به گزارش خبرگزاري صدا و سيما ، حسین رویروان، کارشناس مسائل سیاسی غرب آسیا در تشریح چگونگی و تبعات حادثه انفجار مهیب در بیروت اظهار داشت: یکی از مهمترین سوال ها این است که نیترات آمونیوم عامل انفجار را چه کسی انبار کرده بود؟
وی با بیان اینکه در لبنان پتروشیمی وجود ندارد که بخواهد از این مواد استفاده کند، افزود: این مواد در سال 2014 به این محل منتقل شد و از آن زمان تاکنون حتی یک بار انبارگردانی نیز نشده است.
رویوران گفت: سوال مهم دیگر این است که این مواد چرا 6 سال در یک مکان نگهداری می شود؟
این کارشناس امور سیاسی تصریح کرد: بسیاری به عمدی بودن انفجار عقیده دارند.
وی با بیان اینکه با آتش سوزی و انفجار ترقه چنین انفجاری رخ نمیدهد، گفت: برخلاف گزارش هایی که از سرایت جرقه های جوش کاری حکایت دارند، آتش سوزی و انفجار از مکان دیگری آغاز شده است.
رویوران افزود: نخستین وظیفه کمیته حقیقت یاب باید این باشد که این مواد را چه کسی و چرا در این محل دپو کرده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا بار دیگر تصریح کرد که نیترات آمونیوم مواد اولیه صنایع نظامی و پتروشیمی است که هر دو آنها را لبنان ندارد.
وی افزود: حتی با فرض اتفاقی بودن حادثه انفجار بیروت، بازهم بسیاری از مسئولان لبنانی باید پاسخگو باشند.
رویوران امریکا را مهمترین ذینفع این ماجرا دانست و با اشاره به اقدام چندی پیش دولت لبنان در برخورد با سفیر امریکا گفت: این سفیر آشکارا در امور داخلی لبنان دخالت می کرد و بارها تذکر گرفت.
وی با اشاره به اقدام امریکا در خارج کردن میلیاردها دلار از دارایی های بانک های لبنانی، تصریح کرد: امریکا به بهانه های مختلف اجاره بازگشت این پول ها را نمی دهد.
همچنین حسین کنعانی مقدم، دیگر کارشناس مسائل غرب آسیا که در برنامه تیتر امشب چهارشنبه حضور داشت با بیان اینکه نیترات آمونیوم برای انفجار به چاشنی انفجاری نیاز دارد، به تهدیدهای آشکار رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: رژیم صهیونیستی در همین ماههای اخیر چند بار دولت لبنان را تهدید به نابودی زیرساختها کرده بود.
وی افزود: ارتش رژیم صهیونیستی چند سال پیش تصویری از این منطقه منتشر کرده بود و با این ادعا که حزب الله در این مکان موشک تگهداری می کند، تلویحا از حمله به آن خبر داده بود.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: برای انفجار بیش از ۴۵۰ هزار تن مواد، یا باید چندین چاشنی وجود داشته باشد یا باید از موشک استفاده کرد.
کنعانی مقدم افزود: اگر این حادثه، اقدامی خرابکارانه باشد، به دست کسانی رخ داده است که به دنبال تضعیف دولت لبنان و به هم ریختن این کشورند.
کنعانی مقدم درباره عاملان نگهداری نیترات آمونیوم در بندر نیز گفت: محموله نیترات آمونیوم ۶ سال قبل با یک کشتی با پرچم مولداوی از گرجستان به بیروت حمل میشود، اما به بهانه نقص فنی، محموله در بندر بیروت تخلیه مي شود و سعد حریری به سرعت دستور مصادره و نگهداری آن را صادر میکند.