هرچند در پی برگزاری نشست گروه اقدام سوریه در ژنو و توافق این گروه برای تشکیل یک دولت انتقالی در سوریه، گمانهزنیهای متنوعی درباره میزان احتمال تشکیل چنین دولتی بوده، رئیسجمهور سوریه اعلام کرده به منظور پایان دادن به بحران، این طرح را میپذیرد.
به گزارش «تابناک»، کوفی عنان، نماینده ویژه سازمان ملل درباره سوریه که چند روز پیش به منظور گفتوگو با بشار اسد به این کشور سفر کرده بود، اعلام کرده، رئیسجمهور سوریه حاضر شده درباره تشکیل دولت انتقالی با وی بحث و تبادلنظر کند.
در همین رابطه، «گاردین» مینویسد: عنان که روز گذشته، گزارش سفر خود به سوریه، ایران و عراق و برنامههای مدنظر خود را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داد، اظهار داشت: بشار اسد فردی را به عنوان میانجی و مذاکره کننده معرفی کرده تا درباره راههای تشکیل یک دولت موقت، با گروههای مخالف وارد مذاکره شود.
اما عنان نگفته فردی که از سوی دولت سوریه برگزیده شده چه کسی است؛ اما گفته: «او نامی را پیشنهاد کرد و من اشاره کردم که میخواهم اندکی بیشتر درباره این شخص بدانم؛ بنابراین، ما در این مرحله هستیم».
«مارک لیال گرانت»، سفیر انگلیس در سازمان ملل نیز درباره سخنان دیروز عنان گفته که وی از شورای امنیت خواسته پیامی را به دولت سوریه و همچنین مخالفان بفرستد، مبنی بر اینکه اگر خود را با تقاضای موجود درباره آتش بس فوری تطبیق ندهند، برایشان «عواقب» خواهد داشت.
گزارش عنان در حالی به اعضای شورای امنیت ارائه شد که اخبار امروز خبرگزاریها، حاکی از بررسی پیشنویس دو قطعنامه درباره سوریه در شورای امنیت سازمان ملل است. پیش نویس نخست از سوی روسیه ارائه شده و خواهان ادامه مأموریت ناظران سازمان ملل در سوریه به مدت سه ماه دیگر است؛ در این پیشنویس همچنین از طرفهای درگیر خواسته شده به خشونتها پایان دهند.
اما پیشنویس دوم از سوی کشورهای غربی ارائه شده و اصل هفتم منشور سازمان ملل را نیز مورد توجه قرار میدهد؛ بنا بر این اصل، در صورت رعایت نشدن موارد مطرح در قطعنامه، شورای امنیت میتواند به اقدامات تنبیهی دست بزند.
هرچند بعید است به دلیل در نظر گرفتن اقدامات تنبیهی ـ که حالتی یکجانبه دارد و بیتوجه به مخالفان، تنها دولت را هدف قرار میدهد ـ پیشنویس دوم مورد پذیرش چین و روسیه قرار بگیرد، اما مجموع روندهای موجود، نشاندهنده جدیتر شدن عزم جامعه جهانی برای پایان دادن به بحران سوریه است.