پاییز نود و یک هم به ایستگاه پایانی رسید و ایرانیها در آستانه شب یلدا قرار گرفتهاند؛ بلندترین شب سال در نیم کره شمالی، که از دیرباز در ایران به نام «شب یلدا» یا ««شب چله» گرامی داشته میشده و افزون بر عناوینی که به آن معروف است، همچون آغاز سال نو میترایی و شب زایش خورشید و عناوین دیگر به طریق دیگر، نمایانگر مفهوم نهاد خانواده در ایران بوده و هست.
به گزارش «تابناک»، از گذشتههای دور تا کنون، ایرانیها در بلندترین شب سال، حضور در جمع خانواده را به مسائل دیگر ترجیح میدادند و با شبنشینی، انجام آیینهای خاص و تدارک دیدن خوراکیهای مناسب برای این شبنشینی به استقبال زمستان میرفتند.
این شبنشینیها در سالهای سال، رنگ و بوی گوناگونی داشته است؛ از خواندن شاهنامه گرفته تا این روزها که شبکههای اجتماعی به محلی برای ایدهپردازی برای این شب بدل شدهاند؛ از گذشتهها که حضور در کنار پدربزرگها و مادربزرگها از واجبات بجا آوردنی این شب بوده تا این روزها که جمع خانوادهها کوچکتر شده است؛ از انار و هندوانهای که نماد خوردنیهای این شب است تا پرتقال و نارنگی که گویا قرار است، در این یکی دو سال به دلیل گرانیها، جایگزین اولیها بشوند!
- در آستانه شب یلدا، میخواهیم بدانیم شما شب یلدای خود را چگونه میگذرانید؟
- آیا این شب برایتان اهمیت دارد یا برای شما یک شب معمولی است؟
- تا چه میزان به انجام سنتهای مربوط به این شب پایبندید؟
- شما در هر جایی از ایران که زندگی میکنید، آیا آداب و رسوم خاصی برای این شب دارید؟ اگر پاسخ مثبت است، رسوم و سنتهای خود را با ما در میان بگذارید؟
- آیا گرانیها باعث شده تا شما این شب را هر قدر هم شده، محقر به خاطر داشته باشید یا به دلیل گرانی از خیر تدارک دیدن برای این شب گذشتهاید؟ آیا عاملی مانند گرانی باعث میشود سنتی اینچنین از حافظه ما پاک شود؟
- تا چه میزان پایبندید که این شب را در جمع خانواده خود بگذرانید؟ آیا به دیدن بزرگترها هم میروید؟