آیا بخاری مجهز به ODS مانع «مرگ خاموش» می‌شود؟

چند سالی است با آغاز فصل سرما، شاهد افزایش استفاده از بخاری‌هایی هستیم که «بدون دودکش» خوانده می‌شوند؛ بخاری‌هایی که حضورشان را با این اطمینان پذیرفته‌ایم که مجهز به سیستمی هستند و با کمبود اکسیژن در محیط، خاموش می‌شوند اما نمی‌دانیم این سطح ایمنی برای مقابله با «مرگ خاموش» کافی ا‌ست یا خیر؟!
کد خبر: ۳۰۰۲۴۱
|
۱۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۱ 03 February 2013
|
87344 بازدید
|
بررسی نمودار شمار جان باختگان مرگ خاموش در دو سال گذشته، حکایت نگران کننده‌ای است؛ نموداری که در بهمن ماه به اوج رسیده و در ماه پایانی سال ـ که سرما می‌شکند ـ تنه به تنه سردترین ماه پاییز می‌زند تا هر چه نسبت به تکرار آن هشدار داده شود، کم به نظر برسد.

به گزارش «تابناک»، در سال‌های اخیر، مجهز بودن برخی بخاری‌ها به سیستم ODS (هشدار کمبود اکسیژن) تبدیل به موضوعی شده که به عنوان برتری برخی بخاری‌های گازی، به ویژه از نوع بدون دودکش مطرح شده و گاه به گونه‌ای تبلیغ و معرفی می‌شود که برخی گمان می‌کنند این وسیله، ایمنی کامل برای پیشگیری از مرگ خاموش ناشی از گاز منوکسیدکربن فراهم می‌آورد.

اینجاست که روز به روز استفاده از بخاری‌های بدون دودکش رایج‌تر شده و ‌گاه ایمنی کاذبی که در ذهن استفاده کنندگان از این وسایل نقش بسته، به «مرگ خاموش» گره می‌خورد، چراکه بر خلاف باور ایشان، بخاری‌ها مجهز به سامانه ODS به رغم ایمن‌تر بودن، هنوز وسیله گازسوزی هستند که در کنار گرما، منوکسید کربن هم تولید می‌کنند و پتانسیل مرگ آفرینی دارند.

اما راز این حقیقت هنگامی آشکار می‌شود که بدانیم سیستم ODS تنها نسبت به کاهش سطح اکسیژن حساس است و کاری به میزان منوکسید تولید شده در فرایند سوختن گاز ندارد؛ یعنی اگر سطح اکسیژن که در حالت معمول نزدیک ۲۱ درصد است، به کمتر از ۱۸ درصد برسد، ODS عمل کرده و با قطع جریان گاز ورودی، بخاری خاموش می‌شود؛ حال آنکه در پدیده گاز گرفتگی با گازی سمی روبه‌رو هستیم که در حجم بسیار بسیار پایین مرگ آور است.

ماجرا زمانی ملموس‌تر خواهد شد که بدانیم در شرایطی که برای نشان دادن سطح اکسیژن از «درصد» استفاده می‌کنیم، «درصد» برای نشان دادن میزان خطر آفرینی منوکسید کربن بسیار بسیار بزرگ بوده و برای نشان دادن سطح گاز منواکسید کربن (همان قاتل نامرئی) از ppm [یعنی یک در میلیون] بهره گرفته می‌شود؛ با این تناسب ریاضی که یک درصد برابر با ده هزار ppm خواهد بود.

به عبارتی بهتر، بهره‌گیری از این وسیله کارآمد، تنها هنگامی سودمند خواهد بود که به عنوان یک سیستم مکمل ایمنی بدان نگریسته شود که در این صورت کارآیی آن به هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست؛ اما اینکه تصور کنیم این سامانه همچون فرشته نجات ظاهر شده و مانع از بروز گازگرفتگی و به دنبال آن، جان باختن ناشی از مسمومیت گاز منوکسید کربن خواهد شد، خطایی است نابخشودنی، چراکه شواهد و قرائن نشان داده در مواردی گازگرفتگی در جایی اتفاق افتاده که بخاری مجهز به این سیستم وجود داشته و ODS در زمان تعریف شده عمل کرده است، ولی در این فاصله یک یا چند نفر قربانی گاز CO شده‌اند. اینجاست که باید پرسید آیا سیستم ODS اشکال داشته و مقصر است یا خیر؟



