در روزهای پایانی پنجمین ماه مقابله با ویروس کرونا و
بیماری کووید-۱۹ در کشورمان، به رغم آنکه انتظار میرفت تشتتها در تصمیم گیری به پایان رسیده باشد، شواهد حکایت از آن دارد که کماکان در بر همان پاشنه سابق میچرخد و مسئولان ناهماهنگ هستند
به گزارش «تابناک»؛ به فاصله بیش از یک هفته از اجباری شدن استفاده از ماسک در کشورمان برای مقابله با شیوع روزافزون ویروس کرونا، معضل «ماسک» رو به گسترش است، تا جایی که حالا کار به نامه نگاری معاون وزیر بهداشت به سرپرست وزارت صمت کشیده که در آن در خصوص این معضل هشدار داده شده است.
درباره نامه محمدرضا شانه ساز، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو به حسین مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت سخن میگوییم که ساعتی پیش منتشر شده و تاکید دارد در هفتههای اخیر برخی مراکز درمانی یا مناطق با کمبود ماسک و مواد اولیه مواجه بوده اند.
اما علت این کمبودها چیست؟ پاسخ معاون وزیر بهداشت در این خصوص قابل تامل است؛ «عدم تامین مواد اولیه ماسکهای پزشکی، چند نرخی بودن این محصولات و عدم ساماندهی مناسب شبکه توزیع». اشکالاتی که با یادآوری شان تاکید شده «بر اساس وظیفه ذاتی وزارت صنعت، معدن و تجارت و تصویب نامه هیات وزیران در سال جاری، هر گونه تولید و تامین انواع ماسکهای پزشکی مورد نیاز شهروندان و همچنین مراکز درمانی، تشخیصی درمانگاهها و... به عهده آن وزارت است.»
اما درباره چه میزان کمبود سخن میگوییم؟ آن گونه که شانه ساز گفته، نیاز روزانه مراکز درمانی و همچنین حجم مورد نیاز برای دپو در شرایط فعالی حداقل حدود ۲ میلیون عدد در روز برآورد میشود. نیازی که دست کم در مناطقی از کشور و برخی مراکز تامین نمیشود و احتمالا در ابعاد بزرگتر در دپو این محصولات نیز مورد غفلت واقع شده است. ذخیرههایی که با توجه به در پیش بودن موج بعدی شیوع ویروس در کشور در پاییز، بسیار حیاتی هستند و نادیده گرفتنشان بحران زا خواهد بود.
این در حالی است که در نامه یاد شده، به معضل بزرگ دیگری هم اشاره شده که نیازمند رفع است؛ اینکه این محصولات چند نرخی هستند و افزون بر آن، دستور رئیس جمهور مبنی بر تعدیل قیمت آنها ـ که در هفدهم تیرماه ابلاغ شده ـ روی زمین مانده است؛ موضوعی که رئیس سازمان غذا و دارو با یادآوری آن تاکید کرده که مجموعه تحت امرش آماده هر گونه همکاری در خصوص نظارت بر قیمتها و مقابله با گرانفروشی این محصولات در داروخانهها و دیگر اماکن است.
«نارضایتی تولیدکنندگان از تامین مواد اولیه ماسک» دیگر موضوعی است که شانه ساز به آن اشاره کرده و خواستار صدور دستور تامین مواد اولیه تولید ماسک مانند پارچههای اسپان باند و ملت بلون به میزان لازم و با قید اولویت در وزارت صمت شده است. موضوعی که نشان میدهد چرا به رغم افزایش ظرفیت تولید ماسک در کشور از ۳۰۰ هزار در روز در قبل از کرونا به ۷ میلیون در روز، با کمبود شدید و افزایش قیمت آن مواجهیم؛ اینکه ظرفیت ۷ میلیونی به دلیل کمبود مواد اولیه کامل به کار گرفته نمیشود.
نشانه آشکاری از تشتت در سطح دولت که حکم سم را در مقابله با کرونا دارد. مقابله با ویروسی که مدتی است همگان تاکید دارند یکی از راههای ساده و موثر برای مقابله با آن، استفاده از ماسک است، اما میبینیم که در تامین و توزیع آن به مشکلاتی تا این اندازه پرشمار و وسیع مبتلا هستیم. معضلی که معاون کل وزارت بهداشت، راهکار متفاوتی برای مقابله با آن ارائه میدهد، معاون دیگر وزیر بهداشت رفعش را در انجام اقداماتی در وزارت صمت میجوید و وزارت صمت هم لابد پاسخ متفاوتی در خصوص آن آماده ارائه دارد.
تشتتی که بعید است با نامه نگاری معاون یک وزیر به سرپرست وزارت دیگر رفع شود و هرچه رفع آن زمان ببرد، کرونا بیشتر خواهد تاخت، جان خواهد گرفت و هزینه خواهد آفرید، مگر آنکه ترویج و تبلیغ ایدهای که دکتر حریرچی چند روز پیش در رسانه ملی مطرح کرد در دستور کار همگان قرار گیرد و همه بدانند برای مقابله با ویروس، استفاده از ماسکهای تولیدی در منزل هم موثر است؛ ماسکهایی که معاون وزیر نسخهای از آنها را استفاده کرده و از پیژامه تولید شده بود!
ماسک هایی که در حد همان ایده ی طرح شده در رسانه ملی ماندند و حتی متولیان وزارت بهداشت به استفاده از آنها برای فرهنگسازی ترغیب نشدند اما میتوانند از تشتت حاکم بر دولت و ابتلا به کرونا تا حدود زیادی دورمان کرده و نگرانی هایمان در خصوص کمبود ماسک و پیک دوم احتمالی را به حداقل کاهش دهند.