ارتودنسی یا orthodontic چیست؟

ارتودنسی شاخه‎ای از علم دندانپزشکی است که با حرکت دادن تدریجی دندان‎ها اقدام به مرتب کردن آنها می‎کند.
کد خبر: ۹۸۸۸۹۲
|
۱۷ تير ۱۳۹۹ - ۰۱:۳۹ 07 July 2020
|
11422 بازدید

ارتودنسی شاخه‎ای از علم دندانپزشکی است که با حرکت دادن تدریجی دندان‎ها اقدام به مرتب کردن آنها می‎کند.

برای برخورداری از خدمات این شیوه درمانی باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید نه دندانپزشک. بسیاری از افراد درمان ارتودنسی را به عنوان یک درمان زیبایی به‌شمار می‎آورند، اما باید گفت زیبایی از نتایج ثانویه آن است. نامرتب بودن دندان‎ها زمینه را برای بروز بیماری‌های دندان و لثه فراهم خواهد کرد. در این صورت دندان‌ها عملکردهای خود را به درستی انجام نخواهند داد.

https://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1399/4/17/1207050_694.jpg

همچنین در این شرایط  فک به درستی حرکت نخواهد کرد و دندان‎ها  بر روی  یکدیگر قرار نمی‎گیرند. این امر سبب می‎شود تا جویدن مواد غذایی به درستی انجام نشود. در نتیجه بروز مشکلات گوارشی دور از انتظار نخواهد بود.

همچنین فشردگی دندان‎ها، باعث گیر کردن ذرات غذا در بین دندان و لثه خواهد شد. این امر سبب بروز التهابات لثه و دندان خواهد شد و در نتیجه فرد همواره از بوی بد دهان رنج می‎برد. در ارتودنسی از روش‎های مختلفی استفاده خواهد شد. این امر به میزان ناهنجاری‎های دندان، بیماری‎های زمینه‎ایی متقاضی، هزینه ارتودنسی درمان بستگی خواهد داشت.

رایج ترین درمان ارتودنسی چیست؟

یکی از رایج‎ترین انواع درمان ارتودنسی ، استفاده از براکت‎های فلزی است. در طی درمان از ابزارهای خاصی مانند براکت، سیم و حلقه‎های فلزی استفاده خواهد شد. فشاری که از سوی این ابزار به دندان‎ها وارد می‎شود، آنها را در مسیری خاصی حرکت خواهد داد. از ارتودنسی ثابت به عنوان یکی از مقرون‏به‎صرفه‎ترین انواع  شیوه‎های درمانی یاد می‎شود. منظور از ارتودنسی ثابت  این است که ابزارهای پزشکی به صورت ثابت بر روی دندان قرار  خواهند گرفت. از این رو بیمار هنگام غذا خوردن، نمی‎تواند آنها را از دهان خارج کند.

مزایای ارتودنسی ثابت چیست؟

به آن دسته از افرادی که ناهنجاری‎های بسیار شدیدی در دندان دارند، توصیه می‏شود بجای استفاده از ارتودنسی متحرک از نوع ثابت آن استفاده کنند.

در این شیوه درمانی، کار اصلی بر عهده متخصص ارتودنسی است و بیمار صرفا باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کند.

در طی این درمان، دندان‎ها در محل اصلی خود قرار خواهند گرفت و احتمال بازگشت آنها ناچیز است.

معایب ارتودنسی ثابت چیست؟

از مهمترین معایب ارتودنسی ثابت، می‎توان به تاثیری که در چهره می‎گذارد اشاره کرد. از آنجا که ابزارهای ارتودنسی در جلوی دندان‎ها استفاده می‎شوند، هنگام صحبت کردن و خندیدن کاملا در معرض دید هستند. این امر سبب می‎شود تا فرد از حضور در موقعیت‎های اجتماعی، احساس خوشایندی نداشته باشد. از آنجا که مدت زمان درمان طولانی است، بسیاری از افراد ترجیح می‎دهند از ارتودنسی نامریی  استفاده نمایند.

از دیگر مشکلاتی که در ارتودنسی ثابت وجود دارد، تمیز نگه داشتن محیط دهان است. مواد غذایی در بین سیم و براکت‎ها به راحتی به دام می‎افتد، چنانچه در همان محل باقی بمانند، باعث رشد باکتری و در نتیجه پوسیدگی دندان خواهند شد. به همین دلیل به افراد توصیه می‎شود تا پس از صرف هر وعده غذایی، از مسواک استفاده نمایند. همچنین نحوه صحیح مسواک زدن به آنها آموزش داده خواهد شد.

