آزمودن آزموده‌ها با گشت ارشاد؛

چرا ون‌های طرح، جایشان را به مینی‌بوس دادند؟

سال‌ها پیش وقتی بنز‌های خوش نقش آن روز‌ها در اختیار نیروی انتظامی قرار گرفت، «گشت ضربت»، یکی از نخستین برچسب‌هایی بود که روی آن‌ها خودنمایی کرد؛ گشتی که نشان از پلیسی مجهز بود، ولی اما اینک خیلی‌ها کم‌کاری و سهل‌انگاری می‌کنند، تا این گونه ناجا سیبل همه انتقادات شود.
کد خبر: ۲۵۱۵۶۸
|
۲۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۷ 16 June 2012
|
27560 بازدید
|
وقتی متصدیان طرح گشت ارشاد برای بار دوم به سراغ یک مکان خاص می‌روند تا «طرح تشدید برخورد با بدحجابان و مانکن‌ها در مراکز فرهنگی» را پیگیری کنند، کمترین معنی‌اش این است که اقدام بار نخست، حتی کارکرد هشداری هم نداشته است و همچنان دیگران در این مدت خود را به فراموشی زده‌اند تا ناجا سیبل همه انتقادات شود.

به گزارش «تابناک»، طرح‌های فصلی پلیس برای برخورد با بانوان بد پوشش در سطح شهر در حالی به سال چندم اجرایش رسیده که رویکردهای متفاوتی درباره آن مطرح است؛ برخی آن را خوب دانسته و اجرای مقطعی را نقطه ضعفش می‌خوانند، بعضی اساسا با برخورد موافق نبوده و مشکلات دیگر را اولویت می‌دهند، عده‌ای وضع موجود را در راستای کم‌کاری دولت دیده و در پرسش از رئیس جمهور به دنبال پاسخ می‌گردند و البته هستند کسانی که هر انتقادی در سالیان به طرح وارد شده باشد را کنار گذاشته و خط سیر خودشان را پی می‌گیرند که شاید چاره ای هم نداشته باشند.

بدین ترتیب تشتتی که در آرای مسئولان به چشم می‌خورد، یکجا به جامعه تزریق شده و ممکن است به هر شکلی بروز کند؛ استفاده اجباری از چادر در برخی ادارات و ارگان‌ها، دستور پوشیدن یونیفرم (لباس متحدالشکل) در فلان اداره دولتی و حتی تفکیک جنسیتی در بین کارمندان!

در چنین شرایطی، بسیار طبیعی جلوه خواهد کرد که طرح مبارزه با بد حجابی هم یک روز به مبارزه با مانکن‌های فرهنگی پیش از کنسرت برسد و روز دیگر در پارک‌های سطح شهر مستقر شود تا وقت مجریان به برانداز کردن تک تک سوژه‌ها صرف شود و اصلا یادشان هم نیاید که از خودشان بپرسند، چرا در فاصله یک سال اخیر، ون‌های مورد استفاده در طرح جایشان را به مینی بوس تبدیل دادند؟ مگر نه اینکه این طرح در زمستان گذشته هم به اجرا گذاشته شده و در تابستان قبلی هم به شدت پیگیری می‌شد؟!

به عبارتی بهتر، گویا نتیجه حاصل شده و توفیقات به دست آمده برای مجریان طرح از درجه اهمیت بالایی برخوردار نیست، وگرنه یک محاسبه ساده، ممکن است در ذهن هر ناظری به این نتیجه برسد که مثلا در تابستان سال ۹۲ برای اجرای طرحی مشابه، بدون اینکه تغییر دیگری در پروسه اجرا رخ دهد، به تعداد بیشتری مأمور اجرا و اتوبوس نیاز خواهیم داشت و این اصلا نشانه خوبی در قبال هزینه‌های صورت گرفته نیست.



