سد تازه ادامه حیات هنرهای تجسمی ایران

سهراب سپهری تازه‌‌ای در راه نیست؟

سهراب سپهری در میان این گروه است که اینک آثارش با قیمت‌های نجومی در حراجی‌‌های بزرگ جهانی، دست به دست می‌چرخد. این طیف از هنرمندان پس از نخبگان هنری، مهمترین بخش فعالان عرصه هنرهای تجسمی به شمار رفته و نخبگان آینده از میان آنها بیرون می‌آیند و از این حیث حفظ‌شان یک الزام مهم و جزو وظایف دستگاه‌های فرهنگی و البته مردم فرهنگ دوست است.
کد خبر: ۳۲۲۳۸۹
|
۰۷ خرداد ۱۳۹۲ - ۲۳:۲۱ 28 May 2013
|
16142 بازدید
|
۷
با کاهش هزینه‌های دستگاه اجرایی و صرفه‌جویی اجتناب ناپذیر که از سال پیش جنبه عملی یافته، یکی از ردیف‌هایی که به اجبار از لیست هزینه‌های دستگاه‌ها حذف شده، هزینه خرید کالاهای تزیینی ـ سرمایه‌ای است و این رویکرد، زندگی گروهی از هنرمندان تجسمی را تحت‌الشعاع قرار داده؛ اما چاره عملی و منطقی پیش روی برای جلوگیری از آسیب‌های جدی که در حال ورود به این بخش از هنر معاصر ایران است، چیست؟

به گزارش «تابناک»، هنرهای تجسمی و به ویژه نقاشی، خوش‌نویسی، مجسمه‌سازی و عکاسی از سطوح کیفی و اهمیت متفاوتی برخوردار است. بالاترین سطح این آثار که یا از کیفیت بالایی برخوردار است و یا امضای صاحبان اثر معتبر است، معمولاً چه در ‌کشور و چه در حراج‌های بین‌المللی با قیمت‌های گزاف خرید و فروش می‌شود.

در این زمینه می‌توان به معدود آثار به فروش رفته‌‌ مشهورترین نقاش ایرانی اشاره کرد که به واسطه سبک و کیفیت منحصربه‌فرد آثارش و همچنین اهمیت امضایش با قیمت‌های میلیاردی در محافل خصوصی دست به دست می‌شود و اساساً خریداران متمول این معدود تابلوها، رغبتی به فروش در حراج‌های جهانی نظیر کریستی به قصد به دست آوردن سود کلان ندارند و البته در موارد مشخص و علنی، می‌توان به فرهاد مشیری اشاره کرد که تابلویش گران‌ترین اثر حراجی اخیر کریستی شد.

در کنار این سطح خاص از آثار هنری، گروهی از تابلوها، خط و نقاشی‌ها و عکس‌ها نیز از سوی هنرمندان کشورمان خلق می‌شود که ‌کیفیت آنچنان ویژه‌ای ندارد، ولی دارای جذابیت‌های هنری است که مخاطب عام را با خود همراه می‌سازد و در فروشگاه‌های عرضه آثار هنری با قیمت‌های مناسب و حداکثر چندصدهزار تومان عرضه می‌شود. این گروه از هنرمندان طبیعتاً وقت کمتری ‌روی آثارشان می‌گذارند و در حدود انرژی و مواد اولیه که برای این آثار صرف می‌کنند، درآمدی نیز به دست می‌آورند که البته آنچنان وسیع نیز نیست.

وقتی دیگر پولی برای زنده نگه داشتن هنر تجسمی نمانده است!
نيويورك سال 1349، موزه متروپوليتن، سهراب سپهری در كنار تابلوي گورنيكاي پيكاسو

اما گروه سوم، آثاری هستند که از کیفیت نسبتاً بالایی برخوردارند، ولی به واسطه آنکه طراحشان، سبقه وسیعی ندارد و موسپیده کرده در هنر نیست، شخصی حاضر نیست رقم بالایی برای تابلو بپردازد. این گروه در وضعیت بینابینی میان دو گروه ‌اشاره شده هستند و برخی آثارشان با قیمت‌های چند میلیون تومانی نیز خرید و فروش می‌شود و جزو آثار نفیس اما نه موزه‌ای و نه مجموعه‌ای قرار می‌گیرند؛ اما دیوار بسیاری از خانه‌ها و دفاتر مزین به آثارشان می‌شود.

بسیاری از هنرمندان شاخص کنونی یا سابق کشورمان در دوره‌ای در میان این گروه قرار داشتند. سهراب سپهری در میان این گروه است که اینک آثارش با قیمت‌های نجومی در حراجی‌های بزرگ جهانی دست به دست می‌چرخد. این طیف از هنرمندان پس از نخبگان هنری، مهمترین بخش فعالان عرصه هنرهای تجسمی محسوب شده و نخبگان آینده از میان آنها بیرون می‌آیند و از این حیث حفظ‌شان یک الزام مهم و جزو وظایف دستگاه‌های فرهنگی و البته مردم فرهنگ دوست است.

