کشور تونس از هجدهم دسامبر 2010 تا به امروز، شاهد تظاهرات و اعترضات جوانان است تا جایی که این اعتراضات به انتفاضه ای سراسری در این کشور تبدیل شده است.
به گزارش صفحه عربی «تابناک»، ماجرا از خودکشی یک جوان بیکار در شهر کوچک «سیدی بوزید» آغاز شد. در پی خودکشی آن جوان ـ به رغم داشتن مدرک دانشگاهی بیکار در خانه نشسته بود ـ منجر شد که شماری از دوستان و نزدیکان وی، اعتراض و تظاهرات کنند. این کار که به ادعای دولت تونس بدون مجوز انجام شد، به زد و خورد شدید میان معترضین با نیروهای پلیس و ضد شورش منجر و در نتیجه یک جوان دیگر کشته و چندین تن زخمی شدند. در پی وخیم شدن اوضاع، همه مدارس و دانشگاه های تونس نیز از روز گذشته تعطیل شد.
این درگیری و اعتراض ها روز به روز گسترش یافت و بر تعداد کشته و زخمی شدگان افزوده شد. اخبار رسیده از تونس، حاکی از آن است که در 22 روز گذشته که از این اعتراض ها می گذرد، بیش از 22 جوان تونسی جان باخته اند. دولت این کشور هم که با کمک نیروهای پلیس امنیتی و ضد شورش موفق به کنترل اعتراضات و تظاهرات مردمی نشده است، ناگزیر دو روز پیش به ارتش خود متوسل شد و نیروهای ارتش خود را با تانک و خودروی زرهی در خیابان ها مستقر کرد.
در همین حال، «زین العابدین بن علی»، رئیس جمهور تونس، روز گذشته برای دومین بار در پنج روز گذشته سخنرانی کرد. این در حالی است که سابقه تاریخی تونس، نشان می دهد رئیس جمهور این کشور در 23 سال گذشته که از ریاستش می گذرد، هیچ گاه در یک هفته بیش از یک بار سخنرانی نکرده و تنها در اعیاد و مناسبت های رسمی مانند روز استقلال ملی سخنرانی می کرد.
بر پایه این گزارش، وی در سخنرانی روز گذشته خود، به شهروندان تونسی و جوانان معترض این کشور توجه کمی کرد و تنها تلاش وی اعلام یاری خواستن از کشورهای غربی برای کمک او در خروج از بحران پدید آمده بود.
تنها پیشنهاد «زین العابدین بن علی» این بود که نخست، تا دو سال آینده، سیصد هزار فرصت شغلی برای جوانان بیکار ایجاد شود و دوم آن که شرکت های سرمایه گذاری به مدت ده سال از پرداخت مالیات معاف خواهند بود. کارشناسان مسائل اقتصادی تونس عملی شدن این دو پیشنهاد را غیر ممکن دانستند.
منابع آگاه از تونس در تماس با رسانه های پرمخاطب عربی فاش کردند که همسر «زین
العابدین بن علی»، رئیس جمهور تونس از ترس وخیم تر شدن اوضاع کشورش، به
همراه دختران خود، شبانه از تونس خارج شده و به محل نامعلومی سفر کرد.
این انتفاضه جوانان بیکار در حالی در تونس رخ داد که صندوق بین المللی پول در سال 2007 میلادی در گزارش سالانه خود تونس را دومین کشور عربی که شاهد رشد اقتصادی بوده، معرفی کرد، ولی به گفته کارشناسان مسائل اقتصادی تونس، اعتراض این جوانان نشان می دهد که آن گزارش نادرست بوده است.
در همین حال، فعالان سیاسی تونس فاش کردند که دولت های غربی در دو دهه گذشته، کمک های مالی فراوانی به دولت «زین العابدین بن علی» می دادند تا دست به سرکوب گروه ها و جنبش های اسلامی و اصولگرا بزند. هدف از این کار، تبدیل شدن تونس به کشوری نمونه در سرکوب این گروه ها و جنبش های اسلامی و اصولگرا بوده است. از همین روی، این روزها که تونس شاهد این اعتراضات گسترده است، رسانه های غربی، کمترین اخبار آن را هم پوشش نمی دهند، زیرا به باور کارشناسان، این دولت های غربی نمی خواهند شاهد سقوط دولتی باشند که مانند فرزند آنها به شمار می رود.