ماجرای بد حجابی، پوشش نامناسب، پدیده مانکنیسم و یا هر نام دیگری که بر آن بگذاریم، از این رو به حد خستگی رسیده که جمعی از نمایندگان مجلس در پرسشی از رئیس‌جمهور به سراغ اثبات کم‌کاری در دولتیان می‌روند و رئیس دولتی که پیشتر مشکل را در تار موی دخترانمان ندانسته بود، پاسخ به این پرسش ارائه می‌کند که مسأله را بی‌جواب‌تر می‌کند؛ ‌«... ما می‌گوییم به دختران و پسران گیر سه‌پیچ ندهید ... می‌گوییم با ملت این طور برخورد نکنید و سخت نگیرید ... نمی‌توان هر وقت که انتخابات و ۲۲ بهمن و ... است دوربین را ببریم جلو و روی بعضی چهره‌ها زوم کنیم ... این‌ها تناقض است و تناقض روزی کار دستمان می‌دهد ...».

و البته بعد از این سخنان کسی در صدد شبهات مطرح بر نیامده و مثلا مسئولان نیروی انتظامی که طرح‌های ارشاد را اداره می‌کنند هم سخنان احمدی‌نژاد را به روی خودشان نمی‌آورند تا شاید وقتی نوبت اجرای طرح ایشان رسید، در توافقی نانوشته، رئیس جمهور منتقد به این عملکرد هم سکوت کرده و در سخنرانی‌های متعدد خود یک هزارم انتقادات تندش به سخت‌گیری‌ها را باز تکرار نکند.

بدین ترتیب تصاویری به تلکس خبرگزاری‌ها راه یافته و به سراسر جهان مخابره می‌شود که در آن‌ها یک مامور در حال برانداز کردن لباسی است که خرید و فروش آن مجرمانه نیست اما پوشیدن آن مصداق عمل مجرمانه تلقی شده و فرد خاطی را به مقر خاصی رهنمون خواهد شد تا احتمالا بدون اینکه روند قانون تکمیل شده و متهم جهت احراز جرم به متصدیان قضایی سپرده شود، به نحوی دیگر متنبه شده و پرونده‌اش مختومه شود؛ البته ممکن است متنبه شدن وی با استفاده از جریمه باشد یا تعهد (!) و یا حتی منتظر ماندن به اندازه‌ای که یکی از اعضای خانواده‌اش برای وی از منزل لباسی مناسب بیاورد!

انگار نه انگار که صحبت از یک امر قانونی در میان است که اگر بود، ماجرا صورت دیگری پیدا می‌کرد و دست کم پلیس در قامت شاخص، مجری و محکمه قرار نمی‌گرفت و وجه حمایتی‌اش را به هر رویکردی ارجح می‌دانست؛‌‌ همان رویه‌ای که در پلیس راهور مورد توجه شدید قرار گرفت تا جریمه از اولویت خارج شده و کمین کردن مأموران در هنگام انجام وظیفه جایش را به حضور اطمینان بخش مثلا در پیچ‌های خطرناک یا ترافیک سنگین جاده‌ها بدهد.



اینجاست که با اندکی تأمل درخواهیم یافت که تا چه اندازه در برخی نقاط، ایستایی پلیس می‌تواند بهتر از عملکرد آن باشد، چرا که مثلا معیارهای برخورد با بد حجابی آنقدر تعریف نشده و سلیقه‌ای مانده که نیروی انتظامی از زاویه دید خود دست به اقدام زده و با کلی گویی‌هایی چون «مصداق تبرج» در صدد رفع و رجوع امر خود بوده و نه به دنبال استعلام مصادیق از مراجع ذی‌صلاح می‌رود و نه لازم می‌بیند که مصادق موثر کنونی را در قالب بروشور‌ها یا تیزرهای تلویزیونی به آگاهی عموم برساند تا به این نتیجه برسیم که وجه اول طرح ارشاد نمی‌تواند باشد.