از دهه‌های پیش تاکنون رسم بر این بود‌ که آثار چنین هنرمندانی با قیمت‌های نسبتاً عادلانه که در توان دستگاه‌های دولتی و غیردولتی نظیر وزارتخانه‌ها و شهرداری‌ها بود، خریداری می‌شد و به عنوان اموال تزئینی ساختمان‌‌های متعلق به این نهادها مورد بهره قرار می‌گرفت؛ اما با سیاست‌های تعدیلی، دیگر توان چنین پرداخت‌هایی نزد دستگاه‌های گوناگون نیست ‌و مدتی است آثار این هنرمندان خریداری ندارد. شیوه دیگر کسب درآمد این نقاشان که نقش یا مجسمه و یا عکس خاص بر اساس سفارش بود، نیز به واسطه تغییر اولویت‌های مردم برگرفته از فضای اقتصادی، درآمدزایی‌شان از این بخش نیز به کمترین میزان رسیده است.

به همین دلیل بسیاری از این هنرمندان با کارگاه‌هایی آکنده از آثار هنری و جیب‌های خالی برای تهیه مواد اولیه آثار هنری و البته دست‌های خالی‌تر در مسیر رفع نیازها و حداقل ملزومات زندگی مواجه شده‌اند. طبیعتاً در این شرایط، منطقی نیست توقع داشت، به رغم همه صرفه‌جویی‌ها، با خرید آثارشان توسط نهادها، ‌حمایت شوند، چرا که وقتی پولی نیست، خریدی نیز ممکن نیست‌! ‌با این اوصاف، روزهای دشواری پیش روی هنرهای تجسمی قرار گرفته که ریشه آینده این بخش را خواهد سوزاند و گویا باید‌ تدبیری اندیشید تا وضع موجود یا دستخوش تغییری‌ شود و یا بازارهای بین‌المللی که خریدار چنین آثاری هستند و سطحی پایین‌تر از حراجی‌های بزرگ دارند، شناسایی ‌و آثار این اشخاص به آنجا صادر شود.

همچنین می‌توان ‌حراجی‌های داخلی با حضور طبقه متمول که توان خرید چنین آثاری را دارند، پابرجا نمود و تمرینی برای راه اندازی حراج‌های بزرگتر نیز ـ دست‌کم به شکل فصلی ـ باشد؛ حراج‌هایی که حداکثر رقم پرداختی در آنها برای یک اثر به ده میلیون تومان نرسد و هم محلی برای فروش آثار هنرمندان در حال اوج گیری باشد و هم امکانی برای تأمین هزینه‌‌های روزمره این هنرمندان شکل گیرد تا باز هم شاهد‌ رو آمدن امثال سهراب سپهری باشیم.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
خوب یه اعتبار دیگه اختصاص بدهید به سازمان ها و دستگاه های دولتی تا خدا بدونه کجا و چطوری...... میگه اینقده دارم غم توشه که عاشقی فراموشه...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
خیلی ممنون از درج این مطلب.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
باید تیتر می زدید مرگ تدریجی سهراب سپهری ها. من خودم مدتی نقاشی رو در سطح عالی می کشیدم و اساتید خیلی تعریف می کردند. یک گالری برگزار کردم و قیمت گذاری اش هم از کارشناس استفاده کردم اما استقبالی نشد و الان مدتیه دیگه رها کردم و دنبال شغل آزاد رفتم
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
میشه بگین بجز قسمت ... کجای هتر تو این چند سال رونق پیدا کرده ؟!! ... بازیکنان جوان از کوچه در آمده میلیاردی حقوق میگیرند و هنرمندان سالخورده دنیا دیده تومنی حقوق میگیرند ... !! ... فوتبالی ها آبرو میبرند و هنرمندان می خرند .... فقط مشکل از اینجا شروع میشود که هر کوچک سیاسی ... میتواند فوتبال وارد شود ولی در هنر نمی تواند .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
خود مرحوم سپهری مگر میدانست که آثارش به این قیمت ها فروش میرود .برای مثال ونسان ونگوگ که سبک اکسپر سیونیست را بو جود آورد در نهایت فقر از دنیا رفت و جهانیان بعدا پی به ابتکار وی بردند.
یحیی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
هنرمندانی مثل سهراب سپهری را نمی شه با بخشنامه و بودجه بوجود آورد، ذهن پویا و روحیه لطیف و آرمان و هدف هایی متعالی باید در وجود خود هنرمند باشه تا بتونه آثار هنری ماندگار بوجود بیاورد. در ضمن بسیاری از آثار هنری گران قیمت پس از مرگ هنرمند قیمتی می شوند و این مسئله خاص ایران نیست. لذا در اکثر موارد هنرمند به خاطر بیان احساسات و یا الهامات خود دست به خلق چنین اثرهایی می زند و نه صرفاً به خاطر پول.
نکته ظریف این مطلب این است که چنین استعدادهایی ممکن است در هر قشری از جامعه وجود داشته باشد، اگر در خانواده ای غنی باشد ،ظهور می کند ولی اگر در خانواده ای فقیر باشد که برای معیشت خود محتاج به درآمدی اندک باشند، بعید است ظهور کند. لذا هر چه سطح معیشت اجتماع بالاتر شد احتمال تکرار چنین اسطوره هایی بیشتر می شود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
به لطف رویکرد های حضرات در زمینه سرمایه گذاری و ممیزی، سهراب سپهری های تازه این روز ها به جای نقاشی چیز های دیگری می کشند.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