تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون نفت سنگین ایران گرانتر شد، تولید نفت آمریکا کاهش مییابد، رشد خارقالعاده فروش خودرو در ترکیه، رشد اقتصادی انگلستان کاهش یافت و ۱۵۰ هزار خودرو ناقص کف پارکینگ خودروسازان را در بر دارد.
وزیر خزانهداری آمریکا، استیون منوچین، هشدار داد شرکتهای چینی در صورتی که نتوانند با ملزومات مربوط به نظارت و بازرسی آمریکا منطبق شوند ممکن است از فهرست بورسهای آمریکا اخراج شوند. او گفت: تا پایان سال آینده اگر این شرکتها کاملاً ملتزم نشوند از بورسها اخراج خواهند شد و این هم در مورد شرکتهای چینی و هم در مورد همه شرکتهای دیگر اجرا خواهد شد. آنها باید با حسابرسی ما منطبق شوند. این اظهارات در پی بحثهای بلندمدت در مورد عدم توانایی ناظران آمریکایی برای بازرسی مالی شرکتهای بزرگ چینی مانند غول تجارت الکترونیک این کشور، علیبابا که در بورس نیویورک لیست شده است، انجام میشود. همچنین کارگروه رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ هم به بازارهای مالی توصیه کرده تا معیارهای ورود شرکتها به بورسهای آمریکا را به نحوی اصلاح کند که از سرمایهگذاران در برابر ریسکهای شرکتهای چینی محافظت شود.
گزارش ماهانه اوپک نشان داد، قیمت نفت سنگین ایران در ماه میلادی گذشته بیش از هفت دلار، معادل ۱۹ درصد نسبت به قیمت ژوئن افزایش داشت. قیمت نفت سنگین ایران در ماه ژوییه به ۴۳ دلار و ۳۰ سنت در هر بشکه رسید که هفت دلار و چهار سنت، معادل ۱۹.۴ درصد در مقایسه با قیمت ۳۶ دلار و ۲۶ سنت در ژوئن افزایش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۰ تاکنون ۳۹ دلار و ۸۵ سنت در هر بشکه در مقایسه با ۶۵ دلار و ۳۷ سنت در مدت مشابه سال گذشته بوده است. ارزش سبد نفتی اوپک در ژوییه به ۴۳ دلار و ۴۲ سنت در هر بشکه رسید که بالاترین سطح از فوریه بود و در مقایسه با ژوئن شش دلار و ۳۷ سنت، معادل ۱۷.۲ درصد افزایش داشت. رشد ارزش سبد نفتی اوپک با قوی شدن بهای معاملات بازار فیزیکی و محدود شدن عرضه نفت ترش به خصوص در خاورمیانه و اروپا روی داد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد، تولید نفت خام این کشور انتظار میرود، امسال روزانه ۹۹۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد و به ۱۱.۲۶ میلیون بشکه در روز برسد. این رقم بسیار بیشتر از پیش بینی ماه گذشته است که روزانه ۶۰۰ هزار را پیش بینی کرده بود. این سازمان انتظار دارد که مصرف مواد نفتی و سوخت مایع دیگر آمریکا در سال ۲۰۲۰ روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش یابد و به ۱۸.۴۶ میلیون بشکه در روز برسد که اندکی کمتر از رقمی است که قبلا پیش بینی شده بود. این رقم ۲.۱۲ میلیون بشکه در روز بود. به علت شیوع کرونا در جهان، قیمت نفت امسال کاهش یافت و به تقاضا برای نفت در جهان خسارت زد و محدودیتهای مسافرتی در دنیا ایجاد کرد. با این حال، مصرف در جهان از جمله در آسیا شروع به بهبود کرده است، زیرا برخی از کشورها، محدودیتهای قرنطینگی و ماندن در خانه را کاهش دادند.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد، تقاضا برای مواد نفتی و سوختهای مایع در ماه جولای به طور متوسط حدود ۹۳.۴ میلیون بشکه در روز بود. تقاضا نسبت به سال گذشته روزانه ۹.۱ میلیون بشکه کاهش یافته است، اما از متوسط ۸۵ میلیون بشکه در روز در سه ماهه دوم بیشتر است. کاهش قیمتها همچنین، تولیدکنندگان آمریکایی را بر آن داشت که حفاریهای جدید را کاهش دهند و تولید از چاههای موجود را کم کنند.
