۴ دلیل مهم طلاق در ایران

با بررسی نتایج پژوهش‌های دو دهه اخیر، مشخص شد «همسرگزینی نادرست»، «نقص دانش و مهارت همسران»،‌ «عملکرد نامطلوب همسران» و «شرایط نامطلوب اقتصادی» باعث طلاق در خانواده‌ها شده است. می‌توان با اجرای دوره‌های آموزشی و مشاوره‌ای از سوی نهادهای مسئول، الزام همسران به شرکت در آن و همچنین در نظر گرفتن ضمانت اجرای قانونی مناسب، گام‌هایی در کاهش پدیده طلاق برداشت.
کد خبر: ۹۹۸۳۶۰
|
۰۲ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۰ 23 August 2020
|
19709 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، در سال‌های اخیر پدیده طلاق در ایران رشد زیادی داشته و پیامدهای منفی آن در جامعه قابل مشاهده است. پژوهش‌های بسیاری در زمینه طلاق در کشور انجام شده و محققان این موضوع را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داده‌اند.

پژوهشگران دانشگاه الزهرا در یک مطالعه فراتحلیل نتایج این پژوهش‌ها را در بازه زمانی ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۷، مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران با بررسی ۷۰ پژوهش، عوامل بروز پدیده طلاق و پیامدهای منفی آن را ارزیابی کردند تا بتوانند بر اساس این یافته‌ها راهکارهای مناسبی برای کاهش آن ارائه کنند.

شهره روشنی استادیار مطالعات زنان، مریم تافته کارشناسی جامعه‌شناسی و زهره خسروی استاد روان‌شناسی دانشگاه الزهرا، پژوهشگرانی بودند که در این مطالعه همکاری داشتند.

برای انجام این پژوهش، با جست‌وجو در وب‌سایت پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (irandoc)، بانک اطلاعات نشریات کشور (magiran)، پایگاه مجلات تخصصی نور (noormags)، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (sid) و پرتال جامع علوم انسانی (ensani)؛ تمامی مقالات علمی پژوهشی، پایان‌نامه‌ها و طرح‌های پژوهشی در زمینه طلاق در بازه زمانی ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۷ استخراج شدند.

موضوعاتی مثل طلاق عاطفی، متغیرهای روان‌شناسی و طلاق، متغیرهای اجتماعی و طلاق، مسائل حقوقی طلاق، طلاق توافقی، مقایسه وضعیت اشخاص طلاق‌گرفته و عادی، فرزندان طلاق، طلاق به عنوان عامل و نتیجه آسیب‌ها، نگرش به طلاق، سبک زندگی افراد طلاق‌گرفته و تجربه زیسته زنان مطلقه موضوعاتی هستند که در این پژوهش‌ها مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

بررسی‌ها نشان داد که بیشترین موضوعی که در مطالعات به آن پرداخته شده «طلاق عاطفی» است که ۱۸.۵ درصد از پژوهش‌ها به آن اختصاص داده شده‌است و در رتبه دوم موضوع «متغیرهای روان‌شناسی» مثل سازگاری، تنظیم هیجانی، هوش هیجانی، اضطراب، افسردگی قرار دارند.

دلایل طلاق در کشور و راهکارهای کاهش آن

با بررسی نتایج این پژوهش‌ها مشخص شد که عوامل موثر بر طلاق در چهار دسته کلی «همسرگزینی نادرست»، «نقص دانش و مهارت همسران»، «عملکرد نامطلوب همسران» و «شرایط نامطلوب اقتصادی» قرار دارد.

ازدواج ناآگاهانه، نداشتن بلوغ لازم برای ازدواج، عدم برخورداری از سلامت روانی، شخصیتی و اخلاقی، تزلزل پایه‌های ایمان، عدم واقع‌گرایی در معرفی خود و شناخت همسر و عدم تناسب فردی و خانوادگی همسران در زمینه‌های مختلف؛ در دسته همسرگزینی نادرست قرار می‌گیرند که بخش قابل توجهی از طلاق‌ها ریشه در این موارد دارد. مهم‌ترین راهکار برای کاهش این نوع ازدواج‌ها آموزش جوانان و خانواده‌ها در زمینه نحوه صحیح انتخاب همسر است.

