فارغ از مبحث مبلغ وام ازدواج، فرآیند دریافت این وام نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. برخی از بانک ها از ترس آنکه بازپرداخت این وام با مشکلاتی مواجه شود سعی می کنند پا را فراتر از قانون گذاشته و در اخذ ضامن معتبر و سفته از متقاضی دریافت وام ازدواج، بیش از یک ضامن معتبر را درخواست کنند.
یکی از مباحثی که هر ساله پس از تقدیم لایحه بودجه به مجلس مطرح می شود و بسیاری از مردم به خصوص جوانان تازه ازدواج کرده پیگیر آن هستند، موضوع وام ازدواج می باشد.
به گزارش تابناک اقتصادی، دولت در لایحه بودجه ای که سال گذشته تقدیم مجلس کرد، مبلغ وام ازدواج سال 1399 را مشابه با مبلغ آن در سال 1398 یعنی 30 میلیون تومان در نظر گرفته بود. مبلغی که با افزایش قیمت لوازم و مایحتاج زندگی در سال های اخیر اصلا همخوانی نداشت. به همین منظور در کمیسیون اقتصادی مجلس تصمیم گرفته شد تا وام ازدواج برای سال 1399 به 50 میلیون تومان برای هر زوج افزایش یابد. این پیشنهاد به کمیسیون تلفیق ارائه شد و کمیسیون تلفیق نیز با آن موافقت کرد و در نهایت شورای نگهبان نیز مهر تاییدی به این مبلغ وام ازدواج زد.
در قانون بودجه سال 1399 پیرامون وام ازدواج آمده است:
"به منظور حمایت از ازدواج جوانان، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است از محل پس انداز و جاری قرض الحسنه نظام بانکی، تسهیلات قرض الحسنه ازدواج به زوج هایی که تاریخ عقد ازدواج آن ها از مورخ 1 فروردین ماه 1396 می باشد و تاکنون وام ازدواج دریافت نکرده اند با اولویت نخست پرداخت کند. تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای هر یک از زوج ها در سال 1399 پانصد میلیون (50000000) ریال با دوره بازپرداخت هفت ساله با اخذ یک ضامن معتبر و سفته است".
فارغ از مبحث مبلغ وام ازدواج، فرآیند دریافت این وام نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. برخی از بانک ها از ترس آنکه بازپرداخت این وام با مشکلاتی مواجه شود، سعی می کنند پا را فراتر از قانون گذاشته و در اخذ ضامن معتبر و سفته از متقاضی دریافت وام ازدواج، بیش از یک ضامن معتبر را درخواست کنند.
در این شرایط اما بانک ملی سرآمد تمام بانک ها بوده و با گذشت حدود چهار ماه از سال 1399 و در راستای تسهیل ازدواج جوانان توانسته است وام ازدواج را مطابق دستورالعمل ابلاغی بانک مرکزی و تنها با اخذ یک ضامن معتبر و سفته در تمامی شعب خود پرداخت کند.
طبق آخرین آمار رسمی موجود در این زمینه، بانک ملی توانسته است تا پایان خردادماه سال جاری به 14 هزار و 262 متقاضی، این تسهیلات را مطابق با دستورالعمل ابلاغی بانک مرکزی پرداخت نماید که ارزش ریالی آن به هفت هزار و 709 میلیارد و 220 میلیون ریال می رسد.
شایان ذکر است که در سال 1398 نیز بانک ملی توانست 239 هزار و 23 فقره تسهیلات ازدواج به ارزش ریالی 75 هزار و 50 میلیارد و 134 میلیون ریال را پرداخت کند. همچنین مطابق با آمار رسمی موجود در سال 1397، بانک ملی حدود 265 هزار فقره وام قرض الحسنه ازدواج به ارزش ریالی 41 هزار و 492 میلیارد و 768 میلیون ریال پرداخت کرد.
هم اکنون بانک ملی ایران سهم چشمگیری از مجموع وام ازدواج پرداختی در نظام بانکی را داراست به طوری که بر اساس آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی، در سال گذشته این بانک رتبه نخست پرداخت این تسهیلات را در میان بانک های کشور به خود اختصاص داد.