کارشناسان نقتی غربی، از تأثیرات قطع صادرات نفت ایران میگویند
اروپا بین «تحریم ایران» و «کسری بودجه» یکی را برگزیند
اتحادیه اروپا نمیخواهد، روسیه را جایگزین نفت ایران کند. این در حالی است که تنها عربستان میماند که با چین قراردادهای بلندمدت تأمین نفت بسته است و نمیتواند نفت اروپا را تأمین کند؛ اکنون اتحادیه اروپا مانده است و چالشی که اقتصاد بحرانی آنها را بحرانیتر میکند.
پس از اعلام تصمیم جمهوری اسلامی ایران درباره قطع صادرات نفت به بریتانیا و فرانسه و اظهارات پیشین در مورد احتمال قطع صدور نفت به چند کشور دیگر اروپایی، گمانهزنیها درباره تأثیر احتمالی این تصمیم بر اقتصاد کشورهای اروپایی و همچنین بازار جهانی نفت افزایش یافته است.
به گزارش «تابناک»، در حالی که مقامات اروپایی، اقدام جمهوری اسلامی ایران را «بی اهمیت» خوانده و آن را بیتأثیر دانستهاند، قیمتهای جهانی نفت با جهشی چشمگیر به بالاترین میزان خود در 9 ماه گذشته (بیش از 105 دلار برای هر بشکه) رسیده است.
در همین حال، تحلیلگران درباره اثرات بیشتر تصمیم ایران بر اقتصاد کشورهای اروپایی هشدار میدهند.
در همین باره، خبرگزاری «بی.بی.سی» گزارش داد، «سباستین برابانت»، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اقدام جمهوری اسلامی ایران در قطع صادرات نفت را بیاهمیت خوانده و اظهار داشته است: کشورهای عضو این اتحادیه، میتوانند با توقف عرضه نفت ایران کنار بیایند.
وی همچنین گفت: اتحادیه اروپا برای مقابله با توقف عرضه نفت ایران، ذخایر مناسبی دارد.
«آلن ژوپه»، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفته است: اقدام ایران «خندهدار» و «خیال پردازانه» است.
وی همچنین افزوده است: این ایران نیست که تصمیم میگیرد، عرضه نفت خود را قطع کند، بلکه ما تصمیم گرفتیم سفارشهای خود را پایان دهیم.
این سخنان در حالی بیان میشود که امروز، یکی از مهمترین اخبار خبرگزاریهای جهان، خبر افزایش شدید بهای نفت خام در بازارهای جهانی بود؛ بنابراین، از بعدازظهر روز دوشنبه، بهای نفت خام به بیش از 105 دلار در هر بشکه افزایش یافت. در این میان، هشدارهایی مبنی بر افزایش بیشتر قیمت نفت، در صورت تداوم روند کنونی نیز مطرح میشود.
افزون بر این، خبرگزاری «ریانووستی» روسیه نیز امروز در مطلبی تحلیلی به بررسی تأثیر قطع صدور نفت ایران به اروپا بر اقتصاد کشورهای اروپایی پرداخته و نتیجه گرفته، اروپا باید بین تحریم نفت ایران و کسری بودجه، یکی را برگزینند.
در این مطلب آمده است، هرچند شاید قطع صدور نفت ایران به بریتانیا و فرانسه، تأثیر بسیاری بر این کشورها نداشته باشد، در صورت گسترش دامنه آن، به دیگر کشورهای اروپایی، به ویژه یونان ـ که درگیر بحران اقتصادی است ـ زیان شدیدی از این امر خواهند دید.
در مطلب یاد شده، با اشاره به اینکه کشورهای اروپایی نخواهند پذیرفت واردات نفت خود از روسیه را بیشتر کنند، «آخرین امید» اتحادیه اروپا را عربستان سعودی میداند؛ با این حال، اشاره میکند که چین نیز به تازگی تعاملات نفتی خود با عربستان سعودی را افزایش داده که هدف اصلیاش از این کار، فشار آوردن بر اتحادیه اروپاست؛ افزون بر این، هرچند تولید نفت لیبی نیز تقریباً به میزان پیش از جنگ داخلی بازگشته، به دلیل مشکلات انتقال، اتکای به آن برای اروپا به صرفه نیست. به این ترتیب و دستکم در کوتاه مدت، یافتن جایگزینی برای نفت ایران مقدور نخواهد بود.