نقص دانش و مهارت همسران شامل انتظارات و توقعات غیرمنطقی همسران از هم، ضعف همسران در مهارت‌های رفتاری و شخصیتی، نداشتن شناخت کافی از یکدیگر، عدم تفاهم و درک متقابل، ناتوانی در حل اختلافات، نارضایتی جنسی و عاطفی همسران و برآورده‌نشدن نیازها و انتظارات است.

در این موارد اگرچه همسرگزینی به شیوه صحیح صورت گرفته، ولی به دلیل نداشتن آگاهی و مهارت‌های لازم برای ایفای نقش همسری، در تعاملات زناشویی مشکلات جدی به وجود آمده است و در نهایت به طلاق منجر خواهد شد. بنابراین برای کاهش طلاق‌هایی که ناشی از این عوامل هستند، باید برای آموزش مهارت‌های مورد نیاز همسران در زندگی زناشویی برنامه‌ریزی کرد.

عدم مسئولیت‌پذیری و انجام ندادن وظایف نقش همسری، تعارض نقش و تقسیم کار نامناسب، برآورده نشدن نیازها و انتظارات، چشم و هم‌چشمی و مصرف‌گرایی، استفاده نادرست از فضای مجازی، معاشرت‌های غیراخلاقی و ناپسند، اعتیاد به مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی و خیانت زن و مرد از عملکردهای نامطلوب همسران است که باعث طلاق می‌شوند. برای کاهش طلاق‌های ناشی از این موارد باید با شناسایی این همسران و ارائه دوره‌های آموزشی و خدمات مشاوره‌ای، عملکرد آن‌ها را اصلاح کرد.

دسته آخر از دلایل طلاق در جامعه، وجود شرایط نامطلوب اقتصادی مثل چالش تامین هزینه‌های خانواده به دلیل تورم، عدم امنیت شغلی، بیکار شدن مرد و عدم توانایی تامین مسکن مناسب است.

برای کاهش این طلاق‌ها باید متولیان اقتصادی کشور با تدوین سیاست‌های اقتصادی مناسب، برنامه‌های عملیاتی در راستای ایجاد امنیت شغلی و اقتصادی و رفاه خانواده‌ها اجرا کنند.

راهکارهای کاهش پیامدهای منفی طلاق

پژوهش‌های بررسی‌شده علاوه بر عوامل مؤثر بر طلاق، به پیامدهای منفی طلاق برای زنان و فرزندان نیز پرداخته‌اند. راهکارهای کاهش این پیامدهای منفی شامل: رفع چالش‌های حقوقی و خلاهای قانونی، آموزش والدین برای به حداقل رساندن آسیب‌های طلاق برای فرزندان، ارائه خدمات مشاوره‌ای برای زنان و فرزندان، فرهنگ‌سازی برای حمایت خانواده از زنان مطلقه و نیز اصلاح نگرش جامعه به زنان مطلقه و فرزندان طلاق، حمایت از اشتغال زنان مطلقه و کسب اطمینان از پذیرش کامل و متعهدانه فرزند ناتنی پیش از ازدواج مجدد، هستند.

اقدامات ضروری برای کاهش طلاق

پژوهشگران بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از این بررسی‌ها، راهکاری را در پنج مرحله پیشنهاد دادند:

گام اول: تنظیم محتوای مناسب برای تدریس در دوره‌های آموزشی مهارت‌های همسرداری براساس نظر متخصصان، متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی استان‌های مختلف؛

گام دوم: شناسایی افراد متخصص و شایسته برای تدریس در هر استان و تایید صلاحیت آن‌ها پس از شرکت در دوره‌های تربیت مربی؛

گام سوم: شناسایی مشاوران متخصص و متعهد برای اجرای مشاوره‌های هنگام ازدواج و برگزاری دوره‌های آموزشی و تایید صلاحیت آن‌ها؛

