ریاست دورهای شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها در تهران بر اثر گردش و چرخش دورهای به عهده ایران گذاشته شده است؛ اگر کشورهای عضو در این اجلاس شرکت نمیکردند، به خودشان لطمه وارد میشد، حالا فرصتی برای ایران فراهم شده که مسائل برجسته را بخصوص درباره سوریه، با حضور نماینده این کشور مطرح کرده تا راه حل و روزنهای پیدا شود که به عنوان دستاوردی از این نشست شناخته شود چرا که موقعیت میزبانی این نشست میتواند اعتباری برای موقعیت ایران باشد.
خبری که روز یکشنبه در رسانه ها پررنگ شد حضور دبیرکل سازمان ملل در اجلاس کشورهای غیرمتعهد بود که امری مرسوم و عادی است. به طورکلی این مقام، در نشستهای غیرمتعهدها و دیگر نشستهای بزرگ بینالمللی حاضر میشود و علت آن هم تصمیماتی است که در این نشستها گرفته میشود.
در این گونه نشستها، قطعنامه و بیانیه صادر یا درباره مسائل بین المللی تصمیمگیری میشود. دبیران کل سازمان ملل نیز همواره برای اجلاسها و نهادهای بینالمللی ارزش قائل هستند و در این گونه برنامهها حضور پیدا میکنند تا در صورتی که مشکل یا مساله ویژه ایجاد شد، بتوانند نظرات خودشان را ارائه دهند.
اما فرصتی که حضور بان کی مون به عنوان دبیر کل سازمان ملل برای ایران و منطقه ایجاد میکند، بیشتر مربوط به مسائل سوریه است، چرا که به زعم اخضر ابراهیمی، ایران میتواند در حل بحران سوریه نقش داشته باشد و در همین راستا، قرار است رایزنیهایی درباره طرح جامع ایران برای حل بحران سوریه در حاشیه اجلاس غیرمتعهدها داشته باشد بنابراین با توجه به اینکه ابراهیمی، به نقش ایران در حل بحران سوریه اذعان داشته است؛ با حضور جمعی از نمایندگان سوری، کارشناسان و مسئولان ایرانی و دبیر کل سازمان ملل، در این مدت با وجود یک عزم جدی برای حل بحران، فرصت مناسبی در این باره ایجاد خواهد شد.
چرا که دبیرکل سازمان ملل بارها درباره بحران در سوریه اظهار نظر کرده و گفته «آنچه در سوریه می گذرد، ممکن است در سطح جنایات علیه انسانیت و جنایات جنگی باشد». بنابراین بان کی مون میتواند نظرات و پیامهایی را در حاشیه این نشست، برای ایران به عنوان حامی و یار نزدیک سوریه داشته باشد.
علاوه بر این، نشست تهران فرصتی است تا کشورهای مختلف حاضر در این نشست که هر یک تاکنون نگرش متفاوتی را نسبت به مساله سوریه داشتند و بعضاً برخی از کشورهایی که در محکومیت سوریه رای دادهاند، در کنار هم قرار گیرند.
این وضعیت شرایطی را فراهم خواهد کرد که در این فرصت، نظرهای آنها جرح و تعدیل شود و طرفین ملاحظات یکدیگر را رعایت نمایند تا به راه حلی واقعی دست پیدا کنند اما علاوه بر مسائل خارجی و منطقه ای، حضور این مقام سازمان ملل میتواند پیامهایی برای ادامه مذاکرات برنامههای هسته ای ایران نیز داشته باشد.