دکتر جواد نوفرستی، رئیس کارگروه پیشگیری از مرگ‌های خاموش ناشی از گاز CO در شورای سیاستگذاری جامعه ایمن در این باره می‌گوید: پاسخ به چنین پرسشی، مستلزم یک محاسبه ساده ریاضی است. به این صورت که اگر سطح اکسیژن خانه (مغازه یا...) تنها ۱ درصد کاهش یافته و از ۲۱% به ۲۰% رسیده و مثلا به دلیل عدم استفاده درست و ایمن از وسایل گرمایشی، غیر استاندارد بودن دودکش یا جدا شدن آن از وسیله گازسوز یا دیوار، عدم کارکرد صحیح دودکش و... قاتل نامرئی جای این یک درصد اکسیژن را بگیرد، با ده هزار ppm منوکسید کربن روبه‌رو خواهیم بود که می‌تواند در چند دقیقه، ساکنان اتاقی را قربانی کند؛ با این یادآوری که بدیهی است کاهش یک درصدی اکسیژن محیط منجر به عمل کردن سیستم ODS نشده است.

وی می‌افزاید: به زبان ساده، از آنجایی که سیستم ODS نسبت به انتشار گاز منواکسید کربن حساس نیست، نمی‌توان وجود آن در یک وسیله گازسوز را مترادف با دور کردن خطر قاتل نامرئی دانست. برای همین، از یکی دو سال گذشته، بنا بر استانداردهای جدید، به‌کارگیری سیستمی با نام سنسور کلاهک تعدیل در همه بخاری‌ها و آبگرمکن‌ها الزامی شده است تا اگر دودکش خوب کار نکرد یا دود یا محصولات احتراق به داخل محصول پس زد، دمای کلاهک تعدیل بالا رفته و سنسور، فرمان قطع جریان گاز و خاموش کردن وسیله گازسوز را بدهد.

این استاد دانشگاه می‌افزاید: البته جای تأسف است که به علت اشکال اساسی دودکش‌های ساختمان‌ها، برخی از مردم یا سرویس کاران غیر مجاز، این سنسور را قطع می‌کنند. این در حالی است که خاموش شدن وسیله گازسوز توسط این سیستم یا سنسور حرارتی، هشداری برای آنهاست که دودکش وسیله گازسوز (رابط‌های درون ساختمان یا داخل دیوار یا بخش بیرونی ساختمان و یا کلاهک بالای پشت بام) اشکال دارد، مکش مناسب ندارد یا مکش آن مختل شده و در کل، جان ساکنین آن محل در خطر مرگ است.

نوفرستی در ادامه با اشاره به راهکارهای مقابله با خطر گازگرفتی می‌گوید: باید در نظر داشته باشیم که حتی اگر وسیله گازسوز علاوه بر سیستم ODS، به سیستم سنسور دود یا کلاهک تعدیل نیز مجهز باشد، باز نباید خیالمان از بابت گازگرفتگی راحت باشد، چون اگر دود یا محصولات احتراق از محل اتصالات دودکش درون ساختمان به محیط خانه انتشار یابد، این سنسور‌ها نجات بخش نخواهند بود؛ بنابراین، توصیه تکمیلی این است که از سیستم‌های هشدار دهنده و حتی قطع کننده جریان گاز (CO Detector) از نوع استاندارد استفاده کنیم تا ضریب ایمنی افزایش یابد؛ هر چند هنوز استاندارد بودن این ابزار‌ها به دلیل نبود بستر آزمون محقق نشده است.

