تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون عرضه ۵۰ شرکت بخش خصوصی در بورس در نیمه دوم امسال، رشد بورسهای آسیایی به بالاترین میزان در ۷ ماه گذشته، دلار در صرافیهای بانکی عقب نشینی کرد، آرامش قیمتها در بازار سکه و طلا، صادرات ژاپن برای پنجمین ماه متوالی کاهش یافت و افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارگران را در بر دارد.
شاخص کل با 68294 واحد کاهش معادل منفی 3.73 درصد به یک میلیون و 757 هزار و 257 واحد، شاخص قیمت وزنی - ارزشی با 17882 واحد کاهش معادل منفی 3.73 درصد به 461 هزار و 475 واحد، شاخص کل هم وزن با 9656 واحد کاهش معادل منفی 1.96 درصد به 481 هزار و 800 واحد، شاخص قیمت هم وزن با 6335 واحد کاهش معادل منفی 1.96 درصد به 316 هزار و 111 واحد، شاخص آزاد شناور با 90527 واحد کاهش معادل منفی 3.67 درصد به دو میلیون و 378 هزار و 919 واحد، شاخص بازار اول با 52056 واحد کاهش معادل منفی 3.96 درصد به یک میلیون و 262 هزار و 177 واحد و شاخص بازار دوم با 128449 واحد کاهش معادل منفی 3.41 درصد به 3 میلیون و 643 هزار و 708 واحد رسید.
دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت گفت: "سال جهش تولید است و باید طوری مالیات اخذ کنیم که اصل تولید صدمه نبیند و باقی بماند. در مالیات محدودیت داریم. دولت اگر بخواهد از بانک مرکزی پول بگیرد، دولت قبلی آمد 50 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی برای مسکن پول پرفشار استقراض کرد. ما هم این قدرت را داریم، ولی دستمان را به سوی بانک مرکزی هیچ وقت دراز نکردیم. در این 7 سال، دست به سوی استقراض بانک مرکزی دراز نکردیم، دنبال پول پر فشار نرفتیم. حالا باید چه جوری اداره کنیم، وقتی مالیات این جوری است، وقتی پول پرفشار به مصلحت نیست، یا باید اوراق منتشر کنیم، یا باید سهام بفروشیم، یا باید نفت را بفروشیم. دولت دارد هر 3 کار را انجام میدهد. اوراقمان را میفروشیم. الان 57 هزار میلیارد تومان اوراق خزانه از اول سال تا حالا فروختیم، باز هم اگر لازم باشد اوراق خزانه میفروشیم. بحمدالله یک روش و شیوهای است که هم قانون آن را امضاء کرده و هم دولت پیشنهاد کرده است. سهام دولتی را میفروشیم. البته معتقدیم که باید اقتصاد به مردم واگذار شود. این اصلی است که از اول دولت یازدهم دنبال آن بودیم و الان هم دنبال آن هستیم. بحمدالله وضع فروش سهام، خوب است. بازار بورس، یک بازاری است که همیشه مراقبت میکنیم، همیشه در دولت به یک مناسبتی، تأکید میکنم. مخصوصاً به وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی، به دوستانی که در شورای عالی بورس هستند، همواره توصیه میکنیم که همیشه باید مراقبت کنند و مراقبت هم میکنند. منتها مردم بدانند که این ذات بازار بورس است، خط مستقیم در بورس تحقق پیدا نمیکند. اصلاً در اقتصاد تحقق پیدا نمیکند. یک خطی باشد مستقیم بالا برود، این خط شکستگی دارد، پایین میآید و بالا می رود، مهم این است که در طول سال به سمت بالا باشد و به سمت پایین نباشد و انشاء الله خواهد بود و برای مردم حفظ میکنیم."
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به برنامه مدون دولت تا پایان امسال برای بازار سرمایه، گفت: هفت شرکت وابسته به وزارت صنعت تا پایان آذرماه و ۵۰ شرکت بخش خصوصی در نیمه دوم امسال در بورس عرضه خواهد شد.
