو فرمایشات رهبری مبنی بر فرزندآوری. تویه این دو سه سال هم دو تا بچه امون سقط شد. سال 93 که بچه دار شدیم، پستی که در اداره شون داشت از دست داد و پس از مرخصی شش ماهه، به عنوان کارمند عادی به کار برگشت. فرزندآوری، با حرف و لایحه و ابلاغیه قابل انجام نیست.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