گام چهارم: کمک گرفتن از فارغ‌التحصیلان توانمند جویای کار در رشته‌های مرتبط از قبیل روان‌شناسی و مشاوره برای کاهش هزینه‌های اجرای برنامه ارزیابی و پایش منظم میزان موفقیت در زندگی زناشویی؛

گام پنجم: طراحی سامانه جامع خانواده موفق با هدف اجرای بهینه راهکارها، از طریق تسهیل دسترسی به افراد پس از ازدواج برای ارزیابی‌های دوره‌ای، شناسایی افراد نیازمند خدمات مشاوره‌ای، پیگیری نتایج خدمات و ارائه خدمات آموزشی و مشاوره‌ای متناسب با نیازهای خانواده‌ها در هر مرحله از زندگی.

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «فراتحلیل پژوهش‌های طلاق در ایران در دو دهه اخیر (۱۳۷۷-۱۳۹۷) و ارائه راهکارهای کاهش طلاق و پیامدهای منفی آن برای زنان و فرزندان» در فصل‌نامه «زن در توسعه و سیاست» دانشگاه تهران منتشر شده است.

این مقاله از یک طرح پژوهشی در سال ۱۳۹۷ با حمایت مالی معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، استخراج شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
بعله
قبل تر ها هنوز 18سالشون نمی رسید ازدواج می کردن ان هم در اوج عدم پختگی و نداشتن استقلال مالی ولی زندگی ها مستحکم تر
ولی از همان سال 77 تا الان که حضور زن ها در جامعه به شکل نجومی بالا رفت هم خیانت ها بالا رفت و هم ازدواج ها کم شد و هم فرزند اوری و هم طلاق بالاتر
خودتان را با این پژوهش های سردرگم سرگرم نکنید که جوابی نمی گیرید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
شما در دوران قاجار سیر می کنی !
یه نگاه به دیگر کشورها بکن !
همه زنها را زندانی کرده اند تا رشد کنند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
| Netherlands |
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
خيلي ساده نگري ، فقط جلوي دماغت رو ميبيني
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
با این اراجیف ارتجاعی نمیتونید زنان رو خونه نشین کنید. یکطرف خیانت همیشه یک نامرده پس این رو به زنان منتسب نکنید.
ناش
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
ربطی به حضور زنان در جامعه نداره، ما باید تغییر نسل هارو بپذیریم ، دیدگاه ها و عقاید نسبت به ازدواج دگرگون شده و از طرفی مشکلات اقتصادی هم بی تاثیر نیست، پول که باشه خیلی چیزها حل میشه عشق هم شکووووفا میشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
کسی جلوی دماعش را می بیند که نمیخواهد علت واقعی را ببیند چی هست و دنبال مسائل حاشه ای است
در ضم ندر همان کشورهای دیگر هم مانند شما زود تر رفتند به این سمت و الان کاسه چه کنم دست گرفتند ای وای فرزند اوری کم شد و در اینده بدخت می شویم و یا خیانت که بماند در مدینه فاضله تو بالای 50 درصد به هم خیانت و روابط ازاد دارند می کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
شما در حدی نیستی که برای خدا که بهتر ذات انسان را می شناخت حرف بزنی همان گونه پدرانت بهتر از تو روشنفکر نما حالیشون می بود
خطاب به10:36
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
خانمی که میگی کشورهای دیگه زنهاشون زندانی کردن که رشد کردن هروقت تفکر شما هم مثل زنهای اون کشورها شد بیا نظر بده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
طلاق چیز بدی نیست چرا به آن به دید یک معضل نگاه می کنید؟ معضل چیزی است که راه حلی نداشته باشد طلاق می تواند به یک زندگی بهتر و شاید یک ازدواج موفق تر منجر شود
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
طلاق در همه جای دنیا معضل هست .هدر رفت زندگی پژمان و هزینه هست .وکودکان طلاق اکثرشان مجرمان آینده .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