در معاملات روز چهارشنبه بورسهای آسیایی همگام با بورس آمریکا، رشد کرده و به بالاترین میزان خود در 7 ماه گذشته رسیدند. شب گذشته شاخص S&P500 در آمریکا هم به دلیل اجرای سیاستهای کمک اقتصادی از سوی دولت آمریکا برای راست کردن کمر اقتصادی این کشور از تبعات کرونا، افزایش قابل توجهی را تجربه کرده بود. بر این اساس گستردهترین شاخص MSCI آسیا-اقیانوسیه خارج از ژاپن 0.3 درصد رشد کرد و برای سومین روز متوالی مثبت شد و به 570.8 واحد رسید که از ماه ژانویه تاکنون بیسابقه بوده است. بورس استرالیا بیشترین رشد را در میان بازارهای آسیای داشته و 0.8 درصد بالا رفت. بورس کره جنوبی هم 0.6 درصد مثبت شد. علیرغم آنکه شرکتهای پرطرفدار شاخص CSI300 چین 0.7 درصد منفی شد اما بورس ژاپن هم رشد کرد. در معاملات شب گذشته و پس از آنکه فروشگاههای بزرگ در آمریکا مانند والمارت از افزایش قابل توجه فروش خود خبر دادند S&P500 و نزدک در آمریکا رشد کردند.
در معاملات امروز (چهارشنبه بیست و نهم مردادماه 99) بازار ارز، شاهد افت نسبی قیمت دلار و یورو در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور هستیم. به گونه ای که هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ 22300 تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل به قیمت 22400 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود که نسبت به روز قبل، 100 تومان ارزان تر شده است. همچنین هر یورو به نرخ 26500 تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل به قیمت 26600 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته می شود که نسبت به روز سه شنبه، همانند دلار، 100 تومان کاهش داشته است.
امروز بهای سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار سکه مشابه روز گذشته به قیمت ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بفروش رسید. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز امروز با کاهش ۱۰۰ هزار تومانی به ارزش ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد. همچنین نیم سکه به بهای پنج میلیون و ۳۵۰ هزار تومان، ربع سکه به قیمت سه میلیون تومان و هر قطعه سکه یک گرمی نیز با ارزش یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شدند. بازار طلا هم امروز شاهد کاهش محدود قیمت بود و یک گرم طلای خام ۱۸عیار به ارزش یک میلیون و ۵۰ هزار تومان فروخته و هر مثقال طلا نیز با قیمت چهار میلیون و ۵۵۰ هزار تومان معامله شد.
افزایش شاخص جهانی دلار در روز چهارشنبه سبب سقوط بهای طلا به زیر کانال ۲ هزار دلاری شد. به گزارش رویترز، هر اونس طلا در آخرین معاملات صورت گرفته در بازارهای جهانی با ۰.۴ درصد کاهش حدود یک هزار و ۹۹۳ دلار و ۳۴ سنت معامله شد. در بازارهای آمریکا نیز هر اونس طلا ۰.۵ درصد افت داشت و در سطح دو هزار و ۲ دلار معامله شد و ۹۷ سنت معامله شد. گفتنی است دیروز (سهشنبه) به سبب تضعیف ارزش دلار، بهای طلا در مسیر افزایشی قرار داشت. گزارشها نشان میدهد اگرچه شاخص ها در بورس امریکا روند افزایشی داشت، ولی انتشار اخبار مربوط به بهبود فعالیتهای اقتصادی موجب شد تا بهای طلا با کاهش روبرو شود. قیمت هر اونس طلا دیروز با ۰.۳۳ درصد افزایش به ۱۹۹۱ دلار و ۹۴ سنت رسید. روز سه شنبه شاخص ارزش دلار با ۰.۲ درصد کاهش به کمترین میزان خود در بیش از یک هفته گذشته رسید.
به دلیل آنکه شیوع ویروس کرونا صادرات خودروی ژاپن به آمریکا را به میزان قابل توجهی کاهش داده صادرات این کشور برای پنجمین ماه متوالی در ماه جولای کاهش دو رقمی را تجربه کرده است. در عین حال سفارش برای ماشین آلات صنعتی در ژاپن که یکی از نشانههای هزینهکرد شرکتها است به شکل غیرمنتظرهای به کمترین میزان در 7 سال گذشته در ماه ژوئن رسیده است و امیدها نسبت به کمک رشد تقاضای داخلی این کشور به بهبود اوضاع اقتصاد ژاپن را ناامید کرده است. این آمارها نشاندهنده اوضاع نامطلوب اقتصادی در سومین اقتصاد بزرگ جهان در سه ماهه دوم سال جاری بوده و هیچ نشانهای از بهبود سریع اوضاع در سه ماهه کنونی هم به چشم نمیخورد و در واقع همین مسئله به چالشی برای سیاستمداران که به دنبال بهبود اوضاع هستند، تبدیل شده است. بنا به آمارهای دولتی که امروز منتشر شد صادرات ژاپن در ماه جولای نسبت به مدت مشابه سال گذشته 19.2 درصد کاهش داشته که البته کمی کمتر از 21 درصدی است که کارشناسان و بازار انتظار داشتهاند. صادرات این کشور در ماه ژوئن هم 26.2 درصد نسبت به سال قبل پایین آمده بود که کارشناسان رقم ماه جولای را نشانهای از افزایش نسبی تقاضا در داخل ژاپن میدانند.
