اکران فیلم «گذشته»، آخرین ساخته اصغر فرهادی در ایران، در حالی طی هفته آتی تحقق خواهد یافت که در نخستین برنامه اکران پیش از نمایش سراسری، شاهد ثبت آخرین یادگارهای نه چندان خوشایند مدیریت جواد شمقدری هستیم؛ آن هم نزد نمایندگان افکار عمومی؛ رخدادهایی که به سادگی به فراموشی سپرده نخواهد شد.
به گزارش «تابناک»، با قطعیت اکران فیلم «گذشته»، آخرین ساخته اصغر فرهادی در ایران و صدور مجوز اکران در ایران، این روزها کشمکش میان گروههای سینمایی برای میزبانی از این فیلم خارجی و اکران همزمانش با سینماهای جهان است؛ موضوعی که در همین هفته احتمالاً مشخص خواهد شد و در روزهایی از سال (فصل انتخابات) که معمولاً مردم کمتر به سینماها میروند و به واسطه توجه عمومی به دیگر مسائل، فروشها پایین میآید، این فیلم مردم را به سالنها بیاورد.
در حالی که گفته میشد این فیلم هفته آینده اکران سراسری میشود، همین دیروز بود که حبیب کاوش سخنگوی شورای صنفی نمایش گفت: این فیلم پس از تعطیلات خرداد ماه در گروه سینمایی آفریقا اکران عمومی میشود. هم اکنون فیلم «یکی برای همهـ به کارگردانی محمد آهنگرانی در این گروه روی پرده است و پس از اینکه به کف فروش رسید، «گذشته» به جای آن روی پرده میرود. فیلم باید زیرنویس شود و به همین دلیل اکران آن بلافاصله پس از نمایش آن در جشنواره کن میسر نیست.
البته گفته میشود، فیلم زیرنویس شده و قرار بود امروز عصر (یکشنبه) برای نخستین بار در ایران برای اهالی رسانه در سالن وزارت فرهنگ و ارشاد اکران شود؛ بنابراین، روز شنبه اعلام شد که ورود تنها برای خبرنگاران آزاد است، ولی به یکباره بازی عوض شد. بسیاری از رسانهها اساساً از شیوه هماهنگی برای حضورشان خبر نداشتند و بسیاری از رسانهها از جمله «تابناک» نتوانستند هماهنگی لازم را برای حضور نمایندهشان در سالن نمایش داشته باشند، چرا که شمقدری تمایلی به پاسخگویی نداشت.
اما دیگر رسانهها که جواد شمقدری و همکارانش پاسخگویشان بودند، وضعیت متفاوتی داشتند و برای رسانهها سهمیه بسیار محدودی در نظر گرفته شده بود که اساساً با گنجایش سالن وزارت ارشاد همخوانی ندارد، مگر آن که قرار باشد این اکران نیز شبیه اکران جشنواره فیلم فجر اخیر باشد و همچون جشنواره ـ که بخش چشمگیری از حاضران در سالن برج میلاد، هیچ نسبتی با خبرنگاران و منتقدان، سینماگران و مدیران و متولیان سینمایی و فرهنگی نداشتند ـ در سالن وزارت ارشاد نیز شاهد تکرار همین رویداد باشیم.
این اکران البته انجام نگرفت و بنا بر ادعای برخی رسانهها به دلیل مخالفت اصغر فرهادی، لغو شد؛ اتفاقی که بنا بر ادعای همین رسانهها به واسطه کیفیت پایین نسخه فیلم صورت پذیرفته و اگر واقعاً چنین باشد، طبیعتاً در روزهای آتی، رسانهها در ایران به دیدن این فیلم خواهند نشست؛ هرچند به نظر میرسد، لغو اکران دلیل دیگری داشته، چرا که فرهادی در کن نمیتوانسته نسخه تهیه شده برای وزارت ارشاد را بازبینی کند!
با همه اینها، اگر قرار بر اکران این فیلم باشد، امیدواریم «گذشته» فرهادی، متعلق به جواد شمقدری نباشد و همه رسانههای مهم به صورت مساوی حق دیدن این فیلم را داشته باشند. اکران این فیلم در دوره شمقدری نیز، صاحب اختیاری برای وی و زیرمجموعه اش نسبت به این فیلم ایجاد نمیکند و انتظار میرود، مدیران سینمای ایران در این چند صباحی که از مسئولیتشان مانده، با درک جدی از جایگاهشان، نسبت به چنین مسائلی واکنش نشان دهند.
بیگمان، چنین رفتارهایی آن هم در هفتههای پایانی حضور شمقدری و دوستان در سازمان سینمایی، تنها فراموشی خاطرات نه چندان خوشایندی که از دوره مدیریتش بر سینمای ایران ثبت شده را دشوارتر میسازد؛ بنابراین، پیشنهاد میشود رئیس سازمان سینمایی ـ که هر روز یکی از یارانش به عناوین گوناگون، دور و اطرافش را خالی میکند ـ این واپسین روزها را با آرامش پشت سر گذارد و دستکم یک خاطره خوش از دوران مدیریتش برای منتقدان ثبت شود.
در پایان اما باید از رئیس لابیست سازمان سینمایی بپرسیم که اگر اصغر فرهادی با فیلم جدیدش توفیقی به دست آورد، باید گوشه چشمی به رایزنیهای جواد شمقدری داشته باشد و از این جهت قدردان زحمات مرد نخست سینمای ایران ـ که در دورانش سینمای ایران به اوج تپههای عباس آبادِ تهران صعود کرده ـ باشد، یا جوایز بینالمللیاش متعلق به خودش است؟!