با بچه های طلاق برخورد داشتی؟
می دونی الان تو شهر های بزرگ هر روز داره تعداد بچه های طلاق بیشتر میشه
میدونی این بچه ها چقدر مشکلات روحی دارند و در آینده هم با تجربه تلخی از ازدواج تو ذهنشون ازدواج خواهند کرد و قص علی هذا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
تابی جون! کاری کردن که همه زنها شاکی شدن و مردها عصبانی!!!! چرا اینقدر مردم رو عصبانی میکنن تا به جون هم بیفتن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
وقتی مردان شغلشان را به زنان بدهند و در واقع وقتی سران حکومت برای جمع کردن رای بیشتر از زنان استفاده ابزاری می کند و آنها را در پست ها و مشاغل جامعه جایگزین می کند و در ازای یک زن شاغل یک مرد بیکار در جامعه دیده میشود، نتیجه ای بهتر از این نخواهد داشت.
زنان صاحب شغل میشوند و سپس صاحب ماشین و خانه و قدرت و...
مردان جامعه بدون شغل می مانند
با این وضعیت کدام ازدواج میسر میشود؟ اصلا دیگر در جامعه ، مردی در شان و مقام و یا درخور پسند این زنان (به اصطلاح همه چیز تمام) وجود خواهد داشت؟
فقط زمینه های فساد و بزه کاری فراهم میشود و ناهنجاری ها رشد می کند.
fatemeh
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
انتخابها نادرست است. روانشناسان و مشاوران خانواده باید بر مسایل قبل از ازدواج ،کار دقیق تر و با مسولیت بیشتری انجام دهند. موبایل و اینترنت اثرات زیادی بر امر ازدواج داشته.از طرفی بعضی از پسرها با استفاده از احساسی بودن و عاطفی بودن دخترها و مشکل اقتصادی خودشون به انتخاب نادرست دامن زده است.
مسئله هم کفو بودن درست در میان مردم جا نیافتاده است. نصف حدیث پیغمبر را گرفته اند و دنبال منافع هستند. مشکل ما این است که آمدیم راه رفتن کبک را تقلید کنیم راه رفتن خودمان هم یادمان رفت. این مشکل بزرگی است.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
دوستان ایرانی مرد وزنشان متاسفانه مشکل دارند.
مردانشان غیر مقید به دین و وظایف نسبت به همسر ودارای اعتیاد ورفتارهای پر خطر .
وزنان هم دچار توهم شدید وارمانگرا وبا توقعات زیاد و بدون مسئولیت زنانه وبعضا ولنگاری در روابط .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
خیانتتتتتتت؟؟؟؟؟؟؟؟
سید مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
علت طلاق ها رو همه می دانند جز مسئولین کشور
1- اوضاع نابسامان مالی و اقتصادی خانوار که موجب خیانت، افزایش فساد و جرم خیزی جامعه می شود
2- عدم رضایت جنسی. فکر می کنم اغلب زوجین چیز زیادی از رابطه جنسی درست و سکس نمی دانند
3- پول و پول و پول و پول که اگر باشه همه چیز رو درست میکنه هم فرهنگ هم خانواده هم کار و مسائل جنسی و.....
4- پول و پول
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
بعله
قبل تر ها هنوز 18سالشون نمی رسید ازدواج می کردن ان هم در اوج عدم پختگی و نداشتن استقلال مالی ولی زندگی ها مستحکم تر
ولی از همان سال 77 تا الان که حضور زن ها در جامعه به شکل نجومی بالا رفت هم خیانت ها بالا رفت و هم ازدواج ها کم شد و هم فرزند اوری و هم طلاق بالاتر
خودتان را با این پژوهش های سردرگم سرگرم نکنید که جوابی نمی گیرید با این مطلب ایشان موافقم همین مسئله مهم است ولی خانمها در جامعه فعال باشند جامعه قدرت می گیرد بعضی کشور ها مانند افریقا یا بعضی از کشورهای اسیایی کشوری ضعیفی مانده اند در صدر اسلم به زن قدرت مانند حضرت فاطمه زهراص خطبه در جمع خواند حضرت زینب ص با خطبه اش در شام تاج تخت یزید را زیرو رو کرد
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