وی در پایان با تأکید بر رعایت اصول ایمنی در استفاده از وسایل گازسوز، می‌گوید: افزون بر هشدار دهنده‌های گوناگون، باید گفت که بر پایه مباحث ۱۷ و ۱۴ مقررات ملی ساختمان، بهتر آن است که ـ به ویژه در واحدهای مسکونی کوچک (با مساحت کمتر از ۶۰ متر مربع) و حتی ساختمان‌های عمومی بالای ده واحد ـ از سیستم‌های گرمایشی دارای دودکش دوجداره و با محفظه احتراق بسته (یا روم سیلد که تخلیه دود و مکش هوا در آن‌ها از طریق یک دودکش دوجداره صورت گرفته و غالبا به یک فن جهت تسریع در این امر مجهز هستند) استفاده کنیم تا هوای خانه توسط وسیله گازسوز مصرف نشود، ولی توصیه اکید این است که همچنان همه جوانب ایمنی در استفاده از وسایل گاز سوز بررسی شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۳۷
بيننده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
يك اشكال اساسي بر اين تحليل وارد است آن اينكه اگر به گفته اين كارشناس محترم گاز co در حد پي پي ام اينقدر مرگ آور باشد پس اين بخاريهاي بدون دودكش كه بحث شد بالاخره مقداري از اين گاز سمي توليد ميكنند كه به دليل عدموجو دودكش داخل ساختمان ميماند و حتما هم از آن مقدار پي پي ام گفته شده بيشتر است پس بايد نتيجه گرفت هر جايي از اين بخاريها استفاده شود بايستي همه تلف شوند كه در عمل اينچنين نيست پس يا توضيحدرست نبوده يا من درست نفهميدم يا coدرست عمل نميكند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
احتمالا C02 عمل نمیکند درست است. چون ما هنوز هستیم.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
نظر شما با توضيحات اين خبر يا مقاله منافاتي ندارد. دقت بفرماييد كه بخاري بدون دودكش مطابق استاندارد و توضيحاتي كه روي برچسب روي محصول توسط توليدكننده توضيح داده شده، فقط در جايي مي تواند استفاده شود كه جريان مستمر هوا وجود دارد مثلا" مغازه ها و ... كه درب بصورت مستمر باز و بسته مي شود. لذا حرف شما صحيح است اگر بخاري بدون دودكش را در فضاي بسته بدون تهويه هوا استفاده شود(اتاق خواب، حمام، اتاقك نگهباني، يا مثل استفاده از اجاق پيك نيك براي گرم كردن خودرو)، خطر گازگرفتگي قطعي است اما مطابق استاندارد اگر جريان هواي تازه وجود داشته باشد، خطر گازگرفتگي وجود ندارد
میثم
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
دوست عزیز باید به این نکته توجه داشته باشید که در این گزارش عنوان نشده است که استفاده از بخاری دارای سیستم OSD لزوما به مرگ استفاده کننده منجر خواهد شد. بلکه مساحت محیطی که این نوع بخاری در آن کار کرده و میزان گردش هوای تازه به این محیط هم بسیار مهم است. به عبارت دیگر صحبت بر سر این موضوع است که سنسور این سیستم به کمبود اکسیژن حساس است نه ازدیاد گاز کشنده منوکسید کربن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۶
دوست عزیز
اگر گاز کامل بسوزه CO2 تولید میکنه. مشکلی که در رابطه با مرگ خاموش هست ؛ در خصوص تولید CO است که در صورت کامل نسوختن گاز بوجود میاید و این گاز به شدت کشنده است
مجتبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۶
احتمالا بخاریهای دودکش دار روی دست آقااااایان در حال بادکردن و التهاب است.!!
mikrob
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۰
دوست عزیز بهترین راه حل این است که تمام منافظ هوا را نبندیم و با داشتن هر نوع بخاری حتا استاندارد و دارای یورو 2013 باز هم اجازه دهیم هوا جریان داشته باشد
من خودم با اینکه از بهترین نوع بخاری با بهترین نوع دودکش که همان کلاهک H است
ع ق قم مقدسه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
پس چرا باید این بخاری های مزخرف هنوز هم تولید و به خورد مردم بدبخت داده بشوند؟
کی باید جواب بدهد؟
موسسه استاندارد چه مسئولیتی دارد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
