افزايش نمايندگان مجلس چه مبنایی دارد؟ آیا سیاسی است یا...

گویا هرچند دولت با تأخیری حدودا دو ساله یکی از بندهای قانون اساسی را اجرا کرده، اکنون نوبت مجلس است که این افزایش تعداد نمایندگان مجلس را با نگاهی فنی بررسی کرده و از پرداختن به آن به عنوان موضوعی سیاسی به شدت دوری کند و این مسأله را از لابی و چانه زنی هایی ـ که عمدتا منجر به تضییع...
کد خبر: ۱۷۷۴۳۷
|
۲۶ تير ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۸ 17 July 2011
|
24182 بازدید
|
در حالي وزير كشور از تصويب افزايش بیست نفري نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در هيأت دولت خبر مي دهد كه هنوز مشخص نيست اين بیست نماينده جديد به چه شکل به 290 نفر نماینده کنوني مجلس شوراي اسلامي افزوده خواهد شد؛ چه، در دوره پیش هم و در زماني كه تعداد نمايندگان از 270 نفر به 290 نفر افزايش يافت، معيار مشخصي در اين زمينه نبود!

به گزارش «تابناك»، مستند افزايش شمار نمايندگان، ماده 64 قانون اساسی کشور است.

بنا بر این اصل ـ که در همه پرسی سال 68 اصلاح شده است ـ «تعداد نمایندگان‏ مجلس‏ 270 نفر است‏ و از تاریخ‏ این همه‏ پرسی،‏ پس‏ از هر ده‏ سال‏، با در نظر گرفتن‏ عوامل‏ انسانی‏، سیاسی‏، جغرافیایی‏ و نظایر آنها حداکثر بیست‏ نفر نماینده‏ می تواند اضافه‏ شوند». برای همین بود که دولت خاتمی در پاییز سال 78، لایحه ای برای افزایش تعداد نمایندگان از 270 به 290 را به مجلس پنجم ارایه داد. این لایحه در آذر سال 78 به تصویب مجلس پنجم رسید و بر پایه آن، انتخابات مجالس ششم، هفتم و هشتم بر مبنای حضور 290 نفر نماینده برگزار شد.

از این رو، انتظار بود که دولت محمود احمدی نژاد نیز لایحه مشابهی برای افزایش تعداد نمایندگان از 290 به 310 نفر را در سال 88 به مجلس ارایه دهد که چنین نشد و با دیرکردی دو ساله، این لایحه عازم بهارستان می شود؛ آن هم در شرایطی که نزدیک هفت ماه دیگر تا انتخابات مجلس نهم باقی است و البته وزارت کشور امیدوار است تا آن هنگام، این لایحه به تصویب مجلس برسد تا اجرای قانون اساسی به تأخیر نیفتد.

بنا بر اين گزارش، از آنجا كه جمعيت كشور در سال 1390 استخراج نشده، گویا كه جمعيت سال 88 كشور مبنا قرار بگيرد، اما در برآورد جمعیت امسال به نسبت نرخ رشد 1.5 درصدی جمعیت در هر سال، می توان برآورد کرد که اکنون جمعیت کشور، 78 میلیون نفر است. به این ترتیب برای تشکیل مجلسی با 310 نفر نماینده، به طور متوسط هر 252 هزار نفر، می توانند یک نماینده داشته باشند.

این در حالی است که این نرخ متوسط به طور متوازن در سراسر کشور توزیع نشده است. چه آنکه در اصلاحیه قبلی قانون انتخابات مجلس، در استان قم برای هر 303 هزار نفر، یک نفر نماینده به مجلس راه یافت، ولی در سمنان برای هر 132 هزار نفر یک نماینده به مجلس ششم رفت. به این ترتیب استان قم، به نسبت جمعیتش، نماینده کمتری در مجلس داشته و دارد، ولی مثلا سمنان بیشتر از حد متوسط نماینده دارد.

این محاسبات نشان می دهد که توزیع تعداد نمایندگان در هر استان، بیش از آنکه مبنای محاسبات ریاضی جمعیتی داشته باشد، مبانی سیاسی و یا مصلحت اندیشانه دارد. به همین دلیل است که هر استان برای تعداد نمایندگانش به شکل جداگانه مذاکره کرده و در پی افزایش تعداد آنها هستند.