دبیر انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو، از افزایش تعداد خودروهای ناقص کف پارکینگ دو خودروساز بزرگ کشور به ۱۵۰ هزار دستگاه خبر داد. آرش محبی نژاد افزود: قراردادهای قطعهسازان با خودروسازان تاکنون اصلاح نشده و مبنای محاسبه نرخ ارز هنوز بر پایه دلار ۱۱ هزار تومانی است. مطابق محاسبات فنی انجام شده، در شرایط کنونی نیازمند افزایش دست کم ۶۵ درصدی قیمت قطعات هستیم؛ یعنی هم اکنون هر قطعه ای که تحویل خودروساز می شود ۶۵ درصد زیر قیمت واقعی است.
جولای قرار است به عنوان ماهی شگفتانگیز در خاطره بازار خودروی ترکیه ثبت شود. فروش خودرو در ترکیه طی این ماه نسبت به همین زمان در سال گذشته با رشد خارقالعاده ۳۸۷ درصدی به پایان رسید و عدد ۸۷ هزار دستگاهی را به ثبت رساند. این آمار که روزگذشته توسط سازمان تولیدکنندگان خودروی ترکیه اعلام شد، نشان داد که فروش خودرو با رشد ۳۵۱ درصدی به ۶۹ هزار و ۴۲۷ دستگاه رسیده است، در حالی که فروش خودروهای تجاری سبک نیز رشد چشمگیری بیش از ۶۰۰ درصدی را ثبت کرد و به عدد ۱۷ هزار و ۹۴۷ دستگاهی رسید. با احتساب این ارقام، بازار خودروی ترکیه تا اینجای سال، نسبت به همین بازه در سال گذشته خود، ۶۰ درصد رشد را نشان میدهد، حتی با وجود اینکه پاندمی بیماری کووید-۱۹ موجب شد فروش خودرو در این کشور با افت ۶/ ۱۴ درصدی در ماه آگوست مواجه شود.
بازار ارز در آخرین روز هفته با ادامه روند افزایشی بهای دلار و یورو در صرافیهای مجاز و بانکی همراه شده است، به گونهای که در لحظه انتشار این گزارش، هر اسکناس دلار آمریکا در این صرافیها به قیمت ۲۱۸۵۰ تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۱۹۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته میشود که نسبت به روز قبل، ۱۵۰ تومان گرانتر شده است. همچنین هر اسکناس یورو در صرافیهای مجاز به نرخ ۲۵۸۰۰ تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۵۹۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته میشود که نسبت به روز چهارشنبه، ۳۰۰ تومان افزایش دارد.
به گفته کایل رودا، تحلیلگر آی جی مارکتس، به نظر می رسد بخشی از درخشش بازار طلا به پایان رسیده باشد و اکنون این احتمال وجود دارد که طلا حمایت در سطح ۱۸۰۰ دلار را امتحان کند. روند بازار طلا به بازده اوراق قرضه آمریکا و عوامل تاثیرگذار در مقطع فعلی بستگی دارد. همچنین قدرت دلار موضوع بسیار مهمی است که باید در روزها و هفته های آینده مشاهده کرد.
همچنین کارستن فریتچ، تحلیلگر کومرس بانک اظهار کرد: بهای هر دو فلز ارزشمند طلا و نقره سقوط و طلا حدود شش درصد نزول کرد و بزرگترین ریزش قیمت روزانه از آوریل سال ۲۰۱۳ تاکنون را تجربه کرد و نقره ضربه شدیدتری دید و ۱۵ درصد سقوط قیمت داشت که بزرگترین کاهش یک روزه بهای این فلز از اکتبر سال ۲۰۰۸ تاکنون بود. در مقایسه با اوج قیمت جمعه، طلا حدود ۲۰۰ دلار و نقره شش دلار ریزش قیمت داشته است.
اداره ملی آمار انگلستان گزارش داد اقتصاد این کشور در سه ماهه دوم رکورد کاهش رشد اقتصادی را ثبت کرد و اقتصاد این کشور کاهش ۲۰.۴ درصدی رشد اقتصادی را تجربه کرده است. این آمار همچنین بدان معناست که انگلیس هم اکنون با رکود مواجه است؛ همانطور که در دو، سه ماهه پیشین نیز رشد منفی داشت. این کشور در سه ماهه نخست امسال کاهش رشد ۲.۲ درصدی را ثبت کرد.
برای دومین روز متوالی، شاخص دلار ریزش کرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۲۸ درصد کاهش نسبت به روز چهارشنبه در سطح ۹۳.۳۴ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۹۷ دلار اعلام شد.