دوست عزيز: اين بخاري ها مزخرف نيستند. اين بخاري ها استاندارد بوده و راندمان بسيار بالايي هم دارند. اما شرايط و نحوه استفاده آن بايد توجه كامل داشت و نبايد در هر شرايطي و محلي استفاده شود. بخاري بدون دودكش مطابق استاندارد و توضيحاتي كه روي برچسب روي محصول توسط توليدكننده توضيح داده شده، فقط در جايي مي تواند استفاده شود كه جريان مستمر هوا وجود دارد مثلا" مغازه ها و ... كه درب بصورت مستمر باز و بسته مي شود. لذا مطابق استاندارد اگر جريان هواي تازه وجود داشته باشد، خطر گازگرفتگي وجود ندارد. اگر اين كالا را بصورت شتباه و در فضاي بسته و بدون جريان هوا (كه استاندارد گفته) استفاده كنيم به اين معني نيست كه بخاري مزخرف است. آب كه مايه حيات است در سال چقدر قرباني مي گيرد؟‌ آيا بايد گفت آب مزخرف است يا عدم احتياط شناگر و عدم توجه به هشدارها و ...
نوفرستي
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۶
دقت داشته باشيد كه استاندارد تعيين كرده و توليدكنندگان هم روي محصول شفاف كرده اند كه اين بخاري استاندارد كه در دنيا هم رايج است، داراي راندمان بسيار ابلا، مخصوص جاهايي است كه جريان مستمر هوا وجود دارد مانند فروشگاه و مغازه
مشكل اينجاست كه ما تصور كنيم اين دستگاه بواسطه داشتن ODS ما را از مرگ خاموش نجات مي دهد و با اين تصور غلط، اين بخاري استاندارد را در اتاق خواب يا فضاي بسته استفاده كنيم. اين اشتباه در استفاده است نه مزخرف بودن آن. با تشكر، نوفرستي
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
ببین تابناک شلوغ نکن. الان جنگنده و میمون فضایی مهم تره. بودجه نداریم برای تحقیقات واسه بخاری. حالا میکشه که بکشه، مرگ حقه.
منصور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
با توجه به آمار بالای مرگ خاموش و موثر بودن Co Detector پیشنهاد میگردد استفاده از آن توسط شرکت گاز اجباری گردد.
در صورت گران بودن آن ، از سوی شرکت گاز در اختیار مشترکین قرار گرفثه و به صورت قسطی در قبوض کسر گردد.
پاسخ ها
مجتبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۶
چشم... حتما... نوشابه چه رنگی میل دارید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
بخاري بدون دودكش فقط براي فروشگاهها، بنگاههاي املاك، آرايشگاهها، مغازه ها و درياني ها و ... است كه درب آنجا هميشه باز مي شود نه براي محل سكونت و اتاق خواب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
اين بخاريها بهيچ وجه مزخرف نيست من خودم هفت سال بيشتر است كه استفاده ميكنم وهيچ مشكلي هم نداشتم فقط به شرط اينكه در مكان بسته نباشد و درو پنجره فلزي باشه كه از زير در وپنجره معمولا جريان هوا ي تازه وجود دارد وكلا براي مكانها ي كوچك وبسته شايد مشكل بار بياورد
یک کارمند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
به نظر من یه دستگاه کوچک و کم حجم با کمک دولت باید در همه خونه ها نصب بشه تا میزان اکسیژن و دی اکسید و مونواکسید و دما و یه سری پارامترهای حیاتی رو نمایش بده. و یک آزیر کوچک هم اگه داشته باشه بهتره. با تجربه الکترونیکی بنده قیمتش باید حدوداً 50 هزارتومنی بشه که با تولید انبوه و کمک دولت خیلی پایین می آد. حتی می شه هشدار زلزه هم روش نصب کرد تا به محض شروع زلزه پیغام بده.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۸:۲۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
هفت سالي ميشه كه از اين نوع بخاريها استفاده ميكنم راظي بودم
خوبيش اينه كه از راه دودكش تلفات گرمائي نداره و در صد بالاي گاز با سوختن به گرما تبديل ميشه .
جهت انتقال هوا هم هميشه بايد همه مسيرهايانتقال هوا بسته نباشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۵
مشکل اصلی لینست که شرکتهای سازنده این بخاریها مکان مناسب برای استفاده از انرا اعلام نمیکنند.این بخاریها کمترین پرت حرارتی را دارند ولی به درد محیطهای کارگاهی میخورند که مدام درب سالن باز و بسته و هوا تهویه میشود فی الواقع بدرد منازل و محیطهای بسته نمیخورند ولی بهترین کارایی را برای محیطهای دارای حجم بزرگ و تهویه کافی دارند
شهاب
|
Finland
|
۰۳:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۶
منوکسید کربن تا زمانی تولید میشه که اکسیژن کافی برای احتراق وجود نداشته باشه. در صورت کاهش اکسیژن گاز بخاری قطع میشه. البته من شخصا تجربه خیلی بدی ازین بخاری ها دارم. وقتی این بخاری ها تو اتاق در بسته روشن بودن من بسرعت سردرد گرفتم.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