به گزارش تابناک به نقل از ایلنا، «بهزاد امیری» رئیس اداره بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت درباره بیماری تب کریمه کنگو و مشابهتهای علائم آن با ویروس کرونا، گفت: از سال گذشته تعداد ۱۱۹ بیمار شناسایی و ۱۱ نفر به علت ابتلا به این بیماری فوت شدند، از ابتدای سال جاری تاکنون هم ۳۰ نفر بیمار مبتلا شناسایی شده و متاسفانه ۲ نفر به علت ابتلا به بیماری CCHF و عوارض ناشی از آن در کشور فوت شدند، در طی ۲۱ سال گذشته همواره استان سیستان و بلوچستان بیشترین آمار ابتلا و مرگ ناشی از CCHF در کشور را داشته است، اما توجه داشته باشید که این بیماری ارتباطی با کرونا ندارد و تاکنون این موضوع به اثبات نرسیده است.
تب کریمه کنگو چیست و چگونه منتقل میشود
امیری در ادامه گفت: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است. مخزن و ناقل ویروس CCHF در طبیعت کنههای سخت و عمدتاً گونهای به نام هیالوما است. این کنهها حدود ۸۰۰ روز عمر میکنند و میتوانند ویروس را از طریق تخم به نسل بعدیشان انتقال دهند. زمانی که این کنهها حیوان را مورد گزش قرار میدهند، ویروس را به بدن دام منتقل میکنند. دام در طی مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و ممکن است علامتی بروز ندهد. چنانچه در طی این مدت، دام توسط انسان بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی و بدون رعایت نکات بهداشتی ذبح شود انسان در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار میگیرد و به این طریق احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد.
بهزاد امیری در مورد روشهای انتقال ویروس CCHF گفت: انسان به چند روش به ویروس CCHF آلوده میشود؛ اول اینکه کنه آلوده به طور مستقیم انسان را مورد گزش قرار دهد و بعد تماس با ترشحات، خون و بافت بدن حیوان آلوده، له کردن کنه آلوده با دست و همینطور تماس با خون و ترشحات بدن انسان مبتلا به بیماری از عوامل آلوده شدن انسان خواهد بود.
تشابهات علائم تب کریمه کنگو با کرونا
رئیس بیماریهای واگیری بین انسان و حیوان در مورد تشابهات علائم این بیماری با ویروس کرونا گفت: به علت همین تشابهات در اردیبهشت ماه امسال با دانشگاههای علوم پزشکی کشور مکاتبه کردیم که به علت تشابه برخی علائم اولیه این بیماری با کرونا اطلاع رسانی لازم و ارتقای نظام مراقبت به عمل آید، اما این بیماری با کرونا ارتباطی ندارد و تاکنون این موضوع به اثبات نرسیده است.
وی در ادامه بیان کرد: از علائم این بیماری باید به این موضوع اشاره کرد که تعداد زیادی از افراد علائمی از خود بروز نمیدهند، اما افرادی که دچار علائم میشوند، در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط میشوند، در فاز حاد بیماری، فرد دچار خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن همچون سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی میشود که در این صورت ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.
گروههای پرخطر در مواجهه با تب کنگو چه کسانی هستند
امیری در ادامه تصریح کرد: بیشترین گروه سنی مبتلا به CCHF، گروه سنی جوان و میانسال و از میان جمعیت مولد کشور هستند و باید به این موضوع توجه کرد که نوع شغل افراد ارتباط زیادی با انتقال ویروس CCHF دارد، افرادی که مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاهی دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند.
وی در ادامه گفت: فعالیت کنهها با شروع گرمای هوا آغاز میشود، به همین علت بیشترین موارد ابتلا به بیماری CCHF در انتهای فصل بهار و در طول فصل تابستان بروز میکند و در فاز حاد بیماری، بین ۱۰ تا ۴۰ درصد احتمال دارد که بیمار فوت کند، اما امکانات تشخیص و درمان بیماری تب کریمه کنگو در کشور مهیا شده و در هر نقطهای از کشور امکان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد، بیماران باید در صورت مشاهده اولین علامت، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
راههای پیشگیری از این بیماری چیست
امیری با اشاره به رعایت موارد بهداشتی برای جلوگیری از این بیماری تصریح کرد: در مناطقی که میزان بروز بیماری بیشتر است، افراد باید حتی الامکان از گزش خود توسط کنهها جلوگیری کنند. در مناطقی که میزان کنهها بیشتر است، باید نسبت به سمپاشی دامها، آغلها و مناطق نگهداری دام اقدام شود. افراد باید دقت کنند که نباید کنهها را با دست له کنند و در مناطقی که کنهها فراوانی بیشتری دارند، لباس بلند پوشیده شده یا اینکه از قلم و یا اسپری دورکننده حشرات استفاده شود، همچنین نباید به لاشه دام و حیواناتی که در اثر بیماری از بین رفتهاند، نزدیک شد.
وی ادامه داد: از خرید گوشتهایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبخ و عرضه میشوند، خصوصا در کنار جادهها و معابر باید خودداری شود و مردم باید دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید کنند، چراکه این مراکز تحت نظر سازمان دامپزشکی است.
امیری خاطرنشان کرد: به هیچ عنوان دام را در منازل و معابر عمومی ذبح نکنند، چراکه خونابههای جاری میتواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منقله از دام به انسان گردد.
امیری در پایان گفت: گوشت دام ذبح شده باید به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد در یخچال قرار داده شود. جگر و سایر امعا و احشای دام نیز پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شود. توجه داشته باشید که دو مورد از ابتلا به CCHF در سال گذشته، به واسطه مصرف جگر خام بوده است. بنابراین، مردم از مصرف جگر خام خودداری کنند. البته باید به این نکته توجه شود که مصرف جگر خام علاوه بر افزایش ریسک احتمال ابتلا به تب کریمه کنگو، میتواند باعث بروز بیماریهای دیگری نیز شود.