و این روند ادامه‌دار با آغاز هر فصل تکرار می‌شود تا از خودمان بپرسیم که اگر مبنا ارشاد است، چرا مضامین را مطرح نمی‌کنیم تا وقتی تصاویر برخورد با مانکن‌ها منتشر شد، برخی از دیدن مصادیق بد پوششی انگشت به دهن نمانده و خدای نکرده به قضاوت اشتباه نیفتند؟
نکند مبنا ارشاد نباشد و تنها به دنبال «برخورد» هستیم که یادمان می‌رود اجرای روز دوم «طرح تشدید برخورد با بدحجابان و مانکن‌ها در مراکز فرهنگی» در یک نقطه معروف از پایتخت تنها به این معناست که برخورد روز اول از جنبه هشدار دادن نیز موفق نبوده است؛ بماند که می‌توان این نتیجه را به اجرای هر باره کل طرح در اول هر فصل هم تعمیم داد!

با این تفاسیر، شاید بی‌راه نرفته باشیم اگر گشت ارشاد را نسخه جدید گشت‌های ضربت سالیان نه چندان دور بدانیم که آوازه رفتارشان بیشتر منجر به ترس از مجری قانون بود تا ترس از قانون شکنی و شاید همین دلیل موجب برچیده شدنشان شد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۱۹۷
انتشار یافته: ۵۹
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
چو دانی و پرسی سوالت خطاست...
پاسخ ها
اشکبوس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
حتما دلیلش اینه که از این طرح استقبال زیادی شده و نتیجه داده!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
تبدیل ون به مینی بوس = علی رغم همه سخت گیریها تعداد بد حجابها بیشتر شده ! معادله بسیار ساده است. عملا این در طی سالیان اخیر طرح شکست خورده است تنها کارکردی نمایشی داشته است و جز ایجاد ترس از پلیس در بین مردم عادی و نه خلافکار به معنی واقعی خاصیت دیگری نداشته است ( بدیهی است که بدحجابی خلاف قانون و شرع است ولی بد حجاب مجرم و خلافکار درجه 1 نیست) .آسمان برویم زمین بیاییم نمی توان بچه ای را که در دهه 70 به دنیا آمده و نه جنگ را دیده و نه انقلاب را درک کرده نه زمان طاغوت را دیده با چماق به راه راست هدایت کرد و از او خواست فریب ظاهر و تبلیغات اغواگرانه رسانه های آن ور آب را هم که همه چیز را راحت . دوستانه نشان میدهند و دعوت به لذت بردن از زندگی فانی می کنند نخورد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
وقتی از یک طرف لباسی تولید و عرضه میشه که نامناسبه نمیشه مردم رو متهم کرد چرا میخرن. مردم از کجا تهیه میکنن؟ از خارج که نمیخرن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
الان باز تابستان هست و ماه رمضان هم نزديك. هرسال همينه. بقول شما روز به روز بدتر هم ميشه. وقتي من ميبينم يك راهي كه رفتم درست جواب نداده بايد به فكر راه حل باشم نه اينكه دوباره اون راه رو بروم.
ایرانی
|
United Kingdom
|
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
با زور نمیشود فرهنگ سازی کرد...
رضا شاه نتوانست با زور کشف حجاب کند ما هم نخواهیم توانست با زور مردم را به حجاب دعوت کنیم....
یاد آن روز ها بخیر که با کتک هم نمیشد حجاب را از زن ایرانی گرفت.. ولی حالا چه..؟
حتما یک جای کار ایراد دارد...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
کم کم باید بجای مینی بوس ، اتوبوس و پس از آن BRT و پس از مدتی قطار بیارن برای گشت ارشاد.دریغ از ذره ای تفکر!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
اصلا خط 4 مترو رو بذارن برای اینکار
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
ترسم از اینه که سال دیگه مجبور بشیم اتوبوس بیاریم، اگر این طرح جواب میداد ون های پارسال امسال تبدیل به مینی بوس نمی شد.
کلاه خویشتن رو بکن قاضی
مکن با سرنوشت مردمان بازی
ایرانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
چند سوال؟
چرا از فرهنگ و علم غرب، فقط از بی حجابی آن الگو برداری می کنیم؟
چند درصد از افراد موفق بی حجاب هستند؟
چند درصد از بی حجاب ها، موفق هستند و یک طرح علمی یا تحقیقاتی یا کار مفیدی برای کشورشان کرده اند؟
پاسخ ها
یک ایرانی دیگر
| Sweden |
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
دوست گرامی،
سوال اول شما معتبر است،
سوالات بعدی خیلی مفهوم نیستند. آیا منظورتان این است که افرادی که به حجاب مقید نیستند معمولا از نظر علمی افراد کم فایده ای برای کشور هستند؟ یا اینکه در دنباله سوال اول میخواهید تاکید کنید که چرا از غرب چیزهای مفیدتری نمی آموزیم؟ اگر منظورتان اولی است که رابطه ای بین دو مورد وجود ندارد. اگر هم منظورتان دومی است ، خوب این سوال موجهی است و جای بررسی دارد.