در همين ارتباط، برخی رسانه ها گزارش دادند كه در اين زمينه چانه زنی هایی بیشتر در پارلمان و از سوی نمایندگان مجلس مطرح می شود، ولی بعید نیست که در دولت و از سوی استانداری ها نیز دنبال شود؛ مثلا حسن نوروزی نماینده رباط کریم، در اردیبهشت ماه امسال از نشست مجمع نمایندگان تهران با وزارت کشور برای افزایش تعداد سه تا پنج نماینده به مجموع نمایندگان تهران خبر داد.

از سوی دیگر، عباسعلی نورا، نماینده زابل گفته بود که تنها دو نماینده برای زاهدان کافی نیست. مجمع نمایندگان کرمان هم درخواست افزایش تعدادشان در انتخابات بعد را داشتند.

گویا هرچند دولت با دیرکردی نزدیک دو ساله یکی از بندهای قانون اساسی را اجرا کرده، اکنون نوبت مجلس است که این افزایش تعداد نمایندگان مجلس را با نگاهی فنی بررسی کرده و از پرداختن به آن به عنوان موضوعی سیاسی به شدت دوری کند و این مسأله را از لابی و چانه زنی هایی ـ که عمدتا منجر به تضییع حق بخشی از مردم کشور خواهد شد ـ به دور نگه دارد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۲۷
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۶
به نظر من به علت آنكه براي يك كارخانه يا شركتي هزينه هاي نيروي انساني را با دقت تمام محاسبه مي كنند و بعضا نيروها را تعديل يا اخراج مي كنند براي مجلس هم همين 290 نفر نماينده كفايت مي كند. چه فرقي مي كنه تعداد 290 يا 310 .. وضع مردم همين است كه هست...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۶
سلام، میخوستم بدونم دلیل اضافه شده یک نماینده به شهر شیراز چیه، حوزه انتخابیه کوار خرامه و سروستان که هر کدام روزی از بخشهای شهرستان شیراز بودند حال خود به سه شهرستان مجزا در سه نقطه متفاوت از استان فارس قرار گرفته اند که نماینده بیچاره اگر بنا به سرکشی از این حوزه ها را داشته باشه مثلا اگر از خرامه عازم کوار بشه حدود یک نصف روز تو راه خواهد بود.
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۶
این بند قانون اساسی "اختیار" تغییر تعداد نمایندگان را می دهد. و اصولا امکان ندارد در اجرای آن تاخیر ایجاد شود.
علی
|
Canada
|
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۶
چه انتظار بی جایی دارید. نمایندگانی که در دوره هفتم با حذف پوستر از تبلیغات انتخاباتی، عرصه را بر ورود چهره های جدید به مجلس تنگ کردند و در این دوره هم با طرحی ضربتی - با مستثنی کردن خودشان - از ورود لیسانسیه ها به عرصه رقابت انتخابات مجلس جلوگیری کردند، نمی توانند از منافع بالقوه این قانون چشم پوشی کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۷
امیدوارم این دفعه مانند مجلس اصلاحات سیاسی بازی نشود که نمونه بارز آن تصویب یک نماینده مستقل برای شهرستان اردکان(زادگاه خاتمی) با شصت هزار جمعیت بود در حالی که حداقل جمعیت لازم برای داشتن یک نماینده مستقل دویست و پنجاه هزار نفر می باشد؟؟!!!!!!
فرزند شهید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۷
شاید به خاطر کاهش نرخ بیکاری است !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۷
به نظر من همین ها هم زیادی هستند. اگر به جلسات علنی مجلس گوش کرده باشید متوجه می شوید که فقط معدودی از آنها فعال هستند و بقیه فقط حقوق می گیرند و حتی در جلسات هم به زور شرکت می کنند.
كاظم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۷
ملاير هم حق داشتن دو نماينده را ندارد! سال‌هاست با داشتن 290000 نفر جمعيت دو نماينده دارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۷
اصفهان 1.5 میلیونی 5 نماینده داره. مشهد 2.7 میلیونی 5 نماینده داره و تهران 12 میلیونی 30 نماینده. واقعاً ملاک محاسبه تعداد نمایندگان مجلس چیه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۷
دفعه قبل يك نماينده به استان يزد اضافه شد و اين نماينده هم به شهر اردكان با نمايندگي تابش اختصاص يافت
شهر اردكان كمتر از 60 هزار نفر جمعيت دارد درحالي كه يزد و توابع با جمعيت بالاي 500 هزار نفر تنها ثيك نماينده دارد هدف چيست؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