خوردن غذا و خوراکی‎های سفت برای این افراد ممنوع است. لقمه‎ها باید کوچک بوده واز نرمی متعادلی برخوردار باشند. سفتی و چسبندگی مواد غذایی، باعث آسیب به سیم، براکت، نگین و حلقه‎های فلزی  خواهد شد.

همچنین استفاده از این روش درمانی باعث ایجاد اختلال در تکلم افراد خواهد شد.

ارتودنسی متحرک چیست؟

ارتودنسی متحرک برای افرادی مناسب است که ناهنجاری‎های دندان در آنها خفیف و ملایم است. در این روش ابزار درمانی، قابلیت حرکت داشته و از دهان خارج می‎شوند. به همین دلیل متقاضی می‎تواند در طول غذا خوردن آن را خارج کرده و به راحتی غذا را میل کند. همچنین نظافت دندان در این شرایط بسیار راحت‎تر است. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن پس از هر وعده غذایی، خطر پوسیدگی دندان را کاهش خواهد داد.

مزایای ارتودنسی متحرک

  • رعایت کامل بهداشت دهان و دندان
  • ظاهر مناسب و حفظ زیبایی چهره متقاضی
  • این شیوه برای کودکان و افرادی که ناهنجاری‎های خفیف مناسب دارند.

معایب ارتودنسی متحرک

هزینه ارتودنسی متحرک بیش از نوع ثابت آن است.

در این روش درمانی، فرد باید توصیه‎های  متخصص ارتودنسی را به درستی اجرا نماید. در واقع نتیجه کار به همکاری کامل فرد با متخصص بستگی خواهد داشت.

برخی از انواع ارتودنسی متحرک به راحتی در معرض لک قرار می‏گیرند، به همین دلیل تا زمانی که ابزارهای ارتودندسی در دهان قرار دارند، خوردن غذا به آنها توصیه نخواهد شد.

با انواع ارتودنسی متحرک آشنا شوید.

از انواع ارتودنسی متحرک می‎توان به ارتودنسی نامرئی، فانکشنال و پلاک هاولی اشاره کرد.

از رایج‏ترین ارتودنسی متحرک می‎توان از نوع نامرئی آن نام برد. در ارتودنسی نامرئی، یک قالب شفاف برای دندان‎ها تهیه می‎شود. در مرحله اول یک تصویربرداری سه بعدی از دندان‎ها انجام خواهد شد. سپس با توجه به آن، قالبی خاص طراحی می‎شود. این قالب دندان را در مسیر تعیین شده حرکت خواهد داد. با مراجعات بعدی، میزان حرکت و اصلاح دندان‎ها بررسی شده و دوباره از یک قالب دیگر استفاده خواهد شد. برای این منظور لازم است تا در روز حدود 20 تا 22 ساعت از آنها استفاده نمایید. در غیر این صورت درمان به درستی انجام نخواهد شد. در این روش خبری از براکت و سیم‎های ارتودنسی نیست. در زیبایی ظاهری فرد تاثیری داشته و حضور در جمع برای فرد به راحتی انجام خواهد شد.

طول درمان با ارتودنسی متحرک بیشتر است یا ثابت؟

به طور کلی می‎توان گفت، طول درمان ارتودنسی ثابت کمتر از متحرک است. اما مدت زمان درمان به فاکتورهای زیادی بستگی دارد که از مهمترین آنها می‎توان به این موارد اشاره کرد:

  • شدت و میزان ناهنجاری‎های دندان
  • سن بیمار
  • الگوی بی‎نظمی دندان
  • وضعیت سلامتی فک بیمار
  • درمان‎های لازم قبل از شروع ارتودنسی. مانند رفع پوسیدگی‎ها و یا کشیدن دندان

آیا ارتودنسی درد دارد؟

در ارتودنسی چه از نوع ثابت و یا متحرک آن، لازم است تا دندان جابجا شود. این امر منجر به ایجاد درد در روزهای اول درمان خواهد شد. شدت درد به حدی نیست که فرد در انجام کارهای روزانه خود دچار مشکل شود. همچنین گاهی اوقات از سوی متخصص ارتودنسی موادی در اختیار متقاضی قرار خواهد گرفت که با گذاشتن آن  برروی دندان از میزان درد کاسته خواهد شد. از جمله درمان‎های خانگی برای رفع درد ارتودنسی، استفاده از آب نمک است. در این صورت علاوه بر کاهش درد، محیط دندان ضد عفونی خواهد شد. 

انتهای رپرتاژ آگهی/

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