معاون وزیر کار از افزایش ۱۰ تا ۱۱ درصدی دریافتی کارگران به دنبال تصویب افزایش کمک هزینه مسکن کارگران در هیات دولت خبر داد و خبر بازنگری مجدد دستمزد در شورای عالی کار را رد کرد. به گزارش ایسنا، حاتم شاکرمی گفت: مصوبه افزایش ۲۰۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران شامل همه کارگران شاغل در بخشهای دولتی، خصوصی و نهادهای تابع قانون کار می شود و لازم الاجرا است. وی که در یک گفتگوی تلویزیونی سخن می گفت، اظهار کرد: از ۲۴ سال گذشته فقط شش مرحله حق مسکن افزایش یافته که از ۲۰ هزار تومان سال ۱۳۹۵ به ۱۰۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۸ رسید و در نهایت با تصویب امروز هیات وزیران به ۳۰۰ هزار تومان افزایش یافت.
معاون روابط کار وزیر کار در پاسخ به این پرسش که با افزایش ۲۰۰ هزار تومانی حق مسکن، دریافتی کارگران چقدر تغییر خواهد کرد؟ گفت: با تصویب هیات دولت در مجموع ۱۰ درصد به دریافتی کارگران افزوده می شود و متوسط دریافتی کارگران در سال ۱۳۹۹ به ۴۳.۵ درصد می رسد. شاکرمی گفت: کارگران مجرد و کارگران متاهل و دارای فرزند بین ۹.۴ تا ۱۱ درصد افزایش و کارگران بدون سابقه که سال اول شروع کار آنها است، ۱۱.۱ درصد افزایش را در حقوق خود خواهند داشت. وی درباره اینکه مصوبه از ابتدای سال اجرایی می شود یا از مرداد اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: هنوز مصوبه به طور رسمی ابلاغ نشده و پس از رویت آن می توانیم اظهار نظر کنیم. شاکرمی همچنین اخبار منتشره در خصوص بازنگری مجدد دستمزد را تایید نکرد و گفت: در شورای عالی کار چنین موضعی را در دستور کار نداریم.
سید احسان خاندوزی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در این ماهها تشتت سیاستگذاری در حوزه نرخ سود باعث شده تا بین خود بازارهای مالی نیز شاهد تلاطمهای بی ضابطهای باشیم که با یک تصمیم بانک مرکزی درباره افزایش نرخ سود بازار بین بانکی این علامت و سیگنال به بازار داده میشود که احتمالاً نرخهای سود در خود بازار بانکی نیز افزایش خواهد یافت و بسیاری از سرمایه گذاران ریسک گریز ترجیح میدهند سرمایه خودشان را به بانکها برگردانند و از بازارهای مالی دیگر خارج کنند. وی با اشاره به اثرات کاهش نرخ بهره ادامه داد: اتفاقی که در فروردین ماه افتاده بود برعکس این اتفاق بود. در آن ماه با کاهش یکباره نرخ سود به ۱۵ درصد که به اشتباه توسط بانک مرکزی و به صورت یکباره اعمال شد بسیاری از کسانی که در بانکها سرمایه گذاری کرده بودند ترجیح دادند که وارد بازارهای دیگری شوند. این وضعیت سینوسی بین سیاستگذاری نرخ سود در بازارهای مختلف حتماً برای اقتصاد ایران آسیب زننده و شکننده است و فضای فعالیت اقتصادی را کوتاه بینانه تصویر میکند و در این اقتصاد سرمایه گذاران به سفته بازان کوتاه مدت بازار داراییها تبدیل میشوند بدون اینکه کمکی به فعالیتهای تولیدی و سرمایه گذاریهای بلند مدت در بازار بکنند. /مهر