با این حال، این مقاله در مورد عملکرد غلط نیروی انتظامی و نپرداختن به اولویت های اصلی امنیتی است، و نیز ایجاد ترس بی مورد در دل شهروندان بیگناه، به جای اشرار و اراذل. پس سوال های شما ضمن اینکه قابل بررسی هستند، متاسفانه ربطی به هدف این مقاله ندارند.
جهت اطلاع شما بگویم که من به حجاب معتقد هستم، ولی کاملا با شیوه اجرای آن در کشور مخالفم. قبل از آمدن به خارج از کشور هم هربار که از کنار گشت های ارشاد عبور میکردم دچار ترس و استرس میشدم، با وجود اینکه یک "مرد" کاملا ساده پوش هستم.
اینجا در شهر گوتنبرگ بسیار به ندرت پلیس را میبینید، و با دیدن آن هم احساس آرامش و اطمینان میکنید، نه ترس از اینکه هدف "گیر سه پیچ دادن نیروی انتظامی" یا به تعبیر نویسنده مقاله "گذر از پل صراط" شوید.

موفق باشید.
نقي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
انصاف داشته باشيد. حجاب چه ربطي به موفقيت يا عدم موفقيت طرحهاي علمي و تحقيقاتي و كار مفيد دارد؟ با اين وضع كشورهايي مثل تركيه و مالزي و اندونزي و مصر و ... كه حجابشان اختياري است و نه اجباري هيچ موفقيت و تحقيقات و طرح علمي نداشته اند؟ بگذريم كه در اين مباحثه سخني از مسيحيان و ديگر اديان نميكنم كه اصلاً به حجاب معتقد نيستند اما پيشرفته ترين جوامع بشري از نوع علمي تحقيقاتي هستند. كمي افق ديدتان را وسيع تر كنيد جانم!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
ایرانی گرامی، نویسندگان این انتقادها - بعضا - نه تنها با حجاب مشکلی ندارند بلکه بسیاری از آنها خود را مسلمان می‏دانند. اما این بدیهی است که وقتی معلوم نیست مامور نیروی انتظامی به چه چیزی گیر می‏دهد (!) جامعه پریشان و ملتهب بشود. ببینم اگر کسی یک دست لباس سفید بپوشد، اما موها و بدنش کاملا پوشیده باشد حجاب ندارد؟ واقعا رنگ لبانس جزو مستحبات و مکروهات است یا به صرف مشکی نبودن یک خانم بیحجاب می‏شوند؟
mostafa
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
اخه تو کشور ما هیچ مشکلی نیست نه اعتیاد نه بیکاری نه اختلاس نه تورم.یعنی اگه مشکل حجاب حل بشه دیگه هیچ مشکلی نداریم؟!!!.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
آقا مهم ظاهر جامعه است انگار شما متوجه نیستییی
یک مرد غیرتی وطن دوست
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۷
در هر گوشه کشور هر روز هزاران جرم اتفاق می افتد آنوقت به جای اینکه این نیروها بدنبال گرفتن مجرمان و کاهش میزان جرم در کشور باشند...
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